Wat Is De Oorzaak Van Hallucinaties?

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Wat Is De Oorzaak Van Hallucinaties?

Cannabis en LSD kunnen verhelderende of verwarrende hallucinaties veroorzaken. Wat gebeurt er allemaal in je hersenen als je hallucineert en wat veroorzaakt de diepgaande verandering van je kijk op de wereld?

HALLUCINATIES VAN CANNABIS: WAAR OF NIET WAAR?

De kwestie of je van cannabis kunt hallucineren is een onderwerp dat gelardeerd is met anekdotisch bewijs. Er zijn daarbij veel variabelen om rekening mee te houden, waarvan sommige het gevolg zijn van fake news en de mondiale War on Drugs. Als je echter wat verder snuffelt in wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp, zul je zien dat er bewijs bestaat waaruit blijkt dat het onmogelijk is om van normaal cannabisgebruik te gaan hallucineren.

ONDERZOEKEN NAAR HALLUCINATIES DOOR CANNABIS

Dergelijk onderzoek suggereert echter wel een verband tussen bestaande psychische aandoeningen (schizofrenie, bipolaire stoornissen en depressie) en een verhoogd risico op door cannabis veroorzaakte hallucinaties. Het bewijs is nog beperkt, maar het advies is overduidelijk - iedereen bij wie in de familie psychiatrische stoornissen voorkomen, zou zeer voorzichtig moeten zijn met het gebruik van cannabis.

Er zijn echter ook andere onderzoeksresultaten bekend, zoals van een case-study uit 2018, gepubliceerd in _Cannabis and Cannabinoid Research_, die de effecten van een acute cannabisdosis op een gezonde man aan het licht brengt. De onderzoekers wilden niet alleen uitvogelen of de bewering over hallucinaties door cannabis waar zijn, maar ook hoe dit effect zich verhoudt tot hallucinogene middelen, zoals psilocybine of salvia.

De onderzoekers ontdekten dat het zelden voorkomt dat je van cannabis gaat hallucineren, met name als je gezond bent. Bewijs suggereert bovendien dat door wiet geïnduceerde hallucinaties fundamenteel anders zijn dan typische hallucinaties (zoals bij psychedelica). Dit omdat cannabis niet op dezelfde manier inwerkt op hersenreceptoren. Ze concludeerden tevens dat "hallucinaties vooral optraden na het toedienen van geklaarde tetrahydrocannabinol (THC) en niet zozeer van whole-plant cannabis".

Hallucinaties door Cannabis

HOUD DE ZAKEN IN PERSPECTIEF

De belangrijkste conclusie die je met de huidige gegevens zou moeten trekken, is dat de kans op door cannabis opgewekte hallucinaties nihil is. Vergeet echter niet dat veel onderzoeken beperkt zijn. Vooral als je weet hoeveel mensen ter wereld van cannabis genieten. Om tot een slotconclusie te komen, zijn er dus nog wel wat onderzoeken nodig. Voeg daar de complicatie van synthetische THC nog aan toe, een extreem sterke stof, en je begrijpt waarom de vraag "Kan cannabis hallucinaties induceren?" zoveel mensen in verwarring brengt!

HALLUCINATIES EN LSD

Hallucinaties - soms prettig, soms onprettig - zijn het kenmerk van een psychedelische trip. LSD is een krachtig hallucinogeen middel dat de hersenen van de mens op talloze manieren beïnvloedt. Er zijn directe fysieke veranderingen die verantwoordelijk zijn voor de "trip." Vervolgens zijn er de indirecte eschatologische effecten en de persoonlijkheidsveranderende uitwerkingen als gevolg van de trip. Hersenscans hebben het eerste laten zien; de psychiatrie houdt zich vooral bezig met het tweede. Maar wat is een hallucinatie nu precies en waardoor wordt ze veroorzaakt?

NEUROTRANSMITTERS?

Neurotransmitters zijn signaalstoffen in de hersenen die helpen bij het overbrengen van informatie. De stoffen verbinden zich aan een gebied door gebruik te maken van een sleutel (neurotransmitter). Deze ontgrendelt een slot (receptor). Hierdoor ontvangen de hersenen het signaal dat er informatie is uitgewisseld. De info wordt vrijgegeven als een elektrisch seintje. Dit laat een ander deel van de hersenen weten dat het betreffende gebied is geactiveerd.

Door het gebruik van LSD, maar ook de meeste andere hallucinogene middelen, wordt het serotonine systeem in de hersenen beïnvloed. Serotonine bevindt zich in de darmen, de bloedplaatjes en in de hersenen. Het is actief bij het samentrekken van glad spierweefsel en het reguleren van periodieke lichaamsprocessen. Ook draagt het bij aan een algeheel gevoel van welbehagen en geluk. En wat voor het trippen het meest belangrijk is, serotonine is een belangrijke neurotransmitter. Van serotonine wordt veel gebruik gemaakt bij het verwerken van zicht en emoties. Het wordt tevens, maar in mindere mate, ingezet bij het aanwenden van andere zintuigen.

80-90% van de serotonine wordt aangemaakt in het maag-darmstelsel en het speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering. Interessant genoeg blijft deze serotonine in deze organen. De serotonine waar de hersenen gebruik van maken, moet het brein zelf aanmaken. Serotonine (5-hydroxytryptamine of 5-HT) wordt in het lichaam gesynthetiseerd uit het proteïnogene aminozuur tryptofaan.

Hallucinaties door LSD

HYPERCONNECTIVITEIT

Het klinkt een beetje als een leuke bijnaam voor een superheld, of als een ingewikkelde computerterm die niemand begrijpt. Hyperconnectiviteit is in werkelijkheid de toestand die LSD in het menselijk brein veroorzaakt. Deze connectiviteit tussen verschillende gebieden in de hersenen zorgt er min of meer voor wat we een trip noemen. Volledig zintuiglijke hallucinaties en een veranderde waarneming, maar ook versterkte emotionele gevoelens, zijn allemaal het gevolg van hyperconnectiviteit.

Middels een relatief onbekend mechanisme veroorzaakt LSD een wisselwerking tussen voorheen niet verbonden gebieden in de hersenen. Op de lange termijn kan dit zelfs neurale paden in het zenuwstelsel smeden, net zoals het aanleggen van een nieuw glasvezelnetwerk. Deze wisselwerking resulteert vaak in synesthesie, een fenomeen waarbij een zintuig andere zintuigen ontwaart. "Geluid zien" en "licht voelen" zijn niet ongewoon tijdens een LSD trip.

Scans van hersenen die onder invloed van LSD verkeren, laten een opmerkelijk toegenomen activiteit zien in het complete brein. Gebieden die normaal geïsoleerd zijn, beginnen onderling te communiceren. Bijvoorbeeld, meerdere domeinen in de hersenen dan normaal dragen bij aan visuele processen. Tegelijkertijd raken andere delen minder verbonden. De afbraak van deze netwerken acht men verantwoordelijk voor het gevoel van "uniekheid" waar veel psychonauten het over hebben.

DE BIOCHEMISCHE KANT VAN HET VERHAAL

Doorgaans beginnen de effecten van LSD na dertig minuten merkbaar te worden. LSD maakt gebruik van een chemische sleutel die de sleutel van serotonine nabootst om zich met een zenuwcel te verbinden. In feite is LSD zowaar efficiënter in het activeren van deze receptoren dan serotonine zelf. In wezen vergroot LSD de hoeveelheid signalen die normalerwijze door serotonine veroorzaakt worden. Dat geschiedt middels verschillende acties die zich niet beperken tot verbinding. Er komt extra serotonine vrij, wat de "sloten" verandert zodat er meer sleutels op passen.

Het gebruik van LSD is net zoiets als het volume van de muziek hoger zetten. De hoorbare delen zijn nog steeds hoorbaar. Maar vervolgens is ook al het gefluister en achtergrondgeluid te horen dat voorheen niet waargenomen kon worden. Omdat het signaal sterker is, is ook de ruis sterker. Als je de luidsprekers te hard zet, kan er vervelend gesis en het zogenaamde rondzingen ontstaan. Wanneer het volume te hoog staat, is het ook moeilijk onderscheid te maken tussen harde geluiden. Met LSD resulteert dit in visuele hallucinaties, akoestische verbeeldingen en het zien van voorwerpen die er in werkelijkheid niet zijn.

Men weet echter niet precies hoe dit cognitieve mechanisme werkt; het proces dat ons doet denken op de manier waarop we denken. Alle kennis die we daarover hebben, is te danken aan de apparatuur die complexe beelden kunnen tonen. Het is tevens nog onbekend op welke manier LSD en andere serotonergische hallucinogenen (met inbegrip van ecstasy) iemands manier van denken kunnen veranderen. We weten wel dat de substanties bijzonder diepzinnig kunnen zijn. En dat ze in sommige gevallen iemands leven voor altijd kunnen veranderen.

BEDANKT MENEER HOFMANN

Jaarlijks vindt op 19 april de viering van Bicycle Day plaats. En dat is niet zomaar. Het is een eerbetoon aan dr. Albert Hofmann die op die dag als eerste een LSD trip maakte. Hij realiseerde zich dat hij een middel had gevonden dat mensen kan helpen te zijn wat ze werkelijk zijn. Dr. Hofmann hield tot zijn dood vol dat LSD, en de daarmee in verband gebrachte staat van welbehagen, veel positieve veranderingen in de samenleving zou kunnen bewerkstelligen.

Albert Hofmann

LSD brengt een verandering in het gedachtepatroon teweeg en wordt geacht in staat te zijn mensen "buiten het kader" te laten denken. De verhoogde hoeveelheid serotonine veroorzaakt euforische effecten en lijkt de empathie voor andere mensen te vergroten. Een verbeterd empathisch vermogen heeft tevens invloed op hoe je over het algemeen tegen de wereld aankijkt.

Het is belangrijk om te vermelden dat het niet bewezen is dat LSD tot verslaving zou kunnen leiden. Bovendien is er geen verband aangetoond tussen het sporadisch gebruik ervan en het oplopen van hersenbeschadigingen. Na het gebruik van LSD vermindert de hoeveelheid serotonine. Maar als je een of twee weken niets gebruikt, worden die niveaus weer normaal. En vergeet alsjeblieft niet dat LSD een sterk middel is dat toch ondoordacht gebruikt kan worden. Wees dus altijd voorzichtig.