5-MeO-DMT: Effecten, Geschiedenis En De Verschillen Met DMT

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

5-MeO-DMT:  Effecten, Geschiedenis En De Verschillen Met DMT

5-MeO-DMT is minder populair dan het verwante DMT. Toch is het veel krachtiger. Hoe werkt het en in welk opzicht verschilt het van DMT?

Verwar 5-MeO-DMT niet met zijn beter bekende familielid DMT. De eerstgenoemde heeft een andere chemische structuur en gebruiksgeschiedenis. Daarnaast, en misschien nog wel belangrijker, zijn ook de effecten heel uitgesproken. Laten we de wereld van deze mystieke stof eens onderzoeken, zodat we de magie ervan beter begrijpen!

WAT IS 5-MEO-DMT?

5-MeO-DMT staat voor 5-methoxy-N,N-dimethyltryptamine. Je vindt het in veel plantensoorten en het gif van ten minste één pad, de Colorado River (_Incilius alvarius _). Deze woont in de Sonoran-woestijn, gelegen in het zuiden van de VS en het noorden van Mexico.

5-MeO-DMT behoort tot de klasse tryptamine. Tryptamine is qua structuur vergelijkbaar met tryptofaan (de voorloper van serotonine). De stof werkt als een niet-selectieve serotoninereceptoragonist. Bovendien is het een serotonine/norepinefrine/dopamine-vrijmakend stofje. Dit betekent dat tryptamines als 5-MeO-DMT in staat zijn de afgifte van serotonine, epinefrine en dopamine op te wekken. Dit resulteert uiteindelijk in veranderingen in de sensorische waarneming, de stemming en het denkpatroon. In tegenstelling tot het beter bekende en gewildere DMT, lijkt het niet zo te zijn dat 5-MeO-DMT van nature in het lichaam voorkomt.

EEN KORTE GESCHIEDENIS VAN 5-MEO-DMT

In Centraal- en Zuid-Amerika is snuff gevonden van honderden jaren oud met 5-MeO-DMT. Ook tegenwoordig weten inheemse stammen uit de Amazone nog hoe deze ongrijpbare snuff te bereiden met de vele planten uit de lokale omgeving. De bekendste bron is Anadenanthera peregrina. Deze plant staat ook bekend als "yopo" of "choba" en komt voor in het Caribisch gebied en een groot deel van Zuid-Amerika.

De zaden zien eruit als kleine zwarte bonen. Na het verzamelen, worden ze gemalen. Hierna mengt men ze met kalk en cassavebloem om een pasta te maken. Traditioneel blaast men de snuff vervolgens in de neus van een ander via een hol vogelbot.

Aan het einde van de 15e eeuw verschenen documenten over het ceremonieel gebruik van deze entheogene plant in Europa. 5-MeO-DMT synthetiseerde men echter pas in 1936 in een lab.

In de jaren '70 en '80 was het middel legaal verkrijgbaar in de meeste landen. In de VS verscheen daarbij een aantal entheogene sekten, zoals de 'Church of the Tree of Life'. Deze genootschappen hielden regelmatig ceremonies waarbij ze 5-MeO-DMT gebruikten als sacrament. Je kon de stof zelfs kopen bij dergelijke kerken. Dit ging via de post, waarbij blaadjes peterselie werden verrijkt met het entheogeen.

De extractie, het gebruik en de handel van 5-MeO-DMT bleef tot begin deze eeuw vrijwel ongereguleerd in de meeste landen. Tegenwoordig is het nog steeds niet verboden in landen als Canada en Mexico. Wees echter wel voorzichtig! Houd er rekening mee dat je 5-MeO-DMT niet legaal online mag kopen of mag versturen naar een plaats waar de stof verboden is.

MODERNE TOEPASSINGEN EN EFFECTEN VAN 5-MEO-DMT

Moderne Toepassingen En Effecten Van  5-MeO-DMT

5-MeO-DMT is op twee manieren te gebruiken. Zo is het te vapen/roken of te snuiven/in te blazen.

Bij het vapen of roken komen de effecten bijna direct op, na ongeveer 30 seconden. De piek vindt daarbij plaats na 15-20 minuten. De effecten duren ongeveer 30-45 minuten. 5-MeO-DMT heeft ook bij een lage dosis al effect. De minimale dosering voor het vapen of roken bedraagt ongeveer 1-2mg. Een sterke dosis houdt soms wel 10mg in.

Bij het snuiven/inblazen komen de effecten na ongeveer 5 minuten op. De piek is merkbaar na 10-30 minuten en na 30-45 minuten zwakt het effect af.

Het slikken van 5-MeO-DMT raden we af. De resultaten zijn dan namelijk onbetrouwbaar.

De effecten zijn krachtig en gaan vaak vergezeld van sensorische overbelasting en verlies van fysieke coördinatie. Er bestaan nauwelijks "tripverslagen" over dit middel. Sommigen beschrijven het echter als een explosie van het lichaam en het bewustzijn. Men meldt een verlies van het ego, waarbij je innerlijk en de omgeving samensmelten, wat lijkt op een soort bijna-dood-ervaring. Verwacht geen kleurrijke visioenen, die je wel krijgt met paddo's of LSD. Reken meer op een veranderde perceptie; van jezelf en het universum om je heen.

De effecten komen meestal op in golven. Sommige gebruikers merken ze daarbij dagen of weken later nog.

Er bestaan enkele pionierende onderzoeken naar de therapeutische eigenschappen van 5-MeO-DMT. Het doel hiervan is uitvinden hoe de tryptamine-alkaloïde aandoeningen als depressie en angst beïnvloedt, maar ook verslavingen (wanneer gebruikt in combinatie met ibogaïne).

Als het aankomt op medisch onderzoek op dit gebied, valt er echter nog een behoorlijke slag te slaan. Dit heeft alles te maken met de recente strengere regelgeving inzake deze en andere tryptamines.

VERSCHILLEN TUSSEN DMT EN 5-MEO-DMT

Laten we één ding duidelijk maken: DMT en 5-MeO-DMT zijn twee verschillende stoffen. Dit onderscheid is belangrijk om gevaarlijke en mogelijk schadelijke ervaringen te voorkomen. De twee stoffen verschillen niet veel qua chemische structuur, maar dat handjevol extra elementen in 5-MeO-DMT maakt een wereld van verschil.

DMT staat voor N,N-dimethyltryptamine. De stof is aanwezig in tal van planten- en diersoorten. Velen geloven dat het een soort fundamentele molecuul van het leven is.

Daarnaast suggereren onderzoekers dat het menselijk brein mogelijk in staat is om DMT aan te maken. Dit gebeurt dan bij specifieke neurologische toestanden. Deze theorie is echter nog niet bevestigd of ontkracht.

DMT is vooral bekend als het belangrijkste ingrediënt in het Ayahuasca-brouwsel uit de Amazone. Daarnaast wekt het in isolatie aanzienlijk andere effecten op dan 5-MeO-DMT. De ervaring met 5-MeO-DMT is meer een veranderd perspectief, waarbij sommigen een soort bijna-dood-ervaring krijgen. Naar verluidt, is DMT visueler. De stof transporteert je naar andere dimensies, waar je mogelijk hemelse wezens ontmoet en een diep gevoel van liefde ervaart voor het universum.

DE OVEREENKOMSTEN TUSSEN 5-MEO-DMT EN DMT

De Overeenkomsten Tussen 5-MeO-DMT En DMT

Beide stoffen delen een eigenschap die niets van doen heeft met de moleculaire structuur: Zowel DMT als 5-MeO-DMT is niet genoeg bestudeerd. Om de therapeutische mogelijkheden en volledige effecten vast te stellen, is veel meer onderzoek nodig. Huidige experimenten doen vaak een beroep op ibogaïne, naast DMT en 5-MeO-DMT. In dit opzicht noemt men DMT de "liefhebbende matriarch"; ibogaïne is geïdentificeerd als de "harde patriarch". Beide stoffen zet men in om verslaafden te helpen muren af te breken die ze hebben opgebouwd tussen zichzelf en anderen.

De effecten zijn dan niet gelijk, maar wel zijn beide stoffen geassocieerd met uitbreiding van het bewustzijn en verbinding met het universum. Voor wat betreft de entheogene ervaring, is DMT meestal onderdeel van een langdurige ayahuasca-reis, gericht op het openen van het zelf. Ook is deze stof te roken. Gebruikers melden dat de effecten daarbij intenser zijn, maar aanzienlijk korter aanhouden.

De effecten van 5-MeO-DMT staan bekend als kortdurend. Volgens onderzoek uit 2019 naar angst en depressie, uitgevoerd aan de John Hopkinsuniversiteit, is de alkaloïde daarbij in verband gebracht met "hogere scores van spirituele en persoonlijke betekenis".

5-MEO-DMT: CONCLUSIE

Als je een van beide stoffen wenst te gebruiken, weet dan dat 5-MeO-DMT vier tot zes keer sterker is dan DMT. De lichamelijke route en daaropvolgende effecten hebben echter veel te maken met hoe je de middelen gebruikt.

Hopelijk kun je je voordeel doen met deze gids over 5-MeO-DMT en de verschillen ervan met DMT. We hopen dat we hiermee positief bijdragen aan jouw ontdekkingsreis door de wereld van entheogenen!

Nog een laatste waarschuwing: kus alsjeblieft niet een Colorado River-pad in de hoop high te worden! Dit is echt geen praktische methode om 5-MeO-DMT in te nemen. Daarnaast zijn de gevolgen mogelijk fataal...