Het Verschil Tussen Paddo's en DMT: Twee Spirituele Substanties

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Het Verschil Tussen Paddo's en DMT: Twee Spirituele Substanties

Niet alle psychedelica zijn hetzelfde. We bekijken eens waarom paddo's en DMT zowel gelijk als verschillend zijn. We besteden speciale aandacht aan het verschil tussen de effecten wat betreft tijdsduur en psychische reacties.

Tegenwoordig staan psychedelica meer dan ooit in de belangstelling bij een groot internationaal publiek. Door de toenemende informatie over de mogelijkheden van substanties zoals paddo's en DMT wordt het internet overspoeld met vragen over de uniciteit van deze psychedelica. Hieronder volgt een uitleg over het verschil tussen paddo's en DMT, door de ingrediënten en trips met elkaar te vergelijken.

WAT ZIJN PADDO'S

Door precies te meten hoe deze psychedelica van elkaar verschillen is het goed om te weten wat de karakteristieke eigenschappen van de verschillende substanties zijn. Paddo's heten officieel Psilocybine Paddenstoelen en er bestaan 200 variëteiten van op de wereld. De meeste soorten komen voor in Mexico en Noord-Amerika. Paddo's hebben door de eeuwen heen een speciale betekenis gekend bij religieuze en spirituele plechtigheden.

Paddo's bevatten de stof psilocybine, wat door het menselijk lichaam afgebroken wordt tot psilocine - het bestanddeel dat verantwoordelijk is voor het opwekken van psychedelische effecten. Het innemen van paddo's wordt door veel gebruikers omschreven als een spirituele ervaring. Paddo's wekken aanhoudende, emotionele high's op die tussen de 6-8 uur aanhouden en in sterkte variëren. Men beschouwt ruwweg 10-40mg, of 1-4gr gedroogde paddo's als een gematigde dosis psilocybine, en een grote dosis meer dan 50mg/5gr. Paddo's kunnen direct gegeten worden of tot thee gebrouwd worden.

WAT IS DMT?

N,N-dimethyltriptamine, of DMT is het actieve bestanddeel van ayahuasca, een legendarische substantie die gebuikt wordt bij spirituele plechtigheden. DMT kan ook op zich gebruikt worden door het in een lange pijp of waterpijp te roken. Deze substantie waarnaar verwezen wordt in het gelijknamige boek "The Spirit Molecule" van Rick Strassman is berucht vanwege de intense, transcendentale effecten die ongeveer 5-10 minuten aanhouden, maar wat voor de gebruiker aanmerkelijk langer lijkt te duren.

DMT is illegaal, maar het staat zowel bij wetenschappers als gebruikers in de belangstelling vanwege de unieke mysterieuze effecten. DMT is in feite in de recente geschiedenis sneller populair geworden dan welke ander psychedelicum dan ook. De golf van media-aandacht is grotendeels te danken aan het toenemende aantal gebruikers van DMT en de "roem" die het wereldwijd vergaart.

GEEN VAN BEIDE WERKT VERSLAVEND

Net als met andere psychedelica hebben zowel paddo's als DMT te maken gehad met een gebrek aan daadwerkelijk begrip van de media en de medische wereld. In het geval van beide substanties zijn er geen bewijzen die aantonen dat DMT of paddo's verslavend werken.

Van paddo's is het overduidelijk dat ze niet te misbruiken zijn, omdat het innemen van psilocybine een tijdelijke tolerantie veroorzaakt bij de gebruiker. Evenzo is DMT niet verslavend, hoewel er gegevens bekend zijn van individuen die na aanhoudend gebruik na verloop van tijd aantoonbare psychologische schade hadden opgelopen. Daar dient aan toegevoegd te worden dat beide substanties niet dodelijk kunnen zijn, ondanks de psychologische en fysieke effecten die ze beide hebben.

TRYPTAMINE

Zowel DMT als paddo's behoren tot de tryptamine-familie, een indoolalkaloïde waarvan er in de menselijke hersenen spoordelen aanwezig zijn. Van tryptamine wordt verondersteld dat het een rol speelt bij de neurotransmissie, wat reageert op de psychedelische werking van zowel DMT als psilocybine. In feite bevat psilocybine daadwerkelijk DMT in de genetische structuur, net als veel andere overeenkomsten.

DE EFFECTEN

De effecten van het gebruik tussen DMT en paddo's verschillen zowel van aard als de duur, maar ze hebben wel veel overeenkomsten. Het is moeilijk de aard van de effecten van beide substanties samen te vatten, omdat die per individu kunnen variëren. Zowel DMT als paddo's veroorzaken visuele effecten en zijn bewustzijnsverruimend. Met name in het geval van DMT kunnen gebruikers volledig hun tijd- en ruimtegevoel kwijtraken en de effecten beginnen snel, waardoor het lijkt alsof de trip veel langer duurt dan in werkelijkheid het geval is.

Terwijl paddo's bedoeld zijn om gevoelens van verbondenheid met de wereld te stimuleren, wordt er van DMT gezegd dat het meer kosmisch en gefixeerd is op thema's als buitenaardse wezens, goden en de aard van leven en dood. DMT-gebruikers hebben beschreven dat ze tijdens hun trip contact hadden met sprookjesachtige figuren, overleden dierbaren, en zelfs met goden. DMT is echt een volledig meeslepende substantie die de effecten van een intense psychedelische ervaring concentreert in een kort tijdsbestek.

Ook gebruikers van paddo's maken melding van realiteitsverlies, gepaard gaande met periodes van diepgaande bezinning. Paddo's kunnen bij sommigen heftige emotionele gevoelens los maken, waarbij gebeurtenissen uit het verleden herleven waardoor ze gedwongen worden tot een reeks acute persoonlijke analyses. Tegelijkertijd kunnen er ook verschijnselen optreden zoals het ultiem waarderen van de buitenaardse schoonheid van de natuur, als door een uniek psychedelisch vergrootglas. Paddo's zijn giftig maar niet dodelijk, wel kunnen ze verschijnselen veroorzaken zoals misselijkheid, en in sommige gevallen braken.

SPIRITUELE CEREMONIËN

Hoewel psychedelica pas doordrongen tot de mainstream Westerse wereld in de jaren '60 werden paddo's en DMT al langer gebruikt bij religieuze en goddelijke plechtigheden sinds het ontstaan van de mensheid.

DMT werd vanouds gebruikt als sleutelingrediënt van ayahuasca, een bijzonder potent psychedelisch mengsel waarvan de verschijnselen uren langer aanhouden dan met pure DMT. Het brouwsel wordt als traditioneel medicijn gebruikt door de inheemse bevolking van het Amazone-gebied. Om DMT werkzaam te laten zijn als het gebruikt wordt moet er een MAOI-remmer aan toegevoegd worden, in dit geval de ayahuasca-wingerd Banisteriopsis caapi.

Als onderdeel van religieuze sacramenten wordt ayahuasca ingenomen in het bijzijn van een sjamaan en toegepast als zuiverend geneesmiddel. De meest voorkomende reacties op ayahuasca zijn zowel psychisch als fysiek, waarbij de meeste gebruikers moeten overgeven of buikloop krijgen. 

Paddo's worden al meer dan 6.000 jaar gebruikt bij spirituele rituelen en in de traditionele geneeskunde. Midden-Amerikaanse beschavingen gebruikten paddo's als middel om in contact te komen met de geesten. Ook maakten ze beelden en iconen waarmee de bovennatuurlijke en spirituele mogelijkheden verbeeld werden. De Azteken refereerden met name aan psilocybine paddenstoelen als "geest" en "magie".

Hoewel paddo's en DMT grote structurele overeenkomsten vertonen hebben ze beiden een duidelijk verschillend effect. Uiterste voorzichtigheid dient te worden betracht bij het gebruiken van psychedelica - aan ieder gebruiker wordt aangeraden een zogenaamde trip-sitter in te schakelen. Dat is een betrouwbare persoon die zelf niet gebruikt, en erop toeziet dat alles gladjes verloopt.