Wat Is Het Verschil Tussen Magic Mushrooms En DMT?

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Wat Is Het Verschil Tussen Magic Mushrooms En DMT?

DMT en magic mushrooms hebben beide een mystieke status, en niet zonder reden. Hier gaan we dieper in op deze twee stoffen. We zetten de overeenkomsten en verschillen op een rijtje, en onderzoeken wat ze zo bijzonder maakt.

Psychedelica zijn drugs die echt tot de verbeelding spreken. Ze zijn door velen geliefd en door anderen gevreesd. Daarmee zijn psychedelica ook het onderwerp van veel propaganda en allerlei onjuiste informatie. Gelukkig is dit langzaam aan het veranderen. Het debat is opengebroken en er sijpelt steeds meer betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde informatie binnen.

In dit artikel onderzoeken we de verschillen en overeenkomsten tussen twee bekende psychedelische drugs: psilocine/psilocybine en DMT (N,N-dimethyltryptamine).

EEN SNELCURSUS OVER MAGIC MUSHROOMS EN DMT

Magic mushrooms en DMT zijn twee van de bekendste psychedelische drugs, en tegelijkertijd ook twee van de meest onbegrepen drugs. Laten we echter bij het begin beginnen. Beide zijn sterke psychedelische stoffen die enkele overeenkomsten delen, maar over het algemeen heel verschillend zijn, op meerdere manieren. Dat gezegd hebbende, zullen veel liefhebbers van DMT ook magic mushrooms waarderen, en vice versa. Beide drugs zijn in staat om inzicht in jezelf en de rest van de wereld te geven.

MAGIC MUSHROOMS

Magic Mushrooms

Magic mushrooms zijn zeer divers. Wereldwijd groeien er meer dan 100 verschillende soorten paddo's. Wat deze paddenstoelen gemeen hebben, is dat ze de alkaloïden psilocine en psilocybine produceren. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor de psychedelische effecten. Magic mushrooms behoren allemaal tot het geslacht Psilocybe.

Twee van de meest bekende soorten zijn Psilocybe cubensis en Psilocybe semilanceata.

Psilocybe cubensis soorten groeien in tropische gebieden en voelen zich vooral comfortabel in mest. Als je thuis magic mushrooms kweekt, zijn dat vrijwel zeker cubensis paddenstoelen. Ze zijn gemakkelijk te kweken, brengen flinke oogsten op en bevatten vrij grote hoeveelheden psilocine/psilocybine.

Psilocybe semilanceata staan ook wel bekend als Liberty Caps. Ze groeien in het wild in Noord-Amerika en Europa. Ze staan bekend om hun klokvormige uiterlijk, met een soort tepeltje bovenop. Deze schimmels houden van zure grond en veel water. Ze zijn sterker dan de meeste cubensis soorten, maar het is een hels karwei om ze zelf kunstmatig te kweken. Ze vereisen een bijzonder goed gecontroleerde omgeving, waardoor je er beter in de natuur naar kunt zoeken.

Magic mushrooms worden meestal gedroogd en gegeten, maar je kunt ze ook vers consumeren. Zo kun je er thee, lemon tek of chocolade van maken. De effecten treden meestal binnen 15 tot 60 minuten op en houden ongeveer 6 tot 8 uur aan. Afhankelijk van de sterkte en dosis kunnen de effecten variëren van een milde high tot een extreem sterke trip. Het is lastig om zo heftig te trippen dat je je helemaal los voelt van de realiteit, maar het kan wel.

Echte hallucinaties zijn ongebruikelijk, hoewel de wereld er heel anders uit zal zien. Ook closed eye visuals komen vaak voor. De impact van psilocybine is meestal introspectief, filosofisch, maar ook erg sociaal. Meestal voel je je meer verbonden met andere mensen en de wereld in het algemeen.

Negatieve bijwerkingen zijn meestal vrij mild. Het behoort tot de veiligste drugs ter wereld. Het is namelijk niet verslavend, kan geen dodelijke overdosis veroorzaken en heeft geen noemenswaardige fysieke effecten.

DMT

DMT

N,N-dimethyltryptamine is een drug met bijna mythologische connotaties. Dit komt vanwege de sterkte, effecten, status in de populaire cultuur en lange geschiedenis van gebruik in de dichte oerwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Dit mysterieuze stofje staat ook wel bekend als de 'spirit molecule'. Het wordt overal in de natuur geproduceerd, zelfs in het menselijk lichaam.

Het verhaal gaat dat de pijnappelklier van de hersenen DMT produceert, maar dit is puur speculatie, en een voortzetting van een oud geloof dat de pijnappelklier mystiek is. Dierstudies tonen zelfs aan dat als je de pijnappelklier van een rat verwijdert, de DMT-percentages in de hersenen niet veranderen. Dit geeft aan dat het daadwerkelijk elders wordt geproduceerd.

DMT kan in kleine hoeveelheden in het menselijk lichaam worden gevonden. Mensen speculeren ook dat de concentraties toenemen tijdens de dood en bijna-doodervaringen. Of dit ook daadwerkelijk gebeurt, is nog niet duidelijk. Bij ratten is echter wel aangetoond dat de DMT-concentraties in hun hersenen vertienvoudigen wanneer ze een hartstilstand krijgen.

Hoe dan ook, om high te worden van DMT moet je het buiten je hersenen zoeken. Gewoonlijk haalt men DMT uit een plantaardige bron. Enkele van de meest voorkomende bronnen zijn:

  • Mimosa
  • Acacia
  • Petalostylis
  • Desmodium
  • Mucuna
  • Lespedeza

De meeste mensen kiezen ervoor om DMT te roken of te vapen. De effecten treden binnen enkele seconden op en nemen binnen 5 tot 10 minuten weer af. Soms wordt DMT samen met een monoamineoxidaseremmer (MAOI) ingenomen, waardoor het niet onmiddellijk afbreekt. Het meest bekende brouwsel van DMT en MAOI is ayahuasca. Dit is een traditioneel drankje uit Midden- en Zuid-Amerika dat bestaat uit Banisteriopsis caapi-schors (met MAOI) en een DMT-bevattende plant, zoals chacruna-bladeren (Psychotria viridis).

Dankzij de aanwezigheid van de MAOI, houden de effecten van ayahuasca enkele uren aan.

De effecten van DMT zijn niet van deze wereld. Ze veroorzaken regelrechte hallucinaties, contact met goden, engelen, buitenaardse wezens, geesten of andere onmenselijke wezens, buitenlichamelijke ervaringen en meer. De DMT ervaring is een van de sterkste en meest diepgaande drugservaringen die er zijn. Het is een vrij geïsoleerde belevenis en je kunt in principe niets anders doen dan je aan de trip overgeven.

VERSCHILLEN TUSSEN MAGIC MUSHROOMS EN DMT

Verschillen Tussen Magic Mushrooms En DMT

Waarschijnlijk snap je nu dat er veel verschillen zijn tussen Psilocybe paddenstoelen en DMT. Toch zijn er ook overeenkomsten.

GEBRUIKSMETHODE

Zowel DMT als magic mushrooms komen meestal via de mond je lichaam binnen. Vanaf hier scheiden de wegen. Magic mushrooms vinden bijna altijd hun weg naar de maag. In het geval van een tinctuur voor sublinguaal gebruik, blijven ze onder de tong. Ayahuasca gaat door naar de maag, terwijl DMT na het roken of vapen in de longen belandt. DMT kun je ook injecteren, maar behalve in een medische of laboratoriumomgeving, komt dit zelden voor.

Je kunt psilocybine niet vapen of roken, omdat het al bij veel lagere temperaturen wordt afgebroken.

WERKINGSMECHANISME

DMT is een analoog van neurotransmitters zoals serotonine en tryptamine. Sterker nog, het is een bijproduct van de productie van deze chemicaliën, wat mogelijk verklaart waarom het in dieren voorkomt. DMT bindt zich, net als serotonine, aan de 5-HT receptoren van de hersenen.

Net als de meeste klassieke hallucinogenen zoals LSD, bindt psilocine ook aan 5-HT receptoren (met name 5-HT2A receptoren). Daarom kunnen we deze stoffen serotonerge noemen, omdat ze allemaal via hetzelfde werkingsmechanisme werken; ze binden zich aan serotoninereceptoren.

Er zitten echter verschillen in hoe ze zich binden en aan welke receptoren ze dat doen. Deze verschillen verklaren deels de verschillen in hun effecten. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat DMT en paddo's vergelijkbare werkingsmechanismen hebben.

CHEMISCHE STRUCTUUR

Zowel N,N-DMT als psilocybine/psilocine zijn indoolalkaloïden die afkomstig kunnen zijn van tryptamine. Dit verklaart hoe het werkingsmechanisme vergelijkbaar is als het gaat om de interactie met de hersenen.

Natuurlijk ontstaat DMT uit L-tryptofaan. Bij planten gebeurt de productie endogeen, terwijl dieren het via hun voeding binnenkrijgen. Eenmaal in het lichaam verandert L-tryptofaan in serotonine, melatonine, verschillende andere neurotransmitters en dus ook DMT.

Psilocine/psilocybine komt van nature alleen voor in schimmels van het Psilocybe geslacht. Fascinerend genoeg wordt tryptofaan in bepaalde soorten paddo's gedecarboxyleerd tot dimethyltryptamine. Dit verandert vervolgens in psilocine en daarna in psilocybine (Agurell et al., 1968). Het is dus mogelijk om psilocine/psilocybine te maken van DMT.

GEBRUIK

Beide drugs hebben een lange geschiedenis van zowel ceremonieel als recreatief gebruik. DMT werd tot de vorige eeuw alleen in Midden- en Zuid-Amerika gebruikt. Daar is het een belangrijk onderdeel van ayahuasca ceremonies, die tot op de dag van vandaag een spirituele en ceremoniële betekenis hebben.

Magic mushrooms komen in veel delen van de wereld voor. Om die reden maken verschillende culturen er al eeuwenlang gebruik van. Het geregistreerde gebruik ervan kwam in de 20e eeuw op, in ieder geval in Europa en de VS. Het oudste bewijs van de consumptie van deze schimmels gaat echter 7000 jaar terug, en werd gevonden in de grotten van Tassili n'Ajjer in Algerije. Zuid-Amerikaanse en Aziatische culturen zijn ook doorspekt met duidelijke, of minder expliciete verwijzingen naar psychedelische schimmels. En hoewel er weinig over bekend is, hebben druïdische culturen ze waarschijnlijk ook voor ceremoniële doeleinden benut.

In de moderne wereld gebruiken mensen zowel DMT als psilocybine voor recreatieve, medicinale, spirituele, religieuze en ceremoniële doeleinden, waarbij de scheidslijnen regelmatig vervagen.

LEGALITEIT

Het is aangetoond dat beide stoffen erg veilig zijn. Helaas zijn ze in veel landen nog steeds illegaal. In het Verenigd Koninkrijk valt DMT als drug in klasse A, waardoor het in juridische termen gelijk staat aan crack en heroïne. In de Verenigde Staten is DMT volgens de federale wetgeving een Schedule I drug. Er zijn wel bepaalde voorwaarden waarmee mensen het legaal voor ceremoniële doeleinden mogen gebruiken. In het grootste deel van Europa, behalve Spanje en Portugal, is DMT ook illegaal. In een groot deel van Midden- en Zuid-Amerika is de productie, bereiding, verkoop en consumptie van DMT legaal.

Ook paddenstoelen met psilocybine zijn in sommige landen illegaal. Veel Europese landen hebben ze echter gedecriminaliseerd.

Ondanks hun status als illegale drugs, worden deze wetten zelden gehandhaafd. Ayahuasca retreats worden vaak openlijk geadverteerd en getolereerd, zelfs op plaatsen waar de organisatoren mogelijk een levenslange gevangenisstraf riskeren.

DMT EN MAGIC MUSHROOMS: HOE ZIT HET MET DE EFFECTEN?

DMT En Magic Mushrooms: Hoe Zit Het Met De Effecten?

Maar hoe verschillen de effecten paddo’s en DMT eigenlijk? Zoals wel vaker geldt, is het eigenlijk niet te doen om de effecten van psychedelica nauwkeurig te beschrijven. Ondanks dat kunnen we wel de belangrijkste verschillen tussen psilocybine en DMT schetsen.

Een hoge dosis magic mushrooms kan erg lijken op een lage dosis DMT. De visuele en auditieve effecten kunnen overeenkomen, net zoals een soort vervaging van zowel geluiden als kleuren. Bovendien kunnen tijd en ruimte heel anders lijken, waarbij de perceptie van tijd dramatisch vertraagt. Bovendien kunnen zowel DMT als paddo’s een soortgelijk gevoel van eenheid en acceptatie creëren.

Bij grotere doseringen beginnen de effecten uiteen te lopen.

Extreem hoge doses psilocybine kunnen een zogenaamde ego-dood veroorzaken. Daarnaast kun je een vreemde (en niet altijd even comfortabele) loskoppeling van de werkelijkheid ervaren. De trip kan enigszins overweldigend, verwarrend en desoriënterend zijn. Bij een standaard dosis magic mushrooms ben je meestal in staat je cognitieve vermogens te behouden, maar bij een hele hoge dosis gaan je vaardigheden snel achteruit.

Bij DMT streven de meeste mensen juist naar een hoge dosis. Bij hogere doseringen vertrek je volledig uit de normale, bekende werkelijkheid waarin je je leven leidt. De wereld verandert niet in een verwarrende puinhoop maar je betreedt een heel nieuw rijk. Dit rijk is op zichzelf meestal volledig samenhangend, alles voelt logisch aan en er is nauwelijks sprake van verwarring.

Vreemd genoeg voelt je brein zich erg nuchter onder invloed van DMT, in tegenstelling tot trippen op sterke magic mushrooms, ook al ben je misschien in een ander universum. Hoewel de ervaring intenser is dan elke andere drug, blijft je cognitie opvallend samenhangend. Deze schijnbare paradox betekent dat de DMT ervaring tegelijk buitenaards en extreem kan zijn, maar ook redelijk 'helder'. Je kunt DMT daarom beschouwen als de meest diepgaande, psychedelische drugservaring.

Als je ze onder de juiste omstandigheden en in een geschikte omgeving gebruikt, lijken beide drugs ook een eigenschap te delen. Ze lijken namelijk 'je hand vast te houden'. Zolang je je niet verzet, vertonen zowel DMT als psilocybine 'vriendelijke' eigenschappen. Als je de ervaring accepteert, kunnen beide drugs je begeleiden naar verschillende dimensies. Maar als je dat niet doet, kunnen ze ook snel beangstigend en overweldigend worden.

Hoewel elke drug anders is en DMT een ervaring biedt die geen andere drug kan evenaren, zijn er ook overeenkomsten tussen de twee. Dit betreft voornamelijk het algemene gevoel en de kwaliteit van de trip, ook al kan de inhoud ervan sterk uiteenlopen.

WAT IS BETER? MAGIC MUSHROOMS OF DMT?

Wat Is Beter? Magic Mushrooms Of DMT?

De ene drug is niet beter dan de andere. Magic mushrooms lenen zich veel meer voor gebruik in verschillende omgevingen, omdat ze niet zo krachtig zijn. Je kunt in principe nog steeds een interactie aangaan met de wereld om je heen terwijl je onder invloed bent. Ook lijkt psilocybine mogelijk interessante therapeutische toepassingen te bezitten.

DMT is daarentegen een veel intensere onderneming. Hoewel je het zeker recreatief kunt gebruiken, kun je er niet lichtzinnig mee omgaan. Zo zal het nemen van een hoge dosis DMT op een feest of een festival bijna zeker een ongemakkelijke ervaring zijn, terwijl sommige mensen het juist heerlijk vinden om juist in deze setting magic mushrooms te nemen.

Beide produceren een diepgaand inzicht in jezelf en de wereld om je heen, op een soortgelijke manier. Maar DMT kan bij een bepaalde dosis een soort 'doorbraak' genereren, waardoor je in een nieuwe werkelijkheid belandt. Dit maakt het een veel sterkere psychedelische stof, maar beperkt ook de momenten waarop je het kunt gebruiken.