Wat Is Het Verschil Tussen Psilocybine en Mescaline?

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Wat Is Het Verschil Tussen Psilocybine en Mescaline?

Vergelijkbaar maar verschillend, hebben psylocybine en mescaline soortgelijke psychedelische effecten. Paddo's en psychedelische cactussen, zoals Peyote, werden ooit vereerd vanwege hun geestverruimende eigenschappen, maar maken nu een opleving mee. Wat onderscheidt psilocybine of psilocine van mescaline?

PSILOCYBINE & MESCALINE

Psilocybine en mescaline zijn de psychoactieve verbindingen in paddo's en diverse cactussoorten. Als gevolg van chemische mechanismen werken ze hallucinogeen en hebben ze een soortgelijke invloed op processen in de hersenen. In combinatie of op zichzelf zijn ze in verschillende inheemse culturen ter wereld gebruikt als sacrament en geestverruimend middel.

In het precolumbiaanse tijdperk werd mescaline vooral gebruikt waar de cactus groeide, dus in Mexico en Centraal-Amerika. De Azteken gebruikten mescaline-rijke cactussen, zoals Peyote of San Pedro, voor belangrijke rituelen en stamceremonies. Ze geloofden dat de levendige hallucinaties en het diepe, interpersoonlijke contact geschenken waren van de goden. Later, tijdens de 19de eeuw, begonnen ook de Noord-Amerikaanse stammen, zoals de Kiowa, de Comanche en de Mescalero, het krachtige medicijn mescaline te waarderen. Het woord mescaline is afkomstig van de Mescalero.

Op dezelfde wijze werden psilocybine paddenstoelen vereerd in het oude Mexico. De Azteken, die beide soorten aanbeden, noemden paddo's "Teonanacatl", "Gods vlees" of "Gods eten". In tegenstelling tot cactussen, waarvan het gebruik geografisch beperkt was, werden paddo's over de hele wereld verspreid.

In heel Europa, Zuid-, Centraal- en Noord-Amerika, de Antipodeneilanden en zo'n beetje elk continent ter wereld, kunnen meerdere soorten inheemse paddo's worden gevonden. Paddo symbolen zijn te zien op middeleeuwse, Europese wandtapijten en hun vorm is ook zichtbaar in de kroon van minaretten uit het Midden-Oosten.

WERKING IN DE HERSENEN

Beide verbindingen hebben invloed op het serotonine-systeem in de hersenen. **Serotonine is een van de neurotransmitters die door het lichaam worden ingezet om signalen te verzenden van de ene hersencel naar de andere. Serotonine heeft een "sleutel" die past in het "slot" van de zenuwcel. Deze sleutel is een Indoleamine, een stikstofhoudende chemische verbinding. Zodra de sleutel het slot bereikt, ontstaat er een bio-elektronische reactie tussen de zenuwcellen, waarna er een gedachte opkomt. In de hersenen gebeurt dit miljoenen keren per seconde.

Psilocybine en mescaline hebben een soortgelijke gestructureerde chemische ring, die de serotonine sleutel nabootst. Hierdoor kunnen deze wonderlijke verbindingen het serotonine-slot in de zenuwcel bereiken. Beide psychedelica hebben andere chemische verbindingen die zich binden aan de Indoleamine sleutel, en die een belangrijke rol blijken te spelen bij de hersenprocessen. Wat er vanaf dat punt gebeurt, kan waargenomen worden en is ook waargenomen. Het daadwerkelijke "hoe" ervan wordt echter nog niet begrepen.

Andere bekende psychedelica hebben ook de Indoleamine ring om toegang te verkrijgen tot neuronen. LSD bezit daarbij ook weer eigen, complexe, chemische verbindingen die een unieke, persoonlijke ervaring opwekken.

WANNEER DE BOEL TRIPPY WORDT

Misschien zijn het de chemicaliën die een surrealistisch concert geven in de geest of wordt er wellicht een deur geopend naar een andere realiteit. Mogelijk heeft Terence McKenna gelijk en zijn deze verbindingen buitenaardse vertegenwoordigers afkomstig van een andere dimensie, die zijn gestuurd om met mensen te communiceren. Met ons groeiende begrip van fysiologie en chemie zijn we in de toekomst vast in staat om het mysterie op te lossen.

De psychologische voordelen van psychedelica zijn uitgebreid onderzocht door deskundigen op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg. De effecten van psilocybine zijn klinisch geobserveerd. Zo zijn in hersenscans realtime effecten vastgelegd in de hersenactiviteit. Psilocybine zorgt niet of nauwelijks voor bijwerkingen en bewijst zich dan ook steeds meer als een effectieve behandeling bij psychisch en geestelijk lijden.

Wat de "trip" ook mag zijn, het staat vast dat het duidelijke effecten heeft, zowel op het individu als op de gemeenschap in het algemeen. Zeker als deze gemeenschap, zoals oude inheemse stammen, in zijn geheel deelneemt aan rituelen met paddo's of mescaline. Als psychedelica door een groep worden gebruikt, kunnen ze transcendentaal werken. Dit is in 1964 bewezen door de Merry Pranksters en door de vroege rave cultuur in de Summer of Rave 1989.

In de meest recente Global Drug Survey komt psilocybine uit de bus als minst schadelijke, recreatieve drug. Cannabis en LSD staan op een tweede en derde plaats. Voorspeld wordt dat psychedelica een opleving zullen meemaken, vanwege hun voordelen op de geestelijke gezondheid en hun ongevaarlijke karakter.

De online verkoop van paddo kweeksets en cactuszaden en -stekjes stijgt explosief. Deze huidige vraag naar de middelen bevestigt de voortdurende zoektocht naar een diepere betekenis. De oude Azteken zaten misschien al op het juiste spoor.