Hoelang houdt een paddotrip aan?

Gepubliceerd op:

Hoelang houdt een paddotrip aan?

MushMagic onderzoekt hoelang een psychedelische trip aanhoudt en welke factoren de ervaring beïnvloeden. Haal alles uit je tripervaring met de kennis uit deze handige gids!

HOELANG HOUDT EEN PADDOTRIP AAN?

Hoelang houdt een paddotrip aan? Nou ja zeg, hoelang is een Chinees? Er is een aantal factoren van invloed op de duur en intensiteit van een paddotrip.

VARIËTEITEN

De hoeveelheid psilocybine varieert van soort tot soort. Sommige zijn mild, andere uiterst krachtig en dan heb je nog alles wat daartussen zit.

DOSERING

Omdat de kracht per soort varieert en afhankelijk is van lichaamsgewicht, verschilt de hoeveelheid die je moet nemen om hetzelfde effect te krijgen. 5g van de ene paddo heeft mogelijk dezelfde effecten als 1g van de andere. Het is echt belangrijk dat je de kracht kent - of de concentratie psilocybine - van de paddo's die je wilt gebruiken. Paddo kweeksets van betrouwbare leveranciers van uitgelezen fungi behoren een doseeradvies te bevatten. Wilde paddo's zijn echter een beetje nattevingerwerk. Het is aan te raden rustig te beginnen en zoetjesaan op te bouwen.

VERS VERSUS GEDROOGD EN GERIJPT

Verse paddo's zijn niet zo sterk als gedroogde. Dat komt simpelweg doordat de concentratie psilocybine in gedroogde paddo's hoger is. Bovendien varieert de kracht afhankelijk van de wijze waarop de shrooms gedroogd zijn. Zijn ze langzaamaan gedroogd in bijvoorbeeld een voedseldroger, dan zijn ze sterker dan wanneer ze gedroogd zijn in de vensterbank of met een haardroger.

HOE WORDEN ZE GECONSUMEERD?

Paddo's worden op verschillende manieren geconsumeerd; vanouds eten mensen ze in hun geheel. Het is ook mogelijk ze tot poeder te vermalen en over eten te strooien of in capsules te verpakken. Bovendien is er thee van te zetten. Laboratoriumtechnici extraheren soms ook de zuivere psilocybine en kieperen het biologisch materiaal weg.

WAAROM GA JE VAN PADDO'S TRIPPEN?

Magic mushrooms bevatten de verbinding psilocybine. Hoewel nog niet volledig begrepen, weten we dat het als het door ons lichaam omgezet wordt in psilocine, het serotonine-systeem van de hersenen beïnvloedt. Het heeft tevens invloed op het serotonine-syteem in de maag, wat de reden is dat een paddotrip vaak gepaard gaat met misselijkheid. Maar het is vooral de beïnvloeding van de hersenen waarom we paddo's gebruiken.

Psilocybine onderbreekt en wijzigt ook de connectiviteit in de hersenen. Dit is wat de gebruiker ervaart als een trip en hangt af van de gebruikte hoeveelheid. De wijzigingen in de hersenen zijn te ervaren als een aangenaam gevoel van welbehagen en positiviteit bij een kleine dosis. Een hoge dosering veroorzaakt echter een volledig buitenaardse, buitenlichamelijke, existentiële, hyperrealistische trip.

Back to the future

WANNEER BEGINT HET?

Je lichaam moet paddo's eerst verteren voordat de effecten optreden. De maag en darmen absorberen ze allereerst. Hierna zet het lichaam (de lever) de psilocybine om in psilocine. Dan begint de pret.

De allereerste effecten van paddo's voel je binnen 20-40 minuten na consumptie. Ze kondigen zich aan met zachtaardige euforische vlagen, stroboscopische bewegingswaarnemingen en subtiele veranderingen van gevoelens en perceptie. Of je van tevoren gegeten hebt, is een van de factoren die de aanvang vertragen. Maar binnen 2 uur begint het zeker.

HOELANG IS HOELANG NU EIGENLIJK?

De belangrijkste factoren die de lengte en intensiteit van een trip beïnvloeden, zijn de soort en hoeveelheid die je consumeert. Als vuistregel kun je aanhouden dat een trip 3-8 uur duurt. Daarbij is het gevoel doorgaans na 10-12 uur werkelijk voorbij. 24 uur lang is het mogelijk dat je ook een directe nawerking voelt. Soms heb je zelfs de weken erop een algeheel gevoel van welbehagen en geluk.

De kracht van een paddo, de geconsumeerde hoeveelheid psilocybine dus, heeft meer van doen met de intensiteit van de trip dan de duur. Een hoge dosis van een krachtige variëteit induceert een intensere ervaring gedurende hetzelfde tijdsbestek. Terwijl de tijd voortschrijdt, nemen de effecten toe en pieken ze na ongeveer 3-4 uur. Dat is het keerpunt waarop de zaken weer rustiger worden, tot de boel terug in evenwicht is.

Ook is het mogelijk met paddo's te microdoseren door elke 3-4 dagen een kleine hoeveelheid van 0,1-0,5g in te nemen. Bij zo'n lage dosis komt het nooit tot een volledige trip. Microdoseren is het momenteel helemaal en veel mensen hebben het over de voordelen ervan. Denk aan meer creativiteit, een geluksgevoel en verbondenheid met jezelf en anderen.

Hier volgen wat basisrichtlijnen voor gedroogde Psilocybe cubensis paddo's:

 • 0,1–0,5g gedroogde paddo's ≙ ~0,6–3mg psilocybine = microdosering
 • 1g gedroogde paddo's ≙ ~6mg psilocybine = 6 uur; zeer mild
 • 1,5g gedroogde paddo's ≙ ~9mg psilocybine = 7 uur; mild
 • 3g gedroogde paddo's ≙ ~18mg psilocybine = 7,5 uur; gemiddelde intensiteit
 • 5g gedroogde paddo's ≙ ~30mg psilocybine = 8 uur; bijzonder krachtig


Truffle trip

WAT ZIJN DE EFFECTEN VAN SHROOMS?

Ook dat is afhankelijk van de kracht van de shroom en de gebruikte hoeveelheid. Bij de basisrichtlijnen staat microdoseren vermeld, maar dat is niet echt trippen. Het is eerder een manier voor het verbeteren van je stemming en creatieve vermogen.

We beginnen met de gemiddelde dosis. Dit is een aantal typische kenmerken van het trippen:

 • Klamme huid en zweten
 • Lichte misselijkheid
 • Visuele veranderingen waarbij kleuren intenser zijn en lijken te stralen; oppervlakken lijken te bewegen en te vervormen; de directe omgeving lijkt scherper en meer gedetailleerd
 • Verstoring van het kortetermijngeheugen, gekenmerkt door een ontspoorde gedachtegang en makkelijk afgeleid zijn
 • Vervormde geluiden
 • Verhoogde creativiteit
 • Euforie, ontspanning en opgetogenheid
 • Onbeheersbare giechelaanvallen

Van een hogere dosis ervaar je dezelfde zaken. Maar tijdens het hoogtepunt van de trip zijn deze nog eens uitvergroot, met onder andere:

 • Tijdsrek of totaal verlies van tijdsgevoel
 • Sterkere visuele verwringingen; voorwerpen die lijken krom te trekken of te buigen; gewone oppervlakken die op een stromende, kolkende vloeistof lijken of die je caleidoscopisch waarneemt
 • Het horen van kleuren en zien van geluiden, oftewel "synesthesie" 
 • Ontkoppeling van de werkelijkheid - ofwel mild of ernstig
 • Egoverlies, waarbij de grens tussen de waarnemer en het waargenomene oplost
 • Uittredingen en diepe spirituele verbondenheid
 • Volledige hallucinaties; voorwerpen die lijken te spreken; ontkoppeling van de "echte" wereld

Afhankelijk van de persoon en de opgedane ervaring zijn deze verschijnselen verlichtend en een fijn onderdeel van de trip. Maar ze wekken soms ook gevoelens op van paranoia, angst, paniek en ongerustheid. Daarbij spreken we van een "bad" trip.

Timewarp

NOG IETS OVER PSYCHEDELICA

Van nature voorkomende substanties, zoals paddo's, DMT in de vorm van ayahuasca of analogen daarvan, mescaline en nog andere natuurlijke tripmiddelen, gebruiken mensen al duizenden, zo niet tienduizenden jaren. Grotschilderingen uit het neolithicum lijken erop te duiden dat grotschilders psychedelica hebben gebruikt, evenals talloze oerculturen die het hebben ingezet als sacrament. De moderne scheikundige wetenschap heeft LSD en MDMA aan de psychedelische wereld toegevoegd. Al deze middelen brengen een diepzinnig besef over de mensheid teweeg: hoe we tot elkaar in verhouding staan, tot de wereld der natuur en andere schepsels en tot het universum als geheel.

Ze zijn mogelijk ook onveilig als je er niet eerbiedig mee omgaat. Het is aan te raden altijd een tripsitter uit te nodigen voor het geval de boel uit de hand loopt. Set en setting spelen ook een belangrijke rol bij de kwaliteit van de ervaring. Bovendien voorkomt een positieve geestelijke instelling een bad trip. Mensen die lijden aan schizofrenie of andere geestesziekten zouden NOOIT psychedelica moeten gebruiken.

Het universum van psychedelica is een plezierige en fascinerende, diepzinnige en ludieke ruimte waarin je veel zelfkennis opdoet. Experimenteer, speel op veilig en realiseer je wat je inneemt.