Hoe maak je sporenprints van magic mushrooms?

Gepubliceerd op:

Hoe maak je sporenprints van magic mushrooms?

Als je magic mushrooms wilt kweken, heb je sporen nodig! Gelukkig hoef je die maar één keer te kopen. Nadat je je eerste paddo's hebt geoogst, is het heel eenvoudig om sporenprints te nemen en deze te gebruiken voor je volgende kweek.

Het meeste in het leven begint klein, en dat geldt ook voor paddo's. Paddo's beginnen hun leven als sporen — microscopische, zaadachtige cellen die alle informatie bevatten voor een nieuwe kolonie mycelium en uiteindelijk nieuwe paddenstoelen.

Als je de sporen kunt opvangen van de paddo's die je gekweekt of verzameld hebt, kun je in de toekomst nog veel meer kolonies kweken. En het goede nieuws is dat het nemen van een sporenprint ongelooflijk simpel is, dus er is geen enkele reden om het niet te doen!

In dit artikel vertellen we je wat je moet weten over het nemen en gebruiken van sporenprints om paddo's te telen!

WAT ZIJN MAGIC MUSHROOM SPOREN?

Je kunt magic mushroom-sporen zien als de 'zaden' van psilocybine paddenstoelen. Wanneer een paddenstoel rijpt, laat hij zijn plaatjes (de onderkant van de hoed) vallen, en komen de sporen vrij in de lucht. Elke paddenstoel kan miljoenen microscopische sporen produceren.

Deze dwarrelen vervolgens weg en vinden (hopelijk) een geschikte omgeving. Hier werken ze samen om uit te groeien tot mycelium en een kolonie te vormen. Daarna, als het zover is, zal deze kolonie zelf paddenstoelen produceren, die stuk voor stuk nieuwe sporen loslaten, en zo gaat het proces verder.

Dus, bij het telen van paddo's kom je niet ver zonder sporen!

WAAROM ZOU JE MAGIC MUSHROOM-SPOREN EXTRAHEREN?

Waarom Zou Je Magic Mushroom-Sporen Extraheren?

Je kunt paddenstoelensporen online kopen (in de vorm van geprepareerde sporenspuiten of prints), wat enkele voordelen met zich meebrengt, maar ze zelf extraheren is ook heel makkelijk en lonend.

Het winnen van je eigen sporen bespaart niet alleen geld, maar betekent ook dat je je favoriete soorten nieuw leven in kunt blazen. Na verloop van tijd kun je misschien zelfs je eigen nieuwe paddenstoelensoort kweken.

Het verzamelen van sporen is hoe dan ook een geweldige manier om te zorgen dat je jarenlang (gratis) paddo's kunt telen. En het beste is, als magic mushroom-sporen goed worden bewaard, dan kunnen ze heel lang meegaan.

HOE KIES JE DE BESTE PADDO?

Je kunt sporen nemen van al je paddo's, maar door kieskeurig te zijn, bereik je uiteindelijk de beste resultaten.

Sporen nemen van kleine, fragiele paddenstoelen is niet de beste keuze. Ga in plaats daarvan voor de grootste, gezond uitziende exemplaren. Hoe robuuster de paddenstoel waarvan de sporen komen, hoe robuuster de daaruit voortkomende nakomelingen waarschijnlijk zullen zijn.

Zo zijn versere hoeden ook een betere optie. Dit komt omdat ze meer levensvatbare sporen bevatten en minder vatbaar zijn voor besmetting, wat weer betekent dat de daaruit voortkomende sporenprint een grotere kans heeft om een goede oogst op te leveren.

Je kunt niet precies weten welke paddenstoelen de beste sporen produceren, maar over het algemeen zullen de exemplaren die er het beste uitzien de beste resultaten opleveren.

HOE EXTRAHEER JE SPOREN UIT PADDENSTOELEN?

Hoe Extraheer Je Sporen Uit Paddenstoelen?

Dus, nu je weet hoe lonend het is om sporen te extraheren en sporenprints te maken, laten we eens kijken hoe je dat doet. Het is vrij eenvoudig, waarbij het enige waar je in het bijzonder op moet letten de hygiëne is.

HET BELANG VAN HYGIËNE

Alles moet steriel zijn! De belangrijkste reden dat een paddoteelt mislukt, is omdat de paddo's besmet raken met andere schimmels of bacteriën. Hoewel dit altijd kan gebeuren, kun je het risico verkleinen door steriel te werken en andere sporen zo min mogelijk kans te geven in de buurt van je Psilocybe cubensis-sporen te komen.

Was eerst grondig je handen. Steriliseer vervolgens alle apparatuur en oppervlakken die je zou kunnen gebruiken met een antibacterieel middel, zoals isopropylalcohol.

Een luchtdichte kamer is ook erg nuttig, maar niet altijd mogelijk. Houd in ieder geval deuren en ramen gesloten om luchtverplaatsing te minimaliseren.

BENODIGDHEDEN

 • Alcohol (zoals isopropyl alcohol)
 • Aluminiumfolie
 • Droogdoek
 • Kopje of glas
 • Scalpel of scherp mes
 • Ziplock zakje
 • Aansteker
 • Verse paddenstoelhoeden

Je kunt tevens sporenprints maken met minder dan dit; met papier, folie, een glas, een schaar en een paddenstoelen hoed kan het ook. De bovenstaande hulpmiddelen zorgen echter voor de grootste kans op succes. Hieronder beschrijven we een methode waarbij al het bovenstaande wordt gebruikt, maar voel je vrij om dit aan te passen.

STAPPEN

 1. Steriliseer alles met alcohol, en droog het goed af.
 2. Knip een vierkant van folie dat groter is dan de hoed van de paddenstoel, en leg het plat neer.
 3. Verwijder de hoed met behulp van een steriel mesje. Gebruik de aansteker om ervoor te zorgen dat het mesje volledig gesteriliseerd is.
 4. Leg de hoed op de folie, met de plaatjes naar beneden.
 5. Bedek de hoed met een kopje of glas.
 6. Laat het 6-12 uur staan.
 7. Haal het kopje/glas eraf, verwijder de hoed, en plaats het kopje/glas terug voor nog eens 6-12 uur.
 8. Verwijder het kopje/glas. Vouw voorzichtig een ander stuk steriele folie om de sporenprint. Zorg ervoor dat de print intact blijft.
 9. Label de folie (je wilt niet vergeten welke soort erin zit) en bewaar het op de juiste manier.

HOE BEWAAR JE MAGIC MUSHROOM-SPORENPRINTS?

Bewaar je sporen op een koele, donkere plaats. Doe de folie in een ziplock plastic zakje, en voeg silicagel toe om eventueel vocht te absorberen. Zolang ze droog blijven, blijven je sporen minstens twee jaar vruchtbaar. Als ze nat worden, zullen ze geactiveerd worden en afsterven, dus voorkom te allen tijde vocht!

Ze kunnen nog ruim vijf jaar werken, maar na twee jaar zal er sprake zijn van een geleidelijke afname van het aantal succesvolle inoculaties.

HOE GEBRUIK JE MAGIC MUSHROOM-SPOREN?

Sporen zijn het beginpunt van elke paddoteelt. Dit zijn de meestvoorkomende methoden om ze te gebruiken om paddo's te telen:

AGAR

Agar als medium voor het telen van mycelium uit paddenstoelensporen bestaat uit een agar extract uit zeewier, voedingsstoffen en water.

Wat betreft het vermijden van besmetting is agar fantastisch, omdat je kunt zien wat er op groeit en eenvoudig alle besmette groei kunt wegsnijden. Als er zich eenmaal voldoende mycelium op heeft gevormd, kun je het eruit snijden en er een groter substraat mee inoculeren, waaruit dan paddo's zullen groeien.

PF TEK

Een PF tek is een van de populairste opties om paddo's te telen. Hierbij worden geactiveerde sporen direct op een 'cake' geïnjecteerd. Zo'n cake bestaat uit een voedzaam substraat gemaakt van diverse ingrediënten waarop mycelium kan groeien.

Bij deze methode inoculeer je hetzelfde medium waaruit de paddenstoelen groeien, waardoor het minder stappen vergt dan andere methoden. Ook is het redelijk betrouwbaar. Het belangrijkste nadeel is dat als het besmet raakt, je niet veel kunt doen. In de meeste gevallen kan een besmette cake niet meer gebruikt worden.

VLOEIBARE CULTUUR

Een vloeibare cultuur is een vloeibare sporenoplossing waarin sporen mycelium kunnen aanmaken. Het bestaat uit gesteriliseerd water, voedingsstoffen (honing enz.) en mycelium. Het mycelium groeit totdat het de hele oplossing heeft gekoloniseerd.

Deze sporenoplossing kan dan gebruikt worden om verschillende substraten te inoculeren. Het voordeel is dat je veel mycelium hebt, wat betekent dat het een grotere kans heeft om de dominante groei op het substraat te worden, waardoor het risico op besmetting kleiner is.

MAGIC MUSHROOM-SPOREN: IS HET ECHT ZO MAKKELIJK?

Magic Mushroom-Sporen: Is Het Echt Zo Makkelijk?

Zoals je waarschijnlijk wel ziet, is het nemen van een sporenprint van magic mushrooms inderdaad ongelooflijk simpel. Als je zelf paddo's hebt geteeld, is er dan ook geen enkele reden om geen sporenprint te nemen. Zelfs als je niet van plan bent om meteen meer te telen, kunnen sporenprints van pas komen: ze gaan zo lang mee dat ze, tegen de tijd dat je besluit toch weer te starten, waarschijnlijk nog goed te gebruiken zijn!