Hoe onttrek je sporen uit paddo's?

Gepubliceerd op:

Hoe onttrek je sporen uit paddo's?

Het oogsten van je eigen paddo sporen levert rauw materiaal op voor een eindeloze zelfgekweekte, psychotrope voorraad! Volg deze eenvoudige gids voor voortdurende flushes van je favoriete genetica, aangeboden door je vrienden bij MushMagic.

HOE ONTTREK JE SPOREN UIT PADDO'S?

De sporenprint van een paddenstoel ziet er precies uit als de iris en pupil van een oog. Het maken van sporenprints biedt diverse voordelen.

  • Je hebt de middelen om in de toekomst meer paddo's te kweken.
  • Je bezit gewilde genetica in je eigen sporen bibliotheek.
  • Je geniet van verschillende kenmerken, wat je niet hebt als je een fenotype kweekt.
  • Je bent altijd in staat een print te maken, mocht je iets interessants tegenkomen (of dit nu bij een vriend gebeurt of tijdens een boswandeling).

PADDO'S STAAN VOOR VRUCHTBAARHEID

Een sporenprint bevat letterlijk miljoenen individuele sporen. Paddenstoelen zijn analoog aan bloemen. Ze zijn de vruchtvormende, bovengrondse lichamen van het ondergrondse mycelium. De door paddenstoelen geproduceerde sporen komen op nieuwe locaties terecht via de wind, het water en verschillende dieren. Het mycelium, het vegeterende deel van de schimmel, verspreidt zich naar nieuwe gebieden. En zo begint de cirkel opnieuw.

MYCELIUM ONDERSTEUNT LEVEN

Mycelium vormt een substantieel deel van de biomassa van onze planeet. Het is verantwoordelijk voor het ontbinden van plantaardig materiaal en levende planten hebben het nodig om goed te groeien. Mycelium draagt dus in grote mate bij aan de koolstofcyclus.

Wilde mycelia zijn de legendes van de natuur. Ze reguleren de koolstofcyclus, verzekeren een luchtige bodem en voldoende waterretentie en maken voedingsstoffen beschikbaar voor planten. Maar het is ook mogelijk een constante aanvoer te hebben van je eigen mycelia. Na een tijdje produceren ze de meest geweldige paddo's die rijk zijn aan psilocybine, gewoon in je eigen huis. En deze paddo's voorzien je van creativiteit, een luchtige roes in je hoofd, visioenen en inzichten.

HYGIËNE IS BELANGRIJK

Het maken van een sporenprint is ongelooflijk eenvoudig. Maar vergeet niet schoon te werken!

  • Werk zo hygiënisch mogelijk als het gaat om de voortplanting van schimmels. De door jou gecreëerde omstandigheden voor je persoonlijke voorraad vriendelijke schimmels zijn namelijk net zo prettig voor onvriendelijke schimmels.
  • Reinig alle oppervlakken zorgvuldig.
  • Spuit de directe omgeving in met een ontsmettingsmiddel.
  • Was al je gereedschap met zeep en water en ontsmet alles.
  • Alcohol sprayen is een goede manier om steriel gereedschap te garanderen na het afwassen.
  • Houd messen en ander metaal, zoals een pincet, boven een vlam. Laat dit goed afkoelen.
  • Wees zelf ook schoon. Neem een douche, poets je tanden en trek schone kleding aan.
  • Reinig en steriliseer alles wat in contact komt met de paddo's. Hetzelfde geldt voor alles wat in de buurt staat of wordt gebruikt voor het kweken ervan.
  • Een goed gereinigde gootsteen is een handige werkplek. Deze is ontworpen om af te voeren en het roestvrij staal is gemakkelijk te reinigen en te desinfecteren. Zo is het heel simpel om een steriele werkplek te creëren.

Dit klinkt allemaal wat belerend, maar een besmetting door een concurrerend organisme leidt er soms toe dat je al je flushes verliest.

HET MAKEN VAN EEN SPORENPRINT

Het maken van een sporenprint is vrij eenvoudig. Afhankelijk van het formaat van de print, is het mogelijk genoeg rauw materiaal te verzamelen voor ruim 100 actieve entingen.

WAT HEB JE NODIG?

  • Paddo's naar keuze
  • Gesteriliseerd mes/scalpel
  • Stuk papier voor je print (of een geschikt alternatief)
  • Kopje/glas/schaal
  • Gesteriliseerde pincet
  • Ziplock zakje
  • Alcohol
  • Plakband

INSTRUCTIES

De meest simpele manier:

  1. Gebruik een gesteriliseerde scalpel om het hoedje van een goed volgroeide paddenstoel te verwijderen.
  2. Leg het hoedje op een schoon stuk papier. Zorg dat het papier in het ziplock zakje past.
  3. Bedek het hoedje met een kopje, glas of kleine kom.
  4. Wacht 24 uur.
  5. Verwijder het hoedje. Bewonder de pracht van de sporenprint.
  6. Plaats de print in het zakje met een gesteriliseerde pincet. Sluit af.
  7. Deze sporenprints zijn jarenlang te bewaren op een koele, donkere plaats.
  8. Als je een meer permanente oplossing zoekt, zijn diverse materialen te gebruiken voor je print. Ook is het mogelijk een sporenboek aan te leggen. Denk hierbij aan glas, melamine, perspex, roestvrij- of gepoedercoat staal. Elk duurzaam of glad oppervlak is te gebruiken voor het bewaren van een sporenprint.
  9. Om een sporenboek te maken, heb je twee stukken van het door jou gekozen materiaal nodig. Zorg dat het formaat overeenkomt, was het goed en veeg het schoon met alcohol.
  10. Met plakband maak je een scharnier aan een kant. Plaats een hoedje op elk blad en herhaal het proces van hierboven.
  11. Sluit het sporenboek en verzegel de overige drie randen ook met plakband.

Zo zijn je sporen jarenlang te bewaren op een koele en droge plaats. Vergeet niet alle belangrijke informatie over de soort te vermelden.

IK HEB MIJN SPORENPRINT, WAT NU?

Allereerst zou je wat sporenspuiten moeten prepareren. Deze bewaar je goed, samen met je sporenprint. Volg deze gids om te verzekeren dat je altijd wat sporenspuiten bij de hand hebt. Na het prepareren van de spuiten, zijn de prints maandenlang te bewaren. Doe dit in een goed afgesloten zakje in de koelkast of bewaar het op een andere koele, donkere plaats. 

SPOREN, SPOREN, NOG MEER SPOREN

"We planten het zaadje, de natuur ontwikkelt het zaadje en wij eten het zaadje. Daarna zaaien we het zaadje, de natuur ontwikkelt het zaadje en wij eten het zaadje..." - Neal, The Young Ones

Deze how to is gebaseerd op de gerespecteerde PF Tek van Robert McPherson. Hij heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van een moderne, gebruiksvriendelijke manier om thuis paddo's te kweken. De belangrijkste innovatie is de toevoeging van vermiculiet aan het standaard granen substraat. Dit maakt het graan brosser en vergroot het oppervlak, evenals de ruimtes voor het mycelium om in te groeien. Deze tek is vrij arbeidsintensief. Maar het is wel de meest gemakkelijke en geschikte methode voor de gemiddelde psilocybine liefhebber, op het kopen van een voorbereide kit na.

Deze tweedelige tek is niet erg ingewikkeld. In Fase 1 maak je een substraat. Hiervoor mix je vermiculiet, bruin rijstmeel en water. Verdeel dit gelijkmatig over glazen potten. Ent deze mix met je sporenspuit en wacht op de ontwikkeling van het mycelium. Dit duurt een aantal weken. Fase 2 draait om het plaatsen van de mycelium cakes in een vriendelijke omgeving. Nu hoef je alleen nog maar op je paddo's te wachten. Oogst ze als ze klaar zijn, maar laat er een paar staan om te rijpen. Deze ontwikkelen sporen, zodat je weer opnieuw kunt beginnen.

WAT HEB JE NODIG VOOR FASE 1?

  • Sporenspuiten
  • Vermiculiet, fijn of medium
  • Bruin rijstmeel
  • Water

GEREEDSCHAP VOOR FASE 1

  • Maatbeker
  • Mengkom
  • Zeef
  • Aluminiumfolie, hoe dikker, hoe beter
  • Grote pan met deksel of snelkookpan
  • Kleine, schone handdoek of tien stukken keukenrol
  • 12 glazen potten van 500ml met goed sluitende deksels
  • Hamer en spijker of perforator
  • Micropore tape

NODIG VOOR HYGIËNE

  • Ontsmettingsalcohol of isopropylalcohol uit de doe-het-zelf winkel
  • Butaan aansteker of een propaantoorts als je die hebt
  • Ontsmettingsmiddel voor oppervlakken of gebruik de alcohol
  • Ontsmetter voor de lucht
  • Steriele handschoenen van plastic of latex
  • Gezichtsmasker

HOW TO VOOR FASE 1

Allereerst maak je de hamer en spijker schoon met alcohol. Maak nu vier gaatjes in elk deksel. Verdeel de gaatjes gelijkmatig, dus op 12, 3, 6 en 9 uur. Blijf een beetje uit de buurt van de rand, zodat je de deksels niet vervormt. Plaats het deksel op een stuk hout en hamer de spijker vanaf de binnenkant van het deksel.

  1. Combineer voor elke pot 160ml vermiculiet met 60ml water. Laat het overtollige water weglopen met behulp van de gesteriliseerde zeef. Voeg 60ml bruin rijstmeel toe aan deze vochtige mix.
  2. Voeg de mix toe aan de potten. Vul elke pot tot 1,5cm van de rand. Doe er niet teveel in.
  3. Steriliseer de bovenlaag van de mix met een beetje alcohol in een spuitfles. Vul nu de pot tot de rand met droog vermiculiet.
  4. Draai de deksels stevig vast op de potten.
  5. Bedek elke pot met aluminiumfolie. Verzeker dat dit goed vast zit. Je wilt voorkomen dat water en condens via de gaatjes uit het deksel komt.
  6. Plaats de kleine handdoek of de keukenrol in de bodem van je grote pan. Dit voorkomt dat de potten breken.
  7. Vul de pan met water, tot halverwege de potten. Breng dit langzaam aan de kook. Verzeker dat de potten rechtop blijven staan. Stel de hittebron zo in dat ze niet te hard tegen elkaar aan botsen.
  8. Plaats het deksel op de pan en laat de potten 75-90 minuten stomen en koken. Controleer regelmatig op droogkoken. Voeg indien nodig meer water toe.
  9. Gebruik je een snelkookpan? Houd dezelfde procedure aan. Maar kook dan een uur lang op 15psi.
  10. Nadat de benodigde tijd verstreken is, laat je de pan met de potjes afkoelen. Doe dit bij voorkeur een hele nacht. De potten, maar vooral het substraat, moeten weer op kamertemperatuur komen.

ENTING

  1. Gebruik de aansteker of propaantoorts om de injectienaald te steriliseren. Verwarm de gehele naald tot deze oranje gloeit. Na het afkoelen, spuit of wrijf je de naald in met alcohol. Doe dit op het moment dat je de potten gaat enten. Laat de spuit niet gesteriliseerd liggen tot je deze gebruikt.
  2. Trek de zuiger iets naar achteren en schud de spuit om de sporen gelijkmatig te verdelen.
  3. Verwijder het aluminiumfolie van de eerste pot en steek de naald zo diep mogelijk in een van de gaatjes in het deksel. Doe dit in de richting van het glas.
  4. Nu de naald het glas voorzichtig raakt, injecteer je 0,25cc (ml) van de sporenoplossing.
  5. Herhaal dit proces bij de drie andere gaatjes. Reinig de naald met alcohol voor elke injectie.
  6. Bedek de gaatjes met de micropore tape en zet de pot opzij.
  7. Herhaal dit proces tot elke pot geënt is. Het is belangrijk om de naald na elke pot opnieuw te steriliseren met vuur en alcohol.

HET MAKEN VAN CAKES

  1. Zet de potten op een veilige, schone plaats, waar je ze niet verstoort. Houd ze uit de buurt van direct zonlicht en houd een maximale temperatuur aan van 26°C.
  2. Na 7-14 dagen zie je pluizig, wit mycelium verschijnen op de plaatsen waar je hebt geënt.
  3. Nu ontdek je of je schoon genoeg hebt gewerkt. Let op besmetting, herkenbaar middels vreemde kleuren of geurtjes. Roze en zwart zijn zeker niet goed, evenals verrotte geuren. Maak de geïnfecteerde potten niet open. Stop ze in een plastic zak en gooi ze weg. Weet je het niet zeker? Speel op veilig en verwijder verdachte culturen. Veel soorten schimmel en meeldauw zijn schadelijk voor mensen.
  4. Het pluizige mycelium koloniseert elke pot in 3-4 weken. Als je eindigt met 6 gekoloniseerde potten (de helft van waar je mee begonnen bent), heb je het goed gedaan. Als je een flinke hoeveelheid mycelium ziet, laat de pot dan nog 7 dagen staan om een goede hechting te garanderen.
  5. De cakes zijn nu klaar voor gebruik.

FASE 2

De volledige periode van enting tot consolidatie duurt ongeveer een maand. Op een bepaald moment moet je je voorbereiden op het leven van de mycelium cakes en de toekomstige schimmel. Een geïmproviseerde kamer voor vruchtvorming is een gemakkelijke oplossing.

WAT JE NODIG HEBT VOOR FASE 2

  • Mycelium cakes
  • Perliet

GEREEDSCHAP VOOR FASE 2

  • Doorzichtige plastic bak van 50-110 liter 
  • Boormachine met een boor van 6mm 
  • Spuitfles 
  • Haal ook de steriliserende alcohol, handschoenen en gezichtsmaskers weer tevoorschijn

HOW TO VOOR FASE 2

  1. Pak de plastic bak erbij; meet 15cm vanaf de onderkant, boor gaten op een rooster van 5x5cm aan de vier zijkanten en het deksel. Boor van binnen naar buiten op een blok hout om te voorkomen dat het plastic barst.
  2. Reinig de bak van binnen en van buiten met warm water en zeep. Reinig het na met alcohol.
  3. Plaats plastic folie of een aantal geplette vuilniszakken op de locatie van de toekomstige kamer voor vruchtvorming. Dit doe je om eventuele lekkages te voorkomen.
  4. Om de luchtstroom in de gehele kamer te verzekeren, zet je de bak op een verhoging. Zo stroomt er lucht onderdoor. Gebruik geen boeken of karton. Dit wordt nat en vormt schimmel.
  5. Met de zeef spoel je de perliet af onder stromend kraanwater. Zet dit opzij tot al het overtollige water is afgevoerd. Plaats je perliet op de bodem van de bak.
  6. Herhaal dit totdat je laag perliet 10-15cm dik is.

VRUCHTVORMING

Alles draait om de vruchtvorming. Als het proces eenmaal begonnen is, gaat dit verrassend snel. De vegeterende massa mycelium presteert geweldig. De paddo vruchten zijn kortstondig, prachtig en overvloedig.

  1. Allereerst schenk je "leven" aan het substraat of de mycelium cakes. Kieper de potten leeg op een ontsmet oppervlak; tik op de bodem totdat de intacte cake loslaat. Probeer de cake zo min mogelijk te beschadigen in elke fase van je voorbereiding.
  2. Nu moet je de cakes opnieuw hydrateren. Was elke cake onder koel, stromend kraanwater om los vermiculiet te verwijderen.
  3. Vul de grote pan of een grote bak met lauw water. Doe de cakes in het water en laat ze 24 uur ondergedompeld staan op kamertemperatuur. Ze willen drijven, dus houd ze onder water met een pan of iets vergelijkbaars.
  4. Haal de cakes uit het water en plaats ze op een ontsmet oppervlak.
  5. Nu moet je de cakes rollen. Vul een beslagkom met vers, droog vermiculiet.
  6. Rol elke cake in het droge vermiculiet totdat de cake volledig bedekt is. Hiermee sluit je het vocht in. Vermiculiet houdt tot 400% van het droge gewicht vast in vocht.
  7. Plaats de cakes nu in de kweekkamer. Leg ze op stukken aluminiumfolie, groot genoeg om te voorkomen dat de cakes je perliet raken.
  8. Verdeel je cakes gelijkmatig in je kweekkamer.
  9. Benevel je kweekkamer voorzichtig met water.
  10. Waaier meerdere keren met het deksel voordat je de kamer afsluit.

HET GROEIT!

  • Optimaliseer de omstandigheden in je kamer door de ruimte viermaal daags te benevelen. Zo garandeer je een hoge luchtvochtigheid. Probeer direct vocht op de cakes te voorkomen.
  • Waaier ten minste 6 keer per dag met het deksel voor luchtcirculatie.
  • Sommige kwekers gebruiken TL verlichting, op een 12/12 lichtschema. Passief licht is echter voldoende om de opkomende paddo's te vertellen welke richting ze op moeten groeien.

HIER KOMT HET MYCELIUM - JAMMIE!

Al snel zie je kleine witte bultjes verschijnen op je cakes. Deze groeien uit tot "pins". Na 5-12 dagen zijn de volledig gevormde paddo's klaar voor de oogst.

Het is verstandig deze verse vruchten voor je brein te oogsten voor de sluiers breken en de wolkenkap verschijnt. Ze zijn nu licht van kleur, de hoedjes hebben nog steeds een conische vorm en de lamellen zijn nog bedekt.

Droog je oogst voorzichtig. Gedroogde paddo's zijn meer psychoactief dan verse. Gebruik een ventilator in plaats van een kachel. Droog ze nooit in de oven of magnetron. Zodra je paddo's droog genoeg zijn, bewaar je ze op een koele en droge plaats in een schoon bakje. Wil je de houdbaarheid oneindig verlengen? Doe ze dan in de vriezer.