Gids voor het buiten kweken van paddo's

Gepubliceerd op:

Gids voor het buiten kweken van paddo's

Als je paddo's kweekt, doe je dat waarschijnlijk binnen. Maar wat dacht je ervan om ook eens mycelium buiten te kweken? Paddo's telen in je tuintje of op een andere buitenlocatie pakt soms echt voordelig uit. Je kweekt gewoon een stash voor het hele jaar en het is lekker goedkoop!

Het kweken van paddo's is op zich niet zo moeilijk, zeker als je shrooms kweekt met een volwaardige kweekset. Wil je ze echter vanuit sporen kweken, dan is enige kennis vereist. Bovendien heb je er wat meer werk aan. Een van de allerbelangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden als je paddo's kweekt, is dat ze geen schimmelbesmetting oplopen. Kies daarom altijd een geschikte plek uit waar je risicoloos shrooms kunt kweken. Als je beschikt over een goede plaats in je tuintje, hoef je niet over risico's in te zitten en zie je goede opbrengsten tegemoet.

Als je buiten paddo's wilt kweken, hoef je niet eens zelf over een tuin te beschikken. Het is ook mogelijk een goed verborgen plekje in het bos te vinden. Dat biedt tevens het voordeel dat je paddo's zich goed koloniseren. Zo realiseer je een "magisch plekje" waar ze na verloop van tijd volkomen natuurlijk groeien!

GRONDBEGINSELEN VOOR HET KWEKEN VAN PADDO'S

Zoals we al hebben verklapt: voor het kweken van paddo's hoef je echt geen afgestudeerde mycoloog te zijn. Maar je wilt het wel goed doen en problemen vermijden die je oogst doen mislukken. Het is dan ook verstandig wat basiskennis te hebben over het kweken van paddo's. Laten we dus voordat we in de paddo buitenkweek duiken eerst eens wat feiten over shrooms op een rijtje zetten.

 

Saw dust mycelium spawn

 

MYCELIUM

Om te beginnen, dien je te weten dat het deel dat uit het substraat groeit - het steeltje en het hoedje - niet de werkelijke "paddenstoel" is, maar het vruchtlichaam van het organisme. Waar het om gaat, is het ondergrondse deel, het mycelium. Dit is het witte web dat door het substraat groeit. Dus als je succesvol paddo's wilt kweken, creëer je een bodemstructuur waar het mycelium onbelemmerd in gedijt.

PADDO BROED

Of je nu binnen- of buitenshuis paddo's kweekt, je hebt altijd een paddenstoelen broed nodig. Denk aan substraten als rogge, zaagsel of houtsnippers, gekoloniseerd met het mycelium.

HOE KOM JE AAN PADDENSTOELEN BROED?

De eenvoudigste manier om aan paddo broed te komen, is door een kweekset te gebruiken. Deze kweeksets bevatten over het algemeen een reeds volledig gekoloniseerd substraat. Het is mogelijk het broed van de kweekset te gebruiken om een ander geschikt substraat te koloniseren. Bijvoorbeeld voor een zak houtsnippers of zaagsel dat je wilt koloniseren.

Een andere methode is het enten van een zak steriele graankorrels of een ander substraat met een sporenspuit. Hoe dan ook, als je eenmaal broed hebt, ofwel uit een kweekset of een zak gekoloniseerd substraat, is het mycelium altijd te vermeerderen. En dat is precies wat we van plan zijn met onze outdoor paddo kweek. Daar komen we straks op terug.

De meeste kweeksets maken gebruik van graankorrels als substraat. De reden daarvoor is dat graan ook voedingsstoffen voor de fungus bevat, waardoor het een perfect medium is. Dit is fantastisch voor binnenshuis, maar minder geschikt voor buitenshuis. Dat komt omdat graan ontvankelijk is voor besmettingen door bacteriën en andere ziekteverwekkers. Wel is het mogelijk graanbroed bij zaagsel te doen. Zaagsel levert minder risico op infectie en is daarom beter voor je buitenkweek. Bovendien, als je buiten een mooi kweekplekje wilt opstarten, heb je sowieso meer gekoloniseerd substraat nodig. Dus als je het graanbroed overhevelt naar zaagsel, heb je tevens meer.

HOE JE PADDO GRAANBROED AAN ZAAGSEL TOEVOEGT

Dit proces is eenvoudig. Behalve het graanbroed uit je kweekset heb je een zak zaagsel nodig. De meeste dierenwinkels verkopen dit wel. Het zaagsel is waarschijnlijk niet steriel. Daarom moet je het eerst steriliseren. Dat doe je door het zaagsel 10 minuten in kokend water te doen.

Nadat je zaagsel gesteriliseerd is, giet je het water af. Maak in een emmer laagjes van het zaagsel en het geënte graan. Creëer meerdere lagen. Ga net zolang door tot je al het zaagsel hebt opgebruikt of de gewenste hoeveelheid hebt. Dek vervolgens met een plastic zak of een deksel de emmer met daarin de gelaagde mix af. Zorg ervoor dat je eenmaal per dag het deksel eraf haalt, zodat er zuurstof bij komt. Zo voorkom je dat er schimmel uitbreekt. Na een paar weken is het zaagsel volkomen gekoloniseerd en klaar om buiten te gebruiken. Als vuistregel houd je ongeveer 1,2kg gekoloniseerd zaagselbroed aan per vierkante meter voor je outdoor paddo kweek.

 

 

Border forest

 

OP ZOEK NAAR EEN GOEDE BUITENLOCATIE VOOR JE PADDO'S

 

INDIRECT DAGLICHT

Paddo's zijn dol op locaties met indirect zonlicht. Ze houden van het zonnetje, maar willen ook weer niet langdurig in direct zonlicht staan. Een ietwat beschaduwd plekje waar je paddo's toch overdag voldoende zon krijgen, is ideaal.

In de vrije natuur zie je vaak paddenstoelen groeien op de grens van beboste gebieden, waar grassen en struiken samenkomen. Ga op zoek naar dergelijk terrein om een plekje te vinden.

GLOOIINGEN EN GREPPELS

Natuurlijke glooiingen en greppels zijn ook locaties waar paddenstoelen vaak in het wild groeien. Op deze plekken is het vaak vochtig en dat is voordelig voor de groei van het mycelium.

TOEGANKELIJKHEID

Een ander belangrijk element van je paddo buitenkweek is de toegankelijkheid. Een locatie waar je een grote afstand voor moet afleggen, is niet erg praktisch. Dat komt omdat paddenstoelen snel groeien, soms letterlijk in één nacht. Tegen de oogsttijd is het verstandig ze dagelijks te bezoeken. Als de locatie afgelegen is, ben je mogelijk te laat.

HOE JE EEN PADDO LOCATIE INITIEERT

Als je eenmaal een perfecte locatie hebt gevonden, zorg je ervoor dat de plek optimaal is voorbereid voor je paddo's. Om die klus te klaren, heb je de volgende zaken nodig:

 

  • Je volledig gekoloniseerde zaagselbroed
  • Steriele houtsnippers
  • Karton
  • Kleine schep (niet verplicht)
  • Gieter of plantenspuit (niet verplicht)
  • Stro of hooi (niet verplicht)

 

HOE JE HET LAPJE GROND VOORBEREIDT

 

  1. Ontgin je lapje grond. Graaf met je handen of schep net zo diep totdat je alleen maar aarde ziet. Door alle overtollige grond en resten te verwijderen, verminder je het risico op besmetting. Bovendien zorgt het ervoor dat je mycelium optimaal groeit zonder concurrentie.

  2. Bedek het blootgelegde stukje grond met karton en verspreid daar gelijkmatig een 5cm dikke laag steriele houtsnippers over.

  3. Maak de eerste laag houtsnippers vochtig. Bijvoorbeeld met een gieter of plantenspuit. Ga je in je achtertuintje kweken, gebruik dan de tuinslang.

  4. Strooi de eerste laag zaagselbroed gelijkmatig over de vochtige houtsnippers. Voor elke laag gebruik je ongeveer 400g broed per vierkante meter.

  5. Bedek deze laag zaagselbroed met nog een laag houtsnippers. Die moet ongeveer 7cm dik zijn.

  6. Zet de tuinslang open of pak je gieter en maak deze laag nat. Strooi weer een laag broed over de bevochtigde houtsnippers.

  7. Breng een 3cm dikke laag houtsnippers aan.

  8. Nogmaals, bevochtig de houtsnippers en strooi daar weer een laagje broed over.

  9. Nu heb je als het goed is 3 laagjes houtsnippers en 3 laagjes broed. Maak de hele kweekplek nogmaals nat met water.

  10. Bedek de bovenste laag met karton, zodat de vochtigheid behouden blijft.

  11. Als je een extra beschermlaag wilt aanbrengen over je paddo kweek, dek het dan toe met een bedje stro of hooi. Wanneer je hiervoor kiest, moet je wel gesteriliseerd stro gebruiken. Dit doe je eveneens met heet water, net zoals je met het zaagsel hebt gedaan. Steriliseer je het stro niet, dan bestaat er een grote kans dat het allerhande schimmels bevat die je paddo mycelium in de verdrukking brengen. Dat wil je echt niet.

Je paddo buitenkweek is nu opgestart en je hoeft alleen nog maar geduld te hebben. Laat je kweekplekje ten minste 6 maanden met rust. In die tijd koloniseert het mycelium alle houtsnippers. Ontspan en kijk alvast uit naar een fantastische oogst.

 

autumn

 

WAT IS DE MEESTE GESCHIKTE TIJD VOOR HET PREPAREREN VAN JE PADDO BUITENKWEEK?

De meest cubensis variëteiten produceren eind herfst, begin winter, hun vruchtlichamen. Omdat het ruwweg 6 maanden duurt voordat je kweekplek volledig is gekoloniseerd, begin je in het vroege voorjaar; rond maart. Houd echter ook rekening met de tijd die het vergt om je eigen zaagselbroed te koloniseren. Dat doe je dus flink van tevoren, zodat je in het voorjaar paraat bent. Ent je zaagsel bijvoorbeeld in januari. Volg dit advies, dan ligt de oogsttijd in de herfst.

NOG EEN PAAR TIPS

Doorgaans hoef je als je een goed plekje hebt gevonden en je broedsel hebt uitgezet, zoals beschreven in onze gids, verder helemaal niks meer te doen. Moeder Natuur neemt het heft in handen en beloont je rijkelijk met paddo's als het oogsttijd is. Soms is het echter nodig wat extra verzorging te bieden, zodat je paddo's gegarandeerd goed groeien. Stel dat het on-Nederlands droog is in de zomer, dan is het een goed idee je kweekplek 's ochtends en 's avonds een keer te bewateren.

Als het tegen de oogsttijd loopt, controleer dan regelmatig, het liefst elke dag, je paddo's even. Zo weet je zeker dat je niets mist als die magische rakkers tevoorschijn komen! Let ook goed op dat er geen ongewenste gasten in de buurt groeien. Het risico op een zich snel uitbreidende species is er altijd. En je begrijpt wel dat je die beter niet kunt consumeren!