Tolerantie en paddo's: Dit zou je moeten weten

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Tolerantie en paddo's: Dit zou je moeten weten

Als je geregeld paddo's gebruikt, weet je ook dat de effecten minder zijn als je niet af en toe een pauze inlast. Dat komt omdat je een tolerantie opbouwt, waardoor het effect afneemt. Ontdek wat je er allemaal over zou moeten weten.

Volleerde psychonauten weten goed dat de effecten van paddo's afzwakken als ze geen pauzes inlassen tussen trips. Daarbij is het ook nog eens zo, dat als je teleurgesteld bent over de gebrekkige intensiteit van je trip en besluit om op iets anders te trippen, zoals LSD, het je op zal vallen dat ook de LSD-trip een stuk minder intens is. Wat je hierbij ervaart, is een verschijnsel dat we tolerantie noemen.

Hoe loop je zo'n tolerantie op? En nog belangrijker: hoe voorkom je het? Loop je risico als je geen pauze inlast tussen je psychedelische ontdekkingsreizen? Laten we ons eens verdiepen in tolerantie en hoe dit je ervaring met psychedelica kan beïnvloeden.

WAT IS TOLERANTIE PRECIES?

Als we over tolerantie spreken, hebben we het over ons lichaam dat zich aanpast aan de doorlopende aanwezigheid van een drug. Denk hierbij aan psychedelica, zoals paddo's of LSD, maar ook aan alcohol en nicotine. Als we een tolerantie opbouwen, betekent dit dat we steeds hogere doseringen nodig hebben om het eerdere gewenste effect te bereiken. Het komt ook voor dat mensen een bepaalde drug vaak gebruiken en een zodanige tolerantie opbouwen, dat ze helemaal geen effecten meer ervaren en overstappen op andere drugs in de hoop de oorspronkelijke high te beleven.

WAAROM WE TOLERANTIE VOOR PSYCHEDELICA OPBOUWEN

Ons lichaam wil alles in balans houden. Als we drugs of andere lichaamsvreemde substanties gebruiken en tussendoor geen pauzes inlassen, versnelt ons lijf de stofwisseling. Daarbij bevordert het de leverfunctie om de "lichaamsvreemde" substantie af te voeren.

Een versnelde stofwisseling is echter niet de enige manier waarop ons lichaam reageert op de aanhoudende aanwezigheid van een drug in ons systeem. Veel psychedelische stoffen, waaronder psilocybine in paddo's, zijn wat we serotoninereceptor-antagonisten noemen. Serotonine is een neurotransmitter met een populair imago, omdat het gevoelens van welbehagen en geluk teweegbrengt. Proefdieronderzoek suggereert dat de dichtheid van serotoninereceptoren afneemt na frequent drugsgebruik.

KRUISTOLERANTIE: ALS DE ENE DRUG DE ANDERE BEÏNVLOEDT

De manier waarop psilocybine in paddo's werkt, vertoont veel overeenkomsten met hoe we van LSD, mescaline en andere psychedelica gaan trippen. De middelen werken allemaal door de 5-HT2A-serotoninereceptor te beïnvloeden. Vanwege deze relatie tussen psychedelica bestaat er kruistolerantie tussen dergelijke drugs. Met andere woorden: als je lichaam tolerantie voor psilocybine ontwikkelt, zijn de effecten na gebruik van LSD of mescaline ook minder.

Toch werken niet alle psychedelica hetzelfde. DMT in ayahuasca bijvoorbeeld, maakt de serotoninereceptoren niet ongevoeliger. Dit leidt dus niet tot tolerantie. Evenzo beïnvloeden paddo's en LSD cannabis niet. Dat komt doordat THC invloed heeft op de cannabinoïdereceptoren van het endocannabinoïdesysteem. En dus niet op de serotoninereceptoren, zoals paddo's. Er bestaat dus geen kruistolerantie wat betreft de effecten van wiet en shrooms.

HOELANG MOET JE WACHTEN VOOR JE WEER KUNT GEBRUIKEN?

Hoelang Moet Je Wachten Voor Je Weer Kunt Gebruiken?

Soms bouw je snel een tolerantie op voor paddo's. Het goede nieuws is echter dat je die weer net zo gauw afbreekt. Het enige wat je hoeft te doen, is minimaal een aantal dagen te wachten alvorens je weer een dosering neemt. Psychonauten met verantwoordelijkheidsgevoel nemen echter een langere rustpauze tussen hun tripervaringen. Afgezien van de tolerantie, zijn psychedelische ervaringen intens en diepzinnig. Als je een paar rustdagen of een rustweek aanhoudt tussen je trips ervaar je positievere effecten.

WAAROM DIT HET IDEE VAN EEN LAAG AFHANKELIJKHEIDSRISICO MET PADDO'S ONDERSTEUNT

De manier waarop ons lichaam gewend raakt aan de effecten van bepaalde substanties is soms echt een probleem als we het hebben over middelen waarbij je risico op verslaving loopt. Daar is alcohol een sprekend voorbeeld van. Alcoholisten moeten regelmatig grote hoeveelheden drinken om aan hun hunkeringen te voldoen, ondanks dat hun gezuip slopend is voor hun gezondheid.

Gelukkig is de kans op verslaving als je paddo's gebruikt lager dan met andere middelen, waaronder alcohol. Een in 2008 uitgevoerd onderzoek toont aan dat adolescenten die psilocybine en andere psychedelische middelen gebruiken, later in hun leven geen verhoogde kans op drugsverslaving hebben. Dat is noemenswaardig, want de consumptie van andere substanties, waaronder cannabis, tabak, bepaalde voorgeschreven geneesmiddelen en andere stimulantia, vertoont wel een verhoogd risico op verslaving.

Bovendien heeft het gebruik van paddo's geen directe negatieve gevolgen voor je gezondheid. Als je een tolerantie opbouwt, zijn alleen de effecten steeds minder, tot je praktisch niets meer voelt. Het heeft geen zin paddo's te blijven consumeren als dit gebeurt. En als je even een pauze inlast, hunkert je lichaam er niet zo naar als met andere middelen, zoals alcohol en nicotine.

Sterker nog, een in ons land uitgevoerd onderzoek uit 2010 naar 19 recreatieve drugs toont aan dat psilocybine het minst schadelijk is. Deze resultaten zijn in lijn met conclusies van eerder Brits onderzoek.

IMPLICEERT EEN TOLERANTIE VOOR PSYCHEDELICA GEVAREN?

Impliceert Een Tolerantie Voor Psychedelica Gevaren?

Hoewel er geen directe gevaren bestaan die gelieerd zijn aan het opbouwen van een tolerantie voor paddo's, zijn er wel mogelijke risico's als je er regelmatig teveel van gebruikt. Denk daarbij aan:

  • Verhoogd risico op een bad trip

Als je een tolerantie ontwikkelt, impliceert dit dat je een hogere dosering nodig hebt om de gewenste effecten teweeg te brengen. Wil je echter de kans op een bad trip minimaliseren? Dan doe je er verstandig aan je altijd aan de voorgeschreven doseerhoeveelheid te houden. Zelfs als dat betekent dat je tussen het trippen door een paar dagen moet wachten.

  • Teveel gebruiken na een tolerantie-pauze

Ook zijn mensen die een tolerantie ontwikkelen vaak geneigd een korte tolerantie-pauze in te lassen voordat ze de week daarop een hoge dosering gebruiken. Met het oog op de gevoeligheid voor tolerantie is dit soms voldoende om een overweldigende ervaring te beleven.

  • Het heeft mogelijk andere negatieve consequenties

Een negatieve bijkomstigheid van het opbouwen van tolerantie is dat het soms tot gevolg heeft dat iemand zwaardere, gevaarlijkere drugs gaat gebruiken. Als de effecten van paddo's uitblijven, krijgen sommige mensen de neiging naar sterkere middelen te grijpen.

TOLERANTIE EN PADDO'S: RESUMÉ

Het vermijden van tolerantie als je paddo's gebruikt, is niet echt moeilijk. Gebruik ze verantwoordelijk en wacht altijd (minimaal!) een paar dagen voordat je een volgende trip beleeft. Op die manier haal je meest uit je ervaring met paddo's.