Paddo's En Tolerantie: Alles Wat Je Moet Weten

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Paddo's En Tolerantie: Alles Wat Je Moet Weten

Paddo's en andere serotonerge hallucinogenen veroorzaken een hoge tolerantie die vervolgens weer afneemt. Dit artikel gaat in op de interessante aard van tolerantie voor paddo's. Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten over magic mushrooms en toleranties.

Psychedelica hebben de reputatie een sterke ervaring op te wekken, terwijl ze geen verslavende eigenschappen bezitten. Maar wist je dat je hersenen een snelle en absolute tolerantie voor deze drugs ontwikkelen? Met ‘absoluut’ bedoelen we dat ze na enkele dagen van voortdurend gebruik volledig ineffectief zijn.

Gelukkig duurt deze tolerantie niet lang. Ontdek hieronder meer over tolerantie voor paddo's en andere serotonerge psychedelica.

Wat betekent tolerantie bij drugs?

Wat Betekent Tolerantie Bij Drugs?

Tolerantie bij drugs vindt plaats wanneer het lichaam meer van de drug kan innemen terwijl het effect blijft afnemen. Met andere woorden, je lichaam kan steeds meer van een stof verdragen voordat het een impact heeft.

Meestal wordt tolerantie geassocieerd met verslaving en afhankelijkheid, maar dit is niet altijd het geval. Het definiëren van tolerantie is daarnaast niet zo simpel als het lijkt. Voor dit artikel maken we een onderscheid tussen fysieke tolerantie en subjectieve tolerantie.

Fysieke tolerantie treedt op wanneer receptoren in de hersenen niet meer op een bepaalde neurotransmitter of chemische stof reageren. Dit betekent dat er meer van de stof nodig is om hetzelfde effect teweeg te brengen.

Bij een subjectieve tolerantie is er op het fysieke niveau van neurotransmissie niets veranderd. De gebruiker is dermate vertrouwd geraakt met de effecten dat ze niet op dezelfde manier worden ervaren als voorheen.

Fysieke tolerantie leidt er meestal toe dat je veel meer van een stof neemt in een poging de 'high na te jagen'. Subjectieve tolerantie kan ervoor zorgen dat je een ervaring anders beleeft. Toch kun je ook bij subjectieve tolerantie het risico op misbruik niet uitsluiten.

Kun je een tolerantie voor paddo's ontwikkelen?

Kun Je Een Tolerantie Voor Paddo's Ontwikkelen?

Jazeker kan dat. Als je paddo's met psilocybine of gebruikt, kun je razendsnel een tolerantie ontwikkelen. Psilocybine wordt in het lichaam omgezet in psilocine. Dat is de verbinding die de high veroorzaakt. Psilocine is serotonerge, wat betekent dat het een agonist is van de serotonine 5-HT2A-receptoren.

Wanneer deze receptoren aan psilocine (of andere psychedelische stoffen) worden blootgesteld, ondergaan ze een proces dat bekend staat als tachyfylaxie. Tachyfylaxie treedt op wanneer neurotransmitters snelle en uitgesproken toleranties voor een drug of medicijn ontwikkelen. Dit kan al na één of enkele keren plaatsvinden. Kort gezegd, zorgt tachyfylaxie ervoor dat receptoren hun vermogen om een bepaalde verbinding eraan te laten binden bijna volledig uitschakelen. Hierdoor worden potentiële effecten gedempt of volledig uitgeschakeld.

Hoe snel krijg je tolerantie voor paddo’s?

Op het moment dat psilocybine/psilocine door je hersenen stroomt, ontstaat er een enorme tolerantie. Wanneer je tijdens of direct na een trip opnieuw probeert te doseren, zul je waarschijnlijk merken dat het weinig of geen effect heeft, zelfs als je veel meer inneemt. Ook in de dagen erna zullen de effecten aanzienlijk minder zijn.

Het ontwikkelen van een tolerantie voor psychedelische, serotonerge stoffen gaat in behoorlijk grote stappen. Om zelfs maar in de buurt te komen van dezelfde effecten, zou je exponentieel meer van de stof moeten nemen.

Hoelang houdt de tolerantie voor paddo’s aan?

Hoelang Houdt De Tolerantie Voor Paddo’s Aan?

Betekent dit dat je maar één kans hebt op een paddotrip? Gelukkig niet. Zo snel als tachyfylaxie op komt zetten, zo snel verdwijnt het ook weer. Het onderzoek naar tolerantie voor psilocine is tot op heden beperkt. Maar het lijkt erop dat je neurotransmitters na ongeveer 14 dagen onthouding van serotonerge psychedelica weer op 100% zitten.

Sterker nog, na ongeveer 7 dagen zit je waarschijnlijk weer redelijk dicht tegen het normale niveau aan.

Psilocine beweegt behoorlijk snel door het lichaam. Ongeveer 3 uur na inname is het gros al door de nieren verwerkt en is het klaar om uitgescheiden te worden. Na 24 uur zullen alle sporen van psilocybine/psilocine uit je bloed en urine verdwenen zijn. Na deze periode is je gebruik uitsluitend aantoonbaar via haarmonsters.

Ondanks dat je hersenchemie zich vrij snel herstelt, kan een volgende trip behoorlijk afwijken qua sterkte en intensiteit. Als je elke twee weken paddo's zou nemen, bouw je hoe dan ook een soort tolerantie op voor de effecten, ook al is dat niet op fysiek niveau.

Dus hoe langer je wacht voor je volgende trip, hoe intenser de ervaring zal zijn.

Kunnen andere psychedelica de tolerantie voor paddo’s beïnvloeden?

Ook dat kan. Lyserginezuurdiethylamide (LSD) en mescaline zijn beide even serotonerge. Er zijn aanwijzingen dat deze twee drugs en paddo's allemaal een kruistolerantie kunnen veroorzaken. Dus je kunt helaas niet op vrijdag paddo's, op zaterdag LSD en op zondag peyote gebruiken.

Wetenschappers weten nog niet precies welke mechanismen hier achter zitten. Toch lijkt het allemaal verband te houden met tachyfylaxie van de serotonine 5-HT2A-receptoren, waar veel hallucinogene middelen op inwerken.

Het is onduidelijk welke effecten andere drugs wel of niet hebben op de tolerantie voor paddo's.

Zijn paddo's verslavend?

Zijn Paddo's Verslavend?

Bij de meeste drugs gaan tolerantie en verslaving hand in hand. Een geleidelijk toenemende tolerantie voor alcohol, opiaten of nicotine betekent dat mensen steeds meer moeten nemen om hetzelfde effect te ervaren. Op termijn kan dit gedrag tot verslaving leiden.

Bij psychedelica lijkt dit niet het geval te zijn. Sommigen vermoeden zelfs dat de snelheid en absoluutheid van tachyfylaxie een van de eigenschappen is die het verslavende effect voorkomt. Je kunt alcohol drinken en de effecten ervan continu voelen, zelfs als je de hoeveelheid moet verhogen. Bij psychedelica werkt dit niet zo. Als je meerdere dagen achter elkaar psychedelica neemt, zul je helemaal geen effect ervaren, waardoor je ze vanzelf niet meer zult gebruiken.

Dit betekent dat de ontwikkeling van een ongezonde of zelfs gevaarlijke relatie met psychedelica een stuk lastiger is dan met veel andere drugs. Bovendien betekent de aard van de hallucinogene ervaring dat misbruik onwaarschijnlijk is. Met alcohol kun je bijvoorbeeld steeds opnieuw van het effect genieten. Maar het is lastig voor te stellen dat mensen veel plezier beleven aan constant trippen. De psychedelische ervaring is absoluut iets om te koesteren. Kies je momenten en pak dan weer je rust.

Leidt microdosing met paddo's tot tolerantie?

Microdosing is een vrij nieuw fenomeen waar op dit moment nog niet veel bekend over is. Bijna al het bewijs is anekdotisch, wat het geven van advies lastig maakt.

Het lijkt voor de hand te liggen dat je tolerantie wordt beïnvloed als je elke 2 of 3 dagen een stof gebruikt. Dat gezegd hebbende, is een microdosis precies wat je denkt: micro. Het kan dus goed zijn dat kleine hoeveelheden geen tachyfylaxie veroorzaken, of in ieder geval niet op dezelfde manier als grote, waarneembare doseringen.

Een studie uit Noorwegen onderzocht een kleine groep deelnemers en vroeg hen om zelf de effecten van microdosing te rapporteren (Johnstad 2018). De groep was te klein om conclusies te trekken, maar er vielen een paar dingen op met betrekking tot microdosing en tolerantie. Deelnemers die 1 tot 3 maal per week een microdosis gebruikten, rapporteerden geen opbouw van tolerantie. Mensen die dagelijks een microdosis namen, meldden dat soms wel.

De exacte effecten van microdosing zijn onbekend. Toch zijn er geen duidelijke verslagen van mensen die microdoseren en vervolgens niet langer in staat zijn de volledige effecten van een psychedelische trip te ervaren.

Tolerantie: meer dan alleen fysiek

Tolerantie: Meer Dan Alleen Fysiek

Zoals vermeld, gaat tolerantie verder dan het fysieke aspect. Wanneer je regelmatig paddo’s (of andere psychedelica) gebruikt, zul je na verloop van tijd de effecten beter kunnen verdragen, zelfs als de effecten in zekere zin hetzelfde zijn. Dit is echter niet per se een slechte zaak. Als het je doel is om de psychedelische ervaring beter te begrijpen, dan maakt de ontwikkeling van een dergelijke tolerantie daar deel van uit. In dit geval betekent tolerantie dat je steeds hogere doses kunt nemen. Op die manier kunnen onderdelen van een trip die voorheen angstaanjagend waren, nu juist fascinerend, magisch en leerzaam worden.

Wat je ook doet, wees altijd voorzichtig! Niemand heeft genoeg ervaring met hallucinogene drugs om immuun te zijn voor een bad trip. Zelfs de meeste ervaren veteranen moeten bedachtzaam blijven. De psychedelische ervaring vereist respect. Als je een trip met respect behandelt, krijg je dat weer terug.