Het Leven En De Geest Van Terence McKenna

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Het Leven En De Geest Van Terence McKenna

Je kunt nauwelijks aan de psychedelische ervaring denken zonder Terence McKenna te noemen. Terence McKenna was een echte pionier en verkenner van de menselijke geest. Zijn ideeën en theorieën hebben invloed gehad op een generatie van psychedelische zoekers naar de waarheid.

Als je stappen hebt gezet op het psychedelische pad, dan ben je de naam Terence McKenna ongetwijfeld tegengekomen. Wie bekend is met McKenna’s werk weet dat hij een pionier was - niet alleen van psychedelica, maar ook als verkenner van het bewustzijn zelf. Voor zij die niet bekend zijn met McKenna’s werk: decennialang heeft dit het onderzoek naar psychedelica vormgegeven. Hij wijdde zijn leven toe aan het via psychedelica ontrafelen van de mysteries van het universum en heeft een grote impact achtergelaten op zij die inzicht nastreven.

HET LEVEN VAN TERENCE MCKENNA

McKenna is geboren in Colorado, in de Verenigde Staten. Hij heeft een Ierse afkomst en was gefascineerd door de natuur, de wetenschap en de psychologie. In zijn tienerjaren stuitte McKenna op morning glory zaden, een krachtige psychedelica. Die trip deed hem beseffen dat de psychedelische ervaring er één is vol verwondering die de moeite waard is om te bestuderen en op een serieuze manier voort te zetten.

McKenna begon aan een intense, levenslange reis door psychedelica als een instrument om de natuurlijke orde en het universum te begrijpen. Hij werd zwaar beïnvloed door de werken van Aldous Huxley, wiens boeken “The Doors of Perception” en “Heaven and Hell” spraken over de psychedelische reis. In 1965 begon hij zijn formele educatie aan de Universiteit van Californië in Berkeley, voordat hij in 1967 verhuisde naar het Tussman Experimental College.

McKenna begon de hele wereld rond te reizen, en stopte in Tibet, waar hij de kunst van het Tibetaanse schilderen en sjamanisme onderzocht. Vervolgens ging hij naar Indonesië, waar hij eeuwenoude ruïnes verkende en vlinders verzamelde. Later brachten zijn reizen hem het Amazonewoud, waar hij dook in de Wereld van DMT (dimethyltryptamine), paddenstoelen en ayahuasca. Volgens McKenna vormt “Ayahuasca het kanaal naar een diepgaande en eeuwenoude genetische en evolutionaire wijsheid die lang in de kosmologieën van de oorspronkelijke bevolking van de Amazone heeft geleefd, die deze kennis duizenden jaren lang hebben bewaakt en betwist, maar die lang geleden hebben geleerd dat de mens niet de rol heeft van de meester van de natuur, maar die van haar steward”.

McKenna begon op een moleculair level te experimenteren met psychedelica en probeerde psychedelische stofjes zoals harmine te verbinden met zijn eigen neurologische DNA. Hij geloofde dat hij via deze synthese, door middel van stemtechnieken die vergelijkbaar zijn met Tibetaanse liederen, een “Alchemistische Steen der Wijzen” kon creëren. Deze steen zou een vereniging zijn van spirituele energie en materie en zou de gebruiker kunnen verbinden met de totaliteit van de menselijke ervaring tot nu toe.

In de jaren zeventig maakte McKenna zijn formele educatie af en begon hij technieken te ontwikkelen voor de cultivering van psilocybine en magic mushrooms. Hij was een pionier met een van de eerste methodes waarmee iedereen thuis paddo’s kon kweken. Zijn boek “Magic Mushroom Grower’s Guide” werd een van de bestverkochte boeken over het kweken van mushrooms die er ooit zijn geschreven. Vanaf de jaren tachtig tot zijn dood in april 2000 was McKenna een van de gewildere publieke sprekers over psychedelica.

MCKENNA’S THEORIEËN

Een van McKenna’s prominentere theorieën staat bekend als de “Stoned Ape Theorie”. Op het eerste gezicht lijkt de Stoned Ape Theorie voor sommigen misschien meer op sciencefiction. De theorie stelt dat magic mushrooms en psilocybine in het bijzonder een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van taal, cultuur en uiteindelijk onze evolutie. McKenna suggereert dat de origine van magic mushrooms op Aarde niet noodzakelijk vanuit deze wereld komt. Hij oppert dat het mogelijk is dat de zonnewind sporen van intelligent leven van een andere plek in de kosmos naar de Aarde heeft gebracht. Dit idee is niet zo vergezocht als het lijkt: recentelijk hebben wetenschappers op een asteroïde verbindingen ontdekt die leken op THC. Het is even plausibel om te geloven dat psilocybine of een daarna gerelateerde stof via een komeet of de zonnewind zijn weg naar de aarde heeft gemaakt.

Toen deze sporen de Aarde eenmaal hadden bereikt, werden ze uiteindelijk geconsumeerd door jagers-verzamelaars. Ongeveer 18.000 jaar geleden vond er een verandering plaats in het dieet van deze vroege gemeenschappen van jagers-verzamelaars. McKenna geloofde dat de psychedelische sporen rond die tijd aan hun dieet werden geïntroduceerd. De hoeveelheden waren klein genoeg om geen overweldigende hallucinaties te veroorzaken wanneer ze als onderdeel van een gezonde maaltijd werden gegeten, maar groot genoeg om de zintuigen te versterken, de verbeelding en creativiteit aan te wakkeren en uiteindelijk te leiden tot de ontwikkeling van taal. De implicaties van McKenna’s theorie rekenen af met traditionele concepten over de ontwikkeling van de menselijke geest, samenleving en cultuur.

McKenna stopte niet bij de herkomst van de menselijke psychedelische ervaring. Hij dook zelfs verder in de aard van ruimte, tijd en het universum zelf. McKenna is de architect van wat bekend is komen te staan als “Time Wave Theorie”. Dit is minder makkelijk uit te leggen. Het is een poging om een wiskundige formule te creëren die gebaseerd is op de oude Chinese I Ching. Het doel hiervan is om gebeurtenissen in de geschiedenis van het universum en de tijd in kaart te brengen. Helaas voor McKenna pakte zijn voorspelling van het eind van het universum in 2012 gebaseerd op de Time Wave Theorie niet helemaal uit zoals gedacht.

Of zijn theorieën ooit bewijsbaar zullen zijn, is nog onzeker. Wat zeker is, is dat hij een unieke denker was die niet bang was om af te stappen van conventies en om concepten te verkennen die anderen binnen de wetenschappelijke gemeenschap veroordeelden. Psychedelica ontgrendelen delen van de geest die niet kunnen worden uitgedrukt in woorden of gevoelens. McKenna zocht de grenzen van de geest op en omarmde deze mysteries als oplosbare raadsels.

TERENCE MCKENNA’S IMPACT

Terence McKenna heeft een schat aan informatie en kennis achtergelaten. Zijn reizen tot de dieptes van de menselijke geest en daar voorbij hebben een generatie van psychedelische ontdekkers beïnvloed. Zijn werken hebben andere grote denkers, zoals Graham Hancock, Randall Carlson, Rupert Sheldrake en de komiek Bill Hicks beïnvloed. Zijn werken hebben een nieuwe interesse in filosofie en mysticisme aangewakkerd. Hij geloofde echt dat je het universum vanuit je eigen geest kan verkennen. Zijn ideeën over evolutie, ruimte en tijd en de rol die psychedelica hebben gespeeld in onze ontwikkeling, zijn stevig verankerd in de harten van zij die blijven experimenteren met psilocybine en andere geestverruimende substanties. McKenna geloofde dat je door psilocybine te consumeren de cumulatieve ervaring, gedeeld door iedereen die het ooit heeft geconsumeerd, kon aanboren. In dat opzicht kunnen we misschien allemaal de geest van deze echte psychedelische pionier ervaren.