Kun Je Verslaafd Raken Aan Paddo's?

Gepubliceerd op:

Kun Je Verslaafd Raken Aan Paddo's?

Paddo's zijn een ongelooflijk hallucinogeen middel, wat ook uit onderzoek blijkt, en voldoen niet aan de vooroordelen die veel mensen over drugs hebben. Magic mushrooms lijken namelijk niet verslavend te zijn en kunnen mogelijk zelfs verslavingen behandelen, en met groot succes. Lees meer in dit artikel.

Drugs worden sterk met verslavingen geassocieerd. In sommige gevallen is daar een goede reden voor. Maar in andere gevallen is het een overdreven angst, veroorzaakt door anti-drugspropaganda.

Bij ieder middel is het echter belangrijk om te weten in hoeverre er een lichamelijke of gedragsverslaving kan optreden, en zo ja, hoe je dit voorkomt. Maar je hoeft niet in angst te leven! Onderzoek suggereert namelijk dat sommige drugs niet verslavend zijn, maar juist bij verslavingen kunnen helpen.

Paddo's vallen, samen met hallucinogenen als ibogaïne, in deze categorie.

PADDO'S EN VERSLAVING

Paddo's En Verslaving

Paddo's zijn op zich geen gevaarlijke en verslavende drug: er is juist veel onderzoek gaande waarin men probeert uit te vinden wat de mogelijkheden ervan zijn bij het behandelen van verslavingen. Daarnaast suggereren sommige studies dat psilocybine, het actieve stofje in gedroogde shrooms, tot de minst verslavende of gevaarlijke psychoactieve drugs ter wereld behoort. De hersenen bouwen razendsnel een tolerantie tegen psilocybine op. Als je bijvoorbeeld elke dag paddo's of magic truffels gebruikt, ontdek je al snel dat het effect achterwege blijft. Onder andere deze eigenschap lijkt te voorkomen dat paddenstoelen met psilocybine fysiek een verslaving veroorzaken.

Maar voordat je te enthousiast wordt, moet je wel weten dat je mogelijk wel een gedragsverslaving kunt ontwikkelen, al is het onduidelijk of dit daadwerkelijk gebeurt. Als je paddo's misbruikt, kunnen ze alsnog schadelijk zijn. Straks gaan we dieper in op gedragsverslavingen, maar kort gezegd, verschilt dit van een lichamelijke verslaving doordat de chemicaliën in de drug het beloningssysteem van de hersenen niet direct aanwakkeren.

Hoe dan ook, wat betreft psilocybine paddenstoelen en verslavingen, lijkt het zo te zijn dat deze schimmels meer voordelen dan nadelen hebben.

WAT IS DE INVLOED VAN PADDO'S OP JE HERSENEN?

Wat Is De Invloed Van Paddo's Op Je Hersenen?

Psilocybine paddenstoelen zijn, net als veel andere hallucinogene middelen, serotonerg. Dit betekent dat ze het serotoninesysteem van de hersenen beïnvloeden. In het geval van shrooms, worden de neurotransmitters aangejaagd, terwijl ook de activiteit van neuronen wordt beïnvloed. Dit tweeledige proces leidt tot het 'destabiliseren' van de hersenen.

Destabilisatie van de hersenen klinkt misschien als iets ergs. Toch wordt gedacht dat het de sleutel is tot mogelijk therapeutische voordelen. Normaal gesproken, is de activiteit van neuronen vrij voorspelbaar, waarbij vaste verbindingen worden gebruikt en ingesleten raken. Het voortdurende gebruik van zulke vaste routes is in wezen de oorzaak van verslavingen.

Door deze verbindingen echter te destabiliseren en de hersenen aan te moedigen nieuwe aan te maken, kunnen oude als het ware worden omgeleid of worden vernietigd, waarbij de hoeveelheid serotonine ook nog eens wordt gestimuleerd. Om deze reden kan psilocybine wellicht een belangrijke rol spelen bij de behandeling van verslavingen.

BIJWERKINGEN VAN PSILOCYBINE PADDO'S

Magic mushrooms zijn dus vrij veilig en mogelijk zelfs gunstig. Maar uiteraard kleven overal risico's aan. Zo is trippen op zich niet zonder gevaar, zeker niet als de set en setting niet goed zijn. Daarnaast kunnen paddo's nog een aantal, redelijk milde bijwerkingen hebben:

  • Misselijkheid
  • Buikkrampen
  • Gevoelens van onrust
  • Verhoogde hartslag
  • Temperatuurschommelingen
  • Slaperigheid

ONTWENNINGSVERSCHIJNSELEN DOOR PADDO'S: IETS OM JE ZORGEN OVER TE MAKEN?

Gelukkig lijken ontwenningsverschijnselen door het gebruik van paddo's niet te bestaan. Zelfs frequente gebruikers ervaren meestal geen crash of negatieve gevoelens als ze niet kunnen gebruiken. Lichamelijk ervaar je sowieso geen symptomen van ontwenning door paddo's.

SOORTEN VERSLAVING

Zoals vermeld, is verslaving een complex concept en we weten er nog lang niet het fijne van. Over het algemeen kunnen we het onderverdelen in twee categorieën: chemische/lichamelijke verslavingen en gedrags-/procesverslavingen.

CHEMISCHE VERSLAVING

Een chemische verslaving noemen we ook wel een 'lichamelijke verslaving'. Waarschijnlijk komt dit als eerste in je op als je aan verslavingen denkt. Nicotine, alcohol en heroïne zijn allemaal sterk lichamelijk verslavend. Simpel gesteld, jagen deze middelen een reactie van dopamine aan, een onderdeel van het beloningssysteem in de hersenen dat ons leert om een handeling te herhalen.

Naarmate de handeling zich voortzet, neemt de dopaminerespons af, waardoor je je onbevredigd voelt. Je moet dan meer van een bepaalde drug gebruiken om weer de gewenste respons op te wekken. Deze neemt vervolgens weer af en de cyclus herhaalt zich.

Mettertijd kan het lichaam sterk afhankelijk van deze drugs worden, tot het punt waarop het dodelijk kan zijn.

GEDRAGSVERSLAVING

Gedrags- of procesverslavingen werken op ongeveer dezelfde manier. Maar in plaats van dat een drug de afgifte van dopamine aanjaagt (en het bredere beloningscircuit activeert), doet een externe stimulus dit. Denk aan gokken of dwangmatig je telefoon checken; dit zijn gedragsverslavingen.

Net als bij een chemische verslaving zal de beloning afnemen, maar hunkeren de hersenen nog steeds naar een hoog niveau van stimulatie. Daarmee moedigen ze de betreffende handeling aan, ook als deze schadelijk is.

De effecten van paddo's kunnen tot een gedragsverslaving leiden, maar bewijs hiervoor is schaars. Toch zou het onverstandig zijn hier geen rekening mee te houden. Als je een mogelijk schadelijke drug gebruikt, is het altijd verstandig regelmatig je gedrag te beoordelen en te bepalen of je drugsgebruik nog positief is of meer op middelenmisbruik lijkt.

Het goede nieuws is dat gedragsverslavingen minder gevaarlijk zijn dan chemische verslavingen. De lichamelijke afhankelijkheid ontbreekt namelijk. Daarom zul je ook niet dezelfde ontwenningsverschijnselen ervaren als na het stoppen met bijvoorbeeld heroïne of alcohol.

HET VERSCHIL TUSSEN AFHANKELIJKHEID EN VERSLAVING

Het Verschil Tussen Afhankelijkheid En Verslaving

Het is behoorlijk lastig het onderscheid tussen deze twee termen te maken. Daarom heeft de wetenschappelijke en medische gemeenschap de term 'stoornis in het drugsgebruik' bedacht. Toch zijn eerstgenoemde termen in de volksmond nog altijd gangbaar.

Een verslaving is dan misschien geen afhankelijkheid, maar een afhankelijkheid is vaak wel een verslaving. Verslavingen verwijzen naar bepaalde gedragingen. Als je bijvoorbeeld teveel geld uitgeeft, of je niet aan afspraken houdt vanwege je druggebruik, kan dit gedrag op een verslaving wijzen.

Een afhankelijkheid is daarentegen meer lichamelijk. Als je bijvoorbeeld verslaafd bent aan alcohol, kun je er lichamelijk afhankelijk van zijn. Wanneer je dan geen alcohol drinkt, kun je ernstige ontwenningsverschijnselen ervaren, soms zelfs met fatale afloop.

KUNNEN PADDO'S HELPEN OM EEN VERSLAVING TE BEHANDELEN?

Zoals vermeld, wordt onderzocht in hoeverre psilocybine bij verslavingen kan helpen. In een proof of concept onderzoek is bijvoorbeeld ontdekt dat inname van psilocybine regelmatige, therapieresistente rokers kan helpen om onmiddellijk te stoppen.

Paddo's hebben niet alleen invloed op de neurotransmissie en activiteit van neuronen, zoals hierboven vermeld, maar ook op het default mode network (DMN) van de hersenen. Je kunt het DMN beschouwen als het gebied waar je zelfgevoel zit en soms kun je je hierdoor slecht voelen. Veel hersengebieden communiceren via het default mode network en het heeft ook de neiging je introspectief te maken. Uit fMRI scans blijkt dat het DMN oplicht wanneer mensen de hunkering van een verslaving ervaren. Dit lijkt te suggereren dat het default mode network belangrijk is om verslavingen beter te begrijpen.

Onder invloed van psilocybine zijn hersenengebieden die normaal gesproken niet verbonden zijn, in staat om direct met elkaar te communiceren. Dit vermindert de gewoonlijk invloedrijke rol van het DMN. En wanneer het default mode network minder dominant wordt, lijkt het erop dat hunkeringen minder overweldigend zijn, al ervaren mensen ze soms nog wel.

Nicotine is een van de stoffen die in dit opzicht is onderzocht. Maar er is ook bewijs dat psilocybine mogelijk helpt om verslavingen aan opiaten tegen te gaan, evenals verslavingen aan andere middelen.

Het lijkt erop dat dit proces de hersenen in staat stelt verbindingen te omzeilen die verband houden met verslavingen, en nieuwe te vormen. Hoe dit precies werkt, is echter vooralsnog onbekend. Het blijft dus nog even speculeren. Toch is het bewijs veelbelovend en stapelt het zich alleen maar op!

MOET JE JE ZORGEN MAKEN OVER EEN VERSLAVING AAN PADDO'S?

Moet Je Je Zorgen Maken Over Een Verslaving Aan Paddo's?

Voor wat betreft verslaving, zijn er veel ernstiger middelen en gedragingen om je zorgen over te maken. Paddo's zijn minder verslavend dan andere drugs. Dat betekent echter nog wel altijd dat je voorzichtig moet zijn.

Zo is het niet onmogelijk dat het gebruik van paddo's pathologisch wordt en een negatieve impact krijgt op je leven of dat van iemand anders. Als je het idee hebt dat je gebruik wellicht problematisch wordt, las dan een tijdje een pauze in.

Al met al lijkt het erop dat je niet zoveel te vrezen hebt als het gaat om verslavingen en paddenstoelen met psilocybine. We kunnen beter nieuwsgierig en hoopvol zijn als het gaat om hun potentiële vermogen om verslavingen te bestrijden.