Sensorische Deprivatie En Magic Mushrooms: Alles Wat Je Moet Weten

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Sensorische Deprivatie En Magic Mushrooms: Alles Wat Je Moet Weten

Sensorische deprivatietanks en magic mushrooms zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, al vanaf het moment dat dergelijke tanks zijn ontwikkeld. Is het echter veilig om gedrogeerd te floaten en is het misschien iets voor jou?

Sensorische deprivatietanks ⁠— ook wel bekend als isolatie- of flotatietanks ⁠— zijn in 1954 uitgevonden. Ze zijn bedacht door John C. Lilly. Hij was revolutionair, arts, neurowetenschapper, psychoanalist, psychonaut, filosoof en uitvinder.

Lilly wilde een omgeving creëren waarin de hersenen volledig waren ontdaan van externe stimulansen. Dit was onderdeel van zijn levenslange zoektocht naar manieren om ons bewustzijn te verruimen. Lilly ging daarbij experimenteren met hallucinogene drugs in een isolatietank. Volgens hem zorgde deze ervaring voor een “grondige verandering”.

WAT IS EEN SENSORISCHE DEPRIVATIETANK?

Wat Is Een Sensorische Deprivatietank?

Voordat je nu in bad gaat zitten met de lichten uit en gaat trippen, leggen we eerst uit wat sensorische deprivatietanks zijn. In de hedendaagse context moet je daarbij denken aan een persoonlijke flotatietank. Dat is een bad op lichaamstemperatuur, gevuld met heel veel Epsomzout. Door het zout blijft je lichaam drijven, net zoals in de Dode Zee.

Vaak adviseert men om naakt te drijven, maar elk bedrijf heeft daarvoor zijn eigen regels. Nadat je hebt gedoucht en sneetjes en schaafplekken hebt afgedekt (door het zoute water gaan die steken), kun je in de tank. Meestal hoor je eerst ongeveer vijf minuten zachte muziek. Daarbij went je lichaam aan het gevoel van in het water zijn.

Je kunt op elk moment de tank openmaken of een alarm indrukken als je hulp nodig hebt. Anders kun je zo’n 60-90 minuten genieten en heerlijk ontspannen. Afgesloten van lampen en geluid zorgt de tank ervoor dat je het gevoel hebt gewichtsloos te zijn. Je voelt een comfortabel niets. Je hebt alleen jezelf als gezelschap. Het is belangrijk dat je na je ervaring voldoende drinkt en jezelf tijd gunt om het proces te evalueren.

DE VOORDELEN VAN SENSORISCHE DEPRIVATIETANKS

De Voordelen Van Sensorische Deprivatietanks

Sensorische deprivatietanks zijn een populair middel om je lichaam en geest te resetten. Net als in een meditatieve toestand, kun je in een flotatietank volledig ontspannen. Het is een krachtige manier om te ontstressen. En soms verlicht het zelfs pijnklachten. De wetenschap heeft ook aangetoond dat je cortisolniveau daalt als je langere tijd in het water bent. Tevens verhoogt het je energie en kun je daarna beter slapen.

Veel mensen ervaren het gebrek aan spanning op de spieren en gewrichten als zeer ontspannend. Vaak spreekt men over een beter welbevinden en toegenomen tevredenheid in de dagen en weken erna.

De ervaring in de flotatietank, zonder afleidingen, beleeft men vaak als een soort trip. Denk hierbij aan diepe meditatie, verbazing, trances, hallucinaties of visualisaties. Het is dan ook logisch dat mensen zich hiertoe aangetrokken voelen om hun bewustzijn verder te verruimen.

SENSORISCHE DEPRIVATIE EN MAGIC MUSHROOMS

Sensorische Deprivatie En Magic Mushrooms

Gezien de voordelen van sensorische deprivatietanks, lijkt het goed te passen bij mensen die van magic mushrooms houden. In de tank krijg je een trip-achtige ervaring waarbij je helemaal gefocust en naar binnen gekeerd bent. Er is geen afleiding uit de omgeving, noch van het gewicht van je lichaam. Je ervaring is puur en van een andere wereld.

Wil je je bewustzijn verruimen en je helemaal uitleven als psychonaut? Hoe kan dat dan beter dan door de impact van de buitenwereld te beperken?

Als je overweegt om psilocybine te nemen als je in zo'n tank gaat, dan moet je een aantal dingen weten. Je gaat tenslotte ook niet naar de maan zonder de nodige voorzorgsmaatregelen, toch? Net als bij alle trips, moet je je prettig voelen en voorbereid zijn op wat er gaat gebeuren.

WIJZE WOORDEN VOOR JE IN DE TANK GAAT TRIPPEN

Als je in een flotatietank wilt stappen na het eten van paddo’s, doe dat dan eerst niet in combinatie. Probeer beide eerst afzonderlijk voordat je ze gaat combineren. Je moet namelijk weten hoe je lijf reageert op beide.

MICRODOSEREN

Microdoseren

De gemiddelde flotatiesessie duurt 60–90 minuten. Het is dan ook belangrijk dat je fit bent, zowel fysiek als mentaal. Pas dan kun je van de trip genieten en weer veilig op aarde belanden.

Bij een microdosering neem je een kleine dosis paddo’s. De ideale microdosis betekent dat je het effect eigenlijk niet voelt. Het is daarbij bedoeld om je geest te stimuleren om opener te staan voor de set en setting.

Microdoseren is een populaire manier om zintuigen en gevoelens te versterken. Het stimuleert ook het spiritueel bewustzijn, zonder het gevoel te geven dat je aan het trippen bent. Daarom is dit mogelijk een geschikte middenweg tussen de normale meditatieve ervaring van een flotatietank en floteren na het eten van een volledige dosis magic mushrooms.

SET & SETTING

Set & Setting

Het effect van microdoseren is vergelijkbaar met hypnagogie. Dat is de staat van bewustzijn net voordat je in slaap valt. Op dat punt ontspannen je hersenen zich en ben je niet meer alert. Dat kan zorgen voor visuele en aurale hallucinaties.

Net als voordat je gaat slapen, is het belangrijk dat je je ontspannen en comfortabel voelt voordat je gaat floaten. Een goede voorbereiding geeft je de kans om volledig te genieten van de ervaring en je zelfbewustzijn te verruimen. Het laatste wat je wilt, is een onaangename verrassing.

WAAROM ZOU JE PSILOCYBINE EN FLOATEN COMBINEREN?

Waarom Zou Je Psilocybine En Floaten Combineren?

Het concept van drugs gebruiken om je bewustzijn te verruimen, is niet nieuw. In tijden van weleer werd het zelfs gezien als een belangrijke psychische en zelfs religieuze traditie.

Ook vandaag de dag moedigen organisaties als MAPS verantwoordelijk gebruik van psychedelica en marihuana aan. Daarbij wijzen ze op de heilzame effecten van een dergelijke vorm van therapie. Het duurt vaak even voordat je een andere toestand ervaart na het eten van paddo's. Om deze reden is psychotherapie met psychedelica zo succesvol.

Geef jezelf de nodige tijd en ruimte om te ontdekken wat je ervaring in de isolatietank met je doet. Neem daarbij de nodige voorzorgsmaatregelen. Daarmee is het ook voor jou wellicht de perfecte manier om je zelfbewustzijn en creativiteit naar een hoger niveau te tillen.