Magic Truffles Vs. Paddo's: Wat Is Beter?

Gepubliceerd op:

Magic Truffles Vs. Paddo's: Wat Is Beter?

Hoewel ze van dezelfde schimmel afkomstig zijn, zitten er tussen truffles en paddo's subtiele verschillen die je trip kunnen beïnvloeden. Ontdek hoe beide zich tot elkaar verhouden om te bepalen wat het beste bij jou past!

'Paddo's' en 'truffles', zijn dat niet gewoon twee termen die hetzelfde beschrijven? En is de een sterker dan de ander? Dit zijn enkele veelgestelde vragen, en wij geven hieronder de antwoorden.

ZIJN TRUFFLES HETZELFDE ALS PADDO'S?

Op het eerste gezicht vertonen truffles en paddo's veel overeenkomsten. Toch zijn er subtiele verschillen als het om de textuur, kweek, dosis en wettelijke status gaat. Over het algemeen zorgen deze verschillen niet voor veranderingen wat je psychedelische trip betreft. Toch is het de moeite waard om er rekening mee te houden!

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN TRUFFLES EN PADDO'S?

Dus, laten we beide eens onder de loep nemen en met elkaar vergelijken. Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen truffles en paddo's:

OMGEVING

Truffles en paddo's zijn van hetzelfde schimmelorganisme afkomstig. Truffles zijn de sclerotia van de schimmel, oftewel het deel dat onder de grond groeit. Een paddo is echter de sporocarp of het vruchtlichaam, het deel van de schimmel dat bovengronds groeit.

Paddo's floreren, net als bloemen, onder specifieke omstandigheden. Voor schimmels betekent dat meestal een warme en vochtige omgeving (paddo's houden van vocht). Daarentegen kunnen truffles ook onder droge omstandigheden groeien. Dit deel van de schimmel ontwikkelt zichzelf onder de grond, wachtend tot de omstandigheden gunstig genoeg zijn om paddenstoelen te vormen.

UITERLIJK

Uiterlijk

Twee duidelijke verschillen tussen paddo's en truffles zijn het uiterlijk en de textuur.

Magic truffels zijn kleiner en beknopter. Ze hebben ook een lager vochtgehalte (van ongeveer 70%; bij paddo's is dit zo'n 90%). Daarom zijn truffles ook veel kleiner en compacter, met een grove, harde textuur. Daarentegen kunnen paddo's veel verschillende formaten krijgen. Ook na het drogen blijven paddo's zachter en flexibeler dan truffles.

Een kleine tip: paddo's blijven relatief taai na het drogen, terwijl truffles juist behoorlijk hard kunnen zijn. Om gedroogde truffles makkelijker in te nemen, raden we aan om ze met een grinder tot kleinere stukjes te vermalen.

PSILOCYBINEGEHALTE

Paddo's en truffles zijn beide delen van de schimmel Psilocybe. Ze bevatten dan ook dezelfde psychoactieve stoffen: psilocybine, psilocine, baeocystine en norbaeocystine. Maar is de een ook sterker dan de ander?

Het eerste waar je rekening mee moet houden, is of ze vers of gedroogd zijn. Verse truffles bevatten hoe dan ook meer psilocybine dan verse paddo's. Dat komt vooral doordat verse truffles dankzij hun lagere vochtgehalte compacter zijn. Je zou dus kunnen zeggen dat truffles wat psychedelische stoffen betreft meer geconcentreerd zijn.

Iets anders om mee te wegen, is de algehele consistentie. In het algemeen bieden truffles een redelijk stabiele dosering psilocybine. Paddo's kunnen daarentegen verschillende formaten hebben en uiteenlopende concentraties psilocybine bevatten. Deze variatie is zelfs waarneembaar in het vruchtlichaam zelf: de hoed bevat vaak meer psychoactieve alkaloïden dan de stengel.

Het antwoord op de vraag welke van de twee meer psilocybine bevat, paddo's of truffles, hangt er dus van af. Maar je kunt er in ieder geval van op aan dat ze allebei voor een sterke psychedelische trip zorgen!

TRIPERVARING EN -INTENSITEIT

Tripervaring En -Intensiteit

Volgens sommige mensen wekken paddo's een langere en intensere trip op dan truffles. Anderen beweren juist precies het tegenovergestelde. Helaas is er niet veel wetenschappelijk bewijs dat deze claims ondersteunt.

Het belangrijkste is dat truffles en paddo's dezelfde psychedelische stoffen bevatten. Zolang het psilocybinegehalte hetzelfde is, moeten ze in theorie dus een vergelijkbare tripervaring, -intensiteit en -duur opleveren. Wat je ook kiest, voor het beste resultaat is het belangrijk dat je in een veilige en comfortabele omgeving tript.

DOSERING

De uiteenlopende verhalen over paddo vs. truffle trips kunnen we verklaren aan de hand van het verschil in psilocybinegehalte. Truffles bieden namelijk een veel consistentere dosering (hoewel er nog steeds wat variatie kan zijn).

Die consistentie kan een voordeel zijn bij het plannen van je trip, omdat het je meer controle geeft. Bovendien zijn truffles verkrijgbaar in kant-en-klare verpakkingen, zodat je weet wat je krijgt. Begin wel altijd met een lage dosering en bouw deze langzaam op om te voorkomen dat je teveel neemt.

Let er daarnaast op dat je niet dezelfde hoeveelheid verse truffles neemt als dat je met paddo's zou doen, in de veronderstelling dat de dosering hetzelfde is. Nogmaals, verse truffles zijn compacter en bevatten een hogere concentratie psilocybine dan dezelfde hoeveelheid verse paddo's, aangezien hier meer water in zit. Gedroogd zijn ze beter met elkaar te vergelijken, hoewel paddo's ook dan nogal kunnen variëren als het op sterkte aankomt.

SMAAK EN CONSUMPTIEMETHODE

We zullen er niet omheen draaien: zowel paddo's als truffles smaken behoorlijk vies.

Dat wetende, wil je de smaak misschien wat maskeren. Ze in chocolade dompelen, is bijvoorbeeld een populaire methode om de smaak te verbloemen. Als je liever een andere consumptiemethode gebruikt, kun je je paddo's of truffles ook fijnmalen en er thee van maken. Deze kun je vervolgens op je gemak opdrinken. Let er wel op dat je de paddo's of truffles niet aan kokend heet water blootstelt. Dat kan namelijk de psilocybine en andere stoffen aantasten. Laat het water dus eerst wat afkoelen.

Er zijn ook nog andere opties, waaronder paddo/truffle-honing en de klassieke lemon tek-methode. Maar je kunt ze ook gewoon zo eten. De smaak is misschien niet geweldig, maar niet iedereen heeft er veel moeite mee.

WETTELIJKE STATUS EN VEILIGHEID

Paddo's zijn nergens ter wereld legaal, hoewel ze in sommige landen wel gedecriminaliseerd zijn. Voor truffles geldt meestal hetzelfde. Nederland is daarop echter een uitzondering en maakt een verschil tussen de twee.

De Nederlandse regering stelde in 2008 een verbod in op het gebruik van paddo's. Door een maas in de wet bleven de sclerotia van de schimmel (oftewel truffles) echter legaal. Vervolgens werden magic truffels in 2019 volledig gelegaliseerd en begon de overheid belasting te heffen over de verkoop ervan.

Dit wettelijke onderscheid kan impact op de veiligheid hebben. Truffles zijn immers gereguleerd en worden verkocht in kant-en-klare verpakkingen waarop de dosering staat vermeld, maar bij het kweken of kopen van paddo's is het vaak een gok wat de concentratie psilocybine, psilocine, etc. betreft.

WAT MOET JE KIEZEN: TRUFFLES OF PADDO'S?

Wat Moet Je Kiezen: Truffles Of Paddo's?

Als het om magic truffles vs. paddo's gaat, kun je niet zeggen dat de een beter is dan de ander. Ze behoren allebei tot dezelfde schimmel en hebben een identiek farmacologisch profiel. De verschillen tussen de twee zijn maar klein en ze bieden vergelijkbare psychedelische trips. Je kunt dus zelf het beste inschatten wat je voorkeur heeft, zeker als je al ervaring hebt met psilocybine.

Al met al zijn truffles misschien wat geschikter voor beginners, omdat deze kant en klaar geleverd worden. Bovendien zijn ze legaal te koop, en behelzen ze vaak ook een duidelijke beschrijving en doseringsrichtlijnen. Dat biedt je wat extra zekerheid, geruststelling en consistentie.