Magische Truffels & Paddo's Zijn De Veiligste Recreatieve Drugs

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Magische Truffels & Paddo's Zijn De Veiligste Recreatieve Drugs

In de meest recente Global Drug Survey werden 120.000 mensen ondervraagd. Slechts 0,2% van de recreatieve drugsgebruikers moest naar de Spoedeisende Hulp na het gebruik van paddo's. Dit maakt psilocybine de minst gevaarlijke van alle onderzochte drugs.

Ze zijn dan wel illegaal, maar in vergelijking met de steeds zuiverder wordende chemische stoffen en drugs als Ice, bewijst deze oude drug ongelooflijk veilig te zijn.

Het ziet er steeds zonniger uit voor paddo's. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat psilocybine mogelijk een krachtig psychotherapeutisch hulpmiddel kan zijn die weinig tot geen negatieve bijwerkingen heeft. Andere onderzoeken tonen aan dat terminaal zieke patiënten langdurige positieve effecten erdoor ervaren en een verbeterde kwaliteit van leven.

Meer recentelijk is in de **Global Drug Survey 2017, waaraan 50 landen meedoen en waarbij gemiddeld 120.000 mensen worden ondervraagd, bewezen dat paddo's van alle recreatieve drugs het minst gevaarlijk zijn.

In de enquête werd gevraagd hoe vaak de Spoedeisende Hulp werd bezocht voor negatieve bijwerkingen van de gebruikte drug. Meth en synthetische cannabis staan bovenaan de lijst met respectievelijk 4,8% en 3,2%. Gebruikers van XTC, amfetaminen en cocaïne hebben recentelijk ook een stijging laten gezien in de noodzaak voor een bezoek aan de EHBO-post. Het is zorgelijk dat deze drugs per dosis steeds sterker worden gemaakt om te kunnen wedijveren in een verzadigde markt.

De GDS classificeert natuurlijke cannabis als de tweede minst schadelijke, recreatieve drug. Dit is echter slechts een schrale troost, omdat synthetische cannabis een groot probleem is in veel landen ter wereld.

Een op de dertig gebruikers meldde een noodzaak voor medische hulp. Dit stijgt naar een op de tien wanneer er vaker dan vijftig keer per jaar wordt gebruikt. Om de effecten van THC na te bootsen, wordt een allegaartje van gevaarlijke verbindingen geconsumeerd. Deze verbindingen zijn vaak geur- en smaakloos en kunnen ernstige effecten hebben. Synthetische cannabis is in verband gebracht met overlijden, serieuze aandoeningen, psychotische aanvallen en zelfbeschadiging.

Van de 10.000 mensen die hebben aangegeven paddo's te gebruiken, hoefde slechts 0,2% naar de Spoedeisende Hulp. Dat komt neer op 24 mensen, terwijl dit aantal kan worden vervijfvoudigd als het gaat om MDMA of cocaïne in dezelfde periode.

Ironisch genoeg is slechte identificatie het grootste gevaar van het gebruik van paddo's. In het wild komen veel andere giftige schimmels voor die sterk lijken op cubensis en haar nichtjes. Er worden meer gevallen van vergiftiging gemeld dan negatieve effecten van een "bad trip".

Dr. Adam Winstock, auteur van GDS, merkt op dat paddo's niet geheel onschuldig zijn. "Gecombineerd gebruik met alcohol en consumptie in een riskante, onbekende omgeving verhogen het risico op schade, vaak in de vorm van ongelukken, paniek, kortstondige verwarring, desoriëntatie en angst om je verstand te verliezen". Het oude gezegde van set en setting is erg belangrijk.

Voor wat betreft het aantal bezoeken aan de EHBO-post zijn paddo's het meest onschuldig. Ook bewijzen ze goedaardig te kunnen werken in het geval van een slechte trip.

In een ander onderzoek aan de Johns Hopkins Medicine, uitgevoerd in 2016, werden 2000 personen ondervraagd over hun spannendste ervaringen met paddo's. Van de deelnemers had 2,7% medische assistentie nodig, terwijl 7,4% hulp zocht voor aanhoudende psychologische problemen. Van de personen die echter te maken kregen met een "bad trip", meldde 84% dat de latere effecten nog steeds uitgesproken boodschappen bevatten die hun leven ten goede veranderden.

Psychedelica krijgen, als categorie van verbindingen, steeds meer aandacht van de professionele, geestelijke gezondheidszorg. Ze bewijzen ook de minst gevaarlijke drug te zijn bij recreatief gebruik. Met name psilocybine blijkt een goed psychotherapeutisch hulpmiddel te zijn bij de behandeling van angst en depressie, en is van nut in de palliatieve zorg.

Wetgevers moeten aandacht besteden aan de positieve resultaten die door de wetenschap worden aangetoond. Ouderwetse opvattingen over "duivelse drugs" op basis waarvan internationaal beleid wordt gevormd, moeten als beschamend worden beschouwd in het licht van eigentijds onderzoek.