Hoe Je Het Meeste Uit Een Psychedelische Ervaring Haalt

Gepubliceerd op:

Hoe Je Het Meeste Uit Een Psychedelische Ervaring Haalt

Gebruik van een psychedelische drug kan een ontmoedigende ervaring opleveren. Angst komt veel voor, maar je kunt de trip ook met vertrouwen tegemoet treden. Deze 4 principes kunnen je helpen om los te laten, en daardoor meer uit het trippen te halen. Ontdek waar je aan moet denken voordat je aan een psychedelische ervaring begint.

De psychedelische ervaring kenmerkt zich door een andere wereld, ver van het dagelijks leven. Mooi, diepgaand, angstaanjagend, levensveranderend - het kan dit allemaal tegelijkertijd zijn.

Als je het zorgvuldig doet, kan trippen een van de beste dingen zijn die je maar kunt ervaren. Wanneer je het echter zonder voorzorgsmaatregelen tegemoet treedt, kan het je voor altijd afschrikken. Er gaan superveel negatieve verhalen rond over psychedelische drugs en hun effecten - en psychedelica kunnen inderdaad een verontrustend effect veroorzaken. Toch is de manier waarop ze ingenomen worden vooral bepalend voor de trip die je ervaart.

Wanneer je met een open en nieuwsgierige geest tript, is de kans op een bevredigende ervaring het grootst. Hieronder zullen we vier principes bespreken die je helpen een aangename en diepgaande trip te beleven.

WAT IS EEN PSYCHEDELISCHE ERVARING?

In de meest basale zin, is een psychedelische ervaring het resultaat van het nemen van een psychedelische stof. Maar er is meer over te zeggen.

De psychedelische ervaring is daarbij veel bestudeerd. Van wetenschappers tot schrijvers, filosofen en sjamanen: mensen van alle tijden, uit diverse landen en met verschillende achtergronden zijn door de mentale werelden die je betreedt onder invloed van psychedelica gefascineerd.

Welke drug je ook neemt, een psychedelische ervaring wordt gedefinieerd door een verandering in de bewuste beleving, met een soort 'openstelling' - of dat richting de buitenwereld of het onbewuste is, is nog altijd onderwerp van discussie.

Hoe dan ook, filosofen, mensen die psychedelica gebruiken om religieuze redenen, en 'gewone' consumenten ervaren onder invloed van deze middelen allemaal een diepere 'band' met zichzelf en de wereld. Dit is ook in onderzoek bevestigd, waaruit blijkt dat de hersenen inderdaad meer verbonden raken onder invloed van psychedelica, en op een andere manier dan in een normale toestand (Barrett et al., 2020).

WAT ZIJN PSYCHEDELISCHE DRUGS?

Wat Zijn Psychedelische Drugs?

Psychedelica zijn een soort drugs die meer gebaseerd zijn op hun fenomenologische effecten dan op hun fysieke. Ze vallen in de bredere categorie van hallucinogenen, maar kunnen onderscheiden worden door hun vermogen om aanzienlijke veranderingen in het bewustzijn te veroorzaken, met mogelijk een visueel en auditief effect. Onder de 'klassieke psychedelica' worden de volgende drugs geschaard:

Paddo's/truffels

LSD

Mescaline

DMT

Alhoewel hun werkingsmechanismen nog niet zo goed worden begrepen, wordt aangenomen dat klassieke psychedelica vooral door samenwerking met serotoninereceptoren in de hersenen effect hebben. Daarbij veranderen ze allemaal je bewuste beleving en perceptie. Maar dat geldt ook voor andere psychoactieve drugs - dus wat is het verschil?

Klassieke psychedelica hebben vergelijkbare effecten, en kunnen als zodanig als een aparte soort worden beschouwd. Het is echter moeilijk om hun precieze effect te beschrijven en ze van andere middelen te onderscheiden. In termen van hoe de wereld eruitziet en aanvoelt: muziek wordt warmer en klinkt beter, gedachten worden dieper, en de wereld wordt mooier. En dat is nog maar het topje van de ijsberg!

Maar de effecten zijn niet altijd zo fijn. Hoewel het psychedelische effect over het algemeen als lonend wordt beschouwd, kunnen psychedelica ook onrust veroorzaken. Mensen kunnen tijdens het trippen bijvoorbeeld het gevoel krijgen dat ze hun zelfgevoel verliezen (wat goed of slecht is, afhankelijk van waar je op voorbereid bent), maar ook denkpatronen kunnen zich steeds herhalen en ongelooflijk verwarrend worden - je kunt zelfs 'ego-dood' ervaren. Ook kunnen psychedelica bij onvoldoende voorbereiding angstgevoelens vergroten.

Maar hoe bereid je je dan precies voor?

4 PRINCIPES OM HET BESTE UIT JE TRIP TE HALEN

Geen enkele psychedelische ervaring is precies hetzelfde en je hebt zelden controle over wat het je brengt. Waar je echter wel enige controle over hebt, is hoe je de trip benadert en erop reageert. Een goede voorbereiding kan echt het verschil maken.

Het gaat hier echter niet alleen om het vermijden van een bad trip, maar ook om het ervaren van de beste mogelijke trip. Of je nu puur plezier of een diepe, contemplatieve ervaring wilt, er zijn enkele dingen die het waard zijn om in gedachten te houden als je een waardevolle trip wilt beleven.

INTENTIE

Je bent waarschijnlijk de uitdrukking 'set and setting' weleens tegengekomen, wat verwijst naar je mindset en de omgeving waarin je tript. Beide zijn erg belangrijk en kunnen als 'intenties' worden beschouwd.

Als je je innerlijk voorbereidt op het feit dat je niet weet wat er gaat komen, en je geest de ruimte geeft, vergroot je de kans op een toffe ervaring - of zelfs een diepgaande trip. Hoewel het wat contraproductief lijkt, gaat het in feite om de intentie om gewoon 'los te laten'.

WAT IS 'SET AND SETTING'?

Wat Is 'Set And Setting'?

Zoals aangestipt, is 'set' een afkorting van 'mindset'. Het is bekend dat voordat je aan een psychedelisch avontuur begint, je de juiste gemoedstoestand moet hebben. Dat wil niet zeggen dat je in de beste stemming ooit moet zijn; helemaal niet. Veel mensen gebruiken psychedelica zelfs om negatieve of melancholische denkwijzen te onderzoeken. En ook veel wetenschappers bestuderen hoe deze stoffen hier specifiek bij kunnen worden gebruikt. Bovendien wordt soms psychedelische therapie ingezet om individuen bij ernstige levensgebeurtenissen te begeleiden, als een vorm van palliatieve zorg.

Dat gezegd hebbende, als je nieuw bent met psychedelica, is het waarschijnlijk beter om eerst alleen te trippen als je een goed humeur hebt. Zo bouw je er namelijk een betere relatie mee op. Als je echt het gevoel hebt dat je niet wilt trippen, doe het dan niet. Wanneer de trip eenmaal opkomt, kun je er niet meer omheen, dus neem alleen psychedelica als je bereid bent om de effecten volledig te ervaren.

De setting is wat eenvoudiger: het is fijn om in een mooie omgeving met aardige mensen te trippen. Of dat nu in een bos of je slaapkamer, alleen of met goede vrienden is, is aan jou. Het geheim is om een plek te kiezen waar je je veilig voelt, en om er zeker van te zijn dat je niet gestoord wordt door iemand waarbij je je niet zo op je gemak voelt.

NIEUWSGIERIGHEID

Daarnaast moet je nieuwsgierig zijn naar de ervaring die je gaat beleven. Omdat je niet echt weet wat je kunt verwachten, is het belangrijk om voor elke mogelijkheid open te staan. De trip kan puur plezier zijn, of diep en tot nadenken aanzettend, maar ook ongemakkelijk. Je weet het gewoon niet.

Als je je trip met nieuwsgierigheid en de wens om het beste ervan te maken, aangaat, zul je je meer op je gemak voelen bij wat je ervaart, en kun je er het beste uit halen.

JEZELF OPENSTELLEN VOOR DE TRIP

Maar hoe stimuleer je een nieuwsgierige mindset? Bekijk het als een kind dat iets voor het eerst ziet. Over het algemeen hebben kinderen de neiging om nieuwe dingen, hoe normaal ze ook zijn, met nieuwsgierigheid en fascinatie te benaderen. Probeer in deze mindset te komen.

Een andere manier is door actief geen verwachtingen te hebben. We hebben allemaal weleens verondersteld dat bijvoorbeeld een film of muziekgroep slecht zou zijn, waardoor we er niet van konden genieten. En dat terwijl, als je minder verwachtingen had gehad en wat nieuwsgieriger was geweest, het misschien wel heel erg mee zou vallen.

Treed op die manier een psychedelische ervaring tegemoet: richt je actief op de goede dingen.

GEEF JE OVER

Geef Je over

Je hebt misschien al enkele overeenkomsten tussen deze principes opgemerkt. En je overgeven aan een trip is misschien wel het belangrijkste. De intentie hebben om los te laten, nieuwsgierig te zijn naar wat er gebeurt en je daaraan over te geven, zal de rijkste ervaring garanderen.

Door je over te geven, stel je jezelf toe om de trip over je heen te laten komen, in plaats van deze in een bepaalde richting te forceren. Voor degenen die net beginnen met trippen, is dit iets waarbij de natuur echt nuttig kan zijn. Als je bijvoorbeeld naar het bos gaat, wordt het veel gemakkelijker om rond te dwalen, letterlijk en figuurlijk. Als je tussen vier muren zit, kan het veel moeilijker zijn om je over te geven.

VERZETTEN HEEFT GEEN ZIN

Jezelf overgeven aan de ervaring, betekent ook dat weerstand bieden zinloos is. Het is onmogelijk om een psychedelische ervaring te weerstaan. In feite zal dit de negatieve gevoelens die je probeert te vermijden alleen maar verergeren. Want als je erover nadenkt, waar verzet je je dan tegen? Nou, je gedachten.

Je zult de drugs met weerstand niet eerder uit je systeem krijgen, al zal dit op een gegeven moment wel vanzelf gebeuren. Het enige wat je kunt doen, is je gedachten proberen weg te duwen, maar daardoor ga je je er juist op richten. Door je er gewoon aan over te geven, en te accepteren dat ze er zijn, kunnen ze vanzelf weer verdwijnen.

Dit zal niet alleen negatieve gevoelens verminderen, maar je ook in staat stellen om op een heilzame, zinvolle manier met de trip om te gaan.

AARDEN

Houd er rekening mee: je geest is niet het enige dat tript.

De meeste psychedelica veroorzaken ook intense fysieke sensaties. Deze kunnen niet alleen plezierig zijn, maar je ook helpen om te aarden en je verbonden te voelen met de wereld, waardoor je gevoel van comfort en veiligheid toeneemt.

Luister dus ook naar je lichaam. Als het effect van psychedelica zijn piek bereikt, kun je al snel overweldigd raken door mentale processen, waardoor je niet meer in verbinding met je lichaam staat. Door niet alleen rekening te houden met je geest, maar ook met je lichaam, kun je een completere trip beleven.

FYSIEKE DINGEN DIE JE TIJDENS HET TRIPPEN KUNT DOEN

Fysieke Dingen Die Je Tijdens Het Trippen Kunt Doen

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om je geest en je lichaam samen te brengen.

Je hoeft dus niet alleen wat te zitten: onderneem actie!

Alles waarbij je lichaam wordt gestimuleerd, kan helpen. Je kunt bijvoorbeeld:

• gaan wandelen;

• een massage geven of krijgen;

• seks hebben (wel communiceren!);

• een bad nemen/gaan zwemmen (voorzichtig!);

• naar basmuziek luisteren;

• over de vloer rollen (ja, dat werkt echt).

Focussen op de fysieke aspecten van de trip is ook een geweldige manier om jezelf te kalmeren als het allemaal een beetje teveel wordt. Beweeg, adem, voel - al deze dingen zullen je helpen om te aarden.

ACCEPTATIE IS BELANGRIJK TIJDENS EEN TRIP

Accepteer de trip en laat los. Dat is in feite alles wat je moet doen. Je zit er tenslotte aan vast totdat de ervaring afgelopen is, dus veel keus heb je ook niet.

Misschien wel het meest diepgaande dat je van een psychedelische ervaring kunt leren, is dat je gewoon moet zijn hoe je bent. Gooi alle overdenkingen overboord, en accepteer. Acceptatie is niet alleen de beste manier om het meeste uit je trip te halen, maar ook het meeste wat je uit een trip kunt halen.

Bronnen:

Barrett, F. S., Krimmel, S. R., Griffiths, R. R., Seminowicz, D. A., en Mathur, B. N. (2020). Psilocybin acutely alters the functional connectivity of the claustrum with brain networks that support perception, memory, and attention. NeuroImage, 218, 116980. https://doi.org/10.1016/j.neuroimage.2020.116980