Psilocybine geeft je meer controle over je leven

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Psilocybine geeft je meer controle over je leven

Medische beeldvorming en psychologisch onderzoek naar psilocybine geeft wetenschappelijke context en deskundige inhoud aan eeuwenoude overleveringen en sjamanisme.

INTRO

MRI en andere hersenscantechnologieën zijn de waarheid aan het ontdekken achter de kennis die sjamanen al millennia hebben: dat psilocybine en psychedelica in het algemeen met hun grens- en ego-oplossende capaciteiten een gezond onderdeel zijn van de menselijke ervaring. We zeggen niet dat je bij de eerstvolgende dip de deur uit moet gaan om jezelf tot geluk te shroomen, maar onderzoek wijst er wel degelijk op dat paddo’s een rol zullen spelen in de ontwikkeling van toekomstige psychologische behandelingen

AFBROKKELENDE VOOROORDELEN

Een recente studie van het Universiteitsziekenhuis Zurich ontkracht de vooroordelen dat psychedelica alleen gebruikt worden door hedonistische hippiefreaks. Onderzoekers ontdekten dat psilocybine, het psychoactieve ingrediënt in paddo’s, verlichting kan bieden van sociale pijn en andere sociale fobieën. Sociale, klinische, gezondheids- en ontwikkelingspsychologen hebben allen aspecten van sociale pijn onderzocht. De ervaring van pijn als gevolg van interpersoonlijke afwijzing of verlies, zoals afwijzing van een sociale groep, pesten of het verlies van een geliefde, is het gevolg van de activering van bepaalde componenten in fysieke pijnsystemen. Deze studie is gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Terwijl hun breinactiviteit werd gescand, kregen 21 volwassen ofwel een milde, niet-hallucinogene dosis psilocybine ofwel een placebo toegediend. Sociale pijn werd nagebootst door de 21 participanten een videospel te laten spelen dat zo was ontworpen dat de avatars van de individuen langzaam maar zeker werden buitegensloten. Achteraf werden via een enquête en gerichte vragen de reacties onderzocht, en of de participant te high was. Uit de resultaten bleek dat zij die in plaats van een placebo psilocyibne hadden ingenomen minder sociale isolatie en negatieve gevoelens van afwijzing ervoeren. Ze wisten dat ze werden afgewezen, maar werden niet zo aangedaan door het psychische stoeipartijtje als zij die de neppil hadden ingenomen.

Onderzoeksleider Katrin Preller verklaart dat psilocybine zich specifiek richt op de S1A- en S2A-serotoninereceptoren van de dorsale cortex cingularis anterior, wat suggereert dat dit gedeelte van het brein een rol speelt in de ervaring van sociale pijn.
Veel wetenschappers geloven dat verstoring van de neurotransmitter serotonine verantwoordelijk is voor depressie en angsten. De top vijf psychologische drugs die in 2013 voorgeschreven werden in de VS waren allen gericht op depressie, angsten en PTSS. Drie ervan waren remmers van de serotonineopname, hetzelfde systeem als dat waar psilocybine invloed op heeft. Deze cijfers suggereren dat medicijnen die afgeleid van of geïnspireerd zijn op psilocybine een significante rol kunnen spelen in de toekomst van mentale gezondheid.

OUTRO

Eén ding blijkt waar te zijn. Wetenschappelijk onderzoek doet geen ontdekkingen over psilocybine en psychedelica in het algemeen. Noch ontdekken psychologen nieuwe behandelingen voor psychologische stoornissen. Beiden bieden wetenschappelijke context en deskundige inhoud aan eeuwenoude overleveringen en sjamanisme; ze leggen de basis voor een gemeenschappelijk framework voor integratief onderzoek dat tot kort geleden in de moderne cultuur verbloemd werd door bureaucraten die neurotisch doen over harddrugs.