De PF Tek - Wat is het en wie heeft het bedacht?

Gepubliceerd op:

De PF Tek - Wat is het en wie heeft het bedacht?

De PF Tek is waarschijnlijk de meestgebruikte techniek om thuis paddo's te kweken. Maar waar staat PF voor en hoe werkt de methode? Je leest er alles over bij MushMagic.

DE PF TEK & DE GOEDE PROFESSOR

Psylocybe Fanaticus Technique, of PF Tek, is een vooraanstaande serie simpele processen. Deze techniek heeft de thuiskweek van psilocybine paddo's op zijn kop gezet en gestroomlijnd. Pionier van de Tek is Psylocybe Fanaticus zelf, professor Robert McPherson.

Bij PF Tek gebruik je vermiculiet en bruine rijstebloem als substraat. Dit steriliseer je in glazen Mason potten van 500ml. Om besmetting te voorkomen, voeg je altijd een laagje droge vermiculiet toe. Ent het substraat met een sporenspuit. Zodra het mycelium zich ontwikkelt, keer je de potten om en plaats deze in een terrarium. Met een stabiele temperatuur en hoge luchtvochtigheid produceer je razendsnel paddo's of andere culinaire paddenstoelen van hoge kwaliteit.

In de niet-gemodificeerde versie gebruik je alleen graan. Hiermee moedig je het mycelium aan uit te groeien tot een massief blok met weinig ruimte voor lucht. De toevoeging van vermiculiet creëert luchtruimtes die de myceliumfilamenten kunnen overspannen. Deze methode bootst de natuur na, omdat je complete genotypes gebruikt in plaats van klonen. De sporen van volgende generaties verzekeren een oneindige aanvoer van vruchtbaar, vers mycelium en hoogwaardige vruchten. Veroudering en genetische degradatie worden vermeden. Het mycelium vervang je namelijk regelmatig met de volgende generatie levensvatbare sporen.

WAT IS ER ZO GOED AAN?

Er kleven veel voordelen aan PF Tek. De materialen zijn goedkoop en eenvoudig te verkrijgen. De methode is simpel en betrouwbaar. Je kunt het sterilisatieproces voor de potten en substraten uitvoeren met standaard huishoudelijke artikelen. Een beetje voorzichtigheid is geboden bij het enten met de sporenspuit. De toplaag vermiculiet vermindert gelukkig wel het risico op besmetting door sporen en bacteriën uit de lucht.

Voordelen PF Tek

ZIJN ER NADELEN?

Niet veel. Sommige kwekers menen dat de voorbereiding teveel tijd kost. Anderen gebruiken de PF Tek niet omdat ze vinden dat de opbrengst per vierkante meter te laag is. Sommigen hebben een probleem met de sporenspuit en het kweken van veel genotypes - de onvoorspelbare opbrengst en de kracht. Deze mensen geven de voorkeur aan vloeibare monoculturen met voorspelbare groei en opbrengst, vaak gekweekt in monotubs.

R.I.P. PROFESSOR

Professor Psylocybe Fanaticus, of Billy voor vrienden, stierf in 2012. Hij bezweek na een lange strijd tegen het hepatitis C-virus. Zijn PF Tek is echter onsterfelijk, zolang mensen genieten van de effecten van psilocybine. De originele PF Tek methode verscheen voor het eerst in 1991 in High Times Magazine. Het groeide uit tot de meest geprefereerde microkweek-methode ter wereld voor paddo's. Tot op heden gebruiken psychonauten en myco-hobbyisten de PF Tek met groot succes. De methode is ongelooflijk vaak beschreven op websites en blogs.

Je mag ervan houden, maar je kunt het niet haten. Dankzij PF Tek is het kweken van paddo's in je eigen huis voor iedereen toegankelijk. Het is een goede manier om je tanden te zetten in het kweken van paddo's en shrooms. Daarnaast ontwikkel je een goede basiskennis voor je wellicht overschakelt naar meer complexe werkwijzen.