Welke containers zijn geschikt voor de teelt van paddenstoelen?

Gepubliceerd op:

Welke containers zijn geschikt voor de teelt van paddenstoelen?

Kies je de juiste containers voor het kweken van paddo’s, dan heb je van begin tot eind een goede ervaring. Ontdek welke kweekcontainers geschikt zijn met MushMagic.

WELKE CONTAINERS ZIJN TE GEBRUIKEN VOOR HET KWEKEN VAN PADDO’S MET PF-TEK?

Wanneer we het over containers voor paddo’s hebben, komen er twee types in aanmerking om het maximale uit je mycelium te halen. Enerzijds een omhulsel om myceliumcakes te maken bij gebruik van PF-tek en anderzijds een vruchtkamer of terrarium.

In het eerste geval dienen myceliumcakes in een container gebroed of uitgegroeid te worden. Dit betekent dat de opening minstens hetzelfde van formaat en vorm moet zijn als de rest van de container. Anders moeten de cakes gebroken worden om ze eruit te krijgen. En dat is niet wenselijk. Vergelijk het met het verstoren van de wortels van een plant en toch een krachtige groei verwachten.

Vruchtkamers voorzien ook in ruimte voor paddenstoelen om te groeien. De enige vereisten zijn dat de containers groot genoeg zijn om elke myceliumcake volledig te laten uitgroeien. Daarnaast moeten ze diep genoeg zijn voor een fatsoenlijke basis van materiaal op de bodem. Ook zouden ze hoog genoeg moeten zijn, zodat de paddenstoelen in staat zijn te strekken. Sommige paddo’s worden vrij lang tijdens de eerste flush.

POTTEN VOOR MYCELIUMCAKES

Glazen potten zijn de aangewezen manier om myceliumcakes te creëren. Ze zijn gemaakt van materialen die bedoeld zijn voor het bewaren van fruit en groente. Zodoende zijn ze geschikt voor het sterilisatieproces en goed luchtdicht afsluitbaar. Bovendien zijn ze voedselveilig, duurzaam en keer op keer te hergebruiken. Voordat je begint, is het verstandig je pot te controleren op barstjes of scheurtjes die mogelijk tot breuken leiden. Met name na gebruik. De pot is dan mogelijk al diverse malen verwarmd, afgekoeld en geschud tijdens het steriliseren.

Niet alle glazen potten zijn echter hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld standaard exemplaren met randen die schuin toelopen naar de opening. Deze zijn te gebruiken bij andere methodes van mycelium kweken, maar niet bij PF-tek. Het “jampot”-type van 500ml is het meest geschikt voor de cake. Deze potten lopen niet schuin toe aan de bovenkant, maar zijn wel even bestendig.

De gewoonlijk tweedelige metalen deksel—bestaande uit een schroefdop van metaal en een rubberen sluiting—gebruiken we niet bij PF-tek. In plaats daarvan is de plastic “bewaardeksel” vereist. Deze deksels zijn gemaakt van robuust, herbruikbaar plastic dat geautoclaveerd kan worden. De deksel pas je aan door in het midden een gat van 2cm te maken. Hierop plaats je een filterschijf. Zo is de cultuur in staat te ademen en gassen uit te wisselen, zonder risico op besmetting.

VRUCHTKAMERS

Zodra substraten volgroeid zijn met mycelium, hebben ze een plaats nodig voor de vruchtzetting. De keuze voor een container is afhankelijk van hoe groot je het wilt aanpakken. Een wergwerpbare aluminium bakvorm of kleine plastic afwasbak werkt prima voor een of twee cakes. Met een minikas met meerdere lagen—verkrijgbaar bij tuincentra en kwekerijen—zijn kilo’s aan paddo’s te huisvesten.

Voor vruchtkamers gelden drie regels. Ze zouden allereerst doorschijnend of transparant moeten zijn. Indien niet heel de container, dan ten minste de deksel. Licht geeft richting aan opkomende paddenstoelen. Vruchtkamers zouden tevens diep genoeg moeten zijn voor een laag perliet op de bodem en groeiruimte bovenin. Daarnaast zou er uitwisseling van gas mogelijk moeten zijn. Oftewel, je moet in staat zijn gaatjes erin te prikken, boren of snijden.

KIES KLEIN

Wegwerpbare aluminium bakvormen of kleine plastic afwasbakken zijn diep genoeg voor de basis bevochtigingslaag en toekomstige groeiruimte. Deze zijn in een doorzichtige plastic zak te zetten die geperforeerd is voor gasuitwisseling. Daarna zou je ze in de buurt van een raam moeten zetten voor licht of zou je ze kunstmatig licht moeten bieden.

Je hebt keuze uit talloze verschillende ondoorzichtige bewaarbakjes met deksels die ideaal zijn voor kleine flushes paddo’s. Rond of rechthoekig, afhankelijk van hoeveel cakes je hebt.

KIES MEDIUM

Rechthoekige plastic opbergbakken met ondoorzichtige deksels en handvatten zijn ideaal, gemakkelijk verkrijgbaar en naar wens aan te passen voor een middelgrote vruchtkamer. Ze zijn er in verschillende volumes. Ervan uitgaande dat er minstens 6 cakes nodig zijn voor een succesvolle flush, bevelen we maten van 50-100 liter aan. Alles minder dan dat is meestal te klein en onhandig. En alles groter dan dat is te veel, zeker wanneer het vol zit met vochtig perliet.

Als je een boor gebruikt om de bakken aan te passen, boor dan van binnenuit, in een stuk hout. Dit voorkomt dat de bak barst en er scheurtjes ontstaan bij het boren.

KIES GROOT

Het is ook mogelijk om kassen of propagatietenten te kopen met meerdere lagen en een verwijderbaar, bestendige plastic hoes met ritsopening. Deze komen veel voor en zijn in verschillende formaten verkrijgbaar. De kleinste biedt ruimte aan een redelijk formaat bak per schap en past goed in een kast. Met een fatsoenlijke lichtbron en aandacht voor luchtcirculatie is het mogelijk een zestal lagen met paddo’s te kweken.

De grootste is een kleine kweekkas en neemt een volledige kamer in beslag. Het valt te betwijfelen of een hobbymatige paddokweker de faciliteiten heeft voor het produceren van genoeg mycelium hiervoor. Tenzij een afzonderlijke steriele kamer is ingericht voor propagatie. Een mooie droom, desalniettemin!

We willen echter niet zeggen dat je de grootst mogelijke bakken per schap zou moeten gebruiken. Het is veel eenvoudiger om met een hoop kleine en middelgrote exemplaren te werken.

AQUARIUMS

Er bestaan blogposts van zestien jaar geleden waarin glazen aquariums als ideale vruchtkamers worden aangemerkt. Dit is ook volledig haalbaar. Allereerst zou je behoorlijk wat moeten aanpassen, maar dan is het zeker mogelijk. Van de "ex-aquarium/terrarium-vruchtkamer" zijn er verschillende varianten. Het overduidelijke nadeel met glas is dat het zwaar is en gevaarlijk als het breekt.

De hedendaagse kweker heeft over het algemeen de glazen "aquarium-vruchtkamer" ingewisseld voor de lichtere en eenvoudiger te modificeren plastic opbergbakken. Een reden daarvoor is dat we tegenwoordig allemaal goedkope plastic opbergbakjes hebben in diverse handige volumes en vormen. Ben je toch aangetrokken tot het idee van een aquarium? Dan heb je een aantal gereedschappen en materialen nodig, naast een stuk transparant plexiglas dat een goed deksel vormt. Je hebt speciale boren nodig voor glas, een inlaatventilator en een luchtbevochtiger. Onthoud dat je langzaam, geduldig en voorzichtig te werk dient te gaan bij het boren van glas.

De stappen zijn ongeveer hetzelfde als bij de plastic opbergbakken voor PF-tek. Je moet luchtgaten maken, met een verse inlaat boven en een CO₂-uitlaat onderaan. En op de bodem dient ten minste 5cm vochtig perliet te liggen voor de vochtigheid. Tenzij je de kamer in een donkere kast met lichten zet, zou je de zijkanten moeten verduisteren. Op die manier groeien de paddo's niet zijwaarts.

EEN VOOR- OF NADEEL IS EEN KWESTIE VAN KEUZE

Het voordeel van deze vruchtkamers is dat ze vol komen te zitten met paddo’s. De individuele nadelen zijn lastig aan te wijzen, aangezien er geen “beste en bewezen” manier bestaat.

Zolang je een aantal eenvoudige regels volgt, is het nadeel voor de ene kweker mogelijk het voordeel voor de ander en omgekeerd. Onthoud gewoonweg de dingen die onmisbaar zijn. Luchtcirculatie voor gasuitwisseling. Veel vochtigheid. Een bescheiden lichtbron. Daarmee bereik je vast en zeker een aangename ervaring.