Trip Sitting: Een Uitgebreide Gids

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Trip Sitting: Een Uitgebreide Gids

Psychoactieve medicijnen zijn een sterk instrument om de deuren van perceptie te openen en de kosmische waarheden en diepe inzichten van iemands eigen ziel bloot leggen. Laat je bijgestaan door iemand die je in de gaten houdt tijdens een trip en bereik zelfs hogere niveaus - vertrouwend op de veiligheid van je omgeving.

Een psychedelische ervaring kan soms angstig en verwarrend uitpakken, dus als het je eerste trip is, of al een ervaren gebruiker bent, raden we aan om gebruik te maken van een "trip-sitter". Hier volgt een gids over hoe je die rol precies moet vervullen. Deze gids gaat er vanuit dat je in staat bent de verschillende verschijnselen te onderscheiden, van goedaardige tot mogelijk levensbedreigende. Als je twijfelt, is het altijd beter om contact op te nemen met hulpdiensten, dan verantwoordelijk te zijn voor mogelijk lichamelijk letsel.

WAT IS EEN TRIP-SITTER?

De rol van de trip-sitter bestaat voornamelijk uit het geruststellen en vriendelijk aanwezig zijn gedurende een psychedelische ervaring. De trip-sitter is idealiter een goede vriend van de psychonaut, en bij voorkeur iemand met een solide achtergrond en ervaring op het gebied van ofwel psychedelische geneesmiddelen of spirituele ervaringen. Iemand observeren tijdens een psychedelische ervaring kan ervoor zorgen dat er diepe inzichten in de geest verkregen worden, het is dus van groot belang dat de gebruiker de trip-sitter vertrouwd, en omgekeerd. Uitgenodigd worden om voor iemand te trip-sitten, is een grote eer en een buitengewoon voorrecht, en dient met voorzichtigheid en respect benaderd te worden.

"Hij {de trip-sitter} is de luchtverkeersleider in de toren van het vliegveld. Altijd paraat om boodschappen en vragen te ontvangen van hoogvliegende vliegtuigen. Altijd klaar om onder andere de koers te bepalen die je de bestemming laat bereiken. Een luchtverkeersleider die zijn eigen persoonlijkheid oplegt, en zijn eigen spelletje met de piloot speelt, is ongeschikt. De piloten hebben hun eigen vluchtplan, hun eigen doelen. Ground-control is slechts aanwezig om hulp te bieden. De piloot is gerustgesteld in de wetenschap dat een expert die al duizenden vluchten begeleid heeft, daar beneden is, klaar om hulp te bieden. Maar stel nu dat de piloot reden heeft om te vermoeden dat ground-control eigen beweegredenen heeft en het vliegtuig manipuleert voor zelfzuchtige doelen. Dat zou de band van veiligheid en vertrouwen verbreken".
-Timothy Leary

Een goede sitter heeft zelf ervaring. Een goede sitter is geduldig, kalm en zorgzaam. Een goede sitter zit op dezelfde golflengte als de gebruiker, begrijpt ze en weet wat ze proberen te bereiken door psychedelische verbinding te leggen.

VÓÓR DE TRIP

Het is belangrijk dat je vóór de trip alle noodzakelijke voorbereidingen treft om er zeker van te zijn dat je vriend een goede vlucht heeft. Voorbereidingen, en de omgeving zijn van groot belang bij het voorbereiden van een psychedelische ervaring. Trip op een veilige, comfortabele plek. In de natuur is het beste, zoals een bos of ergens met veel natuurschoon. Het is van belang dat je er zeker van bent dat je niet lastig gevallen wordt tijdens je trip. Als er geen rustige natuurrijke plaatsen aanwezig zijn, of als de tripper een beginneling is, neem dan in overweging om op een comfortabele plek te trippen die veilig voor hen is - zoals hun slaapkamer. Een psychedelische ervaring kan lang aanhouden - dus neem wat te eten, of een goed boek om te lezen mee. Het is ook een goed idee om plannen voor na afloop te maken, zoals ze in bed stoppen of naar hun huis te rijden. Als je ergens in een donker bos bent kun je overwegen om een nachtje te kamperen.

Zet vervolgens alle telefoons uit tijdens de gehele reis, want niemand zit te wachten op een telefoontje of bericht met slecht nieuws tijdens een trip. Wat het ook is, het kan heus wel wachten tot na de trip - dus zet je telefoon UIT. Hetzelfde gaat op voor de sociale media; als je van plan bent om gebruik te maken van het internet om beelden te streamen, zou je misschien de computer kunnen beheren voor de psychonaut onder jouw hoede.

Een andere belangrijke zaak is dat je grondig onderzoek naar je middel hebt gedaan. Door de farmacologie van de drug te leren kennen, en op het internet over trip-verslagen te lezen, kun je erachter komen wat je te wachten staat. Als de tripper een beginneling is, is het van belang dat zij je als goed ingelicht beschouwen over het onderwerp. Zo geef je ze het geruste en veilige gevoel dat hun trip-sitter iemand is die weet hoe ze voor hen moeten zorgen. Zorg ervoor dat de psychedelica die je gebruikt de echte zijn; als je paddo's neemt, verzeker jezelf er dan van dat het de juiste ondersoort en de vereiste dosis voor je vriend zijn. Zorg ervoor dat de tripper nuchter is als de ervaring begint, en overtuig jezelf ervan dat ze geen substanties mixen - hoewel veel ervaren paddo-gebruikers beweren dat het roken van een beetje marihuana of hashish bij het opkomen van de trip ertoe kan bijdragen dat angst onderdrukt wordt, en de draaiende maag die sommigen ervaren, gekalmeerd wordt.

TIJDENS DE TRIP

Zodra jullie beide op jullie gemak zijn, en helemaal voorbereid, geef je hen de dosis en leg je ze uit dat er op deze plek niet geoordeeld wordt. De ruimte waarin jij je bevindt is hún ruimte, en ze moeten zich vrij voelen om te doen en laten wat ze maar willen. Laat ze zich uitdrukken terwijl ze onder invloed zijn. Als een goede trip-sitter is het jouw taak om voor de duur van de ervaring aanwezig te blijven en je vriend de aandacht en zorg te schenken die ze nodig hebben. In bepaalde gevallen, of als je zelf redelijk onervaren bent, kunnen meditatie of visualisatie nodig zijn om de psychonaut door de ervaring te loodsen. Als alternatief, en dit is doorgaans de methode die de voorkeur heeft, kun je een meer passieve benadering toepassen door gewoon in alle rust aanwezig te zijn terwijl de tripper zijn bewustzijn aan het verkennen is. Op deze manier is de trip-sitter het minst betrokken - behalve dan misschien om een glas water aan te reiken, of een vriendelijk nuchter stemgeluid te laten horen mocht de tripper overstuur of angstig worden of tijdens hun trip-ervaring mogelijke vragen hebben. Doe wat je kunt om angst te verminderen en comfort en openheid te vergroten tijdens de ervaring.

Één van de belangrijkste zaken is dat je ze niet hindert. Laat de gebruiker, zo lang ze willen, bepalen wat er tijdens de ervaring gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan muziek, een gesprek of een activiteit. Het ergste wat een sitter kan doen is de hele tijd vragen: "Alles goed met je?". Je rol zal er voornamelijk uit bestaan om de gebruiker een gerust gevoel te geven, vragen te beantwoorden die ze over hun ervaring hebben, en tot slot - mochten ze verdwalen in de gedrochten van hun psyche - om ze op een zachtmoedige wijze de weg terug te wijzen naar de werkelijkheid.

OMGAAN MET MOEILIJKE ERVARINGEN

Als de tripper overstuur raakt of het moeilijk heeft, vraag ze dan op een vriendelijke toon of ze ergens behoefte aan hebben. Sta voor ze klaar. Probeer je voor te stellen wat ze ervaren op basis van je kennis. Verzeker ze ervan dat alles onder controle is en dat jij er bent om goed voor ze te zorgen. Leg geen druk op de tripper; laat ze weten dat jij er bent om voor ze te zorgen als dat nodig mocht zijn, maar verder, tenzij ze vragen hebben of willen praten, laat je ze gewoon hun gang gaan en doen wat ze willen (zolang ze geen lichamelijk letsel riskeren).

Als je onder invloed verkeerd van een psychoactieve samenstelling kan het zomaar gebeuren dat je niet meer weet wie je bent, waar je bent, of zelfs dat je vergeet dat je drugs gebruikt hebt. Het kan soms gebeuren dat het voelt alsof er geen einde aan komt. Zeg de tripper dan dat ze een psychoactieve drug hebben ingenomen en dat ze na verloop van tijd vanzelf weer "normaal" worden. Hoewel het niet vaak voorkomt, is het redelijk normaal om onder invloed door een spirituele crisis te gaan, maar alles komt weer goed als zij zich rustig ontspannen en de substantie zijn werk laat doen.

Van tijd tot tijd kan er sprake zijn van paranoia en verliest de gebruiker het vertrouwen in de sitter. Mocht dit gebeuren, dan is het vaak beter om ze met rust te laten, en ze wat minder opvallend te observeren. Maak je een beetje klein en vermijd direct oogcontact. Blijf kalm en doe niets wat de paranoia van de gebruiker doet toenemen. Vergeet niet dat het één van je hoofdtaken is om het risico op geestelijke of lichamelijke schade te beperken. De rest is een proces waar de gebruiker zichzelf doorheen dient te slaan.

Een goede aanpak is om de omgeving te veranderen. Dit kan gemakkelijk bereikt worden door het licht aan of uit te doen, ergens anders heen te gaan, of zelfs door een dekentje om de tripper heen te slaan. Deze kleine verandering van de omgeving kan er vaak voor zorgen dat het voldoende verandering is om de gebruiker op andere gedachten te brengen, en misschien kunnen zij die verandering benutten als manier om in rustiger vaarwater te komen. Het is echter van het allergrootste belang om nooit de omgeving van de tripper te veranderen, of hem fysiek aan te raken. Doe dat alleen met hun toestemming, anders maak je het alleen maar erger.

Andere dingen die je zou kunnen proberen zijn ondermeer ademhalingsoefeningen, bewust mediteren, en zingen! Zingen zorgt ervoor dat de tripper kalmeert, omdat het zingen zelf dopamine in de hersenen vrijmaakt. Zing, en je voelt je goed, en misschien neemt de trip ook nog wel een positieve wending.

ENKELE ZAKEN OM BIJ DE HAND TE HEBBEN

Een boek - soms ligt je vriend daar gewoon lekker te trippen en jij hebt niks te doen. Hou jezelf bezig met een boek, en hou je oren open zodat je kunt horen of de tripper ergens behoefte aan heeft.

Water - daarvan moet iedereen sowieso voldoende van drinken. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven, zelfs als je niet aan het trippen bent. Zorg ervoor dat je vriend gedurende de hele ervaring genoeg vocht binnen krijgt.

Kruidenthee - een goed alternatief voor water. Kamille is kalmerend en rustgevend, terwijl citroen en gember versterkend en stimulerend zijn.

Snacks - het merendeel van de mensen houdt er niet van om te eten als ze aan het trippen zijn, maar kleine snacks kunnen heel amusant zijn om te proberen. Natuurlijke producten zoals fruit zijn fantastisch, en wie houdt er nu niet van chocolade.

Speeltjes - leuke dingen om mee te spelen en de gebruiker te stimuleren. Toverstokjes, silly-putty, een jojo, een Rubiks kubus... laat je creativiteit de vrije loop! Een hoop alledaagse dingen worden vaak erg interessant en grappig als je aan het trippen bent.

Muziek - absoluut noodzakelijk! Een klassiek verschijnsel is dat je door psychedelica altijd de muziek meer gaat waarderen. Ook het bespelen van een muziekinstrument of het draaien van een favoriet nummer kan de trip verhevigen.

Dingen uit de natuur - planten, mooie kristallen, interessante stukjes hout of gecompliceerde zeeschelpen kunnen leuk zijn om mee te spelen als je tript. De visuele effecten van paddo's versterken de natuurlijke patronen der natuur en kunnen zowel betoverend als ontnuchterend zijn als je onder invloed bent.

Creatieve zaken - zorg voor papier en kleurpotloden om mee te tekenen of schrijven. Soms komen er gedachten bij je op als je onder invloed bent die moeilijk in woorden zijn uit te drukken, en een sterke verbeelding kan zomaar opborrelen uit de diepste diepten van iemands onderbewustzijn.

NA DE TRIP

Als de effecten van de psychedelica beginnen uit te werken, en je vriend komt weer "met beide benen op de grond te staan" na zijn trip, zal alles weer een stuk rustiger worden. Dit is een goed moment om een goed gesprek aan te knopen, naar een lekker muziekje te luisteren of van een, van te voren uitgezochte, relaxte film te genieten. Trippen kan zeer uitputtend zijn en het is in dit stadium belangrijk om alle activiteiten te beperken. Als het bedtijd wordt, blijf dan zelf nog een tijdje wakker tot je vermoed dat je vriend lekker ligt te knorren. De effecten van psychedelica komen in golven, dus als je denkt dat het voorbij is, hoeft dat nog niet zo te zijn. Blijf nog een tijdje alert totdat je ervan overtuigd bent dat ze niet wakker worden en ergens behoefte aan hebben.

DE VOLGENDE DAG

Zelfs de volgende dag, en in de dagen of weken die nog gaan komen, ben je nog niet uitgewerkt als trip-sitter. De trip van je vriend was (hopelijk) een ontzettend gedenkwaardige ervaring waar je samen doorheen bent gekomen, en je hebt die ervaring met hem gedeeld. Het behoort dus als sitter ook tot jouw taak dat je vriend zijn ervaring een plaatsje kan geven in zijn leven. Misschien herinner jij je wel dingen die ze gezegd hebben toen ze onder invloed waren. Het bieden van nazorg kan een manier zijn om duidelijkheid te krijgen over wat ze meegemaakt hebben, en de wijze lessen die hieruit geleerd zijn. Probeer het gesprek over de ervaring niet te forceren. Het moet aan het initiatief van de tripper overgelaten worden om naar jou toe te komen als ze dat nodig hebben. Vergeet het zinnetje niet, jij bent er om hulp te bieden, niet om die op te dringen.

Met behulp van deze handleiding zou je genoeg kennis moeten hebben om in staat te zijn om voor een veilige, comfortabele ervaring voor je vrienden te zorgen. Veel succes, en wees een goede trip-sitter!