Veel Voorkomende Visuele Componenten Van Een Psychedelische Ervaring

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Veel Voorkomende Visuele Componenten Van Een Psychedelische Ervaring

Trippen op magische paddenstoelen, LSD en andere psychedelica kan je allerlei visuele effecten doen waarnemen. Deze zogenaamde "visuals" variëren van onbeschrijflijke kleuren en vormen tot psychedelische figuren en patronen die levensecht lijken. In dit artikel bekijken we de visuele componenten van een trip.

DE VERSCHILLENDE SOORTEN VISUALS DIE BIJ EEN TRIP VOORKOMEN

Hallucinaties, psychedelische patronen en vormen, contrails, flitsen en onbeschrijflijke kleuren behoren tot de meest fascinerende aspecten van een psychedelische ervaring. Deze "visuals", zoals psychonauten ze noemen, kun je ervaren als je veel psychedelische stofjes binnenkrijgt. Denk aan LSD, magische paddenstoelen, ayahuasca en DMT. We gaan de verschillende visuele componenten van een trip eens wat nader bekijken.

EXTERNE HALLUCINATIES

Wetenschappers hebben twee soorten hallucinaties vastgesteld; externe hallucinaties en interne hallucinaties. Externe hallucinaties onder invloed van psychedelica, kunnen ook worden omschreven als visuele transformaties. Ze kunnen worden getriggerd door alledaagse dingen in je omgeving, zoals mensen, objecten, dieren, plaatsen, enzovoort. De dingen die je om je heen ziet, kunnen veranderen in iets volkomen anders en een unieke rol spelen in je trip ervaring.

Een variatie op een externe hallucinatie is het waarnemen van een bekend voorwerp of persoon, maar dan in extreem uitgewerkte details. Externe hallucinaties kunnen worden vergeleken met het fenomeen pareidolie. Hierbij lijken alledaagse dingen op iets anders. Je ziet bijvoorbeeld een gezicht in de wolken of in een rotsformatie.

INTERNE HALLUCINATIES

Interne hallucinaties zijn compleet anders dan externe hallucinaties. Het zijn verbeeldingen die volledig plaatsvinden in een denkbeeldige omgeving, zonder een directe link met de "werkelijkheid".

De meeste interne hallucinaties beginnen als een klein plaatje dat je voor je ziet, maar dat niet je hele blikveld vult. Als dat gebeurt, kun je de hallucinatie normaliter scheiden van de achtergrond. De kwaliteit van dergelijke beelden kan heel divers zijn, van niet heel echt en cartoonachtig tot zeer realistisch.

Interne hallucinaties op een hoger niveau zien er niet meer uit als kleine plaatjes, maar kunnen volwaardige scènes of landschappen worden. Je kunt het vergelijken met dromen. Tijdens je trip ben je in een volledig andere wereld. Een dergelijke totale hallucinatie kan allerhande scenario’s omvatten, waaronder interactie met andere eenheden en wezens.

De meeste psychonauten zeggen dat het sluiten van de ogen er doorgaans voor zorgt dat hallucinaties intenser worden en echter lijken.


CONTRAILS

Contrails zijn bewegende dingen, zoals mensen, auto’s, dieren en andere objecten die visuele "sporen" achterlaten. Het is vergelijkbaar met het effect dat je soms in films of computerspellen ziet. Deze contrails kunnen dezelfde kleur hebben als het bewegende object, maar dat is niet altijd het geval. Contrails die worden veroorzaakt door bewegende objecten kunnen massief, semi transparant of helemaal transparant zijn. Hun intensiteit en duur kan ook variëren. Er zijn contrails die heel kort duren en snel verdwijnen, maar er zijn er ook die veel langer aanhouden. Soms zijn ze zo intens dat het moeilijk is om te zien, tenzij je niet beweegt en je ogen stilhoudt.

NABEELDEN

Nabeelden lijken op de hierboven genoemde contrails. Het zijn visuele verstoringen die in je blikveld blijven verschijnen, zelfs als het oorspronkelijke beeld is verdwenen. Je kunt het vergelijken met de gloed of het nabeeld dat je soms ziet als je in helder licht hebt gekeken. Het verschil met contrails is dat nabeelden er niet uitzien als zachte, vage sporen achter bewegende objecten.

UITVERGROTING

Uitvergroting is een van de visuele effecten die zorgen voor een verbetering van het gezichtsvermogen. Zoals de naam doet vermoeden, kan het ervoor zorgen dat dingen dichterbij en groter lijken dan ze eigenlijk zijn. Tijdens een trip ziet een psychonaut objecten, mensen of dieren, die ver weg zijn, veel gedetailleerder dan normaal.

Uitvergroting komt relatief weinig voor en als het gebeurt, duurt het meestal maar erg kort. LSD en ayahuasca behoren tot de stoffen waarbij het fenomeen soms voorkomt. Doorgewinterde psychonauten zeggen dat ze het effect op kunnen wekken door naar een object in de verte te staren.

VERBETERING VAN KLEUREN

De klassieke psychedelische ervaring! Een verbetering van kleuren betekent dat kleuren veel levendiger en helderder worden. Mensen die het ervaren tijdens hun psychedelische avontuur, proberen het effect vaak te beschrijven; ze zeggen dat rood "roder" wordt of groen "groener". Het komt erop neer dat kleuren meer intens en onderscheiden worden in vergelijking met het normale leven. Er zijn ook mensen die zeggen dat ze onbeschrijflijke "nieuwe" kleuren hebben waargenomen tijdens hun trip. Voor deze kleuren is geen equivalent aanwezig in de werkelijkheid.


VERBETERDE PATROON HERKENNING

Dit is ook een psychedelisch visueel effect dat kan worden vergeleken met het fenomeen pareidolie. Mensen hebben van nature de mogelijkheid om "significante" patronen te herkennen, waaronder gezichten. In het geval van pareidolie zien we dingen, zelfs als ze er niet echt zijn. Voorbeelden van dit fenomeen zijn het gezicht op de maan, Jezus op een stukje toast of een boom die eruitziet als een mens.

Onder invloed van psychedelische stoffen kan de menselijke bekwaamheid om patronen te herkennen aanzienlijk verbeteren. Tijdens een trip kun je bijvoorbeeld gezichten zien in alle bladeren van een boom. Andere alledaagse dingen kunnen ontzettend veel lijken op een persoon of een bekend voorwerp. Verbeterde patroonherkenning, dat kan worden beschreven als een soort super-pareidolie, is bijzonder. Er is namelijk niet sprake van een echte verandering in de dingen die je ziet.

BETER ZICHT

Dit is een effect dat ook in de categorie visuele verbeteringen valt. Beter zicht tijdens je trip betekent dat visuele details van dingen in je omgeving heel duidelijk, scherp en onderscheiden worden. De hoeken en componenten van voorwerpen en mensen kunnen meer nadruk krijgen. Ze kunnen er daarbij "scherper" uitzien. De zichtverbetering kan ook veel uitgebreider zijn. Dat gebeurt als je zicht zoveel verbetert dat ook je perifere visie beter wordt. In een normale toestand, is ons zicht behoorlijk beperkt en zien we slechts een relatief klein gebied voor ons. Met perifere visie zien we dingen buiten ons directe blikveld.

Bij zichtverbetering hoort vaak een ander interessant effect; als we tijdens het trippen kijken naar landschappen, situaties of andere op het oog alledaagse dingen, dan kunnen we nieuwe schoonheid en complexiteit waarnemen, die we nog nooit eerder hadden gezien.

VERANDERENDE KLEUREN

Dit visuele effect wordt over het algemeen vooral ervaren bij zeer kleurrijke en heldere objecten. De kleuren van het object beginnen te "verschuiven", waarbij ze ronddraaien. Soms verandert iets van kleur in een beweging die op water of op een golf lijkt. Een object dat groen is, zoals een blad of een plant, kan fluctueren in kleur en herhaaldelijk ronddraaien. Hierbij wordt de groene kleur bijvoorbeeld rood of blauw, waarna de kleur weer groen wordt. Dit effect kan variëren in intensiteit en snelheid, waarbij sommige objecten langzamer en andere dingen sneller van kleur veranderen.

DENKBEELDIGE BEWEGINGEN EN VERVORMING

Dit fenomeen doet zich voor als het object waarnaar je kijkt, vervormt, visueel verwrongen wordt en gaat bewegen. Het kan intenser worden als je naar dingen staart, maar je kunt het bewegen van vormen vaak "resetten" door weg te kijken en vervolgens opnieuw te kijken.

Het bewegen van voorwerpen kan meer of minder duidelijk zijn en in verschillende maten van intensiteit voorkomen. Bij de mildste vorm zie je bijvoorbeeld in je perifere blikveld dat een rechte lijn of een object een beetje en subtiel deint. De volgende stap in intensiteit is als je een deel van iets rechtstreeks ziet bewegen en deinen.

Met het meer uitgesproken worden van de effecten, kunnen objecten helemaal vervormen tot iets anders, zodat je het oorspronkelijke object niet meer herkent.

Als het visuele beweeg effect de hoogste intensiteit bereikt, dan begint alles in je blikveld te bewegen en te vervormen, zodat je volledige omgeving verandert en misvormd wordt.

ADEMEN

Soms heeft het bewegen en veranderen van objecten in je blikveld een vreemd ritme. Het kan lijken alsof iets of de hele situatie groter wordt en daarna samentrekt. Alsof alles aan het ademen is als onderdeel van een gigantisch levend organisme!

SMELTEN

Dit gebeurt als delen van een object of persoon vloeibaar lijken te worden en beginnen te smelten. In lagere intensiteit is dit misschien een gering effect. Maar met meer hevigheid kan het zelfs zo zijn dat alle details, kleuren en lijnen van objecten in elkaar overgaan, alsof ze helemaal vloeibaar zijn.

STROMEN

Net als bij het smelten, vloeien objecten bij het stromen in elkaar over, maar hierbij vormen ze ook een constante stroom, zoals een rivier. Het stromingseffect kun je eveneens in normale situaties ervaren als je kijkt naar voorwerpen met een bepaalde textuur, zoals houten oppervlakken, dierenhuiden of tapijten. Je kunt het opwekken door te staren en daarna je focus los te laten.

SNIJDEN

Dit effect doet zich voor als je visuele blikveld in afzonderlijke repen lijkt te worden gesneden, bijvoorbeeld met een kaasschaaf. Het patroon kan eenvoudig zijn, zoals wanneer je blikveld in drie delen lijkt te zijn geknipt. Andere keren kan het zo zijn dat je zeer complexe patronen waarneemt. Denk aan aaneengekoppelde en bewegende spiralen. De onderdelen die in plakjes zijn gesneden, bewegen afzonderlijk van elkaar, waarna ze zelf weer bij elkaar komen. Het snij-effect komt echter niet heel vaak voor en als het gebeurt, dan duurt het meestal slechts een paar seconden.

VERSTORING VAN DE DIEPTEPERCEPTIE

Je waarneming van diepte kan tijdens een psychedelische ervaring heel anders zijn dan normaal. Ook hierbij kun je verschillende maten van intensiteit ervaren.

Een subtiele, visuele verstoring van de diepteperceptie doet zich voor als de dimensies van je omgeving slechts een beetje zijn veranderd; bijvoorbeeld als iets wat dichtbij is nadrukkelijker aanwezig is dan normaal. De volgende stap is als de voor- en achtergrond van de situatie worden verwisseld. Tijdens een psychedelische trip kan het ook gebeuren dat je diepteperceptie niet alleen vertekend raakt, maar helemaal verloren gaat. Als dat gebeurt, wordt alles wat je ziet plat. Je neemt beelden in 2D waar, zoals een plaatje of een schilderij.

SYMMETRISCHE HERHALING VAN EEN BEPAALDE TEXTUUR

Dit effect wordt vaak ervaren bij dingen die een ruwe textuur hebben, zoals tapijt, gras, boomschors en grind. De textuur die je ziet, gaat zichzelf herhaaldelijk spiegelen op een zeer ingewikkelde, symmetrische en consistente manier. Wat noemenswaardig is, is dat dit soort textuur-herhaling ook normaal wordt waargenomen met dezelfde details, hoe je er ook naar kijkt.

Als symmetrische texturen in je blikveld verschijnen, dan gaan ze ook vaak over in andere abstracte vormen, figuren en beelden. Dit beeld komt meestal samen voor met het eerdergenoemde effect van verbeterde patroonherkenning. Het is dus waarschijnlijk dat je ook gezichten en andere herkenbare figuren waarneemt in de texturen.