Liberty Caps: Een beroemde paddo

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Liberty Caps: Een beroemde paddo

Laat je niet foppen door het kleine formaat van deze paddo's; want ze slaan hard in. Met een gemiddelde hoeveelheid psilocybine van 2%, zijn deze kleine schimmelsoorten zeer gewild bij vrijdenkers en psychonauten.

WAT ZIJN LIBERTY CAPS?

De Psilocybe semilanceata, ook bekend als Liberty Caps, is een psychedelische paddo die de hallucinogene verbindingen psilocybine en psilocine bevat. Ze zijn de meest populaire, krachtige en gemakkelijk verkrijgbare paddo's in de natuur.

Een aantal bekende namen voor Psilocybe semilanceata zijn: Liberty Caps, Blue Leg, Meditationspilz, Paddo, Narrenschwamm, Paddlestool, Pixie Caps, Psilo, Schwammerl, Shrooms, Witch Cap, en Zwergenhut.

ETYMOLOGIE

Psilocybe kan vrij worden vertaald naar "glad hoofd." Het woord is afgeleid van het oude Griekse psilos, wat glad of bloot betekent en het Byzantijns Grieks woord kubê, dat kan worden vertaald naar hoofd. Het is een referentie naar het gladde oppervlak van het hoedje van vele paddenstoel soorten.

Het woord semilanceata komt uit het Latijn en kan worden opgebroken in semi, wat half betekent, en lanceata, wat speer-vormig betekent. Veel van deze Liberty Caps lijken eigenlijk op kleine, stompe speren, dus deze woordafleiding is redelijk nauwkeurig.

PSYCHEDELISCHE TOEPASSINGEN

Paddenstoelen worden al eeuwenlang gebruikt voor hun psychoactieve en spirituele eigenschappen, maar de eerste keer dat het gebruik van Liberty Caps werd vastgelegd, was in 1799. Volgens de chemicus Augustus Everard Brande, ervoer een familie in London na het eten van een bepaalde paddenstoel, geplukt in Londens Green Park, bepaalde symptomen, zoals verwijde pupillen, hallucinaties en spontaan gelach. Brande was later, aan de hand van James Sowerby's boek uit 1803 met de titel "Coloured Figures of English Fungi or Mushrooms", in staat te bepalen dat er toen inderdaad Liberty Caps werden gegeten.

Sindsdien zijn er meerdere onderzoeken uitgevoerd om meer te leren over de verbindingen in deze geestverruimende schimmel. In 1985 werd er in een onderzoek van de Nederlandse chemicus Tjakko Stijve en zijn partner Thom Kuyper, een microbioloog aan de Universiteit van Wageningen, geconcludeerd dat Liberty Caps een zeer hoge concentratie psilocybine bevatten, ongeveer 1,7%.

In een Fins onderzoek werd in 1987 de kracht van Liberty Caps getest. Er werd ontdekt dat de niveaus psilocybine door de jaren heen slechts iets waren afgenomen. Er werd psilocybine gevonden in Liberty Caps die meer dan 100 jaar oud waren.

In 1993, deed de Duitse chemicus Jochen Gartz ook onderzoek naar Liberty Caps, waarin een gemiddeld percentage psilocybine van 1% werd aangetoond. Sommige door hem geanalyseerde Liberty Caps hadden een maximum niveau van 2,37%, wat de hoogste concentratie is van alle paddenstoelen soorten.

De resultaten van al deze onderzoeken bewijzen dat Liberty Caps niet alleen behoren tot de meest krachtige soorten paddo's in de natuur, maar ze bevatten ook zeer consistente niveaus psilocybine.

HABITAT EN DISTRIBUTIE

Liberty Caps kunnen op veel locaties worden gevonden, van Noord-Amerika tot Europa, maar ze komen het meeste voor in Groot-Britannië en Ierland. In Noord-Amerika kunnen ze vaak worden gevonden in het Noordwestelijke kustgebied.

Liberty Caps groeien op grasland en kunnen meestal worden gevonden in weiden, gazons en weilanden, maar ze kunnen ook onder andere omstandigheden groeien. Ze groeien solitair of in groepen en ze worden vaak gevonden in de buurt van dierlijk afval of vers bemest gras. De paddo voedt zich met rottend, plantaardig materiaal en heeft een voorkeur voor koele, vochtige gebieden.

JURIDISCHE STATUS

De legaliteit van deze magische paddo varieert per regio maar op de meeste plaatsen is het gebruik helemaal illegaal. In Europa is het kweken en het bezit van paddo's alleen gedecriminaliseerd in de Tsjechische Republiek en Spanje en nergens anders. In de VS zijn paddo's ingedeeld als een Schedule 1 narcotic, wat betekent dat er geen erkende voordelen zijn. In tegenstelling tot cannabis, waar de wetten per staat zijn geregeld, zijn paddo's in het hele land verboden.

Hallucinogene paddo's zijn legaal in Brazilië en worden overwegend geaccepteerd in andere Zuid-Amerikaanse regionen. Ze zijn zelfs legaal op een aantal plaatsen in het Midden-Oosten. Bali stond voorheen bekend als paddo-hemel, totdat ze recentelijk werden verboden in de meeste delen van het land. Ondanks de nieuwe regelgeving zijn er nog steeds gebieden op Bali waar de verkoop en consumptie van paddo's legaal is.

IDENTIFICATIE GIDS

Het hoedje van de Liberty Cap ziet er opvallend uit. Deze heeft een diameter van ongeveer 2,5cm met een afgeronde, kegelvormige vorm. De kleur varieert van geel tot bruin, die vervaagt naar een lichtere kleur als de paddo ouder wordt en de hoedjes zijn bedekt met groeven als ze nat zijn. Liberty Caps worden vaak herkend aan het kleine, tepelachtige uitsteeksel bovenop het hoedje. De sporenprint aan de binnenkant van het hoedje, die zorgvuldig moet worden onderzocht, moet donkerpaars van kleur zijn.

Steeltjes zijn ongeveer 4-10cm lang en hebben een diameter van 2-3mm. De stelen zijn meestal golvend en hebben ongeveer dezelfde kleur als het hoedje, hoewel ze soms ook iets lichter van kleur kunnen zijn en een lichtblauwe tint aan de basis vertonen. Sporen zijn ellipsoïde in vorm, glad en meten ongeveer 11,5-14,5 bij 7-9μm.

Er zijn een aantal andere soorten die er ongeveer net zo uitzien als de Psilocybe semilanceata, maar het eten van deze soorten kan zeer gevaarlijk zijn. Deze soorten zijn: Mycena, Inocybe, Nolanea en mogelijk ook anderen. Het onderscheid kan gemakkelijk worden gemaakt via de kleur van de sporenprint.

Het is dan ook enorm belangrijk dat je weet waar je naar zoekt. Als je zelf op paddo-jacht gaat, moet je alle belangrijke kenmerkende factoren weten. Als je zeker wil weten dat je geen fouten maakt, kan het verstandiger zijn je paddo's of sporen te kopen bij een betrouwbare verkoper.