Wat Zijn Smart Drugs?

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Wat Zijn Smart Drugs?

Biohacking, smart drugs en nootropics hebben allemaal als doel het verbeteren van menselijke prestaties. Dat kan worden bereikt met producten uit de natuur, synthetische producten of met een combi van beide. Voor smart drugs op plantaardige basis is meestal geen doktersrecept nodig. Synthetische smart drugs worden over het algemeen wel door een dokter voorgeschreven. Ook worden ze gebruikt buiten de invloedssfeer van medici en de wet om.

DE MENSELIJKE CONDITIE VERBETEREN MET NOOTROPICS

In een tijdperk van wereldwijde concurrentie kan het van levensbelang zijn om het beste te halen uit je school, werk en sport. Er zijn meerdere redenen om smart drugs te gebruiken. Denk aan een verhoogd bewustzijn en speciale scherpte, het verbeteren van het lange en korte termijn geheugen, het stimuleren van de creativiteit en het bevorderen van de concentratie. De wereld van de smart drugs is een van de snelst groeiende industrieën ter wereld. De consumptie is daarbij in de afgelopen jaren in rap tempo toegenomen.

Er is maar weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit van smart drugs. Wel zijn er veel verhalen waaruit blijkt dat ze zorgen voor verbeterde functies. Het beste bewijs is de toenemende populariteit als gevolg van mond-tot-mondreclame. Om te beginnen, is het verstandig te weten welke smart drugs er verkrijgbaar zijn. Daarom geven we hieronder een overzicht van 10 veel gebruikte natuurlijke en op doktersrecept verkrijgbare smart drugs. Deze middelen kunnen je helpen om het beste uit je prestaties te halen.

#1 TYROSINE

Tyrosine is een aminozuur dat wordt gebruikt voor alertheid, focus en een beter geheugen. Daarnaast wordt het geconsumeerd om problemen beter op een creatieve manier op te kunnen lossen. Uit onderzoek met militairen blijkt dat gezonde personen die dagelijks supplementen met tyrosine innemen onder extreme stressomstandigheden in een militaire omgeving een beter geheugen hebben en meer focus en alertheid. Mogelijke bijwerkingen zijn vermoeidheid, brandend maagzuur, misselijkheid, hoofdpijn en gewrichtspijn.

#2 NICOTINE

Nicotine is een bestanddeel dat van nature voorkomt in een aantal planten en dat makkelijk in synthetische vorm kan worden nagemaakt. In kleine doses, veel minder dan wat je binnenkrijgt als je rookt, kan het een krachtige nootropic zijn. Nicotine heeft een stimulerende werking op de mitochondriale energie. En stofjes die de mitochondriale energie stimuleren, hebben ook een positief effect op de hersenfunctie.

Als je op een gezonde manier nicotine wilt gebruiken, moet je daar goed onderzoek naar doen. Het omvat namelijk veel meer informatie dan wij hier kunnen geven. Voordat je een nicotinepleister plakt met de verwachting dat je de volgende ochtend een genie bent, raden we je aan om eerst dit te lezen. Verdiep je goed om meer inzicht te krijgen in de werking.

#3 BACOPA MONNIERI

Bacopa is een kleine waterplant die van nature voorkomt in India. Het is niet bekend hoe het precies werkt, maar we weten dat het werkzaam is. Het duurt ongeveer vier weken voordat je de effecten merkt, dus als je bacopa neemt, houd het dan tenminste een maand vol. Een aantal producten bevat bacopa. Meestal echter in te kleine hoeveelheden om effectief te zijn.

Van bacopa is ontdekt dat het de aandacht en stemming van 65-plussers verbetert en zorgt voor een beter geheugen bij gezonde volwassenen. Het is een adaptogeen en dat betekent dat het lichaam beter kan omgaan met stress als je dit stofje binnenkrijgt. Neem ten minste 750mg bacopa per dag, in combinatie met een vet product. Daarmee bereik je volledige effectiviteit en opname. Bij mannelijke muizen vermindert het de productie van sperma. Gebruik dus geen bacopa als je probeert zwanger te worden. Het is echter niet van invloed op de productie van testosteron of seksuele driften.

Als je het middel regelmatig gebruikt, kun je last krijgen van een droge mond, vermoeidheid, misselijkheid en kramp. Ook kan het de hartslag verlagen. Mensen die last hebben van een lage hartslag kunnen het dus beter laten staan. Het kan ook een negatieve invloed hebben op diverse aandoeningen aan de longen, schildklier en urinewegen.

#4 ASHWAGANDHA

Ashwagandha of Indische ginseng is een lid van de nachtschade-familie en een veel gebruikt medicijn in de Ayurvedische geneeskunst. De biohacker gebruikt het tegen angstgevoelens en voor een betere focus. Er is beperkt onderzoek gedaan bij mensen en daaruit blijkt dat het inderdaad effectief is voor het verminderen van angst. Ashwagandha kan van invloed zijn op al aanwezige aandoeningen. Denk aan een lage bloeddruk, maagzweren en afwijkingen aan de schildklier.

#5 CREATINE

Creatine is een organisch zuur dat veel voorkomt in gezond functionerende cellen en bij de hersenfunctie van alle gewervelde dieren. Het zorgt ervoor dat adenosinetrifosfaat wordt hergebruikt in spier- en hersenweefsel. Creatine wordt gebruikt als biohack supplement om de mentale functies te verbeteren bij volwassenen die last hebben van slaapgebrek. Het verbetert ook de algehele prestaties bij het oplossen van moeilijke cognitieve taken. Als je te veel creatine binnenkrijgt, kan dat leiden tot angstgevoelens, darmklachten en gewichtstoename.

#6 DONEPEZIL

Donepezil is een remmer van acetylcholinesterase. Het wordt gebruikt in de palliatieve zorg bij Alzheimer patiënten om hun cognitie en gedrag te verbeteren. De biohacker gebruikt het om zijn geheugen te verbeteren en om taken beter te kunnen uitvoeren. In een eenmalig uitgevoerd, bekend onderzoek kregen gezonde piloten donepezil toegediend. Zij merkten dat hun procedurele geheugen erdoor verbeterde. Het gaat daarbij om het soort geheugen waardoor we kunnen wandelen of fietsen. Als je donepezil inneemt, kun je last krijgen van slaapproblemen, overgeven en een verminderde eetlust. Ook kan het andere ernstige bijwerkingen hebben.

#7 ADDERALL

Adderall is een amfetamine en dextro-amfetamine die is goedgekeurd door de FDA voor slechts een doel: de behandeling van ADHD. Het kan verslavend zijn als je er te veel van gebruikt. Voor veel biohackers wegen de voordelen echter zwaarder dan de risico’s. Adderall wordt gebruikt als studiehulp of om alert te blijven bij banen onder grote druk. Daarbij verbetert het het lange termijn geheugen, in plaats van het procedurele geheugen. Vooral het expliciete geheugen wordt erdoor verbeterd. Er is echter maar weinig onderzoek gedaan naar de directe effecten op andere executieve hersenfuncties.

Adderall heeft zowel algemene als ernstige bijwerkingen. Zweten, angst, slapeloosheid, een verminderde eetlust, misselijkheid, gewichtsverlies en een lager libido komen regelmatig voor. Er bestaat echter ook het risico op psychoses, een hartinfarct en zelfs een plotselinge dood als gevolg van overmatig gebruik.

#8 ANIRACETAM

Aniracetam is onderdeel van een groep synthetische drugs, genaamd "racetam nootropics". Deze zijn ontwikkeld in Rusland als "psychotronisch" wapen tijdens de Koude Oorlog.

Tegenwoordig worden deze drugs meestal gebruikt om de cognitieve functie te stimuleren bij ouderen met een milde cognitieve stoornis (MCI). Dit wordt gekenmerkt door problemen met taal en planning. Het is ernstiger dan gewone ouderdomsklachten, maar niet zo ernstig als Alzheimer. De biohacker gebruikt aniracetam om angstgevoelens te verminderen en creativiteit te stimuleren.

Aniracetam is niet goedgekeurd door de FDA, dus er is weinig legitiem onderzoek naar gedaan. Onafhankelijke bloggers melden bijwerkingen als duizeligheid, angstgevoelens, misselijkheid en gespannen kaken.

#9 L-DEPRENYL

L-Deprenyl is een MAO-B-remmer en wordt gebruikt om de vroege symptomen van Parkinson te onderdrukken. In grotere doses is het minder specifiek en remt het monoamino-oxidase (A). MAO-remmers worden ook gebruikt voor de behandeling van depressies in de vorm van een pleister. Daarbij is het vaak een laatste redmiddel.

L-Deprenyl wordt door de biohacker gebruikt om de aandacht en stemming op peil te houden en om beter te kunnen plannen. Uit onderzoek blijkt dat het de cognitieve functie verbetert bij mensen met een hersenbeschadiging. Bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte.

Het is niet raadzaam om MAO-remmers te gebruiken in combinatie met diverse andere drugs. En dan in het bijzonder middelen die fenethylamines bevatten. Ook bepaald voedsel, zoals kaas, kan een nare reactie veroorzaken in combinatie met MAO-remmers. Zo kan dit leiden tot een plotselinge hoge bloeddruk.

#10 MODAFINIL

Modafinil is een medicijn dat op doktersrecept verkrijgbaar is. Het wordt gebruikt voor de klinische behandeling van diverse slaap gerelateerde aandoeningen. Denk aan narcolepsie, slaapstoornissen als gevolg van ploegendiensten en vermoeidheid overdag door slaapapneu. De biohacker gebruikt modafinil voor focus, motivatie en helderheid. Ook zou het zorgen voor een beter geheugen. Het stimuleert daarbij de afgifte van dopamine. Wel verbindt het zich op een andere manier met de receptor dan andere stimulansen, zoals cocaïne. Daardoor werkt het niet verslavend en heb je geen afkickverschijnselen.

Deze "schedule IV drug" is alleen op recept verkrijgbaar, maar merkloze producten zijn internationaal verkrijgbaar. Het is belangrijk dat je stopt met modafinil als je last krijgt van bijwerkingen. Daarbij kun je denken aan overgeven, koorts, een zere keel en een verdoofd en pijnlijk gevoel. Ook kun je last krijgen van regelmatige bloedingen of blauwe plekken.

DIEET

Het volgen van een goed dieet moet je eerste prioriteit zijn, voordat je de wereld van nootropics/smart drugs binnenstapt. Zorg je ervoor dat je lichaam precies krijgt wat nodig is en voorkom je de inname van giftige stoffen? Dan kunnen je prestaties aanzienlijk verbeteren - zowel fysiek als cognitief. Je kunt je leven verlengen met een voedzaam dieet en door genoeg water te drinken. Er zijn veel gezonde diëten mogelijk, op basis van talloze filosofieën. Als je gezond en fit bent, doen nootropics hun werk in het menselijke organisme het beste. Het heeft niet zoveel zin als je geen gezonde levensstijl hebt.

EEN OPKOMENDE SUBCULTUUR

Vooral knappe koppen in Silicon Valley, arts-assistenten en universitaire studenten gebruiken nootropics. Dit doen ze om hun waarneming van de werkelijkheid te verbeteren. Nootropics kunnen de hersenfunctie onder stress stimuleren en het mentale uithoudingsvermogen verbeteren. Ook zorgen ze voor een betere opname van informatie voor langere periodes. In zeer concurrerende vakgebieden, zoals de ICT en aandelenhandel, of in een leeromgeving met veel druk, is het gebruik van smart drugs steeds normaler. Vooral mensen in die sectoren proberen het om hun prestaties te verbeteren.