De 5 Niveaus Van Een Paddo-Trip: Wat Mag Je Verwachten Met Je Dosering?

Gepubliceerd op:

De 5 Niveaus Van Een Paddo-Trip: Wat Mag Je Verwachten Met Je Dosering?

Hoe voelt het om shrooms te gebruiken? Lees door en ontdek alles over de verschillende effecten van paddo's per dosis. We bespreken ook andere factoren die bijdragen aan de intensiteit van je trip.

Paddo's behoren tot de psychedelica die je rechtstreeks lanceren naar een psychedelische dimensie. Deze paddenstoelen, ook bekend als shrooms, bevatten psilocybine, het afgeleide psilocine en een aantal andere psychotrope alkaloïden. Psilocybine en psilocine zijn van nature voorkomende psychedelische verbindingen. Er zijn ruim 200 paddenstoelensoorten die ze aanmaken, die gezamenlijk bekendstaan als "psilocybine paddenstoelen". In dit artikel behandelen we een belangrijke vraag: welke effecten mag je verwachten bij verschillende doses paddo's?

De psychotrope effecten van paddo's variëren per persoon. Ze zijn afhankelijk van een heleboel variabelen, die allemaal in wisselwerking met elkaar staan. Denk aan de geestestoestand, het lichaamsgewicht, de setting, de gebruikte soort en uiteraard de dosering.

DE KRACHT VAN VERSCHILLENDE PADDOSOORTEN

De Kracht Van Verschillende Paddosoorten

Voordat we de verschillende tripniveaus bespreken, eerst wat over de kracht van een aantal populaire soorten. Let op: we noemen ook de referenties bij elke soort, omdat er nog veel discussie gaande is over de concentraties alkaloïden. De concentraties hebben betrekking op verse paddo's.

  • Psilocybe azurescens komt vooral voor aan de westkust van de Verenigde Staten. Deze soort bevat maximaal 1,78% psilocybine en 0,38% psilocine (Stamets en Gartz, 1995).

  • Psilocybe bohemica of serbica vind je in verschillende gebieden in Midden-Europa. Hij bevat tot 1,34% psilocybine en 0,11% psilocine (Gartz en Muller, 1989; Gartz, 1994).

  • Psilocybe semilanceata groeit vooral in graslanden en je vindt deze paddo vaak in weilanden. De soort tiert welig in Midden-Europa, maar ook in de VS, Canada en Rusland. Hij bevat tot 0,98% psilocybine en 0,02% psilocine (Gartz,1994).

  • Psilocybe baeocystis houdt van vervallen naaldbomen en veenmossen in de Pacific Northwest. De soort bevat tot 0,85% psilocybine en 0,59% psilocine (Repke et al., 1977; Beug en Bigwood, 1982 (b)).

  • Psilocybe cyanescens komt wereldwijd voor, zoals in delen van Australië en West-Azië, de Pacific Northwest en Centraal-Europa. Hij kan tot 0,85% psilocybine en 0,36% psilocine bevatten (Stijve en Kuyper, 1985; Repke et al., 1977).

EFFECTEN PER DOSERING: DE 5 TRIPNIVEAUS

Effecten Per Dosering: De 5 Tripniveaus

Na inname, zet het lichaam psilocybine om in psilocine. Psilocine beïnvloedt het serotoninesysteem in de hersenen en het maag-darmstelsel (dit is ook de reden waarom trippen soms leidt tot misselijkheid). Het verandert tevens de connectiviteit in het brein. Zo communiceren delen van de hersenen met elkaar die dit normaal niet doen.

Het is belangrijk te onthouden dat de daadwerkelijke trip afhangt van een groot aantal variabelen (de locatie, het gewicht, de dosis, stemming, het gezelschap, de muziek, enzovoort). Al deze variabelen creëren gezamenlijk een ervaring. Dit is te vergelijken met een symfonie, die het gevolg is van een orkest met vele instrumenten die samen spelen.

Ook is het belangrijk op te merken dat de dosering altijd aangepast zou moeten worden aan het lichaamsgewicht van de gebruiker. Om soortgelijke effecten op te wekken, moeten verschillende personen soms andere hoeveelheden gebruiken van dezelfde paddo.

Insider tip: gebruik de paddo doseringscalculator van Zamnesia om je een weg te banen in de magische wereld van paddo's en truffels!

Hier is een overzicht van de effecten, naar gelang de ingenomen hoeveelheid (uitgedrukt in grammen gedroogde paddo's).

TRIPNIVEAU 1: MICRODOSIS (0,05-0,5g)

Tripniveau 1: Microdosis (0,05-0,5g)

Deze dosis is zo klein dat de effecten niet waarneembaar zijn; uitsluitend op sub-perceptueel niveau. Het dagelijks leven lijkt mogelijk "beter". Dit komt vanwege de mogelijke verlichting van stress, een verbeterde stemming, meer creativiteit en energie en openheid.

Dit fenomeen staat bekend als microdoseren. Veel mensen geloven dat het de kwaliteit van leven verbetert, zonder een merkbare high te veroorzaken.

TRIPNIVEAU 2: BEGINNERSDOSIS (0,5-1g)

Tripniveau 2: Beginnersdosis (0,5-1g)

Ontspannen, luchtig en zorgeloos: zo behoor je je te voelen na een kleine dosis paddo's. Het is bijna alsof je stoned bent, maar je bent wel sociaal en actief, misschien zelfs wat euforisch. Naast versterkte zintuigen en meer energie, bloeit je innerlijke leven op dankzij introspectieve inzichten en vergemakkelijkte meditatie.

Wil je een onbezorgde ervaring, gekenmerkt door een soepele, prettige high? Dan adviseren we deze mini-dosis.

TRIPNIVEAU 3: MILDE DOSIS (1-1,5g)

Tripniveau 3: Milde Dosis (1-1,5g)

Verwacht euforie, milde tot gematigde visuals (intensere of stralende kleuren, bewegende of vervormde oppervlakken, de wereld als het ware zien in HD), meer creativiteit en vloeiende conversaties. Je gevoel van tijd verandert en de tijd verstrijkt sneller of trager. Op lichamelijk niveau bemerk je een milde, lichamelijke high. Misschien zweet je meer of ben je wat misselijk. Maar geen zorgen, een plotselinge, onbeheersbare lachkick laat alles weer verdwijnen!

Sta je open voor een psychedelische ervaring, maar ben je ook wat voorzichtig en behoud je graag enigszins controle? Dan is deze dosis voor jou.

TRIPNIVEAU 4: GEMIDDELDE DOSIS (2-3,5g)

Tripniveau 4: Gemiddelde Dosis (2-3,5g)

Met een gemiddelde dosis paddo's, word je overvallen door intense euforie en opwinding. Het is een mystieke ervaring, waarbij je mogelijk krachtige filosofische inzichten opdoet. Levensveranderende introspecties zijn ook mogelijk. De volgende verschijnselen doen zich voor, variërend in intensiteit: emoties (goed of slecht), ervaringen van synesthesie (bijvoorbeeld kleuren horen of geluiden zien), gevoeligheid voor licht en geluid, creativiteit en uiteraard visuals met open en/of gesloten ogen (bijvoorbeeld patronen, aura's rond objecten, enzovoort).

Dit is de klassieke psychedelische trip. Als je een volledige ervaring wenst met paddo's of truffels, bevelen we deze dosis aan.

TRIPNIVEAU 5: VOLLEDIGE TRIP (4-5g of meer)

Tripniveau 5: Volledige Trip (4-5g Of Meer)

Dit is waar de realiteit volledig verdwijnt. Je bemerkt heftige visuals en volledig auditieve en tastbare hallucinaties (ja, objecten kunnen tegen je praten!). Je ego lost volledig op en je bemerkt geen duidelijk onderscheid meer tussen jezelf en je omgeving. De tijd heeft ook geen betekenis meer. Met andere woorden: alle ingrediënten van een klassieke, psychedelische trip zijn versterkt. Je fuseert met het universum in een continuüm waar goed of fout niet bestaat.

Dit niveau is uitsluitend voor ervaren psychonauten; personen die reeds bekend zijn met een klassieke trip en een heftigere ervaring wensen. Als je zo'n hoge dosis gebruikt, overleg dan eerst met meer ervaren gebruikers. Zorg ook voor een goede mentale toestand en een veilige omgeving voor je trip! Vraag tevens een tripsitter bij je te blijven, voor het geval dat je paniek ervaart.

Dat is het! Je hebt nu een gebruiksvriendelijk overzicht van de paddotrip, de verschillende tripniveaus en de bijbehorende effecten. Elke trip is te bereiken middels een zorgvuldige controle van alle variabelen die bijdragen aan de volledige symfonie. Zoals voor alles geldt in het leven: begin voorzichtig en bouw ervaring op. Stap voor stap ontdek je wat goed werkt voor jou, je lichaam en je geest. Veel plezier!