Waarom Je Niet Hoeft Te Vrezen Voor Een Bad Trip Op Paddo's

Gepubliceerd op:

Waarom Je Niet Hoeft Te Vrezen Voor Een Bad Trip Op Paddo's

We horen dit maar al te vaak: iemand gebruikt een psychedelicum, ervaart een bad trip en geeft het middel de schuld. Hierbij houd de persoon echter geen rekening met zijn persoonlijke situatie, gevoelens van dat moment en wat er te leren valt van deze vermeende "bad trip". Lees door en ontdek er alles over.

PSYCHEDELICA HEBBEN EEN SLECHTE REPUTATIE

Dankzij de oorlog tegen drugs van overheden wereldwijd, kampen psychedelica met een slechte reputatie. De aanname daarbij is dat middelen die de denkwijze of de gevoelens beïnvloeden gevaarlijk zijn.

Het is uiteraard onverantwoord om de verslavende eigenschappen van synthetische psychedelica te negeren. Toch consumeren culturen over de hele wereld al eeuwenlang natuurlijke alternatieven. Zij beschouwen paddo's of de peyote-cactus niet als een bedreiging en gebruiken de middelen als een methode om een dieper denkniveau en spirituele verbindingen te ontsluiten. Er is echter ook een term ontstaan die voordelig uitpakt voor de oorlog tegen drugs. We hebben het hier over het woord "bad trip". Deze term beschrijft de negatieve ervaring die je mogelijk krijgt na het consumeren van psychedelica.

De realiteit is echter dat de oorzaak van een bad trip niet het middel zelf is. Zo heeft het vaak alles te maken met een gebrek aan voorbereiding en te weinig kennis over wat je consumeert. Daarnaast is een bad trip soms juist goed om van te leren en niet zozeer iets wat je moet ontmoedigen.

WAAROM JE NIET BANG HOEFT TE ZIJN VOOR EEN BAD TRIP

Door een mogelijk oncomfortabele ervaring te vrezen of te vermijden, is het niet mogelijk er van te leren. Psychedelica ontsluiten delen van ons bewustzijn die we wellicht nooit zullen begrijpen. Dit betekent echter niet dat je ze zou moeten laten liggen. Simpeler uitgelegd, is het uitgesproken perspectief dat je krijgt door psychedelica te vergelijken met leren fietsen.

Misschien kost het je een dag (of een week) om te leren fietsen en gaat het gepaard met (veelvuldig) vallen en opstaan. Die kapotte knie betekent echter niet dat de fiets gevaarlijk is. Je hebt er alleen nog geen controle over. Met elke gefaalde poging verbeter je echter je begrip over het balanceren van de fiets.

Hetzelfde is van toepassing op psychedelica. Definieer een trip niet als goed of fout, maar eerder als een leerervaring. Elke trip is uniek. Om je perspectief over "bad trips" te veranderen, is het belangrijk te leren van onverwachte of onplezierige ervaringen.

HOE LEER JE VAN EEN ONCOMFORTABELE ERVARING?

• Houd een verslag bij

Een verslagje bijhouden, is een belangrijk onderdeel van een psychedelische ervaring. Het is daarbij een aanrader voor elke psychonaut. Uiteraard bevinden we ons in een modern tijdperk met Alexa en smartphones. Je hoeft dus niet letterlijk een dagboek bij te houden. Zet bijvoorbeeld simpelweg wat aantekeningen in je telefoon.

Leg je ervaring vast. Wat zijn je gevoelens? Hoelang heeft de oncomfortabele ervaring geduurd? Is de ervaring geleidelijk of plotseling opgekomen? Wat heb je gebruikt (paddo's, DMT, ayahuasca, etc.)?

• Begrijp de dosering

Psychedelica verschillen nogal qua effecten en de gebruikte dosis. We nemen aan dat je reeds een basis hebt gelegd met een bepaald psychedelisch middel. Experimenteren met het verhogen van de dosis is daarbij logisch. Maak steeds aantekeningen van je ervaring.

Er is altijd sprake van een omslagpunt. Hierbij ervaar je dingen die je niet begrijpt en wellicht onprettig vindt. Misschien kun je in de toekomst een grotere dosis proberen, maar houd rekening met het bovengenoemde: je leert van elke ervaring en niet elke trip is prettig.

• Herken triggers

Denk na over je ervaring en probeer te achterhalen wat de mogelijke oorzaak is geweest van de bad trip. Worstel je misschien met een levensvraag, heeft de muziek een herinnering opgewekt of is je telefoon een stoorzender geweest? Al deze factoren kunnen een rol spelen en leiden gemakkelijk tot de ongewenste kenmerken van een bad trip. Vaak leidt de identificatie van een negatieve trigger je naar een probleem dat je nuchter zou moeten oplossen.

• Geef niet op!

Laat het negatieve stereotype van psychedelica je niet ontmoedigen! Ze vertegenwoordigen een onaangeroerde wereld van spirituele verlichting. Bovendien veranderen ze vaak je perspectief op het leven, waarbij je soms in staat bent beter om te gaan met wereldproblemen en meer te weten komt over je innerlijke geweten. Psychedelica zijn echter niet voor iedereen (om meerdere redenen). Wil je ze wel proberen? Onthoud dan het volgende: een bad trip is slechts een term die mensen gebruiken om iets te beschrijven wat ze niet begrijpen.