Verbeteren Paddo's Je Creativiteit?

Gepubliceerd op:

Verbeteren Paddo's Je Creativiteit?

De magie van paddo's kan je helpen om buiten de kaders te denken. In dit artikel onderzoeken we de invloed van psilocybine op de creativiteit. Daarbij gaan we in op de wetenschap erachter.

Paddo's staan bekend om hun geestverruimende eigenschappen. Maar maken ze je ook creatiever? Vele artiesten, muzikanten en zelfs techneuten in Silicon Valley denken van wel.

Deze psychonauten krijgen ook steun uit wetenschappelijke hoek. Recente studies wijzen uit dat psilocybine, de actieve stof in paddo's, de creativiteit, empathie en het subjectief welzijn kan stimuleren.

Hieronder duiken we in de relatie tussen psilocybine en creativiteit; van anekdotes tot aan wetenschappelijk bewijs. Ook gaan we in op hoe je paddo’s kunt gebruiken om je eigen creativiteit te verbeteren.

BEROEMDE CREATIEVELINGEN DIE PADDO’S GEBRUIKTEN

Beroemde Creatievelingen Die Paddo’s Gebruikten

Decennialang heeft een groot aantal artiesten, muzikanten en acteurs de voordelen van paddo's onderschreven. Het is geen toeval dat dit allemaal creatieve mensen zijn. Toch is het allemaal begonnen met een investeringsbankier.

In 1955 reisde mycoloog en bestuurder van JPMorgan Chase & Co, R. Gordon Wasson, naar Oaxaca, Mexico. Zijn doel? Deelnemen aan een inheemse paddo-ceremonie. Begeleid door de Mazatec-sjamaan María Sabina, was Wasson een van de "eerste blanke mannen in de geschiedenis die de goddelijke paddo’s aten". Hij schreef over zijn ervaring in het tijdschrift Life. Zijn verhaal was daarbij een van de triggers van een psychedelische revolutie in de Verenigde Staten.

Vele anderen volgden zijn voorbeeld en gingen ook op zoek naar de magische paddo’s van María Sabina. Het gerucht gaat dat eveneens Walt Disney dit deed en dat de hallucinaties zijn creaties hebben aangewakkerd. Andere vermeende pelgrims zijn The Beatles en Aldous Huxley, auteur van Brave New World.

Huxley, beroemd om zijn ervaringen met mescaline en LSD, raakte later in zijn leven in de ban van paddo’s. Fictieve psilocybine-paddenstoelen, genaamd "moksha-medicijn", komen bijvoorbeeld veel voor in zijn utopische boek Island. Met deze paddenstoelen zou de gebruiker "een glimp opvangen van de wereld als hoe deze wordt beschouwd door iemand die is bevrijd van zijn ego".

Andere opmerkelijke fans van paddo's zijn de actrices Susan Sarandon en Frances McDormand, comédienne Sarah Silverman en de recentelijk overleden chef Anthony Bourdain. Ook schijnt psilocybine de inspiratie geweest te zijn voor het sci-fi-meesterwerk Dune van Frank Herbert.

Ray Manzarek, de legendarische toetsenist van The Doors, vatte het ooit prachtig samen. Hij zei dat psychedelica "bestaan om je in contact te brengen met geesten buiten jezelf, met de maker, met de creatieve impuls van de planeet".

WAT IS CREATIVITEIT?

Wat Is Creativiteit?

Creativiteit lijkt een mysterieuze kracht - je hebt ‘t of je hebt ‘t niet. Hoewel sommige mensen inderdaad van nature creatiever zijn, is het niet zo zwart-wit. Creativiteit is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen, of je jezelf nu als creatief beschouwt of niet.

In grote lijnen is creativiteit het vermogen om nieuwe en zinvolle oplossingen te bedenken. Het wakkert de vorming van ideeën en verbindingen aan, op een manier die alle verwachtingen te boven gaat.

Volgens een toonaangevende psychologische theorie is creativiteit gerelateerd aan een cognitief proces dat we "divergent denken" noemen. Divergent denken (ook wel out-of-the-box-denken genoemd) is een niet-lineaire verkenning van ideeën of oplossingen voor een probleem. Het is een spontaan en vrij stromend denkproces, zoals brainstormen. "Convergent denken" is echter een lineair, stapsgewijs denkproces. Dit is meer gestructureerd en analytisch.

Waar we divergentie associëren met cognitieve flexibiliteit, koppelen we convergentie aan persistentie. Je kunt divergent denken gebruiken om ideeën te genereren en vervolgens overschakelen naar convergent denken om de beste te selecteren en uit te voeren. Creativiteit vereist beide, hoewel het iets meer verbonden is met divergentie.

PADDO’S EN DE WETENSCHAP

Zoals Arthur C. Clarke al zei: "magie is simpelweg wetenschap die we nog niet begrijpen". Wat de magie van paddo’s en truffels betreft, groeit het wetenschappelijk inzicht. Twee recente studies ondersteunen op een kwantitatieve manier anekdotisch bewijs waaruit blijkt dat paddo’s de creativiteit vergroten.

Magie is simpelweg wetenschap die we nog niet begrijpen.

CREATIVITEIT, EMPATHIE EN WELZIJN

Paddo’s En De Wetenschap

In een voorlopige studie, gepubliceerd in het Journal of Psychoactive Drugs, zijn de effecten van psilocybine op de creativiteit, empathie en het subjectief welzijn onderzocht. De deelnemers kregen hierbij thee gemaakt van truffels toegediend. Het experiment vond plaats in een natuurlijke omgeving en werd begeleid door coaches met ervaring met psychedelica. De onderzoekers namen in de dagen voor en na het experiment tal van psychologische tests af.

De resultaten? De dag erna waren de divergente denkvaardigheden van de deelnemers aanzienlijk verbeterd. Een week later was deze vorm van denken weer terug bij af. Het convergente denken nam echter aanzienlijk toe. Deelnemers ervoeren ook een boost van emotionele empathie - het vermogen om te voelen wat anderen voelen - evenals algemene tevredenheid met het leven.

Deze resultaten suggereren een therapeutisch potentieel van psilocybine. Mensen die lijden aan depressie en angst zitten vaak opgesloten in starre denkpatronen. Ze vertonen een tekort aan empathie en flexibel denken; paddo’s lijken beide te verbeteren. Onder de juiste omstandigheden kan psilocybine depressieve personen helpen om banden met anderen aan te gaan en negatieve denkpatronen te doorbreken. Andere recente studies ondersteunen dit.

MICRODOSERINGEN EN CREATIVITEIT

Microdoseringen En Creativiteit

Microdoseringen winnen aan populariteit als een manier om de voordelen van psychedelica te benutten, zonder high te raken. Silicon Valley-ondernemers lopen voorop met dit idee. Veel van hen nemen een minuscule dosis psilocybine voor meer creativiteit en concentratie. Sommigen hopen daarbij dat het hen een voorsprong op de concurrentie geeft of dat ze zo het nieuwste gat in de markt ontdekken.

Microdoseren is ook onderzocht in een recent onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Psychopharmacology. Nederlandse onderzoekers hebben hierbij de effecten van kleine doses psilocybine op de creativiteit en probleemoplossing bestudeerd. Op een evenement van de Dutch Psychedelic Society werden deelnemers voor en na het nemen van een microdosis onderzocht.

De resultaten toonden een duidelijke verbetering in zowel divergent als convergent denken aan, terwijl ‘fluid intelligence’ (aangeboren deel van de intelligentie) niet werd beïnvloed. Het onderzoek is nog preliminair, maar geeft aan dat paddo’s in de vorm van microdoseringen de creativiteit op dezelfde manier kunnen verbeteren als een volledige psychedelische dosis.

VERBETER JE CREATIVITEIT MET PADDO’S

Verbeter Je Creativiteit Met Paddo’s

Creativiteit is een essentieel onderdeel van mens-zijn. Het helpt ons aan te passen, doelen te bereiken, onze wereld te veranderen en contact met elkaar te maken. Of je nu een kunstenaar of accountant bent, creativiteit speelt een altijd rol in je leven.

Onderzoek naar de invloed van paddo's op creativiteit staat nog in de kinderschoenen. De huidige studies suggereren echter een verband. Ze bevestigen daarmee het al lang bestaande anekdotische bewijs dat paddo’s de creativiteit vergroten en onze geest openen voor nieuwe mogelijkheden.

Ben je op zoek naar je eigen creatieve boost, let dan op: de verschillende soorten magische truffels hebben diverse eigenschappen. Sommige veroorzaken visuele prikkels, andere bevorderen het filosofisch denken of de creativiteit. Of je nu microdoseert of volledig wilt trippen, zoek de soort die het beste bij je past voor een optimale ervaring.

We sluiten af met een veelzeggende anekdote:

Acteur Seth Rogen werd eens trippend betrapt tijdens een show van Cirque du Soleil in Las Vegas. De showmanager had daar echter geen probleem mee. Hij wendde zich tot Rogen en zei: "Hoe denk je dat we hierop zijn gekomen?"