Top 5 Psychedelische Nummers

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Top 5 Psychedelische Nummers

Jefferson Airplane, The Doors, Jimi Hendrix, Iron Butterfly, The Beatles; elke band bracht eind jaren '60/ begin jaren '70 wel een psychedelisch nummer uit. Hier volgt een top-5-lijst van onze persoonlijke favorieten.

Rond het einde van de jaren '60 en het begin van de jaren '70 werden er een hoop fantastische psychedelische nummers uitgebracht. Tot op de dag van vandaag vertegenwoordigen de nummers een bepaalde periode en attitude waarbij mensen zich uitdrukken met psychedelica, muziek en kunst. Dus zet je koptelefoon op, draai de muziek en ontspan. Dit zijn enkele van onze favoriete psychedelische nummers.

WHITE RABBIT - JEFFERSON AIRPLANE

"White Rabbit" is het meest beroemde psychedelische nummer van Jefferson Airplane. Het is geschreven door Grace Slick voor het album Surrealistic Pillow dat dateert uit 1967. Het nummer werd meteen een hit. Hierdoor kwam de band bekend te staan als pionier voor het "psych" genre. "White Rabbit" was hun tweede top 10 hit en bracht het tot nummer 8 van de Billboard Hot 100.

Men beweert dat Slick het nummer onder invloed van LSD schreef. Naar verluidt werd het geschreven om ouders die hun kinderen psychedelische verhaaltjes voorlezen en zich later afvragen waarom hun kroost later drugs gebruikt, op hun plaats te zetten. Mensen die het nummer beluisteren, zeggen dat het behoorlijk heftig kan zijn tijdens een trip.

SHINE ON YOU CRAZY DIAMOND - PINK FLOYD

"Shine On You Crazy Diamond" is een compositie van Pink Floyd. Het nummer bestaat uit negen delen en staat op hun album Wish You Were Here uit 1975. Veel mensen zijn het erover eens dat het een waar psychedelisch meesterwerk is. Het nummer duurt maar liefst 26 minuten. Het klinkt in het begin als een poging iets te vinden dat verloren is.

Naarmate het nummer vordert, verandert het. Daarbij zeggen mensen dat het de geest vult met innerlijke vrede. "Shine On You Crazy Diamond" is een waanzinnig goed nummer. Je wilt er het liefst buiten, onder de sterrenhemel, naar luisteren. Bereid je voor op een ongelofelijke ervaring. Met of zonder je favoriete psychedelicum.

A WHITER SHADE OF PALE - PROCOL HARUM

Het nummer "A Whiter Shade Of Pale" van Procol Harum werd in 1967 uitgebracht. Het kwam met stip binnen op nummer #1 van de Engelse hitlijsten. Het is een van de meest beluisterde nummers van de afgelopen zeventig jaar. Er wordt gezegd dat John Lennon van The Beatles een enorme fan van het nummer was. Hij luisterde er regelmatig naar als hij in zijn psychedelische Rolls-Royce rondreed.

Er wordt beweerd dat het nummer geïnspireerd is op een flard van een gesprek dat de schrijver van de band, Keith Reid, op een feest opving. Daar zei een man tegen een vrouw: "You've turned a whiter shade of pale." Dat zinnetje bleef in zijn hoofd rondspoken.

In het nummer "A Whiter Shade of Pale" is een terugkerend orgelmuziek thema te horen dat is geïnspireerd op Bach. Het bestaat uit bezielde zang met ongebruikelijke teksten.

Misschien leuk om te weten, is dat het nummer verscheen op een zwarte lijst die de Illinois Crime Commission opstelde van nummers die "over drugs gaan." Daarop stonden ook "White Rabbit" van Jefferson Airplane en "Lucy In The Sky With Diamonds" van The Beatles vermeld. Het mag geen verrassing zijn dat het de invloed op de verkoop van het nummer geen schade berokkende. Integendeel; het werd alleen maar gewilder!

THE END - THE DOORS

"The End" van The Doors is een absoluut topnummer als we het over psychedelica hebben. Het is geschreven door de voorman van The Doors, Jim Morrison. Aanleiding daartoe was de relatiebreuk met zijn vriendin Mary Werbelow.

De "stuipachtige, sadistische, spirituele reis die twaalf minuten duurt" is geïnspireerd op het psychodrama Oedipus Rex. Terwijl hij op zijn gitaar zat te spelen, schreeuwde Morrison dat hij zijn vader wilde vermoorden. En hij gierde uit dat hij met zijn moeder het bed in wilde duiken. Dat had tot gevolg dat de band uit hun onderkomen werd gezet. Toen het nummer het jaar daarop werd opgenomen, werd de songtekst aangepast. Op verschillende liveopnamen is echter de originele tekst te horen.

APOCALYPSE DREAMS - TAME IMPALA

"Apocalypse Dreams" van de Australische psychedelische rockband Tame Impala is een moderne psychedelische klassieker en is uitgebracht in 2012. De invloeden van John Lennon en Pink Floyd zijn hoorbaar aanwezig. Het nummer komt duidelijk over als een echt meesterwerk uit de jaren '60. Sommigen omschrijven het nummer (met piano, aanhoudende drums en een hypnotiserende baslijn) als verslavend om naar te luisteren. Halverwege het nummer "implodeert het tot een leegte en deelt het milliseconden later een gevoelige dreun uit." "Apocalypse Dreams" is een schitterende nieuwe binnenkomer op de lijst van het neo-psychedelische genre.