De Meest Levensechte Drug Scènes In Films

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

De Meest Levensechte Drug Scènes In Films

In Hollywood zijn ze niet altijd even accuraat met het verfilmen van de effecten van drugs. Soms lukt het ze echter toch aardig. Kijk maar eens naar onze lijst van de meest levensechte drug scènes die in de filmgeschiedenis zijn vastgelegd.

Er bestaan veel films waarin de personages om de een of andere reden verdovende middelen gebruiken. Over het algemeen snappen ze er in Hollywood niet veel van wanneer ze de effecten van deze drugs verfilmen. De tijd van de propagandafilm "Reefer Madness" die met steun van de Amerikaanse regering werd uitgebracht, behoort tot een ver verleden. Maar tegenwoordig is het nog steeds niet eenvoudig een film te vinden waarin een "levensechte" voorstelling van de effecten van drugs te zien is. Soms zijn er echter regisseurs die de werkelijkheid waanzinnig goed weten te benaderen, wat het verhaal van de film versterkt. We hebben een lijst voor je samengesteld van de meest levensechte drug scènes op het witte doek.

FEAR AND LOATHING IN LAS VEGAS (1998)

Drug: LSD

De meeste mensen die weleens psychedelica, zoals LSD, hebben gebruikt, kunnen zich vast wel vinden in het volgende. Namelijk dat de LSD trip van Raoul in Angst en Walging in Las Vegas waarschijnlijk de beste en meest accurate is die in de geschiedenis van Hollywood geproduceerd is. We hebben het dan over de scène waarin Raoul (Johnny Depp) volledig onder invloed van LSD in een hotel arriveert. Vervolgens ziet hij het tapijt vervormen en tegen de muur opkruipen. Veel mensen vinden dit een treffende interpretatie van de visuele hallucinaties die je tijdens een trip ervaart. Behalve de beroemde scène in het hotel laat Fear and Loathing in Las Vegas ook prachtig zien wat de effecten van cannabis en andere drugs zijn. 

ENTER THE VOID (2009)

Drug: DMT

Enter the Void bestempelen als psychedelisch zou een vet understatement zijn. De film gaat over de spirituele reis van Oscar (Nathaniel Brown), een jonge Amerikaanse drugdealer in Tokio die om het leven is gekomen. Dit, na een volledig uit de klauwen gelopen arrestatie. Vervolgens gaat zijn ziel op een psychedelische rondreis in het hiernamaals. Hij reist van het verleden naar het heden en naar de toekomst. Tijdens die reis observeert hij de repercussies van zijn dood tijdens de zoektocht naar zijn verrijzenis. Volleerde psychonauten zeggen dat de film een van de meest nauwkeurige DMT scènes bevat. 

TAKING WOODSTOCK (2009)

Drug: LSD

Het komedie-drama Taking Woodstock uit 2009 laat enkele goede en levensechte LSD scènes zien. In een daarvan zien we Elliot (Demetri Martin) thuis trippen op wat een kleine dosis LSD zou kunnen zijn. Kijk eens goed naar de bewegende en golvende patronen op de muur en het plafond! In een andere scène loopt hij als een gek te trippen terwijl hij op een heuvel staat. Hij bekijkt de meute die als een grote mensenzee golvende bewegingen maakt. Wij vinden dat dit dicht in de buurt komt van de visuele hallucinaties tijdens een trip, wat denk jij?

IN BRUGES (2008)

Drug: Cocaïne

De film In Bruges gaat over twee huurmoordenaars (Colin Farrell en Brendan Gleeson) die naar België afreizen om onder te duiken en de zaken een beetje te laten afkoelen na een mislukte drugsdeal. De film is grappig en laat een van de meest accurate (en grappigste) cocaïne scènes zien die ooit op film zijn vastgelegd. Collin Farrell snuift coke met een lilliputter. Nadat hij hem beledigd heeft, raken de zenuwachtige Farrell en zijn maat behoorlijk coked-up en vallen ze uit in een bizarre racistische razernij. Deze scène laat fantastisch zien wat je ervaart als je na een paar lijntjes met iemand in een krankzinnig gesprek raakt. 

THE WOLF OF WALL STREET (2013)

Drugs: Methaqualon, Cocaïne

In The Wolf of Wall Street zijn enkele trefzekere drug scènes te zien. Een van de allerbeste is de hilarische scène waarin Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) een grote hoeveelheid Methaqualon naar binnen werkt. Vervolgens snuift hij een vette lijn coke zodat hij de Heimlich-greep kan uitvoeren bij Donnie Azoff (Jonah Hill) die zich verslikt heeft. De scène is niet alleen prachtige komedie om te zien, maar geeft tevens goed weer wat er gebeurt als iemand stijf staat van de Methaqualon.

NATURAL BORN KILLERS (1994)

Drug: Magic Mushrooms

Oliver Stone is de ongekroonde koning van de filmscènes waarbij je echt het gevoel krijgt alsof je zelf aan het trippen bent. Hij doet dat vaak op zo'n subtiele manier dat het tot gevolg heeft dat de film een stuk geloofwaardiger wordt. In Natural Born Killers zien we Micky (Woody Harrelson) en Mallory (Juliette Lewis) een flinke hoeveel paddo's in de woestijn gebruiken. Dat is nou niet bepaald een ideale omgeving om te trippen. Maar omdat de film eigenlijk gaat over twee "aantrekkelijke seriemoordenaars" die de ene na de andere foute beslissing nemen, mag dat geen verrassing heten. 

SPUN (2002)

Drug: Methamfetamine (Meth)

De film Spun benadert de werkelijkheid behoorlijk goed met het weergeven van de effecten van drugs. Er is echter een ding waar de film in uitblinkt. En dat is de bijzondere aandacht die geschonken is aan de vaak grote onthechting van de realiteit door gebruikers. Er is een scène waarin Ross (Jason Schwartzman) en Nikki (Brittany Murphy) een onmenselijke hoeveelheid meth gebruiken terwijl ze autorijden. Terwijl ze praten, Nikki over haar baby en Ross over z'n vriendin, wordt duidelijk dat het slechts leugens en waanvoorstellingen zijn. De scène waarin de gezichten van de personages als het ware de nachtelijke snelweg bedekken, laten daar geen twijfel over bestaan. 

THE BIG LEBOWSKI (1998)

Drug: LSD

Jeff Lebowski (Jeff Bridges), "the Dude", is een relaxte, coole gast die toevallig dezelfde naam heeft als een miljonair wiens vrouw een stel gevaarlijke figuren een bak geld verschuldigd blijkt te zijn. Dat klinkt als een geschikte film voor een zaterdagavondje thuis voor de buis, nietwaar? Ook in deze film kun je een scène bewonderen die vrij accuraat een door drugs veroorzaakte droom laat zien waarin maffe dingen gebeuren. Mannen in rode pakken met reusachtige scharen, dansende Viking-vrouwen en uit de lucht vallende bowlingballen zijn slechts enkele voorbeelden van de psychedelische waanzin die in deze scène te zien zijn. 

ROMEO + JULIET (1996)

Drug: Ecstasy

In de film Romeo + Juliet is de klassieke tragedie van Shakespeare bewerkt voor het witte doek en speelt het verhaal zich af in de postmoderne stad Verona Beach. We weten niet of Shakespeare het zou waarderen als hij deze interpretatie zou zien van zijn meesterwerk. Neem nu bijvoorbeeld de scène waarin Mercutio Romeo "Queen Mab" (MDMA, oftewel ecstasy) aanbiedt voorafgaand aan een feest. "Je drugs hakken er snel in!", zegt Romeo voordat zijn ogen beginnen te tollen en Mercutio als dragqueen een discodansje opvoert. 

CHOPPER (2000)

Drug: Cocaïne

Deze scène uit de film Chopper na het gebruik van drugs is bijzonder subtiel vastgelegd en je zou haar eigenlijk meerdere malen moeten bekijken om alle hints die erin verborgen zitten op te merken. Andere mensen spotten ze misschien eerder. De scène vliegt in razend tempo voorbij en wel zo onsamenhangend dat de conversatie er onrustig, bizar en opgefokt uitziet. Sommigen beschouwen haar als een pientere filmische hint naar Chopper (Eric Bana) en de andere gast die stoned van de wiet is. Twijfel je eraan of dat werkelijk zo bedoeld is? Kijk dan maar even goed naar de eerste seconden van deze scène waarin ze allebei coke snuiven.

EASY RIDER (1969)

Drug: LSD

Er zijn mensen die de tijd hebben meegemaakt dat de klassieker Easy Rider werd uitgebracht en daardoor LSD hebben ontdekt. In deze klassieke roadmovie reizen twee hippies, Wyatt (Peter Fonda) en Billy (Dennis Hopper) dwars door Amerika op hun Harley op zoek naar de spirituele waarheid. Tijdens hun zoektocht nemen ze flink wat drugs tot zich en komen ze oog in oog met het fanatisme en de haat van kleinburgerlijk Amerika. Op een bepaald moment krijgen ze van iemand LSD, maar die drukt hen op het hart dit alleen "op de juiste plek" te gebruiken. Uiteindelijk vinden ze de "juiste plek". En dat is een begraafplaats in New Orleans, bijna aan het eind van de film. Daar nemen ze de acid in het gezelschap van twee hoertjes. Van alle scènes in de film, is die waarin ze LSD gebruiken voor de meeste mensen het meest gedenkwaardig. Maar het is ook de scène waar het meeste ophef over ontstond.