De Top 10 Psychedelische Documentaires

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

De Top 10 Psychedelische Documentaires

Steeds meer documentaires worden uitgebracht die de complexe en fascinerende werking van psychedelica onderzoeken. Of je nu meer wilt weten over paddo's of het ongrijpbare ayahuasca brouwsel, hier ben je op het juiste adres. Dit is onze top 10 van de beste documentaires over psychedelica.

Psychedelica zitten niet langer in het verdomhoekje. Ze worden tegenwoordig niet alleen maar, zoals in de jaren '60, recreatief gebruikt. Zo blijken ze ook veel therapeutische waarde te hebben. Tal van culturen maken er al eeuwenlang gebruik van voor spirituele ontwaking. We leven tegenwoordig in een wereld die geplaagd wordt door constant genot en voortdurende drukte. De mogelijkheid bestaat dat psychedelica ertoe kunnen bijdragen dat we weer verbonden raken met onszelf. Daar is het contact een beetje mee verloren gegaan. Als je interesse gewekt is en je graag meer wilt weten over deze geestverruimende substanties, check dan onze top 10 van psychedelische documentaires.

 

10. THE SUNSHINE MAKERS

The Sunshine Makers

The Sunshine Makers volgt de levensperikelen van Nicholas Sand en Tim Scully. In de tijd van de tegencultuur van de jaren '60 waren dit twee prominente producenten van LSD. Ze produceerden miljoenen LSD pilletjes en velletjes papertrips. Sand beweerde dat hij tijdens een van zijn allereerste ervaringen met LSD een stemmetje hoorde: "Het is jouw taak op deze planeet om psychedelische middelen te produceren en de wereld te verlichten". Sand gaf aan deze opdracht gehoor door met Scully te gaan samenwerken. Samen ontwikkelden ze een soort LSD die de naam "Orange Sunshine" kreeg. Dit blijkt, tot op de dag van vandaag, een van de meest zuivere en krachtige soorten LSD te zijn. 

 

9. DIRTY PICTURES

Dirty Pictures - Alexander Shulgin

Dirty Pictures is een beschouwing van het leven van Alexander Shulgin. Deze scheikundige en veteraan stelde als eerste, tijdens de jaren '70, 3,4-methyleendioxymethamfetamine beschikbaar voor psychotherapeuten. Alles bij elkaar opgeteld synthetiseerde Shulgin meer dan 200 verschillende psychedelische verbindingen toen hij als scheikundige werkzaam was. Hij testte ze allemaal uit op zichzelf, zijn echtgenote Ann en sommige goede vrienden. Ook was hij co-auteur van de boeken PiHKAL: A Chemical Love Story en TiHKAL: The Continuation. Hij wordt beschouwd als een van de meest belangrijke psychedelische scheikundigen ooit. Shulgin verliet in 2014 het aardse leven op de leeftijd van 88 jaar. 

 

8. A NEW UNDERSTANDING: THE SCIENCE OF PSILOCYBIN

A New Understanding: The Science of Psilocybin

A New Understanding duikt in het gebruik van psilocybine - paddo's - om angst te behandelen bij mensen met terminale kanker. Deze documentaire is niet alleen op wetenschappelijk onderzoek gericht, maar ook op het spirituele aspect van het inzetten van hallucinogenen tijdens de laatste levensfase. Het doel is om mensen te helpen een "goede dood" te ervaren; een manier om het overlijden niet als het einde van het leven te beschouwen, maar als het begin van een nieuwe spirituele reis. Het onderzoek dat in deze documentaire besproken wordt, dateert uit de jaren '70. 

 

7. ENTHEOGEN: AWAKENING THE DIVINE WITHIN

Entheogen: Awakening the Divine Within

Entheogen is een lange documentaire waarin de traditionele manieren onder de loep worden genomen voor het bereiken van een goddelijk en spiritueel ontwaken in de huidige wereld. De film verkent een verfijnde vorm van sjamanisme die aangepast is aan onze moderne maatschappij. De centrale vraag die men probeert te beantwoorden, is hoe entheogenen in onze samenleving in te passen zijn. Een andere kwestie is hoe ze ons ecologische onheil kunnen oplossen. Zoals je misschien al weet: entheogenen zijn psychedelische substanties die gebruikt kunnen worden voor spirituele groei. Entheogeen betekent "afkomstig van de god in onszelf". 

 

6. D’AUTRES MONDES (OTHER WORLDS)

D'Autres Mondes (Other Worlds)

Deze documentaire is voornamelijk gewijd aan de helende krachten van sjamanen en de planten die ze gebruiken. Therapeutische psychedelica worden al meer dan 4000 jaar gebruikt. Deze film laat zien hoe sjamanen deze substanties gebruikten en hoe de middelen ingebed zijn in het geloof en de cultuur van inheemse stammen. Elke sjamaan spreekt onafhankelijk in deze documentaire en daarbij gaat het over eigen ervaringen. De film behelst ook de gevaren van het sjamanisme, zoals het verkeerd interpreteren van visioenen of gevoelens. 

 

5. MANIFESTING THE MIND

Manifesting the Mind

Manifesting the Mind is een beschouwing over psychedelica in het algemeen en gaat niet zozeer over één bepaald psychedelisch middel, zoals veel andere documentaires in deze top 10. De documentaire onderzoekt wat psychedelische substanties precies zijn en waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Ook wordt aandacht besteed aan de vraag waarom ze in onze westerse cultuur zo verketterd worden. In de film zijn fragmenten te zien van tal van experts, waaronder Dennis McKenna, Alex Grey, Daniel Pinchbeck en vele anderen.

 

4. PEYOTE TO LSD: A PSYCHEDELIC ODYSSEY

Peyote to LSD: A Psychedelic Odyssey

Ethnobotanist Richard Evans Schultes reist in deze film de wereld rond en verkent het gebruik van verschillende hallucinogene planten. Als soundtrack is voor de muziek van de Grateful Dead gekozen. Schultes was een van de eerste Amerikanen die van nabij het gebruik van psychedelica door native stammen tijdens plechtigheden ondervond. In deze documentaire bespreken Schultes en zijn team de ontdekking van onder meer paddo's, peyote en ayahuasca. 

 

3. AYA: AWAKENINGS

Aya: Awakenings

Deze film is de bewerking van het boek Aya Awakenings: A Shamanic Odyssey van Rak Razam. Zowel het boek als de film volgen Razam diep in het Amazoneregenwoud. Daar ontdekt hij de oeroude geheimen van ayahuasca. Dit krachtige, psychedelische plantenbrouwsel wordt regelmatig door sjamanen tijdens diverse plechtigheden gebruikt. Hij gaat op jacht naar informatie over sjamanen van de Amazone en hoe zij tegenwoordig ayahuasca gebruiken. Daarbij stuit hij op westerse toeristen die het brouwsel zelf graag eens willen proberen. 

 

2. NEURONS TO NIRVANA: UNDERSTANDING PSYCHEDELIC MEDICINES

Neurons to Nirvana: Understanding Psychedelic Medicines

Neurons to Nirvana duikt in de hernieuwde belangstelling voor psychedelisch onderzoek, waar decennialang geen aandacht aan is besteed. Wanneer een medisch specialist vroeger te kennen gaf dat hij geïnteresseerd was in psychedelica werd hij voor gek versleten. Tegenwoordig richten steeds meer onderzoekers zich op de talloze manieren waarop psychedelica als geneesmiddel gebruikt kunnen worden. Neurons to Nirvana bestaat uit interviews met wereldberoemde schrijvers, onderzoekers, psychologen en therapeuten. Ze bespreken de voordelen van 5 populaire substanties: cannabis, LSD, psilocybine, MDMA en ayahuasca. 

 

1. DMT: THE SPIRIT MOLECULE

DMT: The Spirit Molecule

De nummer 1 van onze top 10 is DMT: The Spirit Molecule. Deze documentaire is gebaseerd op het gelijknamige boek van Rick Strassman. De film gaat diep in op de complexiteit van dimethyltryptamine (DMT). Deze mysterieuze molecule existeert in bijna alle levende organismes op onze aardbol. Het bevat krachtige psychedelische eigenschappen. Toch is er maar weinig bekend over de werking en waarom het bestaat. Dat heeft ertoe geleid dat veel mensen geloven dat de belangrijkste (en wellicht de enige) functie ervan is onszelf weer in contact te brengen met onze spirituele kant. De film behelst interviews met mensen met sterk uiteenlopende achtergronden die hun ervaringen met DMT met ons delen.