Mediteren Met Psychedelica

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Mediteren Met Psychedelica

Oude meditatie oefeningen zijn nog steeds gangbaar als een vorm van geestelijke zuivering om lichaam en geest te kalmeren. Er wordt beweerd dat psychedelica wonderen verrichten als het gaat om het verruimen van het bewustzijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de combinatie van de twee voordelig kan uitpakken.

Meditatie en psychedelica hebben veel gemeen. Meditatie is een oefening om de geest te focussen op een mantra, de ademhaling of een andere herhaling. Het doel is het bereiken van een mentaal heldere toestand. We mediteren al duizenden jaren, soms verbonden met religieuze tradities.

Psychedelica zijn alle verrukkelijke psychoactieve chemicaliën die het menselijk bewustzijn verruimen. Psychedelische stoffen, zoals psilocybine en DMT, worden ook gebruikt bij religieuze ceremonies. Zowel meditatie als psychedelica nodigen de beoefenaar uit om in het reine te komen met de aard van de realiteit. Beiden draaien om verbinding met het universum en meegaan met je eigen gedachtestroom. Momenteel zien onderzoekers de voordelen van een combinatie van de twee.

Meditatie is mogelijk met of zonder het gebruik van psychedelica. Het is verstandig eerst te wennen aan regelmatige meditatie, zonder psychedelica te gebruiken. Een sporadische trip versterkt mogelijk de voordelen van je oefening. Dit hangt af wel van het feit of je dagelijks gedisciplineerd tijd vrijmaakt voor je meditatie. Om te mediteren, zit je meestal stil, in een goede houding, waarbij je je aandacht vestigt op ademhalingspatronen, omgevingsgeluiden, muziek of een herhalende mantra of lichamelijke actie.

DE VOORDELEN VAN MEDITATIE

Maharishi Mahesh Yogi onderwees de techniek van Transcendente Meditatie aan beroemde muzikanten, waaronder The Beatles. Hierdoor werd deze meditatievorm zeer populair in de westerse wereld.

Filmmaker David Lynch ontdekte de techniek. Hij richtte de David Lynch Foundation op om bekendheid te genereren voor Transcendente Meditatie als oplossing voor conflicten en geestelijke gezondheidsproblemen. De David Lynch Foundation ondersteunde ook onderzoek naar de aantoonbare gezondheidsvoordelen van Transcendente Meditatie. De techniek vindt haar oorsprong in de spirituele tak van het Hindoeïsme. Het kan echter ook worden beoefend als een niet-religieuze vorm van geestelijke zuivering. Om Transcendente Meditatie te beoefenen, dien je simpelweg tweemaal daags 20 minuten stil te zitten, terwijl je focust op het stilletjes herhalen van een geheime Sanskriet mantra.

De David Lynch Foundation verzamelde onderzoek waarin de vele gezondheidsvoordelen van deze simpele oefeningen zijn bevestigd. Na consistente beoefening, lijken bloeddruk, angst- en stressniveaus en allemaal lager te zijn. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat je jezelf de tijd gunt om je gedachten te observeren en jezelf opnieuw te verbinden met de fysieke wereld.

Beschouw je brein als een computer die niet goed functioneert bij oververhitting. Transcendente Meditatie is vergelijkbaar met een systeemscan. Je brein start opnieuw op en functioneert beter. Meditatie verricht mogelijk wonderen voor de hardware in je hoofd. Maar wat gebeurt er als je er wat psychedelische software aan toevoegt?

PSYCHEDELICA IN RELIGIE

Het is belangrijk te vermelden dat psychedelische stoffen al eeuwen worden gebruikt voor religieuze tradities. Ze zijn heel gangbaar in verschillende culturen. De inheemse culturen in de Amazone gebruiken DMT. Verschillende stammen kiezen voor een combinatie van DMT en een MAO-onderdrukkende wortel, beter bekend als Ayahuasca. In een speciale ceremonie worden persoonlijke demonen geconfronteerd. Deze levendige trip duurt enkele uren en kan resulteren in veel overgeven en een tijdelijke dood van het ego. Gebruikers melden na gebruik echter vaak inzichten die het leven voor altijd veranderen. Sommigen vergelijken het zelfs met 10 jaar therapie.

WAT ONDERZOEKERS ZEGGEN

Men ontdekt steeds meer gezondheidsvoordelen van psychedelische stoffen als DMT en psilocybine. Er is een nieuw boek van Michael Pollan, getiteld: “How To Change Your Mind: What the New Science of Psychedelics Teaches Us About Consciousness, Dying, Addiction, Depression and Transcendence”. In het boek zijn verschillende medicinale toepassingen van psychedelica beschreven. Denk bijvoorbeeld aan de geweldige, bevrijdende effecten van paddo-trips in hoge doseringen, onder toezicht van een therapeut. Het begeleid gebruik van psychedelica is veelbelovend om van diepgewortelde emotionele problemen af te komen en het vermogen van de hersenen te ontrafelen.

Dit verband is bestudeerd door een team neurowetenschappers van de John Hopkins University, onder leiding van Professor Frederick Barrett. Uit hun onderzoek, in 2016 gepubliceerd in Lancet Psychiatry, blijkt dat 42% van de patiënten na 3 maanden gecontroleerd gebruik van psilocybine geen last meer hadden van symptomen van depressie. In het onderzoek vraagt men om "verdere proeven, met meer rigoureuze ontwerpen". Dit ter bevestiging van het voorzichtige optimisme als het gaat om de medische toepassingen van magic mushrooms.

DE COMBINATIE VAN PSYCHEDELICA EN MEDITATIE

De wetenschap lijkt aan te geven dat zowel meditatie als psychedelica veelbelovende medicinale toepassingen bezitten. En religies over de hele wereld maken van beiden veelvuldig gebruik in hun zoektocht naar het onbekende. Zowel psychedelica als meditatie werken geestverruimend, dus misschien zijn de verschillen toch niet zo groot? Er is een verlangen om de wereld helder te aanschouwen en emotionele schade te helen. Dit is de aanhoudende aantrekkingskracht van spiritualiteit.

Toonaangevende pioniers in de wereld van psychedelica, zoals Terence McKenna en Timothy Leary, stellen dat dit mogelijk de reden is voor het sociale stigma rondom psychedelica. Dankzij verruiming van het menselijke bewustzijn, zonder betrokken religie, heeft het publiek toegang tot een ongecontroleerde kennis. Dit is een hooghartige kijk op trippen, maar een die de angst van velen erkent als het gaat om het tegemoet gaan van het onbekende.

De effecten van psychedelica op de hersenen zijn nog lang niet duidelijk. Maar wat is de impact van psychedelica op meditatie met onze huidige kennis? Meditatie draait voor een groot deel om het afstemmen op lichamelijke sensaties. Het gevoel van kleding op onze huid, het gewicht van ons lichaam op de grond, enzovoorts. Psychedelica versterken deze fysieke gevoelens en helpen mogelijk ontspannen om een meditatieve toestand te bereiken. Ze kunnen echter ook stimulerend werken, waardoor je gemakkelijker afgeleid raakt. Voor wat betreft de combinatie psychedelica en meditatie, is het verstandig te beginnen met een kleine dosis en deze langzaam op te bouwen. Hopelijk worden de voordelen van beiden versterkt. Ga in elk geval voorzichtig te werk.