8 invloedrijke persoonlijkheden die psychedelica geprobeerd hebben

Gepubliceerd op:

8 invloedrijke persoonlijkheden die psychedelica geprobeerd hebben

Ook Hollywoodsterren houden wel van psychedelica voor spirituele verlichting. Hieronder lees je meer over beroemde mensen die LSD en paddo's geprobeerd hebben en wat ze erover te melden hebben.

HET SUCCES VAN PSYCHEDELICA HEEFT ZICH ALS EEN OLIEVLEK VERSPREID

Een kruipgat naar een andere dimensie, toegang tot de diepste krochten van de ziel of slechts een chemische kettingreactie. Wat je ook van psychedelica vindt, het is niet te ontkennen dat ze een onuitwisbare herinnering achterlaten. Veel psychonauten heugen zich sprookjesbeelden vol mythische wezens, geluiden die zich als objecten manifesteren en een gevoel van verwevenheid met het universum. Met zo'n sterke invloed op onze ziel, is het geen verrassing dat ook veel beroemdheden ervan gesnoept hebben.

Is dit pure nieuwsgierigheid of is er meer aan de hand? We verkennen een selectie van beroemde acteurs, musici en CEO's om te begrijpen waarom psychedelica zo intrigerend zijn.

BEROEMDHEDEN DIE PSYCHEDELICA GEBRUIKT HEBBEN

LSD, psilocybine (paddo's), DMT en mescaline zijn een paar substanties die tot de psychedelische middelen behoren. Twee categorieën hebben met name de aandacht van prominente beroemdheden gekregen.

LSD

LSD

• Bill Gates

Bill Gates heeft meerdere jaren achtereen de titel "De Rijkste Man Ter Wereld" gedragen. We kennen hem voornamelijk als oprichter van technologiereus Microsoft. Wat je misschien niet weet, is dat deze zakenreus die filantroop is geworden, in zijn jongere jaren ook heeft geëxperimenteerd met LSD.

In een interview met Playboy Magazine stelde hij dat zijn jonge geest "gekke situaties wel kan hebben". Hij vervolgde met "dat wil zeggen dat er bepaalde dingen zijn die ik gedaan heb toen ik jonger dan 25 jaar was, waarin ik niet ben blijven hangen". Dit was zijn reactie op de vraag van Playboy of hij weleens LSD had gebruikt.

• Shia LaBeouf

Of je Shia LaBeouf nu kent van zijn rollen in films als Holes, Constantine en Transformers of de memes waar het internet mee overspoeld is, feit is dat je weet wie hij is. Wat minder bekend is, is dat hij afgegleden is van rijke, familievriendelijke ster tot een introverte low-budget filmacteur. Misschien is hij bezweken onder de druk van Hollywood of misschien heeft er iets anders gespeeld.

In een interview met USA Today liet LaBeouf zich ontglippen dat hij er tijdens zijn werk op de set van de misdaadkomedie The Necessary Death of Charlie Countryman achterkwam dat hij zich alleen maar kon voorbereiden op een scene met zijn personage die LSD gebruikt, door het ook zelf te nemen. Hij heeft zich in ieder geval goed in zijn rol ingeleefd.

• A$AP Rocky

Wees eerlijk, als je dan toch LSD gaat gebruiken, kun je dat net zo goed in stijl doen. En als er iets is waar A$AP Rocky berucht om is, is dat wel zijn unieke manier waarop hij de zaken aanpakt. In 2015 stond het muziekwereldje op z'n kop toen Mr. Rocky toegaf dat hij had deelgenomen aan meerdere met LSD verrijkte orgies tijdens het SXSW muziekfestival.

Dit was niet alleen maar grootspraak van A$AP, want een andere rapfiguur, iLoveMakonnen, bevestigde het verhaal. In het geval van A$AP Rocky opende LSD zijn geest niet alleen voor andere dimensies, hij vond er de kracht in tot driemaal toe met drie meisjes tegelijk te dollen.

• Steve Jobs

Als er iemand kon tippen aan de eerder genoemde Bill Gates zou het wijlen Steve Jobs geweest zijn. Beroemd door zijn redding van Apple op het randje van faillissement, bestaat er een goede kans dat je dit artikel leest op een van de apparaten die hij heeft helpen ontwikkelen. Jobs was een onberispelijk genie, maar waarin vond hij zijn creatieve inspiratie?

Steve Jobs schreef zijn pionierende creativiteit toe aan lysergeenzuurdi-ethylamide, oftewel LSD. Een bekende quote van hem: "LSD toont je de keerzijde van de medaille. Je weet het niet meer wanneer het begint uit te werken, maar je weet het".

PADDO'S

• Susan Sarandon

Susan Sarandon is te zien in honderden speelfilms, waarvan er vele lovende kritieken hebben ontvangen. En dan hebben we het nog niet eens over haar optredens op TV, in documentaires en videospelletjes. Haar een succesvolle actrice noemen, is een understatement. Toevallig was ze ook nog eens bevriend met LSD liefhebber Timothy Leary. Of het nu zijn invloed of haar eigen nieuwsgierigheid was, Sarandon geeft toe dat ze zowel ayahuasca als paddo's heeft gebruikt. Ze benadrukt bovendien dat de vrije natuur de beste omgeving voor een trip is. Ze stelt: "ik ben geen citytripper".

• Joe Rogan

De presentator van Fear Factor die MMA commentator werd en die uitgroeide tot een immens populaire podcaster. Joe Rogan heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij verdovende middelen gebruikt. Als pleitbezorger van cannabisgebruik, kijkt je vast niet raar op als je hoort dat psychedelica een belangrijke rol in zijn leven hebben gespeeld. Rogan stelt dat zijn experimenteren met paddo's en een tank waarin je niks hoort of ziet, zijn leven hebben veranderd.

Gelet op zijn niet aflatende succes moeten we hem wel gelijk geven. Veel van zijn podcasts behelzen belangrijke mensen uit het psychedelische wereldje. En ze zijn zeker de moeite waard om te beluisteren. Elke aflevering probeert hij het brandmerk weg te poetsen van substanties als paddo's en LSD.

• Dr. Andrew Weil

Over de podcast van Rogan gesproken, ook dr. Andrew Weil is een van de gasten geweest. Het optreden gaat hand in hand met zijn prominentie op het gebied van integratieve geneeskunst. Het combineren van alternatieve behandelwijzen met gevestigde geneeskundige behandelingen, zou volgens dr. Weil de behandeleffectiviteit verbeteren.

Als eerstejaarsstudent vervalste Weil documenten om het sterke psychedelische mescaline te bemachtigen. Het was tevens in zijn jongere jaren dat hij wetenschappelijk bewijs probeerde te vinden voor de werkzaamheid van paddo's bij bepaalde behandelingen. Omdat de substantie illegaal is, woedt de strijd om het bepalen van de werkzaamheid voort, ondanks het harde werk van dr. Weil.

• David Carradine

Je houdt van hem of je kunt hem niet pruimen, maar David Carradine speelde fantastisch de schurk. Ontegenzeggelijk is zijn rol als Bill in de toepasselijk getitelde film Kill Bill. Behalve zijn voorliefde voor oosterse vechtsporten, heeft Carradine ook bekend dat hij paddo's en peyote cactus heeft gebruikt, in zijn autobiografie Endless Highway. Veel beroemde acteurs blijken psychedelica te hebben gebruikt. Dit bewijst alleen nog maar meer dat de middelen je creatieve talenten verbeteren.