De 6 meest bizarre paddenstoelen ter wereld

Gepubliceerd op:

De 6 meest bizarre paddenstoelen ter wereld

Hoewel paddo's en truffles er niet bepaald "aantrekkelijk" uitzien, is hun uiterlijk niet echt choquerend. Er zijn echter soorten waar je stijl van achterover slaat. Wij presenteren zes van de meest bizarre paddenstoelen ter wereld. Niet omdat ze psychoactief zijn, maar gewoon omdat het leuk is om vreemde schimmels te bekijken!

DE WONDERBAARLIJKE WERELD VAN MAFFE PADDENSTOELEN

Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel en wereldwijd zijn er honderden variëteiten. Sommige zijn eetbaar, andere zijn in medicijnen verwerkt en enkele oogsten we voor de vezels. In sommige gevallen is Moedertje Natuur echter helemaal uit de band gesprongen en heeft ze paddenstoelen gecreëerd die eruitzien alsof ze van een andere planeet komen.

PADDENSTOELEN ZO BIZAR DAT ZE ONECHT LIJKEN TE ZIJN

Een ding staat als een paal boven water. Als je namelijk deze lijst met zes verschrikkelijk bizar uitziende paddenstoelen hebt gezien, weet je de schoonheid van magic truffles weer te waarderen...

1. BLOEDDRUPPELSTEKELZWAM (HYDNELLUM PECKII)


HYDNELLUM PECKII

We beginnen maar meteen met wat veel mensen beschouwen als de meest extreem uitziende paddenstoel die er is. Ondanks dat deze eruitziet als iets uit een horrorfilm, is het geen bloed dat uit deze oneetbare fungus vloeit. Het is echter de overtollige vloeistof afkomstig van een proces dat we "guttatie" noemen. Helaas is de substantie die de adolescente bloeddruppelstekelzwam uitzweet bloedrood van kleur. Bij het ouder worden, zijn de paddenstoelen minder angstaanjagend, omdat ze dan naar bruin verkleuren.

2. DE VOORJAARSKLUIFZWAM (GYROMITRA ESCULENTA)


GYROMITRA ESCULENTA

De voorjaarskluifzwam vind je in heel Europa en Noord-Amerika en is in Nederland bedreigd. De paddenstoelen zien er verwrongen en vlezig uit. Als de fungus ouder wordt, gaat de hoed er nog meer verschrompeld uitzien en verspreidt deze een verrassend aangenaam, fruitig aroma.

Het leuke van deze aparte fungus is dat deze te eten is. Maar we waarschuwen je wel; als je de paddenstoel niet correct bereidt, is het mogelijk het allerlaatste dat je ooit hebt gegeten. Toch beschouwen Scandinaviërs het als delicatesse.

3. LICHTGEVENDE PADDENSTOELEN (MYCENA CHLOROPHOS)


MYCENA CHLOROPHOS

Glow in the dark sterren kent iedereen wel; kinderen zijn er gek op. Maar volwassenen genieten op een heel andere manier van dit lichtgevende effect. Ze kunnen namelijk in hun achtertuin glow in the dark paddenstoelen kweken. De technische uitdrukking voor dit fenomeen is bioluminescentie, wat optreedt wanneer een verbinding genaamd hispidin een chemische reactie ondergaat. Als je bovendien de optimale temperatuur van 27°C weet te behouden, blijven de paddenstoelen maximaal 39 uur lichtgevend. Daarmee bespaar je een fortuin op je tuinverlichting.

4. PRUIKZWAM (HERICIUM ERINACEUS)


HERICIUM ERINACEUS

Dit is wellicht de grootste paddenstoel onder de bizarre fungi. In het Nederlands noemen we de pruikzwam ook wel "pom pom blanc" (van de cheerleaders). De naam pruikzwam is best komisch; zoals je op de afbeelding ziet, zou deze harige fungus best een uitkomst kunnen zijn voor kale mensen.

Je vindt de paddenstoel op hardhoutbomen en de stekels zijn eetbaar. Preklinisch onderzoek suggereert dat het eten van de pruikzwam helpt bij angstproblemen. Deze hypothese is echter nog niet bewezen, dus eet de paddenstoel voorlopig maar niet.

5. GEWONE KOGELSCHIETER (PILOBOLUS CRYSTALLINUS)


PILOBOLUS CRYSTALLINUS

Fungi gebruiken hun sporen om zich op de bodem te verspreiden en nieuwe territoria te veroveren. Meestal zorgt het aanraken van een paddenstoel ervoor dat de sporen uit de lamellen onder het hoedje vandaan komen. Deze verspreiden zich door de wind of via roofdieren en andere beesten. De gewone kogelschieter heeft hiervoor wel iets heel slims bedacht. De schimmel lanceert zijn sporen, zodat die zich aan andere vegetatie hechten. Als beesten deze planten eten, reist de fungus door hun spijsverteringssysteem en gebruikt deze de uitwerpselen als een nieuw onderkomen.

Alsof dat nog niet slim genoeg is; door de druk waarmee de schimmel de sporen lanceert, gaan ze sneller dan een kogel - tenminste, een fractie van een seconde. Ze halen de eerste millimeter na hun lancering wel 70km per uur.

6. INKTVISZWAM (CLATHRUS ARCHERI)


CLATHRUS ARCHERI

We zijn deze lijst begonnen met een van de meest extreem uitziende soorten paddenstoelen; we sluiten af met nog zo'n gedrocht. Deze schimmel ziet er niet alleen uit als een inktvis, hij ruikt ook naar verrot vlees. Als dat niet angstaanjagend is voor mannen, vrouwen en kleine kindertjes weten we het ook niet meer. Deze soort komt overal ter wereld voor en de jonge fungus barst uit een soort eierdooier, waaruit vlezige tentakels tevoorschijn piepen. Als je goed wilt slapen vannacht, raden we af video's van de inktviszwam te bekijken.