De Ultieme Gids Over Microdoseren

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

De Ultieme Gids Over Microdoseren

Microdoseren heeft recentelijk serieuze aandacht gekregen in het nieuws. Daarbij wordt het beschreven als methode die spraakmakende ondernemers en innovators gebruiken om hun cognitieve vaardigheden en productiviteit te stimuleren. Hoge doses psychedelica, zoals LSD en psilocybine paddo's, kunnen hallucinogene trips opwekken. Maar veel lagere “sub-perceptuele” doseringen kunnen het creatief denken, probleemoplossend vermogen en de stemming verbeteren.

Vanwege hun illegale status is er over het algemeen maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar psychedelica. De onderzoeken naar psilocybine paddo's hebben echter zeer interessante bevindingen opgeleverd.

Zo wordt nu gedacht dat de trip, die geassocieerd wordt met het gebruik van paddo's, veroorzaakt wordt door een hyper-verbonden brein. Dit zou resulteren in een sensorische overbelasting. Ook is aangetoond dat de neurologische veranderingen door paddo's wel een jaar kunnen aanhouden. Daarbij beweren mensen vaak dat het gebruik van shrooms een van de meest diepgaande ervaringen van hun leven is geweest.

Een psychedelische trip klinkt echter niet voor iedereen aantrekkelijk en regelmatig trippen, kan enorm onpraktisch en mogelijk schadelijk zijn. Een microdosering kan hier uitkomst bieden. Zo kan nog steeds worden genoten van de voordelen van deze paddenstoelen. Maar je komt niet terecht in een veranderde bewustzijnstoestand.

DE VOORDELEN VAN EEN MICRODOSERING

Hoewel er geen solide bewijs bestaat voor microdoseren, zijn er veel anekdotische verslagen bekend. Dr. James Fadiman, auteur van The Psychedelic Explorer's Guide, verzamelde gegevens van veel "micro-doseerders". Hij maakt daarbij een overzicht van de effecten, optimale doseringen en schema's van inname.

Hoewel de individuele ervaringen van gebruikers variëren, melden veel mensen soortgelijke resultaten na een microdosis. Er zijn geen garanties. Maar gebaseerd op diverse verslagen, kunnen waarschijnlijk de volgende gevoelens worden verwacht:

• Gebruikers melden over het algemeen meer creativiteit gedurende de ochtend, vooral wanneer ze werken en creatieve projecten uitvoeren. Daarbij blijkt dat het gemakkelijk is om in de workflow te komen, waardoor het werkproces veel aangenamer en productiever wordt.

• Tijdens de middaguren melden gebruikers meer energie dan gebruikelijk. Dit kan ook leiden tot meer uithoudingsvermogen en kracht als op dit tijdstip wordt gesport. Gebruikers melden daarnaast een verbeterde focus en coördinatie.

• Voor wat betreft de avonden, melden gebruikers een verbeterde emotionele stemming. Ook voelen ze een sterkere band met vrienden en worden de symptomen van depressiviteit verlicht. Daarnaast is gemeld dat mensen zich emotioneel meer open en bewust voelen. Verder zou men zich meer dankbaar voelen en veel meer onder de indruk zijn van het leven bij het gebruik van microdoseringen.

WAT IS EEN MICRODOSERING?

Een microdosering is precies wat het lijkt. De dosis is zo klein dat de effecten van de stof niet echt kunnen worden gevoeld. Ze zijn slechts subperceptueel en werken als het ware onder hun potentie. De dosering kan per persoon verschillen en wordt vastgesteld via zelfexperimenten. Hierbij wordt rekening gehouden met verschillende factoren, zoals je lichaamsgewicht en gevoeligheid.

Een microdosis psilocybine paddo's ligt meestal tussen de 0,2-0,5g. Dr. Fadiman beweert dat mensen die zo'n lage dosering gebruiken, vaak iets beter functioneren dan gebruikelijk. Daarbij heeft hij nog nooit gehoord dat deze kleine doseringen leiden tot sociale verstoringen.

HOE GA JE TE WERK?

Dr. Fadiman adviseert om elke vier dagen een microdosis te nemen, gedurende een periode van 10 weken. Neem bijvoorbeeld eentje op zondag, observeer de effecten op maandag en houd dinsdag vrij. Neem vervolgens een microdosis op woensdag en observeer de effecten op donderdag. Houd vervolgens vrijdag en zaterdag vrij.

Maak aantekeningen tijdens dit proces en houd bij welke effecten je voelt, wat anders is in je normale, dagelijkse routine en wat je prestaties zijn. Het is ook de moeite bij te houden hoe je je voelt bij een specifieke dosering om je eigen persoonlijke, perfecte dosis te vinden. Als je microdoseert, wordt het aangeraden je normale dagelijkse routine aan te houden.

DE TOEKOMST VAN MICRODOSEREN

Uit de verslagen, die door Dr. Fadiman verzameld zijn, blijkt dat zo'n 99% van de gebruikers een positieve ervaring heeft met het microdoseren. Een minderheid meldt een ongemakkelijk gevoel van emotionele bevrijding. Het is duidelijk dat er iets heel speciaals kleeft aan het gebruik van microdoseringen. Hopelijk versoepelen de drugswetten en nemen de lobby-inspanningen toe, zodat microdoseren beter kan worden bestudeerd. Zo kunnen we een completer beeld krijgen van wat er daadwerkelijk gebeurt als we een microdosering innemen.