De ultieme wierook gids

Gepubliceerd op:

De ultieme wierook gids

Het branden van wierook is een eeuwenoud gebruik. Ook is het mogelijk je tripervaring met wierook te verbeteren. Met deze gids van MushMagic ontdek je er alles over.

WIEROOK EN DE MOGELIJKE VOORDELEN TIJDENS EEN TRIP

HET BRANDEN VAN WIEROOK KENT EEN LANGE GESCHIEDENIS

De oorspronkelijke naam van wierook is van oudsher "wijrook" (rook om te wijden). De mens gebruikt het al sinds de tijd van de Sumeriërs en Babyloniërs. Prehistorische Egyptenaren brandden brandbare boeketten en bolletjes hars. Het gebruik vond later zijn weg naar het Oude Griekenland en vervolgens het Oude Rome. Culturen uit de Indusvallei brandden ook wierook en sinds het Neolithicum eveneens mensen in China. Veel Aziatische landen kennen tradities met wierook en tegenwoordig is het veelvoorkomend over de hele wereld.

WIEROOK KENT VEEL GEBRUIKSTOEPASSINGEN

Wierook gebruiken we zowel voor pragmatische, esthetische, mystieke en therapeutische doelen. Voor de tijd van de moderne sanitaire voorzieningen, gebruikten mensen het om de dubieuze stank van uitwerpselen te verbloemen. Ook diende het als insecticide en afschrikmiddel. Mensen legden tevens kleding te drogen over een matrasje van hete stenen waarop wierook walmde. De met wierook verrijkte kleding joeg insecten de stuipen op het lijf, voorkwam huidproblemen en rook ook nog best lekker.

Sumeriërs en Babyloniërs gebruikten wierook als gebedsoffers aan zieners en orakels. Koreaanse boeddhistische monniken brandden het vooral tijdens hun gebeden en reinigingsrituelen. Sinds de 6de eeuw wordt het daarnaast gebrand in Japanse Shinto tempels ter ere van de doden. En omdat de Oude Romeinen het gebruikten, zijn ze in de Katholieke Kerk wierook eveneens gaan gebruiken in een wierookvat. De Oude Chinezen brandden het daarnaast tijdens plechtige gelegenheden.

Veel van de mystieke en ceremoniële gebruiken waarbij men wierook brandt, zijn nog steeds actueel. Boeddhistische tempels zouden niet hetzelfde zijn zonder altaartjes en gietijzeren ketels vol met smeulende wierookstokjes. Ook in kerken en kathedralen zijn misdienaren met een naar olibanum en mirre ruikend wierookvat niet meer weg te denken. Bovendien zijn tempels en meditatieruimtes niet compleet zonder een zweem wierook in de lucht.

 

Smokey temple

 

WIEROOK BRANDEN TIJDENS EEN PSYCHEDELISCHE TRIP

Behalve het traditionele gebruik heeft de hedendaagse wereld op verschillende manieren wierook ook in de armen gesloten. De stoner die niet thuis een wierookstokje of twee aansteekt als hij rookt, is waarschijnlijk een van de weinigen. Ook allerhande winkels branden wierook, soms als branding, met diverse geuren in overdekte winkelcentra en winkelstraten. Het zuivert een ruimte van negatieve krachten en heeft gelijksoortige effecten op het lichaam en de hersenen als aromatherapie.

Het branden van wierook biedt tijdens een psychedelische ervaring op verschillende manieren ook voordeel. Het geheugen is voor niets zo gevoelig als voor geur. Aroma's onderdrukken of verbeteren je stemming en aangename geuren voorkomen een slecht humeur. Met de richtlijnen van aromatherapie als gids, nuanceer je met wierook je ervaring, afhankelijk van het aroma dat je kiest.


Frankincense

OLIBANUM

Olibanum is geen wierook gemaakt van olie; het is een van de oudste en meest gerespecteerde welriekende harsen. Je kent het misschien wel als een van de geschenken voor het kindeke Jezus in het Christelijke theologische verhaal. Olibanum is een hars uit de wierookboom Boswellia frereana die voorkomt in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Olibanum is niet giftig, niet-irriterend en niet allergeen. Het verdiept tevens de ademhaling en dat is een groot voordeel tijdens het mediteren. Daarbij is het kalmerend, rustgevend en verlicht het depressie, angst, stress en melancholie. Het kalmeert het stemmetje in je hoofd, brengt je in het nu en biedt voordeel voor mensen die geneigd zijn in het verleden te blijven hangen. Olibanum helpt ook het immuunsysteem een boost te geven, het geheugen te verbeteren en treedt op als slaaphulp.

MIRRE

Mirre is net zo oud en gerespecteerd als olibanum. Ook dit was een van de geschenken aan het kindeke Jezus. 'Mirre' is een Aramees woord voor de gom uit kleine struiken van het geslacht Commiphora. Mensen gebruiken het al eeuwen als een geneeskrachtig extract en voor het maken van wierook. De hars kan direct gebrand worden op gloeiende kooltjes of andere verhitte oppervlakten.

Mirre is goed voor de longen. Het werkt als een decongestivum en bronchodilatator en heeft anti-catarrale eigenschappen die helpen de longen vrij te maken van slijm. Ook brengt het verlichting bij spasmes, krampen, pijntjes en spierpijn. Het treedt op als sedativum en antidepressivum, terwijl het de spirituele connectiviteit verbetert en bijdraagt aan het reguleren van stemmingswisselingen.

SANDELHOUT

Sandelhout gebruiken mensen ook al sinds de oudheid en staat hoog aangeschreven. Het is afkomstig van oeroude bomen van de soort Santalum album, die doorgaans in India en Hawaï voorkomt. Sandelhout uit India is behoorlijk prijzig, omdat de bomen bijna niet meer voorkomen. Hoe ouder de boom, hoe beter de kwaliteit. Men oogst het liefst van bomen die 40-80 jaar oud zijn. Een 80-jarige boom levert de allerbeste kwaliteit.

Sandelhout heeft gedurende de eeuwen veel respect en waardigheid verworven. Voornamelijk in het Hindoeïsme, waar vieringen, festivals en religieuze rituelen niet compleet zijn zonder brandende sandelhout wierook. Sandelhout is ontspannend en sedatief van aard. Het brengt verlichting bij angst, stress en rusteloosheid. Ook stimuleert het de concentratie, droombeelden en positieve gedachten en emoties.

PATCHOULI

Het nostalgische aroma van patchouli gebruiken mensen al eeuwen in geurtjes. De hippies van de jaren '60 waren omgeven door een walm van patchouli. Het is afkomstig van een klein, ruig kruid dat behoort tot het geslacht Pogostemon. Daarbij is het nauw verwant aan salie, pepermunt en lavendel.

Patchouli verbetert de stemming, helpt bij slapeloosheid en houdt als natuurlijk middel insecten op afstand. Het zou zelfs helpen bij het bestrijden van depressie. Als je patchouli inhaleert, stimuleert het kruid het vrijmaken van serotonine en dopamine, waarvan bekend is dat het woede en angst vermindert. Ook bevordert het een atmosfeer van sereniteit. Hierom gebruiken mensen het vaak tijdens meditatie en gebeden - of een psychedelische trip.

 

Sage

 

SALIE

De oude Indianen in Amerika gebruikten salie als smudge sticks om de omgeving te zuiveren van boze geesten en negatieve krachten. Ook elders is het duizenden jaren voor hetzelfde doel gebruikt door vele culturen. Zowel in huiselijke sferen als tijdens plechtigheden en rituelen. Het is een kleine, struikachtige plant met grote fluffige bladeren, bedekt met trichomen. Salie behoort tot de lipbloemenfamilie en de eigenschappen komen overeen met die van lavendel.

Salie zou het geheugen verbeteren en voordeel bieden aan mensen die lijden aan dementie of de ziekte van Alzheimer. Het draagt bij aan de mentale capaciteit, het cognitief functioneren en de alertheid. Tegelijkertijd werkt het kalmerend en schenkt het een gevoel van welbehagen. Het is een niet-giftig insectenwerend middel en zou negatieve geesten verdrijven.

ZOVEEL AROMA'S, ZO WEINIG TIJD

De aroma's zijn natuurlijk niet beperkt tot deze traditionele geuren. Citrus is bijvoorbeeld goed voor het verlichten van angst en pepermunt vermindert misselijkheid als de beste en brengt verlichting bij spanning/hoofdpijn. De lijst is eindeloos.

Van alle geuren zijn potpourri's te maken. Er zijn zelfs geurloze wierookstokjes te koop die je in essentiële olie weekt. Daarmee stel je zelf een melange samen. Sommige zijn zeer bekend, zoals nag champa, waarschijnlijk een van de meest gebruikte en meest herkenbare aroma's ter wereld. Er zijn heerlijk ruikende mixen, maar ook goedkope samenstellingen die ruiken naar een kattenbak die al een week niet is schoongemaakt.

EENVOUDIGE OF KUNSTZINNIGE BRANDERS

Het branden van wierook is een eenvoudige aangelegenheid of een verheven kunstzinnige onderneming. Van een simpel stuk hout, klei, metaal of bot tot fetisjistische sculpturen die dienst doen als branders; wierookbranders zijn er in veel verschillende vormen voor de bescheiden dan wel extravagante koper - en iedereen daartussen.

HOE JE WIEROOK BRANDT

Wierook is in verschillende vormen te koop, zoals stokjes die een kern van bamboe hebben of die alleen maar uit wierook bestaan. Er zijn ook kegeltjes die je op een soort dienblaadje zet en gedraaide balletjes of korrels.

Wierook branden is een eitje. Houd een vlammetje bij het stokje, kegeltje of de korrels tot het gaat gloeien. Als het vlam vat, blaas het dan uit, want als je gaat wapperen, komen er korreltjes los die de boel in de hens zetten. Vervolgens zet je de gloeiende en heerlijk ruikende wierook in je houder. Wees wel beducht op brandgevaar; zet het niet pal onder je gordijnen.

WIEROOK RUIKT NIET ALLEEN LEKKER

Zuiver je kamer van alle negatieve energie. Geef je onmiddellijke omgeving een gezond geurtje en nuanceer je ervaring met een toepasselijk luchtje. Wierook ruikt niet alleen lekker, het verbetert je geestestoestand enorm - of je nu psychedelica gebruikt of niet.