Ego-Dood Door Psychedelica Kan Mogelijk Psychische Aandoeningen Helpen Behandelen

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Ego-Dood Door Psychedelica Kan Mogelijk Psychische Aandoeningen Helpen Behandelen

De aangepaste staat van bewustzijn door het gebruik van psychedelische middelen kan resulteren in een tijdelijke afwezigheid van het ego, bekend als de ego-dood. Nieuw onderzoek van de Universiteit van Adelaide suggereert nu dat het ervaren van de ego-dood psychische patiënten kan helpen bij het behandelen van hun symptomen.

Psychedelica, zoals LSD en paddo’s, staan er bekend om je bewustzijn, gevoel van perceptie, cognitieve functies, gevoel van tijd en ruimte en je emoties te veranderen. Van al deze effecten is er geen één zo ingrijpend als de zogenaamde "dood" van het ego, of ego-dood. Nieuw onderzoek wijst uit dat de ontbinding van je ego door psychedelische middelen kan helpen met de behandeling van bepaalde psychische problemen.

Het idee dat hallucinogene stoffen daadwerkelijk transformerend kunnen werken, is niet nieuw. Twee Australische onderzoekers hebben recentelijk de effecten van psychedelische stoffen en de daaruit voortvloeiende invloed op het zelfbewustzijn of gevoel van “zelf” bestudeerd.

De onderzoekers, professor Philip Gerrans en dr. Chris Letheby van de Universiteit van Adelaide, beweren dat er bewijs is dat dergelijke transformerende psychedelische ervaringen kunnen helpen om psychische aandoeningen te verlichten. Denk aan een depressie of angst. De academici zeggen dat de neurochemie van hoe drugs met onze hersenen communiceren bekend is. Maar ze geven toe dat de meer complexe relatie hoe dit het brein, ons zelfbewustzijn en onze perceptie van de wereld beïnvloedt nog niet volledig wordt begrepen.

De studie, gepubliceerd in Neuroscience of Consciousness, laat zien dat degenen die psychedelica gebruiken vaak melding maken van een verminderd of ontbonden gevoel van zijn of haar "zelf". In lekentaal kan dit omschreven worden als ego-dood. 

Professor Gerrans zegt dat de ervaring van de ego-dood resulteert in een gevoel van een breder bewustzijn waarbij de geest meer in direct contact staat met de wereld. Hij beweert dat een dergelijke ervaring het mogelijk kan maken om het gevoel van “zelf” te herstructureren. En dat dat vervolgens weer een ander wereldbeeld en levensvisie kan bewerkstelligen. “De ervaring van een diepgaand gevoel van verbondenheid kan wellicht gunstig zijn voor mensen met aandoeningen als een verslaving, depressie of angst," aldus Gerrans.

PSYCHEDELICA HELPEN MENSEN MET GEESTELIJKE AANDOENINGEN OM DINGEN ANDERS TE ZIEN

Letheby benadrukt een groot obstakel met betrekking tot de behandeling van mensen met psychische aandoeningen, namelijk dat patiënten vaak dingen niet vanuit een ander perspectief kunnen zien. Maar onder invloed van psychedelica, komen de individuen in aanraking met nieuwe manieren om zichzelf en anderen waar te nemen. Manieren die ze anders niet zouden hebben ontdekt.

Letheby geeft aan dat psychedelica kunnen helpen bij "het verlichten van mensen met betrekking tot de processen achter hun subjectiviteit". Volgens Letheby kan ego-dood niet alleen helpen om de patiënt te laten realiseren dat dingen anders kunnen zijn. Het zou de persoon ook laten zien dat er kansen zijn om daadwerkelijke veranderingen toe te passen.

Deze suggesties zijn veelbelovend, gezien het feit dat stoffen als psilocybine niet fysiek verslavend zijn en patiënten kunnen helpen met het verwezenlijken van nieuwe manieren om door het leven te gaan.

Echter, de onderzoekers waarschuwen voor recreatief gebruik van psychedelica zonder toezicht. Professor Gerrans wijst erop dat psychedelica in de jaren '50 werden bestudeerd. Daaruit kwamen voorlopige conclusies waarin mogelijke behandelingen voor alcoholisme en andere psychische aandoeningen zijn voorgesteld. Gerrans pleit voor nieuwe dergelijke studies, met meer onderzoek uitgevoerd onder gecontroleerde omstandigheden. Dergelijke moderne studies zouden helpen om de potentiële voordelen van het gebruik van psychedelica voor geestelijke gezondheidsaandoeningen te beoordelen. Zonder het bekende stigma dat ooit geassocieerd werd met hallucinogene stoffen.