Het Behandelen Van Psychische Stoornissen Met Psychedelica

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Het Behandelen Van Psychische Stoornissen Met Psychedelica

Psychedelische middelen hebben vaak een slechte naam. Recent onderzoek toont echter aan dat de angst voor psychedelica ongegrond is. Lees hier hoe ze gebruikt kunnen worden voor het behandelen van psychische stoornissen.

In feite hebben psychedelica talrijke holistische effecten. Ze worden dan ook vaak ingezet voor het behandelen van diverse psychische aandoeningen. Wanneer je de juiste dosis gebruikt, kunnen ze je fysieke en geestelijke gezondheid verbeteren. Daarnaast bevorderen ze je concentratievermogen en de algehele kwaliteit van leven. Psychedelica zijn dan ook bijzonder effectief voor het behandelen van de symptomen van een depressie.

 

WAT IS EEN DEPRESSIE?

Depressie is een veelvoorkomende psychische stoornis die kan variëren van mild en sporadisch tot ernstig en hardnekkig. Geschat wordt dat 1 op de 15 volwassenen lijdt aan een chronische depressie. Bovendien wordt ten minste 1 op de 6 mensen op een bepaald moment overvallen door een bepaalde mate ervan. Hoewel een depressie altijd kan toeslaan, doen de eerste symptomen zich het meest voor tijdens de late tienerjaren tot ongeveer 25-jarige leeftijd. Omdat veel factoren een rol spelen, moet nog onderzocht worden waarom het gebeurt. Wel toont onderzoek aan dat meer vrouwen aan depressies lijden dan mannen. Daarbij kampt maar liefst 33% van de vrouwen met een ernstige vorm.

De meest herkenbare symptomen van een depressie zijn zware neerslachtigheid en verlies van levenslust. De ziekte kan zich echter op verschillende manieren manifesteren. Andere symptomen van een depressie zijn onder meer:

• Veranderde eetlust - ofwel verlies van de eetlust of overeten
• Slaapproblemen of te veel slapen
• Algehele moeheid/verlies van energie
• Schuld- en minderwaardigheidsgevoelens
• Concentratieproblemen
• Suïcidale gedachten

Voor de officiële diagnose moeten de symptomen 2 of meer weken aanhouden. Een depressie kan verschrikkelijk afmattend zijn. Het goede nieuws is dat er succesvolle behandelmethodes zijn. Bovendien kan de ziekte veilig behandeld worden met natuurlijke remedies, in tegenstelling tot farmaceutische middelen.


 

HOE PSYCHEDELICA KUNNEN HELPEN

Op welke manier psychedelica de depressieve hersenen kunnen beïnvloeden, hangt grotendeels af van het soort drug en de actieve ingrediënten, maar ook van de persoon. Toch functioneren ze allemaal op ongeveer dezelfde manier. Bij mensen met een psychische stoornis - of dat nu een depressie, angst of verslaving is - zijn de hersenen verstrikt in een bepaald denkpatroon. Dit patroon wordt veroorzaakt door de prefrontale cortex. Dat is in principe het controlecentrum van de hersenen. Hallucinogenen - geen één uitgezonderd - verstoren dit proces en bevrijden patiënten van het gedachtepatroon dat ze onderdrukt.

Tijdens een onlangs uitgevoerd onderzoek observeerden onderzoekers een 57-jarige vrouw die aan klinische depressie en angsten leed. Na vergeefs verschillende voorgeschreven geneesmiddelen te hebben gebruikt, meldde ze zich aan voor de experimentele studie aan de Universiteit van Californië in Los Angeles. Als onderdeel van haar behandeling nam ze dagelijks een psilocybinesupplement. Psilocybine is de actieve verbinding in paddo's. Na slechts een week op deze manier behandeld te zijn, voelde ze zich beter en een stuk opgewekter. Dit alles natuurlijk onder professionele begeleiding. 

De behandelmethode is nog steeds erg omstreden, maar volgens een toenemend aantal medici kunnen de geest-veranderende effecten van hallucinogenen patiënten helpen de oorzaak van hun problemen aan te pakken en therapeutische doorbraken te ervaren die normaal gesproken maanden, of zelfs jaren duren.

 

PADDO'S

Psilocybine paddenstoelen - meestal aangeduid als shrooms of paddo's - behoren tot een groep schimmels die bekend staan om hun krachtige cerebrale effecten. Prehistorisch bewijs, opgegraven in de Sahara, wijst erop dat mensen al ten minste 7000 jaar, maar waarschijnlijk langer, paddo's gebruiken. Prehistorische petrogliefen, schilderijen en sculpturen staan vol met paddenstoelen en verondersteld wordt dat deze paddo's een enorme impact hebben gehad op oude culturen. Ze zijn doorgaans gebruikt tijdens overgangsrituelen en religieuze plechtigheden. 

Ondanks de omvangrijke geschiedenis duurde het nog tot 1957 voordat psilocybine werd geïsoleerd en geïdentificeerd. Dat gebeurde in het laboratorium van de Zwitserse scheikundige Albert Hofmann. Hij synthetiseerde eind jaren '30 ook als eerste LSD. Gedurende zijn loopbaan ontwikkelde Hofmann een extreme passie voor natuurlijke hallucinogenen die gebruikt werden door de oorspronkelijke bewoners van Centraal-Amerika. Hij werd directeur van het Department of Natural Products van Sandoz Pharmaceutical en ging vrolijk verder met zijn uitgebreide onderzoek naar paddo's. 


 

LSD

LSD is een synthetische verbinding; ook wel lysergeenzuurdi-ethylamide genoemd. Het werd in 1938 door Albert Hofmann gecreëerd. Vanaf het jaar 1947 werd LSD in Amerika als psychiatrisch geneesmiddel gebruikt. Halverwege de jaren '50 besloten geheim agenten van de CIA (United States Central Intelligence Agency) dat LSD wellicht beter gebruikt kon worden tijdens aanvallen om de geest van vijandige legereenheden te controleren. Het leek ze een goed idee om de drug op collega's uit te proberen. De proefkonijnen werden vooraf niet ingelicht met als gevolg dat ze eigenaardig gedrag vertoonden en lacherig werden. Bevelen konden ze ook niet meer opvolgen. 

Vanaf dat moment duurde het een paar jaar voordat LSD een populaire recreatieve drug werd; met name tijdens de opkomst van de tegencultuur in de jaren '60. LSD werd door de Amerikaanse regering in 1967 officieel in de ban gedaan. Het kan tot gevolg hebben dat mensen steeds scherpzinniger worden en met hun omgeving verbonden raken. Het kan echter ook negatieve reacties opwekken, zoals paranoia, angsten en waanvoorstellingen. Dat is de gevreesde bad trip. Net als meer natuurlijke psychedelica is ook LSD niet verslavend. 

 

MESCALINE

Mescaline is een andere fantastische puur natuurlijke psychedelische alkaloïde uit de beroemde peyote cactus (denk maar aan Jim Morrison). Ook zit het in de San Pedro cactus, de Peruvian torch cactus en nog een aantal andere. Net als paddo's wordt mescaline al duizenden jaren gebruikt door de oorspronkelijke bewoners van Amerika. En dan vooral door de Huichol in Mexico. 

De Duitse scheikundige Arthur Heffter identificeerde in 1897 als eerste mescaline en ontdekte een manier om de verbinding te isoleren. Later werd het voor het eerst gesynthetiseerd door een andere scheikundige. Zijn naam was Ernst Späth. Het duurde nog tot 1955 voordat het echt bekend werd dankzij de Britse politicus Christopher Mayhew. Voor een experiment voor het BBC (British Broadcasting Corporation) programma Panorama werd hij gefilmd terwijl hij in het bijzijn van een deskundige psychiater 400mg mescaline gebruikte. Zowel de omroep als fans beschouwden de opnames als hoogst omstreden. Beelden zijn dan ook niet terug te vinden. Mayhew genoot echter zeer van de ervaring en vertelde dat dit het meest interessante was dat hij ooit had gedaan. 

 

CONCLUSIE

Kortom, ben je op zoek naar een natuurlijke manier om met een depressie om te gaan, dan kunnen psychedelica de oplossing zijn. Veel mensen kiezen voor organische substanties, zoals paddo's en mescaline. Toch is LSD ook een haalbare optie. Je kunt het best met microdoseren beginnen. Zo kun je steeds wat meer gaan gebruiken tot je de perfecte dosering hebt gevonden. Wees altijd voorzichtig en doe je huiswerk voordat je psychedelische middelen gebruikt. Zo weet je zeker of je ze veilig kunt gebruiken.