Nieuw Ayahuasca Onderzoek Onthult Voordelen Voor De Psychische Gezondheid

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Nieuw Ayahuasca Onderzoek Onthult Voordelen Voor De Psychische Gezondheid

De langetermijneffecten van ayahuasca zijn in een nieuwe studie onderzocht en gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports. De onderzoeksresultaten suggereren dat het hallucinogene plantaardige brouwsel een reeks psychologische voordelen biedt. Daarmee is het een mogelijke behandelingswijze voor depressie en andere stoornissen.

Ayahuasca is een psychologisch brouwsel dat bereid wordt met planten die in het Amazonewoud voorkomen. Na consumptie veroorzaakt het visioenen en sterke bewustzijnsveranderingen. Deze kunnen tot uren na inname aanhouden. Sjamanen uit het regenwoud gebruiken ayahuasca bij rituele plechtigheden, om te communiceren met geesten en als geneesmiddel.

Ayahuasca wordt samengesteld uit verschillende planten, waarvan het belangrijkste ingrediënt van het brouwsel de in het oerwoud voorkomende liaan Banisteriopsis caapi is. Een secundair ingrediënt, zoals chacruna (Psychotria viridis) of chagropanga (Diplopterys cabrerana) bevat veel van de psychedelische substantie DMT. Om ervoor te zorgen dat de sterke effecten van ayahuasca optreden, moet het brouwsel zowel DMT als een MOA-remmer bevatten.

NIEUW AYAHUASCA ONDERZOEK ONTHULT PSYCHOLOGISCHE VOORDELEN

Een groep onderzoekers, verbonden aan de University College London en de University of Exeter, hebben onlangs onderzoeksresultaten gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports. Volgens hun bevindingen hebben mensen die tijdens de voorafgaande twaalf maanden ayahuasca hebben gebruikt minder kans op alcoholproblemen, vergeleken met personen die andere psychedelica consumeerden. Degenen die ayahuasca gebruikten, vertelden ook dat ze zich over het algemeen beter voelden in vergelijking met anderen. 

Naar aanleiding van deze langetermijneffecten van ayahuasca zou het goed mogelijk zijn dat het brouwsel ook te gebruiken is bij de behandeling van een depressie en andere stemmingsstoornissen.

Momenteel is dit het meest omvangrijke en gezaghebbende onderzoek wat op dit gebied heeft plaatsgevonden.

DE "PERSOONLIJKE WELZIJNSINDEX" MEET HET ALGEHELE WELZIJN

Het onderzoeksteam bekeek de gegevens van meer dan 96.000 mensen die deelnamen aan de Global Drug Survey. De data tonen aan wat men de Persoonlijke Welzijnsindex noemt. Daarin worden zaken als gemeenschapszin, gevoelens van voldoening en persoonlijke relaties verwerkt.

Bij de publicatie van hun resultaten verklaarden de onderzoekers dat ze van mening zijn dat ayahuasca bijzonder waardevol zou kunnen zijn bij de behandeling van depressie en alcoholisme.

De leider van het onderzoek, doctor Will Law van de University College London, wijst erop dat de resultaten van het team eerdere uitgevoerde onderzoeken naar ayahuasca bevestigen. Hieruit blijkt dat ayahuasca mogelijk als psychofarmacon werkt. Hoewel er geen nieuwe tests zijn uitgevoerd sinds dit onderzoek stapelt het bewijs voor het therapeutisch gebruik van ayahuasca zich alleen maar op.

Behalve het bevestigen van de mogelijke voordelen voor de geestelijke gezondheid van ayahuasca merken de onderzoekers op dat het brouwsel niet tot verslaving kan leiden. Bovendien werd er geen enkel bewijs gevonden dat aantoont dat ayahuasca op de lange termijn de cognitieve functies aantast of bestaande psychische aandoeningen verergert.

"Diverse waarnemingsonderzoeken hebben de gevolgen op de lange termijn van regelmatig gebruik van ayahuasca in religieus verband onder de loep genomen. Tijdens dit werk is niet vast komen te staan dat de consumptie op de lange termijn gevolgen heeft voor het cognitief functioneren. En ook niet dat het verslavend werkt of geestelijke gezondheidsproblemen veroorzaakt," aldus Law, de leider van het onderzoeksteam. Hij benadrukt dat de verkregen resultaten precies het tegenovergestelde suggereren. Mensen die ayahuasca gebruiken, zijn namelijk psychisch gezonder en consumeren minder alcohol of verdovende middelen.