Hoe Kun Je Een Myceliumcake Recyclen?

Gepubliceerd op:

Hoe Kun Je Een Myceliumcake Recyclen?

Gebruikt mycelium hoef je niet weg te gooien! Deze kleine bundels mycelium hebben nog steeds veel te bieden en kunnen ongelooflijk sterke magic mushrooms produceren. Je kunt er ook een wilde paddotuin mee maken. Lees hier alles over het recyclen van oude myceliumcakes.

De meeste mensen die thuis magic mushrooms kweken, gebruiken myceliumcakes. Een gezonde cake is goud waard, maar op een gegeven moment raken ze op en kunnen ze geen paddo’s meer produceren. Veel kwekers gooien ze dan weg, denkend dat ze dood zijn.

Het mycelium in deze cakes is echter nog springlevend en heeft nog veel te bieden, maar dat gaat niet vanzelf. Gelukkig zijn er bepaalde technieken die je kunt toepassen om veel meer uit gebruikte cakes te halen dan je denkt. Lees snel verder!

WAT ZIJN MYCELIUMCAKES?

Als je Psilocybe cubensis kweekt, weet je vast wel dat myceliumcake het substraat is dat magic mushrooms produceert. Zo'n substraat kan van veel verschillende stoffen worden gemaakt, waaronder mest en vermiculiet. Ze zijn onmisbaar voor de productie van magic mushrooms, ongeacht de kweekmethode.

Het verse substraat wordt geënt met de sporen van de gewenste paddenstoel. Na verloop van tijd zullen de sporen het mycelium koloniseren. Zodra het mycelium volledig gekoloniseerd is, beginnen er paddo’s uit te groeien. Wanneer alle magic mushrooms zijn geoogst, blijft de gebruikte cake over. Veel kwekers gooien deze dan weg.

Maar wat nu als je je zogenaamd verbruikte substraat kunt recyclen?

HOE WEET JE OF ER GEEN LEVEN MEER IN JE MYCELIUMCAKE ZIT?

Je kunt vrij gemakkelijk bepalen wanneer je cakes 'op' zijn, want dan stoppen ze met het produceren van paddo's. Een gezonde cake produceert gemiddeld drie of vier flushes. Hier kunnen enkele uitschieters naar boven of beneden tussen zitten.

Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je ze even in water onderdompelen. Als er niks meer uit komt, zijn ze op. Het kan voorkomen dat ze een paar 'aborts' produceren. In dit geval verschijnen er een paar spelden, maar deze groeien niet uit tot rijpe paddo’s. In dit geval zijn ze ook uitgewerkt.

IS HET ZINVOL OM JE MYCELIUMCAKES TE RECYCLEN?

Jazeker. Je kunt dit op een paar manieren doen. Weet wel dat je cakes niet het eeuwige leven hebben en dat je uiteindelijk negatieve gevolgen zult zien. We leggen eerst een paar belangrijke concepten uit voordat we ingaan op het effectief recyclen van substraten.

WAT IS COMPETITIEVE UITSLUITING?

De term competitieve uitsluiting beschrijft het proces waarbij één organisme een substraat gaat domineren. Bij een volledig gekoloniseerde cake is het mycelium volledig dominant en is de kans op besmetting klein. De kans op besmetting is het grootst als je net hebt geënt en de sporen nog aan het ontwikkelen zijn.

Als je bestaand mycelium van uitgewerkte cakes gebruikt, heb je dus een voordeel in vergelijking met het gebruik van sporen. Dit komt omdat ontwikkeld mycelium de sporen een stap voor is en een grotere kans heeft om het verse substraat goed te koloniseren.

WAT IS SENESCENTIE?

Senescentie is biologische veroudering en vindt ook bij mensen plaats. Wanneer genen zichzelf keer op keer kopiëren, worden ook foutjes gemaakt, die zich na verloop van tijd ophopen. Het is alsof je een fotokopie van een fotokopie van een fotokopie maakt. Uiteindelijk is het origineel niet meer te herkennen. Mensen krijgen rimpels en andere tekenen van veroudering. Mycelium valt ten prooi aan genetisch verval, verliest levenskracht en begint gemuteerde vruchten te produceren.

Je kunt je mycelium dus niet eeuwig blijven recyclen. Op een gegeven moment krijg je slechte resultaten.

HOE KUN JE MYCELIUMCAKES RECYCLEN?

Er zijn een paar verschillende manieren om gebruikte cakes opnieuw te gebruiken. Sommige van deze methodes leveren nieuwe paddo’s op. Houd bij het hergebruiken van myceliumcakes altijd rekening met competitieve uitsluiting en senescentie, zoals we hierboven hebben besproken.

VERS SUBSTRAAT ENTEN

Als je een gebruikt substraat gebruikt om een vers substraat mee te enten, zorgt het gerecyclede mycelium voor een stimulans van voedingsstoffen. Als je een nieuw substraat voorbereidt, verbrokkel je het oude en meng je dat erdoorheen. Ent het en laat het vruchten produceren. Het nadeel is echter dat je flushes niet zo rijkelijk zijn als een eerste kweek met verse sporen. Bovendien heeft een reeds gebruikte cake langer blootgestaan aan vervuilende stoffen en andere organismen die de kweek mogelijk nadelig beïnvloeden.

Indien je met behulp van een oudere cake een nieuw substraat wilt enten, is het verstandig om een ander soort graankorrel te gebruiken. Dit voorkomt dat het mycelium afhankelijk wordt van een bepaalde voedingsbron en stagneert. Het is net zoiets als gevarieerd sporten, zodat je spieren niet aan bepaalde oefeningen gewend raken.

Hoe groter het stuk gerecycled substraat, hoe beter. De grotere hoeveelheid mycelium zorgt voor een tactisch voordeel bij het uitsluiten van concurrentie. Het is in staat zich aanzienlijk te verspreiden voordat de sporen van concurrerende verontreinigende stoffen een voet aan de grond krijgen.

OUD EN NIEUW SUBSTRAAT MIXEN (KANNIBALISME VAN MYCELIUM)

Naar verluidt, krijg je paddo's van hogere kwaliteit als je verbruikt substraat met vers substraat mengt. De oude cake verkruimel en vermeng je met het nieuwe materiaal voordat sterilisatie plaatsvindt. Er treedt dus geen kruisbesmetting op.

Het idee hierachter is dat het gerecyclede mycelium afbreekt tot essentiële voedingsstoffen die het verse mycelium nodig heeft. Bovendien levert het de tryptaminevoorlopers die nodig zijn om psilocybine aan te maken. De daaropvolgende flushes zijn krachtiger. Bovendien blijkt uit anekdotisch bewijs dat ook de effecten sterker zijn.

BRENG EEN TOPLAAG AAN

Je kunt de cakes ook recyclen door een toplaag aan te brengen. Deze laag is net zoiets als een laag mulch voor gewone planten. Het zorgt voor een klamme en vochtige bedekking, waardoor er meer mycelium groeit. Afhankelijk van het materiaal dat je als toplaag gebruikt (veenmos en kokos zijn populair), levert het tevens voedingsstoffen aan en stimuleert het de vochtigheid. De flush is misschien niet zo groot als de vorige en misvormde vruchtlichamen zijn ook mogelijk, maar het kan goed uitpakken!

SCHAKEL MOEDER NATUUR IN

Als je een tuin hebt met veel schaduw, maak daar dan gebruik van. Verbrokkel je oude cake, strooi dat uit en voorzie het van een laag mulch bestaande uit stro en bladafval. Net zoals je dat in een bos ziet. Giet er regelmatig water over en laat een paar paddo's verder rijpen tot ze vanzelf sporen verspreiden. Daarmee heb je een fantastisch plekje waar je in het buitenseizoen de vruchten van plukt. Natuurlijk staat het bloot aan de grillen van Moeder Natuur. Maar het is zeker mogelijk zo wat paddo's te produceren. Je mycelium doet het vast goed - zo werkt de natuur nu eenmaal. Magic mushrooms bestaan al duizenden jaren, omdat ze in staat zijn zich aan te passen!

MULCH OF BODEMVERBETERING

Myceliumcakes zijn ideaal als bodemverbeteraar of voor mulchen. Vermiculiet, kaf en andere organische verbindingen helpen de bodem om water vast te houden. De korrelige structuur garandeert bovendien een betere afwatering. Dat gaat op voor zowel planten die in de volle grond groeien als voor planten die binnen staan.

Door het te verbrokkelen en bij je kamerplanten te voegen, pluk je daar na verloop van tijd de vruchten van. Ze groeien merkbaar langzamer en worden niet zo compact. Dat komt omdat ze niet meer in een omgeving staan waarin ze vertroeteld worden. Maar meer is altijd beter, toch?

MYCELIUMCAKES RECYCLEN: WANNEER IS HET OP?

Zoals je hebt kunnen lezen, is een verbruikte cake nog zeker nuttig! Ze zijn ideaal voor het enten van vers substraat en hebben een nieuwe generatie mycelium nog veel te bieden. Benut ze dus vooral om nieuwe, sterke flushes met magic mushrooms te produceren.

Je kunt ze ook in de buitenlucht verspreiden en kijken of er een wilde patch verschijnt. Het levert misschien niet altijd zoveel op, maar je hebt wel je eigen wilde paddotuintje! En je weet het nooit; de sporen verspreiden zich wellicht om een andere psychonaut ook blij te maken!

Zodra het substraat klaar is met het produceren van magic mushrooms, kan het recyclen beginnen! Probeer het eens!