Koken met paddo's: een inleidende gids

Gepubliceerd op:

Koken met paddo's: een inleidende gids

Wil je de trip van je leven ervaren, maar staat de smaak van paddo's je niet aan? Dan is dit artikel voor jou! Leer de basis van het koken met shrooms en verrijk je recepten als nooit tevoren.

De psychedelische effecten van paddo's zijn altijd gewild geweest. De smaak is soms echter een tegenvaller, zelfs voor de meest ijzeren maag. Daarom experimenteren veel psychonauten met verschillende methodes. Denk aan het toevoegen van paddo's aan eten of het zetten van magische thee.

In latere artikelen komen we terug op specifieke recepten. In dit artikel bieden we echter onmisbare informatie over het gebruik van paddo's in de keuken. We bespreken daarbij waar je rekening mee zou moeten houden. Daarnaast vind je hier handige tips die van pas komen als je gaat kokkerellen. Maak je op voor het verrijken van je volgende maaltijd!

KUN JE KOKEN MET PADDO'S?

Het snelle antwoord is: ja! Afhankelijk van het recept, is het mogelijk paddo's op diverse manieren te bereiden. Zo voeg je ze gemakkelijk toe aan allerlei leuke, unieke gerechten. Er is echter een aantal vuistregels waar je rekening mee zou moeten houden, ongeacht het recept.

GOUDEN REGELS ALS JE KOOKT MET PADDO'S

Gouden regels als je kookt met paddo's

Allereerst zijn paddo's altijd krachtiger als je ze eet op een lege maag. Soms moet je echter concessies doen. In combinatie met voedsel, zijn de effecten waarschijnlijk (deels) afgezwakt. De aardse metaalsmaak zoals bij rauw gegeten paddo's proef je echter niet zozeer.

Daarnaast houden paddo's niet zo van hitte. Psilocybine breekt af bij temperaturen van boven de 200°C, dus overschrijd deze niet. Zo wel, dan verlies je een flink percentage van de psychoactieve stofjes. Wat dat betreft, is het altijd beter je paddo's zo min mogelijk bloot te stellen aan hitte.

Ook bij het zetten van paddo-thee is het verstandig het kookwater een paar minuten te laten staan voordat je paddo's toevoegt. Het water dient heet genoeg te zijn om je thee te verrijken, maar laat dit niet ten koste gaan van de kracht. Het is dus ook verstandig je paddo's toe te voegen aan het einde van het kookproces als je een maaltijd bereidt waarbij je flink wat hitte gebruikt.

Dien je paddo's opnieuw te hydrateren voor een recept? Kook ze dan liever niet. Kies ervoor ze 20-30 minuten te wellen in warm water. Breng hiervoor eerst water (of bouillon) aan de kook. Haal het van het vuur en laat het een aantal minuten afkoelen. Vervolgens is het mogelijk paddo's toe te voegen en ze te weken in de vloeistof.

Tot slot verandert niet alleen de kracht van je paddo's als je ermee kookt. Je lichaam verwerkt ze namelijk ook anders. Sommige psychedelische koks raden daarom aan de shrooms te combineren met lipiden (vetten). Het bakken van paddo-brownies is bijvoorbeeld een goed startpunt. Deze romige traktatie bak je gemakkelijk op een lagere temperatuur als je de baktijd aanpast. Het resultaat is verrukkelijk en je merkt niets van de smaak van de paddo's!

VOOR- EN NADELEN VAN KOKEN MET PADDO'S

Voor- en nadelen van koken met paddo's

Interessant genoeg is een van de grootste voordelen van het koken met paddo's ook direct het belangrijkste nadeel: de kracht. Zoals hierboven vermeld, is de ervaring minder krachtig. Dit komt door de hitte en de toevoeging van voedsel. Dit is echter niet altijd een slechte zaak! Het is nog steeds mogelijk een trip te bereiken met deze methode, maar velen vinden de ervaring milder dan gebruikelijk. Zoek je brute kracht? Dan is dit misschien negatief. In dat geval ben je beter af met het gewoon eten van rauwe paddo's.

Dat gezegd hebbende, kleeft er wel een groot voordeel aan het koken met paddo's. De slechte smaak maskeer je namelijk met de rijkelijke smaken van het gerecht. Dit verbetert ook de mentale toestand voor je trip. Voor sommige mensen is de smaak van rauwe paddo's genoeg om onnodige angst of andere negatieve emoties op te wekken. Deze problemen vermijd je als je met shrooms kookt.

Afgezien daarvan, is het koken met paddo's simpelweg lekker afwisselend. Je kunt je helemaal uitleven met recepten en combinaties van verschillende ingrediënten. Elk recept waar je standaard champignons voor gebruikt, kun je psychedelisch maken! Strooi de paddo's bijvoorbeeld in dunne plakjes over een pizza, een paar minuten voor de baktijd verstreken is.

KOUDE BEREIDING MET PADDO'S

Koude bereiding met paddo's

Uiteraard bespreken we ook een aantal bereidingen met paddo's waarbij je geen warmte gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie met verse vruchten. De zoete smaak van aardbeien, blauwe bessen, bananen of vrucht verdoezelt die vervelende paddo-smaak. En je hoeft niet te koken.

Een andere manier is je paddo's weken in honing. Dit is ook een veelgebruikte bewaarmethode. We hebben het uiteraard over de beroemde blue honey. Toegegeven, het bereiden duurt even. Het grote voordeel is wel dat je je paddo's jarenlang kunt bewaren, zonder bederf.

Tot slot mogen we lemon tek niet vergeten. Bekend is dat je hiermee de effecten van paddo's versterkt. Het is feitelijk limonade. De zure citroen gebruik je hierbij om de psilocybine versneld om te zetten in psilocine. Dit werkt op dezelfde manier als je maagzuur.

DE JUISTE DOSERING

De juiste dosering

Helaas bestaat er geen standaarddosis die voor iedereen geschikt is. Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de hoeveelheid paddo's in gerechten. Denk aan het type paddo, je ervaring, gewicht, stofwisseling, geestestoestand, lichamelijke gezondheid en de hitte die je gebruikt. Het draait dus echt om zorgvuldig experimenteren. Begin daarbij met een kleine dosis en ga langzaam te werk. Houd er rekening mee dat je de dosis aanpast aan je lichaamsgewicht. Dit geldt voor het direct eten van magic mushrooms, maar ook voor de verwerking ervan in recepten.

Kom je net kijken in deze magische wereld? Begin dan met maximaal 1-2 gedroogde shrooms per "portie". Wacht daarbij altijd 1-2 uur en observeer de effecten voordat je meer gebruikt.

Ook als je paddo's gebruikt in een maaltijd, dien je altijd rekening te houden met de set en setting. Hiermee bedoelen we een kalme, ontspannen geestestoestand en een gepaste, rustige en comfortabele ruimte. We raden ook aan een tripsitter in te schakelen.

Dat was alles voor wat betreft onze inleidende gids over het gebruik van paddo's bij het koken. Pak je koksmuts er maar bij en maak je klaar voor het bereiden van verrukkelijke gerechten met shrooms!