Mescaline Versus Psilocybine: Wat Is Het Verschil?

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Mescaline Versus Psilocybine: Wat Is Het Verschil?

Mescaline en psilocybine zijn twee van nature voorkomende psychedelica. De stoffen verschillen in farmacologie, effecten en therapeutische waarde. Beide worden echter al honderden, zo niet duizenden jaren gebruikt.

Psilocybine en mescaline staan beide op het podium van natuurlijke psychedelische stoffen, naast andere middelen, zoals DMT en ibogaïne. De psychoactieve ervaringen van deze chemische bestanddelen verschillen echter van elkaar. Toch kunnen beide een bewustzijnsverandering teweegbrengen die je ingrijpend verandert. Daarnaast worden ze allebei gebruikt voor spirituele, medicinale en recreatieve doeleinden.

VERSCHIJNING IN DE NATUUR

Mescaline en psilocybine worden aangetroffen in levensvormen in de natuur. Psilocybine kan bijvoorbeeld uit diverse paddenstoelen gehaald worden. Ontdekt is dat meer dan 180 soorten het psychoactieve bestanddeel, of het derivaat psilocine, bevatten. Deze paddenstoelen kun je op veel plaatsen in de wereld vinden. Van Zuid-Amerika, Europa en Afrika tot Azië.

Mescaline zit echter in een aantal soorten cactussen. Denk aan de Peruvian torch (Echinopsis peruviana) en San Pedro (Echinopsis pachanoi). Ook zit het in de Peyote cactus (Lophophora williamsii). Alle soorten komen van nature voor in de Verenigde Staten en Mexico.

TRADITIONEEL GEBRUIK

Psilocybine paddenstoelen maken al duizenden jaren deel uit van de menselijke cultuur, zoals archeologische vondsten suggereren. Zo zijn er beelden van gevonden in prehistorische kunst overal ter wereld. Vooral in de vorm van grotschilderingen. Auteurs als Terence McKenna en Graham Hancock gaan zelfs nog een stapje verder. Zo hebben ze gesteld dat psychedelica, zoals psilocybine, mogelijk een fundamentele rol hebben gespeeld in de menselijke evolutie. Tenminste, wat betreft ons zelfbewustzijn en abstract denkvermogen.

Psilocybine paddenstoelen werden door de inheemse bevolking van Meso-Amerika gebruikt voor spirituele doeleinden. Zo zijn er beelden, stenen en motieven van gevonden in regio’s van Zuid-Amerika. De Azteken en Mazateken geloofden bijvoorbeeld dat de paddenstoelen heilig waren.

Mescaline wordt ook al zeer lang gebruikt. De cactussen werden bijvoorbeeld ceremonieel geconsumeerd door de inheemse Amerikaanse bevolking in het huidige Texas en New Mexico.

FARMACOLOGIE

Psilocybine wordt tijdens het verteren omgezet in psilocine, dat verantwoordelijk is voor de psychoactieve effecten die volgen. Bekend is dat het bestanddeel zich bindt aan serotoninereceptoren in de hersenen. En dan met name aan de 5-HT 2A subtype receptor.

Mescaline bindt zich ook aan serotoninereceptoren in de hersenen, in het bijzonder aan de receptoren 1A, 2A, 2B en 2C. Het staat daarnaast bekend om zijn binding met dopaminereceptoren.

EFFECTEN VAN PSILOCYBINE

Een gemiddelde actieve dosis psilocybine paddenstoelen ligt tussen de 1-2,5g gedroogde paddo's. De hogere kant van het spectrum behelst echter een dosering van 5g. Deze hoeveelheid wekt een intense ervaring op. Die dosis is bovendien populair geworden door Terence McKenna en wordt vaak een “heroïsche” dosering genoemd.

Psilocybine veroorzaakt een verandering in waarneming. Dat resulteert in verzadigde kleuren, patronen en visuele hallucinaties. Verondersteld wordt dat deze effecten het gevolg zijn van synesthesie. Daarbij ervaart je onderbewustzijn kleuren, geuren en geluiden als één. Je kunt bijvoorbeeld de kleur groen ruiken of horen. De effecten voel je gewoonlijk zo’n 1–1,5 uur na inname.

Hogere doseringen psilocybine paddenstoelen zorgen er vaak voor dat je een regelrechte psychedelische ervaring hebt. Daarbij zou je gevoelens van spirituele openbaring krijgen en zelfs contact met entiteiten ervaren.

Je kunt soms ook een “bad trip” ervaren. Daarbij raak je meestal overweldigd door angst en heb je het gevoel de controle te verliezen. Dit kan vaak verholpen worden met een nuchtere “trip sitter”. Deze kan je kalmeren en helpen terug te keren naar een meer ontspannen toestand.

HYPERCONNECTIVITEIT

Wetenschappers onderzoeken hoe psilocybine zijn effecten in de hersenen bereikt. Inmiddels is bekend dat het hyperconnectiviteit veroorzaakt. Daarbij versterkt het de communicatie tussen verschillende hersendelen. Onder invloed van psilocybine lijkt het brein delen van de hersenen met elkaar te verbinden die eerder onaangesloten waren.

Psilocybine wordt ook in microdoses genomen. Een microdosis is ongeveer 0,1–0,2g gedroogde paddenstoelen. Het psychoactieve effect van zo’n kleine dosis is vrijwel afwezig. Microdoseringen zijn dan ook nauwelijks waarneembaar. Het idee achter microdoseren is echter niet om te trippen. Zo zou het leiden tot een verbeterde stemming, verhoogde energie en extra creativiteit.

EFFECTEN VAN MESCALINE

Mescaline doseringen kunnen verschillen, afhankelijk van de soort. Is het een mescaline hydrochloride, mescaline sulfaat of gezuiverde mescaline? Een sterke dosis mescaline hydrochloride ligt tussen de 300–500mg. De effecten komen daarbij op tussen de 45–90 minuten na inname. De ervaring kan vervolgens tot wel 8 uur duren.

Van mescaline wordt gemeld dat het visuele hallucinaties veroorzaakt in de vorm van patronen, spiralen en mozaïeken. Heftige visuals van dieren en mensen zouden ook voorkomen.

Mescaline staat erom bekend de sensaties van ruimtelijk inzicht en aanraking te verstoren. Dingen kunnen bijvoorbeeld veel dichterbij of verder weg lijken dan ze daadwerkelijk zijn. En harde objecten kunnen zacht aanvoelen en omgekeerd. Opheffing van het ego kan ook gebeuren. Daarbij verlies je je gevoel van zelfbesef en verbinding met de fysieke wereld.

THERAPEUTISCHE EFFECTEN VAN PSILOCYBINE

Psychedelica beginnen de controverse en propaganda eromheen te doorbreken. Zo laten ze hun therapeutische potentie zien in wetenschappelijk onderzoek. Deze bevindingen bevestigen wat anekdotes al zeer lang beweren. Namelijk dat de middelen de potentie hebben aanzienlijke voordelen te bieden voor de mens.

Psilocybine is veelbelovend gebleken in de behandeling van depressies, angst en verslavingen. En dat niet alleen; de stof is mogelijk nog effectiever dan de bestaande reguliere behandelingen.

Een publicatie in 2016 in The Lancet Psychiatry doet verslag van een studie naar de effecten van psilocybine op therapieresistente depressies.

Het onderzoek behelst 12 patiënten—6 mannen en 6 vrouwen—die aan een matige tot ernstige therapieresistente depressie leden. Een controlegroep ontbrak bij dit experiment. Alle deelnemers ontvingen 2 orale doses psilocybine, van 10mg en 25mg, 7 dagen na elkaar.

De onderzoekers concluderen dat de kandidaten aanzienlijke en aanhoudende vooruitgang boekten qua angst. Ze stellen daarbij dat de stof een toekomstige rol zou kunnen spelen in de behandeling van depressies.

Een andere studie laat zien dat psilocybine obsessieve gedachten kan verminderen. Deze ontwikkelen zich in hersendelen die verantwoordelijk zijn voor het zelfbewustzijn. Onderzoekers vermoeden dat overmatige connectiviteit in deze regio’s leidt tot minder zelfvertrouwen en zelfkritiek. Dit zijn factoren die kunnen bijdragen aan depressies en angst.

DE THERAPEUTISCHE POTENTIE VAN MESCALINE

Minder onderzoek is gedaan naar de therapeutische potentie van mescaline. In de vorm van de Peyote cactus wordt het traditioneel gebruikt in de Native American Church. In dit kader is het geconsumeerd om alcoholisme te behandelen.

Mescaline is traditioneel ook als antidepressiva gebruikt. En verder om klachten van hoofdpijn, koorts, een zonnesteek en artritis te verlichten. Naarmate psychedelica meer wetenschappelijke aandacht krijgen, komen vast ook meer toepassingen van mescaline aan het licht.