Psychedelische psilocybine therapie voor depressie

Gepubliceerd op:

Psychedelische psilocybine therapie voor depressie

Met de Breakthrough Therapy Designation van de FDA, is psilocybine therapie mogelijk een behandelvorm voor depressie.

Depressie is een veelvoorkomend probleem en laat sporen na in onze samenleving als geheel. Volgens de laatste statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie lijden er wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen aan. Daardoor zijn er jaarlijks 800.000 personen in de leeftijd van 15-29 jaar die zichzelf van het leven beroven.

Artsen schrijven verschillende soorten antidepressiva voor, doorgaans zijn dat SSRI's met merknamen als Prozac, Lexapro en Zoloft. Dit soort geneesmiddelen brengt echter vervelende bijwerkingen met zich mee. Denk aan vermoeienis, duizeligheid, slapeloosheid en zelfs erectiestoornissen bij mannen. 


Mushrooms

PSILOCYBINE THERAPIE ALS ALTERNATIEVE BEHANDELING

In 2012 maakte de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) de weg vrij voor patiënten en artsen om ziektes te bestrijden door een beroep te doen op de Breakthrough Therapy Designation. Wanneer substanties deze status krijgen toebedeeld, betekent dat in feite dat er mee geëxperimenteerd mag worden als mogelijke behandeling bij levensbedreigende aandoeningen. In 2018 werd deze toegekend aan psychedelische therapieën met psilocybine.

Het is echter niet zo dat deze status impliceert dat psilocybine therapie daadwerkelijk effectief is en klaar voor de conventionele markt. Sinds 1970 is psilocybine nog steeds een zogenaamde Schedule I substantie. Dit zou erop wijzen dat het bijzonder gevoelig is voor drugsmisbruik en absoluut geen geneeskundig voordeel biedt. 

"HERSENRESET"

Er zijn inmiddels diverse onderzoeken afgerond om aan te aantonen of psilocybine therapie wel of niet geschikt is om depressies te behandelen. Volgens dr. Robin Carhart-Harris, hoofd psychedelisch onderzoek aan het Imperial College London, zijn de resultaten fascinerend.

Volgens dr. Carhart-Harris spraken patiënten over een "reset" in hun hersenen na het ondergaan van een behandeling met psilocybine. Ze vergeleken het met computer hardware die gedefragmenteerd is. Het gaf de patiënten een tijdelijke "kickstart". Hierbij konden ze hun depressieve periodes achter zich laten. Voor de tests werd gebruikgemaakt van hersenscans. Deze toonden aan dat het dezelfde resultaten opleverde als elektroconvulsietherapie. 

Starry Sky

"BIJZONDER BETEKENISVOLLE EN SPIRITUELE ERVARINGEN"

Andere, op patiënten die aan depressie lijden uitgevoerde tests, lieten een andere kant van het verhaal zien. Na twee klinische proeven in de VS met kankerpatiënten werd geconcludeerd dat psychoactieve paddenstoelen bijdroegen aan een vernieuwd levensperspectief. Patiënten voelden zich gesteund bij de verwerking van de ellende van hun naderende dood. 

Ook onderzoek door de New York University en de Johns Hopkins University concludeerde dat een kleine dosis psilocybine paddenstoelen een aanzienlijke vermindering teweegbracht van angst en depressie bij kanker. Geneeskundigen gaven toe dat ze in eerste instantie sceptisch waren. Maar uiteindelijk zagen ze in dat een depressie mogelijk prima te behandelen valt met psychedelica.

HET GAAT DE GOEDE KANT OP

Psilocybine en psychedelica zijn nog steeds Schedule I substanties. Maar experts zijn optimistisch. De FDA goedkeuring van de therapie is immers een stap in de goede richting. Zozeer zelfs dat ze verwachten dat er binnen vijf jaar veranderingen plaatsvinden. 

We leven tegenwoordig in een veranderde, progressievere samenleving. Het heeft er dan ook alle schijn van dat er in de nabije toekomst nog meer onconventionele behandelingsmethoden het daglicht zien.