Sporenspuiten: Wat zijn het en hoe prepareer je ze?

Gepubliceerd op:

Sporenspuiten: Wat zijn het en hoe prepareer je ze?

Wat zijn sporenspuiten en hoe prepareer je ze? Met deze eenvoudige uitleg van MushMagic volg je stapsgewijs het voorbereidingsproces. Zo heb je ze altijd voor handen als het je uitkomt.

SPORENSPUITEN - WAT ZIJN HET EN HOE GEBRUIK JE ZE?

Een sporenspuit is niet meer dan een spuit gevuld met een steriele wateroplossing met daarin paddo-sporen. Sporenspuiten gebruik je om substraten te enten met een geselecteerde paddo variëteit die zich vermenigvuldigt tot een weelderige oogst. Dergelijke spuiten zijn online te koop, maar het is ook mogelijk ze zelf te vullen met gekocht of zelf gekweekt broed.

Zolang alle zaken schoon en steriel zijn, is het zelf prepareren van een sporenspuit relatief eenvoudig. Deze techniek is kennis waar je de rest van je leven plezier van hebt.

Sporen doen we in water, omdat droge sporen ontvankelijker zijn voor besmetting. De hoeveelheid spuiten die je kunt prepareren, hangt af van de grootte en dichtheid van de sporenprint die je gebruikt. Van kleine of bleke prints is het slechts mogelijk een paar spuiten klaar te maken. Donkere prints zijn echter goed voor wel 30 spuiten.


Spre Syringe

 

WAT JE ZOAL NODIG HEBT

• Geselecteerde sporenprint
• Lege spuit of spuiten (verzegeld in een steriele verpakking)
• Zuiver water
• Idealiter een kleine glazen Erlenmeyer (kegelvormig); anders een klein glazen potje
• Aansteker met straalvlam of klein gasbrandertje
• Scalpel
• Pincet
• Aluminiumfolie
• Flacon
• Snelkookpan

WERKWIJZE

Nogmaals, properheid en steriliteit zijn super belangrijk. Draag handschoentjes en zorg ervoor dat je werkruimte grondig gereinigd is. Elke besmetting leidt mogelijk tot een verpeste kweek met schimmel of andere ongewenste fungi.

STAP 1

Steriliseer om te beginnen het water. Vul de flacon voor de helft met water en sluit de opening af met aluminiumfolie.

STAP 2

Zet de flacon in de snelkookpan. Hij mag niet helemaal onder water staan. Breng het aan de kook. Zodra de druk eenmaal 15psi bedraagt, zet je de warmtebron lager en houd je de pan minimaal 30 minuten op dezelfde druk. Haal vervolgens de snelkookpan van het fornuis en laat deze afkoelen. Zorg ervoor dat het water helemaal afgekoeld is voordat je het gebruikt. Doe je dat niet, dan doodt de warmte mogelijk de sporen. Laat het een nachtje staan voor alle zekerheid.

STAP 3

Als het water voldoende is afgekoeld, is het tijd om je gereedschap te steriliseren. Houd het mesje van het scalpel en de uiteinden van het pincet in het vlammetje van de gasbrander of de straalvlam van de aansteker. Wacht tot het mesje en de uiteinden van het pincet roodgloeiend zijn. Stop met verhitten en laat je instrumenten afkoelen. Wees voorzichtig; het metaal is bloedheet en als je een aansteker gebruikt, verbrand je snel je vingers.

STAP 4

Verwijder het aluminiumfolie van de flacon. Haal de sporenprint met het zojuist gesteriliseerde pincet uit de verpakking. Indien mogelijk, pak je alleen het deel uit dat je gaat gebruiken. Schraap nu met het steriele operatiemesje de sporen van de print in de flacon met water.


Syringe Spore

STAP 5

Pak de sporenspuit uit en steek deze snel in de sporen/water oplossing. Zuig de vloeistof op en leeg de spuit weer zodat de sporen zich gelijkmatig door het water verspreiden. Herhaal dit een aantal keren. Vul vervolgens je sporenspuit met de goed gemixte vloeistof. Doe dit met alle sporenspuiten die je wilt vullen.

STAP 6

Gebruik de sporenspuit niet direct. De sporen hebben wat tijd nodig. Houd de spuit ten minste 24 uur of 2-3 dagen op kamertemperatuur voor het beste resultaat. Bewaar de sporenspuit in een schoon, afsluitbaar zakje om besmetting te voorkomen.

STAP 7

Wil je de sporenspuiten niet direct gebruiken? Het is mogelijk ze met beschermzakje en al 2-6 maanden in de koelkast bij 2-4°C te bewaren.

ALTIJD SPOREN PARAAT

Volg deze eenvoudige stappen en je hebt altijd een gevulde sporenspuit paraat om mee te enten. En onthoud: werk schoon en steriel.