Waarom magic truffels legaal zijn in Nederland

Gepubliceerd op:

Waarom magic truffels legaal zijn in Nederland

Magic truffels zijn legaal in Nederland, ondanks dat de overheid paddo's in 2008 heeft verboden. In dit artikel gaan we dieper in op de redenen.

Andere landen zien Nederland al decennia lang als een land met een liberaal drugsbeleid. Helaas heeft onze overheid de afgelopen jaren wijzigingen doorgevoerd in de drugswetgeving. Zo zijn er strikte regels gekomen voor het kopen, kweken en gebruiken van verschillende drugs.

Een van de grootste veranderingen in het Nederlandse drugsbeleid is doorgevoerd in 2008 met het verbod op paddo's. Toch heb je misschien wel gezien dat coffeeshops en smartshops 'magic truffels' verkopen. In dit artikel gaan we dieper in op wat truffels zijn. En waarom zijn ze nog legaal in ons land?

HET VERSCHIL TUSSEN PADDO’S EN TRUFFELS

Om te begrijpen waarom truffels nog legaal zijn in Nederland, is het van belang de verschillen tussen paddo’s en truffels te weten. Beide zijn eigenlijk twee verschillende delen van dezelfde schimmel. Deze ontwikkelt zich ondergronds als een vegetatieve kolonie: het mycelium. Paddenstoelen, ook wel bekend als sporocarp, zijn in feite vruchtlichamen die uit de grond groeien bij perfecte omstandigheden.

Truffels zijn vergelijkbaar, maar groeien ondergronds. Met als technische term sclerotia, zijn magic truffels in principe geharde massa’s mycelium. Ze dienen als energie- en voedselopslagplaatsen voor de schimmel, zodat deze in zware omstandigheden overleeft.

Hoewel ze er heel anders uitzien, hebben paddo's en truffels vaak vergelijkbare effecten. Een truffel trip staat echter bekend als een mildere en leukere ervaring, terwijl trips op paddo's vaak dieper en intenser zijn.

Sommige psychonauten claimen dat truffels meer psilocybine bevatten dan paddo’s, terwijl anderen het tegenovergestelde beweren. Vanwege gebrek aan onderzoek en vergelijkende tests is het vooralsnog lastig het exacte chemische verschil tussen beide vast te stellen.

Mushroom vs Truffles

WAAROM ZIJN TRUFFELS NOG LEGAAL IN NEDERLAND?

De Nederlandse overheid heeft paddo's in 2008 verboden. Voordien was het mogelijk ze legaal bij smartshops te kopen. Deze bieden ook een breed scala andere "softdrugs", kruidengeneesmiddelen en andere producten aan. Kratom, kanna en mescaline cactussen zijn een paar voorbeelden uit een smartshop assortiment.

Het besluit om paddo’s te verbannen, was gestoeld op de zelfmoord van een 17-jarige in maart 2007, onder invloed van de drug. De overheid verbood meer dan 100 verschillende soorten. Maar de schimmels in sclerotiumvorm niet.

Tegenwoordig zijn magic truffels nog steeds legaal te verkrijgen in heel Nederland; bij coffeeshops, smartshops en online. Dit geldt ook voor paddenstoelsporen en kweekpakketten voor thuis.