Wat Is Het Verschil Tussen LSA En LSD?

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Wat Is Het Verschil Tussen LSA En LSD?

LSD en LSA delen een gemeenschappelijke voorloper, maar verschillen in de manier waarop ze werken als psychedelicum. Elke verbinding gedraagt zich anders in de hersenen en de effecten kunnen per persoon variëren. Wat zijn de verschillen tussen deze twee legendarische stoffen?

LSD EN LSA: WAT ZIJN DE VERSCHILLEN?

LSD en LSA zijn twee verschillende uitdrukkingen van de voorloper lyserginezuur. Lyserginezuur of d-lyserginezuur is een van de ergoline alkaloïden die worden geproduceerd door de ergot schimmel en verschillende soorten bloeiende bosranken. LSD is een heldere vloeistof die wordt gesynthetiseerd uit de ergot schimmel en LSA wordt meestal ingenomen in de vorm van natuurlijke zaden.

Beide verbindingen beïnvloeden het serotonergische systeem van de hersenen. Serotonine, of 5-HT, is een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor vele denkprocessen en de interpretatie van het zien. Lyserginezuur-achtige verbindingen zorgen voor veranderingen in de denkwijze en de manier waarop de hersenen informatie verwerken. Vooral de hippocampus (emotie) en de visuele cortex worden beïnvloed en ervaren uitgebreide kruisverbindingen in regio's die normaal niet verbonden zijn. En dat, lieve mensen, staat bekend als "trippen".

LSA


LSA, of d-lyserginezuuramide (ergine), is een alkaloïde die is afgeleid van een aantal tropische ranken en schimmelsoorten. Over het algemeen is het afkomstig van Hawaiian baby woodrose of Morning glory zaden. De zaden kunnen worden gekauwd en gegeten of tot een extract worden verwerkt. Een gemiddelde effectieve dosis bedraagt 500 μg. Al duizenden jaren gebruiken meerdere pre-Columbiaanse culturen planten met LSA voor rituelen en spirituele reizen. In 1941 werden de heilige planten opnieuw ontdekt, toen Richard Schultes het gebruik van Morning glory door Mexicaanse indianen beschreef.

Hoewel de effecten per persoon kunnen variëren, bestaan ze meestal uit een milde verdoving, milde visuele hallucinaties en een unieke, psychedelische ervaring. Misselijkheid, hoofdpijn en winderigheid zijn negatieve bijwerkingen van LSA. Deze kunnen echter grotendeels worden toegeschreven aan de andere alkaloïden en onvriendelijke verbindingen uit de zaden. Ga niet te ver met het eten ervan, want je kunt er vrij ziek van worden. A/B of polaire extracties van LSA veroorzaken aanzienlijk minder misselijkheid.

LSA is niet verboden.

LSD

 

LSD, of d-lyserginezuur-diethylamide, is een alkaloïde die gesynthetiseerd wordt uit de chemische stof ergotamine. Deze zit in de ergot schimmel. LSD, of "acid", heeft door de jaren heen een speciale reputatie opgebouwd, die zowel goed als slecht is. De culturele impact begon in 1938 en bereikte een hoogtepunt in het hippie tijdperk in de jaren '60. Vervolgens maakte het een opleving mee in de rave scene van de late jaren '80 en vroege jaren '90. Ook nu nog genieten miljoenen mensen van de stof voor recreatieve pret en sjamanistische ervaringen.

LSD is een krachtig, hallucinogeen middel dat de hersenen transformeert. Het zorgt voor een kraakheldere ervaring met veel hallucinaties. Veelvoorkomend zijn volledige sensorische verbeeldingen, maar ook veranderingen in de waarneming van de realiteit met versterkte emoties. Het gebruik van LSD zorgt niet voor lichamelijke bijwerkingen. Maar er bestaat wel een risico op psychologische stressoren, zoals angst en, in het ergste geval, een psychose.

LSD is illegaal.

TWEE KANTEN VAN DE MEDAILLE

Een LSD trip kan niet worden vermeden. Zodra je LSD hebt ingenomen, kun je je opmaken voor een intens psychedelisch avontuur, afhankelijk van de dosering. De visuele hallucinaties kunnen extreem zijn en een volledige (tijdelijke) dissociatie van de realiteit is mogelijk. LSA kan meer ongrijpbaar zijn en meer fysieke bijwerkingen veroorzaken als het in zaadvorm wordt geconsumeerd. Sommige gebruikers geven aan dat LSA net zo'n intense trip kan opwekken als LSD, wanneer het wordt gebruikt in de juiste set en setting. Maar dan zonder de synesthesie. Anderen ervaren uitsluitend een verdovende sedatie, een slaperig gevoel en een vreemd aanvoelende buik na het gebruik van LSA. Deze vreemde effecten heb je te danken aan de mysteries van het nauwelijks begrepen serotonergische systeem en de verschillen per individu.

Vaak levert elke drug echter een emotionele en spirituele intensiteit op, waarbij LSD aanzienlijk meer visuele hallucinaties en synesthesie veroorzaakt. Maar jij bent degene die het fundamentele verschil maakt. Elke drug wekt andere effecten op bij verschillende mensen. Sommigen houden niet van LSA en beweren dat de misselijkheid, duizeligheid, verdoving en het gebrek aan visuele effecten het niet de moeite waard maken. Anderen claimen echter het tegendeel en melden intense visuele uitwerkingen, nauwelijks verdoving en een ervaring die niet veel verschilt met die van LSD.