Nieuw Onderzoek Toont Aan Dat Mensen Van Psychedelica Minder Gewelddadig Worden

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Nieuw Onderzoek Toont Aan Dat Mensen Van Psychedelica Minder Gewelddadig Worden

De misdaadcijfers naar beneden krijgen? Simpel: deel psychedelica, zoals paddo's, LSD, of peyote, uit! Oké, niet helemaal. Nieuw onderzoek aan de University of Alabama at Birmingham toont echter aan dat mensen die psychedelica gebruikt hebben minder snel gearresteerd worden voor gewelddadig en crimineel gedrag.

Het gebruik van psychedelische middelen, zoals paddo's, LSD, of mescaline, zou kunnen leiden tot een verminderde kans op asociaal crimineel gedrag. Dat blijkt uit een recent onderzoek dat is uitgevoerd aan de University of Alabama at Birmingham.

Het onderzoek, getiteld "The relationships of classic psychedelic use with criminal behavior in the United States adult population," is gepubliceerd in het vakblad Journal of Psychopharmacology van Sage Publishing. De onderzoeksresultaten suggereren dat psychedelische middelen mogelijk crimineel gedrag kunnen verminderen. Hierbij zouden mensen minder gewelddadig worden en komen ze minder in de verleiding om te stelen, geweld te gebruiken, of eigendommen te vernielen. 

Voor het onderzoek maakte het onderzoeksteam van de UAB gebruik van gegevens bestaande uit 480.000 reacties. De data zijn afkomstig van de "National Survey on Drug Use and Health" en beslaan de afgelopen dertien jaar. Deelnemers beantwoordden vragen over drugsgebruik, maar tevens over misdrijven/arrestaties. Wat bleek? Mensen die harddrugs gebruikten, zoals heroïne, cocaïne, of ecstasy, waren eerder geneigd om geweldsmisdrijven te plegen.

Deelnemers aan het onderzoek die psychedelica gebruikten, waren echter 27% minder geneigd om te stelen, 22% minder geneigd een vermogensdelict te plegen en werden 18% minder voor een geweldsmisdrijf gearresteerd. Dit alles vergeleken met mensen die nog nooit dit soort drugs gebruikt hadden.

Dr. Peter Hendricks, universitair hoofddocent aan het Department of Health Behaviour van de UAB School of Public Health, verklaart: "Deze bevindingen, gekoppeld aan zowel ouder als toenemend bewijs doen vermoeden dat de klassieke psychedelica blijvende voordelen zouden kunnen bieden aan bevolkingsgroepen die vaak met justitie in aanraking komen. Ze suggereren sterk dat klinisch onderzoek met klassieke psychedelische middelen in een forensische omgeving overwogen zou moeten worden."

Ook stelt hij dat de positieve effecten van het gebruik van psychedelische middelen betrouwbaar lijken en dat de bevindingen van het team een "logische motivering" zijn voor verder klinisch onderzoek.

GEWELDSDELICTEN: DE WAARHEID ACHTER DE CIJFERS

Ondanks het feit dat geweldsdelicten, zoals mishandeling en moord, slechts 5% van de arrestaties uitmaken, zijn ze nog steeds een grote last voor de samenleving. Slachtoffers worden vaak geconfronteerd met ernstige geestelijke gezondheidsproblemen of belemmeringen die hun leven voorgoed veranderen. Tel daar de enorme financiële lasten bij op. In de Verenigde Staten kost elke moord de staat gemiddeld $9 miljoen

ONDERZOEKERS WAARSCHUWEN VOOR VERPLICHTE PSYCHEDELISCHE BEHANDELINGEN

Onderzoek naar psychedelische drugs en gewelddadig gedrag is niets nieuws onder de zon. In het verleden werden verscheidene gelijksoortige onderzoeken uitgevoerd met veroordeelde misdadigers. Deze oudere onderzoeksresultaten zijn echter meestal niet overtuigend.

De onderzoekers van de University of Alabama waarschuwen voor verplichte behandelingen waarbij men gedwongen psychedelica krijgt toegediend en beschouwen deze over het algemeen als ineffectief. Onderzoek waarbij psychedelica worden toegediend aan gedetineerden, zoals dat tot de jaren 70 geschiedde, zou volgens de schrijvers als afschrikmiddel moeten dienen.

ONDERZOEK IS MOEILIJK OMDAT PSYCHEDELICA ILLEGAAL ZIJN

In de Verenigde Staten en veel andere landen zijn psychedelica, zoals LSD en mescaline, illegaal. Dat betekent dat onderzoekers moeilijk fondsen kunnen werven. De wetenschappers aan de UAB hopen echter dat hun resultaten leiden tot meer klinisch onderzoek naar het gebruik van psychedelica om misdaad te voorkomen.

Het lijkt erop dat het onderzoeksteam werkelijk gelooft dat de "beschermende effecten" van het gebruik van psychedelica asociaal crimineel gedrag kunnen verminderen. Bovendien is het team van mening dat de veronderstelde werking betrouwbaar en de moeite van het onderzoeken waard is. Met name vanwege de enorme kosten voor de maatschappij en de emotionele prijs van geweldsmisdrijven.