Wat zijn trip-stoppers en hoe werken ze?

Gepubliceerd op:

Wat zijn trip-stoppers en hoe werken ze?

Psychonauten gebruiken trip-stoppers om bad trips tegen te gaan. Maar wat zijn dit voor middelen en hoe werken ze?

WAT ZIJN TRIP-STOPPERS EN HOE WERKEN ZE?

De benaming trip-stoppers is een beetje verkeerd. "Trip verzachters" beschrijft hun effecten beter. Shops verkopen ze als packs met valeriaan- en dextrose tabletten. Als een psychonaut een bad trip ervaart, zou deze combi van natuurlijke supplementen de angst verlichten.

Hoe ze werken, is een interessante vraag. Sommige trippers die hun toevlucht nemen tot deze middelen beweren dat ze goed werken. Ook zijn er mensen die geen verbetering in angst melden. Dit benadrukt nog maar eens dat er weinig bekend is over de stoffen die erin zitten.


Train derail

VALERIAAN, NIET ALLEEN EEN SLECHTE LUC BESSON FILM

Valeriaan gebruiken mensen al sinds de tijd van Hippocrates als kruidensupplement en therapeutisch middel. Hippocrates beschreef het als hulpmiddel tegen slapeloosheid en wat we nu hyperactiviteitsstoornissen noemen. Eeuwen later beschreef ook Claudius Galenus valeriaan als medicijn tegen dezelfde problemen. In de 19e eeuw werd de plant aanbevolen als stimulerend middel voor mensen met lethargie.

Tegenwoordig zijn er diverse studies uitgevoerd om de werkzaamheid van valeriaan te testen. Deze hebben echter geen uitsluitsel gegeven vanwege hun methodologie en eenzijdige vermelding van resultaten.

Wel is bekend dat valeriaan stoffen bevat die ingrijpen op receptoren die angst zouden remmen. Het is echter onduidelijk of die stoffen in staat zijn de bloed-hersenbarrière te passeren.

Anekdotisch bewijs en een bloeiende handel wijzen in ieder geval op de effectiviteit van het middel. Miljoenen mensen ter wereld zouden niet goed slapen zonder valeriaan.

Tevens is het advies aan mensen die geneesmiddelen op recept gebruiken, zoals benzodiazepinen, MAO-remmers of SSRI's, geen valeriaan in te nemen. Dit omdat het een kalmerend middel is.

CALORIERIJKE DEXTROSE

Dextrose is eenvoudige suiker gemaakt van maïs. Het is chemisch identiek aan glucose en het lichaam neemt het gemakkelijk op. Dextrose wordt klinisch gebruikt om een laag bloedsuikergehalte te verhogen. De keuze bestaat daarbij uit een injectie of tablet. Dextrose is zeer calorie-rijk en bodybuilders gebruiken het vaak als supplement voor snelle energie.

De snelle opname en energie kick van dextrose zijn mogelijk hetgeen wat een bad trip remt. Het is niet zo dat het de tripeffecten verzacht, maar het verhoogt wel de fysieke energie, aandacht en concentratie.

Wat betreft de geest is het heel moeilijk om zekerheden vast te stellen. Veel ervaren trippers zeggen dat een suikerdosis innemen de trip stopt. Anderen claimen dat suiker hun trips alleen kalmeert.

Valerian

DE KRACHT VAN PLACEBO

Het placebo-effect is een goed gedocumenteerd, maar weinig begrepen verschijnsel bij de mens. Of trip-stoppers echt werken of niet, zou ook gewoon aan de persoon kunnen liggen. De geest is ongelooflijk krachtig.

Een operatie waarbij normaal een verdovingsmiddel nodig is, is bijvoorbeeld uitgevoerd middels hypnose. En Shaolin monniken stellen hun lichaam bloot aan buitengewone beproevingen dankzij de kracht van hun goedgetrainde geest.

Er is geen enkele reden om niet te geloven dat een combinatie van natuurlijke remedies een trip kan verzachten. Simpelweg omdat de tripper erin gelooft.

JA, NEE, MAAR...

Na onze analyse van de vraag hoe trip-stoppers werken, is het moeilijk hier een antwoord op te geven. Bovendien roept het alleen nog maar meer vragen op.

Het is zeker mogelijk dat ze op chemisch en biologisch niveau echt werken, wat geweldig is voor iedereen die niet wil flippen. Maar de kracht van de geest is zo sterk dat wanneer je er simpelweg aan twijfelt, ze misschien wel niet werken. Evengoed zou een trip kunnen stoppen als iemand vraagt "Ben je nog aan het trippen?", waarna je gaat twijfelen.

Verder is er mogelijk geen sprake van een effectieve biologische reactie. Gezien het placebo-effect, zijn de kracht van de geest en de overtuiging dat trip-stoppers werken mogelijk voldoende om te voorkomen dat je flipt.

Houd er rekening mee dat we zeer weinig weten over trippen. Hoe de modificatie van het neurotransmittersysteem en de verbindingen in een trippend brein eruitzien op een MRI, zijn waarnemingen die we nog moeten rationaliseren tot een waar begrip van "trippen".

De belangrijkste conclusie is misschien wel dat je altijd voorzichtig moet zijn. Trip veilig. Zorg voor een goede mentale voorbereiding. Regel een nuchtere trip-sitter en verblijf ergens waar je je veilig voelt. Hoe raar je ervaring ook is, weet dat trippen alleen maar in je hoofd plaatsvindt.