Psychedelica En Psychotherapie: Een Gezonde Combinatie

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Psychedelica En Psychotherapie: Een Gezonde Combinatie

Tegenwoordig worden de medicinale toepassingen van psychedelica onderzocht. De verboden verminderen, de mystieke sfeer verdwijnt, en er zijn klinische onderzoeken. Middelen die ooit illegaal en beangstigend waren zullen spoedig voorgeschreven worden als effectieve geneesmiddelen.

Psychedelica zijn diverse soorten verbindingen die voornamelijk invloed hebben op de hersenen van de mens. De term psychedelisch is samengesteld uit de Griekse woorden psyche (geest) en deloun (openbarend) en betekent dus vrij vertaald geest-openbarend. De mens heeft een lange, rijke relatie met geestverruimende middelen.

De hedendaagse negatieve mening over "drugs" van de afgelopen decennia is een dwaling. De verboden werden pas serieus ingevoerd als gevolg van ondoordachte bevooroordeelde reacties op de eisen voor sociale veranderingen. De verboden waren niets anders dan boosaardig sociaal beleid.

Voorafgaande aan de Schedule One klassering van psychedelica en andere drugs in de Westerse wereld werden deze middelen gewoon gebruikt door veel bevolkingsgroepen van de wereld. Archeologische en historische vondsten suggereren in feite een co-evolutie verband tussen de mens en geestverruimende middelen.

De Mysteriën van Eleusis in het Oude Griekenland bestonden uit een agrarische cult die tripten op extracten uit moederkoren. Dat was dus drieduizend jaar voor Timothy Leary. Er zijn gouden waterpijpen voor cannabis aangetroffen in de graven van koningen van de Russische steppen. Je kunt paddo's zien op Christelijke iconen. De recente Europese geschiedenis beroemt zich op de Great Binge van 1870-1914, waarin heel Europa en een groot gedeelte van de rest van de resterende wereld verzot was op verdovende middelen. Morfine, absint, cocaïne, heroïne, magic mushrooms, yohimbine en een overvloed aan geestverruimende heerlijkheden waren ruimschoots verkrijgbaar. Deze middelen werden niet sociaal gebrandmerkt. 

Historisch gezien lijkt het erop dat mensen graag met hun hersenen spelen. Recentelijk werd dit gekatalyseerd door de explosie van LSD nadat het beschikbaar kwam van de Berkeley Universiteit rond het jaar 1962. MDMA was de motor van de vroegere Mancunian Beat en de beginjaren van de Rave-scene. De onstuitbare opmars van zelfgekweekte cannabis, paddo's. psychedelische cactussen en andere planten die entheogenen bevatten. Head-shops puilen uit van de middelen waar je high van kunt worden. Dat toont allemaal aan dat mensen steeds op jacht zijn naar geestverruiming.

Deze substanties worden niet zonder reden aanbeden. Ze zouden niet zo geïntegreerd zijn in veel subculturen als ze nutteloos waren geweest. De moderne psychotherapie is bezig met het herontdekken van de gezondheidsvoordelen van een aantal psychedelische verbindingen. Klinische proeven ontdekken iets wat oude beschavingen al lang wisten. Trippen kan gezond en helend voor je zijn.

LSD

LSD werd in 1938 gesynthetiseerd door de gelauwerde Albert Hofmann toen hij voor Sandoz werkzaam was. In eerste instantie was hij op zoek naar een middel om de longen te stimuleren. De ontstaansgeschiedenis is tegenwoordig legendarisch en wordt wereldwijd gevierd met de jaarlijkse Bicycle Day. Hofmann noemde LSD een "geneesmiddel voor de ziel" en was gefrustreerd over het verbod. Hij was van mening dat mensen al decennia lang onnodig leden door geestelijke trauma's veroorzaakt door aandoeningen die makkelijk met LSD behandeld zouden kunnen worden. 

Voorafgaande aan de verboden waren LSD en andere psychedelica zoals psilocybine hoog aangeschreven als nog nooit vertoonde middelen om kennis van de hersenen op te doen. Gedurende de "gouden eeuw" van de psychotherapie werden er duizenden wetenschappelijke artikelen geschreven over de effecten van psychedelica op meer dan 40.000 proefpersonen. Tijdens klinische tests uitgevoerd tussen 1950 en 1965 toonde LSD aan dat het effectief was bij de behandeling van depressie, verslaving, angst en oorlogsvermoeidheid (shellshock, later PTSS genoemd) alsmede emotionele en fysieke trauma's. 

Tegenwoordig is er een heropleving van de interesse voor de rol die psychedelica kunnen spelen tijdens psychotherapie. Een recent klinisch onderzoek waarbij men gebruik maakte van de allerbeste hersenscan technieken suggereert dat LSD een krachtig geneesmiddel is. Er werden inzichten geobserveerd over de manier waarop de hersenen functioneren en hoe dit verandert tijdens een trip. De hersenen van de proefpersonen waren aangetast in gebieden waarvan bekend is dat angst en depressie er afkomstig van zijn. Professor David Nutt gaf te kennen, "Deze drugs bieden de grootste gunstige kansen die we ooit voor de geestelijke gezondheid hebben gehad. Er is weinig anders in het verschiet". 

LSD is niet uitsluitend in de kliniek met een comeback bezig. Atleten die aan extreme-sports doen microdoseren om angst te kalmeren en reflexen, maar ook het gezichtsvermogen te verbeteren. Hoge pieten in Silicon Valley microdoseren als creatief en visueel hulpmiddel. Al trippende op zoek naar de volgende grote technische ontdekking. Dr. Hofmann microdoseerde zelf ook tot op hoge leeftijd. Hij was ervan overtuigd dat LSD, mits verantwoordelijk gebruikt, een krachtig middel was voor positieve sociale veranderingen.

PSILOCYBINE

Psilocybine is is de actieve verbinding in de meeste paddo's. Er zijn tot op heden honderden soorten paddo's geïdentificeerd. Ze worden al duizenden jaren gebruikt in verschillende culturen tijdens sjamanistische rituelen. Tegenwoordig worden ze tevens gebruikt bij de moderne beoefening van psychotherapie. Onze goede vriend Albert Hofmann, de LSD beroemdheid, was de eerste vent die psilocybine en psilocine synthetiseerde en benoemde.

The Harvard Psilocybin Project werd in 1960 in het leven geroepen door Dr. Timothy Leary en Richard Alpert met als doel het onderzoeken van de effecten van psilocybine. Het project ging van start als een serieuze, nauwgezette en weloverwogen poging om de kennis over entheogenen te vergroten. Zo tegen 1962 werden de aankomende supersterren Alpert en Leary ontslagen vanwege hun enthousiaste aanbevelingen en distributie van psychedelica aan de studentenwereld. Vanaf dat moment begon de jeugd wereldwijd in te tunen, en de tegencultuur werd gevestigd. 

Nu, ongeveer vijftig jaar is psilocybine met een comeback bezig. Het laat veelbelovende resultaten zien tijdens klinische onderzoeken. Speciaal op het gebied van de behandeling van terminaal zieke patiënten. Zij worden namelijk blootgesteld aan enorme psychologische stress, angst en depressie. Traditionele medicijnen zoals Prozac en Zoloft dienen dagelijks ingenomen te worden en veroorzaken ongewenste bijwerkingen. Een eenmalige dosis psilocybine tijdens een klinisch onderzoek maakte een einde aan de levenseinde wanhoop. Ook liet het een verbetering zien van het psychische, geestelijke en existentiële welzijn van de proefpersonen. Elk van hen maakte melding van een directe en blijvende verbetering van de stemming. 

MDMA

Tijdens de “second summer of love” van "89 waren veel 24-uurs feestgangers de politie te slim af met het organiseren van enorme rave-parties. Nietsvermoedende boeren werden midden in de nacht wakker en het had er alles weg van alsof er een ruimteschip geland was temidden van hun tarwevelden. Oorverdovend bassende muziek en jongelui met vergrootte pupillen stonden in veel te grote broeken als waanzinnigen te dansen onder het uitschreeuwen van kreten als "I love you man!" Tegen de tijd dat Shamen in de hitlijsten in de top tien verscheen met het nummer "E's are good, he's Ebeneezer Goode" hadden de donkere kant van Molly en suicide Tuesday het hele land in hun greep. Ecstasy, E, pretpillen of Molly werden direct op de Schedule One lijst geplaatst. De neurotische reactie heeft echter toch een gouden randje. 

MDMA werd voor het eerst gesynthetiseerd door Merck in 1912. Men was op zoek naar een middel voor vasoconstrictie, het stoppen van abnormaal hevige bloedingen. Het was kort beschikbaar tijdens de jaren vijftig toen men het tijdens uiterst geheime militaire onderzoeken gebruikte om mee te experimenteren bij het hersenspoelen van mensen. Het was ook bekend als de "love drug" tijdens de hippie tegencultuur in de jaren zestig. Vervolgens was MDMA een obscuur middel tot 1976 toen de chemicus Alexander Shulgin het op zichzelf testte met periodiek oplopende doses. Na een dosis van 120mg schreef Dr. Shulgin vervolgens in zijn dagboek,

"Ik voel me helemaal vanbinnen gereinigd, het is niets dan euforie. Ik heb mij nog nooit zo goed gevoeld, of voor mogelijk gehouden dat dit bestaat. De reinheid, helderheid en het magnifieke gevoel van solide innerlijke kracht hield de hele dag en een deel van de avond aan. Ik ben werkelijk diep onder de indruk van de diepzinnigheid van deze ervaring."

Net als andere psychedelische middelen krijgt MDMA momenteel serieuze aandacht als psychotherapeutisch hulpmiddel. Een onderzoek uit 2008 liet zien dat na slechts enkele behandelingen met MDMA, 83% van de proefpersonen niet langer voldeden aan de criteria voor aanhoudende PTSS. In tegenstelling tot andere geneesmiddelen die dagelijks moeten worden toegediend, soms de rest van het leven, neemt de behandeling met MDMA slechts weinig tijd in beslag en de bereikte resultaten zijn blijvend. 

CANNABINOÏDEN

Cannabis en mensen zijn al vele duizenden jaren samen geëvolueerd. De stamwoorden voor marihuana zijn diep geworteld in de etymologie van een flink aantal talen. Kleding, geneesmiddel, voedsel of ingekuild veevoer, de cannabisplant heeft laten zien dat ze in veel culturen onmisbaar is. In de sixties was je geen echte hippie als je geen wiet rookte, of als je de zeven zeeën niet bevoer met zeilen van hennep en met hennepharsen afgekitte naden van de boot. 

Hoewel niet zo heftig als andere geestverruimende middelen beïnvloedt cannabis toch de instelling die de status quo in twijfel trekt. Het is niet verrassend dat cannabis slachtoffer werd van de onzinnige verboden die halverwege de vorige eeuw geïntroduceerd werden. Niet omdat aangetoond was dat het een negatief effect op mensen had. Net als met andere psychedelica werd cannabis een illegaal middel vanwege de culturele bedreiging. Dus ook indirect voor multinationals die kunststoffen, olie, papier en farmaceutische producten op de markt brengen.

Nu de verboden in steeds meer landen ongedaan worden gemaakt is er een toenemende belangstelling voor onderzoeken naar de positieve effecten van cannabis. Veel van de extracten, maar niet uitsluitend de psychoactieve, kunnen effectief toegepast worden in de gezondheidszorg. THC is het predominante psychoactieve cannabinoïde in de cannabis. tal van andere cannabinoïden, waaronder ook CBD, hebben invloed op de psychoactiviteit van THC. Angst, depressie, slaap- en eetstoornissen worden er effectief mee behandeld. Nu de basiskennis toeneemt zullen er bepaalde soorten en toedieningsmethoden voorgeschreven gaan worden als betrouwbare en standaard hedendaagse geneesmiddelen.