Alexander Shulgin: Genie, Wetenschapper & Psychedelische Zoeker Naar De Waarheid!
Gepubliceerd op:
October 1, 2018
Categorieën :
Onderzoek
Bekend als de Godfather van de psychedelica, wijdde Alexander "Sasha" Shulgin een groot deel van zijn leven aan de studie van hallucinogenen. Hij was echter meer dan alleen een student en onderzoeker van de effecten van deze geestverruimende drugs. Zo was hij een actieve gebruiker, voorstander en constant op zoek naar verlichting.
HET LEVEN VAN ALEXANDER SHULGIN
Alexander Shulgin, geboren op 17 juni 1925 in Berkeley, Californië, werd al vroeg blootgesteld aan de vreugde van het leren. Zijn beide ouders waren leraar op een openbare school. Hij was een snelle leerling. Alexander kreeg dan ook al op 16-jarige leeftijd een beurs om organische scheikunde te studeren aan Harvard.
Hij gaf die geweldige kans slechts 2 jaar later op, om bij de marine te gaan. Hier diende hij tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de USS Pope. Interessant genoeg gaf een zeer onschuldige ervaring op het schip hem zijn eerste ideeën over de kracht van de geest. Hij kreeg sinaasappelsap toegediend voor een kleine ingreep. Daarbij zag hij wit poeder op de bodem van het glas. De jonge Alexander dacht dat het een kalmerend middel was en viel snel in slaap. Later ontdekte hij dat het slechts onopgeloste suiker was. En dat was zijn Eureka-moment over de kracht van de geest.
Na zijn periode bij de marine ging Alexander studeren aan de Universiteit van Californië, Berkeley, en behaalde hij een Ph.D. in 1954. Van daaruit studeerde hij farmacologie en psychiatrie. Vervolgens werkte hij bij Bio-Rad Labs en uiteindelijk voor langere tijd bij Dow Chemical. In de tussentijd begon hij te experimenteren met psychedelische substanties.
In 1961 ontwikkelde Alexander een effectief nieuw bestrijdingsmiddel, genaamd Zectran. Dit leverde Dow zoveel geld op dat ze hem bijna volledige vrijheid gaven in zijn onderzoek in ruil voor het patent. Hij bleef meer conventionele geneesmiddelen op verzoek van Dow ontwikkelen. Ondertussen verdiepte hij zich in zijn psychofarmacologisch onderzoek en publiceerde hij bevindingen in diverse wetenschappelijke tijdschriften. In 1966 ging hij weg bij Dow en neurologie studeren.
Het volgende avontuur van Alexander was thuis. Hij richtte zijn eigen laboratorium op dat liefkozend 'de Boerderij' werd genoemd. Al snel gaf hij les aan plaatselijke universiteiten en privé consulten. Ook begon hij een lange en interessante relatie met de DEA. Hij hield seminars voor agenten van de DEA en trad op als getuige-deskundige. Ook schreef hij een boek over gereguleerde stoffen voor wetshandhavingsdoeleinden. De DEA heeft hem verschillende prijzen uitgereikt.
Hoewel de relatie met de DEA een interessante was, heeft het de onderzoeksagenda van Alexander verder bevorderd. Zo was hij in staat een Schedule I-licentie van de DEA te verkrijgen. Op die manier kon hij legaal werken met anders illegale drugs. Alexander bleef tot 1994 diverse psychoactieve drugs maken en testen, waaronder MDMA. Totdat de DEA zijn lab binnenviel en hij zijn vergunning verloor.
In 2008, toen hij 83 was, begon de gezondheid van Alexander achteruit te gaan. Hij stierf vredig thuis, omringd door zijn familie, op 2 juni 2015, slechts 15 dagen voordat hij 89 zou worden. Alexander was als echte genie lid van Mensa en woonde regelmatig evenementen bij in Californië.
DE THEORIEËN EN INVLOED VAN ALEXANDER SHULGIN
Alexander Shulgin was gefascineerd door hoe psychedelische drugs mensen kunnen helpen een andere bewustzijnsstaat te bereiken. Een vroege ervaring met mescaline was de start van zijn levenslange zoektocht naar verlichting.
In zijn eigen woorden: "Ik begreep dat ons hele universum in onze geest zit. We kunnen ervoor kiezen er geen toegang toe te krijgen en we kunnen zelfs het bestaan ervan ontkennen. Maar het zit echt binnenin ons. En er zijn chemicaliën die de beschikbaarheid ervan kunnen katalyseren."
MDMA, het hoofdingrediënt in ecstasy, werd al in 1912 uitgevonden en in 1913 gepatenteerd. Toch was Alexander de eerste die het in 1976 aan psychologen introduceerde. Zo konden ze het in kleine, gecontroleerde doses inzetten om patiënten meer rust te gunnen tijdens therapiesessies. Zijn voortdurende experimenten met dit medicijn zijn mogelijk verantwoordelijk voor de wijdverspreide beschikbaarheid van Molly.
DE BLIJVENDE NALATENSCHAP VAN ALEXANDER SHULGIN
Alexander Shulgin was persoonlijk verantwoordelijk voor het synthetiseren en testen van honderden variaties fenethylamines en tryptamines. Met vrienden en andere drugstesters ontwikkelde hij een beoordelingsschaal; een classificatiesysteem om te categoriseren hoe deze geestveranderende stoffen van invloed zijn op hoe je je voelt, wat je ziet en wat je hoort.
Maar zijn grootste nalatenschap vinden we in zijn literaire werken. Zijn twee beroemdste boeken zijn PIHKAL en TIHKAL. Deze zijn in de jaren negentig samen met zijn vrouw Ann Shulgin geschreven. Volgens de DEA werden deze twee 'kookboeken' vaak gevonden bij illegale drugslaboratoria. Een studie uit 2014 over het maken van designer drugs, zoals ecstasy, beschreef de werken ook als "de meest vergaande" in de subcultuur van hallucinogenen.
Deze studie beschreef ook de gevolgen van het gecombineerde werk van Alexander als verwoestend. Wij, bij Mush Magic, zijn het daarmee oneens. De publicaties en de geest van Alexander blijven ook de volgende generatie van psychedelische verkenners inspireren.