Paddo's Versus Wiet: De Meest Geliefde Drugs Ter Wereld

Gepubliceerd op:
Categorieën : Default

Paddo's Versus Wiet: De Meest Geliefde Drugs Ter Wereld

De twee meestgebruikte illegale drugs ter wereld zijn magic mushrooms en cannabis. Wereldwijde trends wijzen er echter op dat beide uiteindelijk overal legaal worden. Momenteel is het nog zo dat er slechts enkele landen zijn waar cannabis wordt toegestaan en zelfs nog minder staan paddo's toe.

PUUR NATUUR

Toevallig is het ook nog eens zo dat paddo's en wiet de twee minst gevaarlijke recreatieve drugs zijn; van alle recreatieve middelen zijn ze het minst verantwoordelijk voor een bezoek aan de eerste hulp.

Drugs als alcohol, methamfetamine en heroïne kunnen op de lange termijn extreme fysieke en geestelijke schade aanrichten. Ook zijn het zeer verslavende substanties.

De kans is echter klein verslaafd te raken aan cannabis of paddo's en het is onmogelijk er per ongeluk een dodelijke overdosis van te gebruiken. We hebben nog nooit gehoord van overlijden door THC of psilocybine. Zelfs de meest verstokte blower valt na overmatig gebruik eenvoudigweg in slaap. Hetzelfde geldt voor paddo's. Je kunt een freakachtige trip beleven als je te veel psilocybine inneemt, maar dood ga je er niet van.

De populariteit van paddo's en wiet lijkt erop te duiden dat mensen het prettig vinden om hun bewustzijn te verruimen. En dan vooral de soorten die verbindingen in de hersenen stimuleren die zorgen voor genot.

PADDO'S STAAN VOOR PSILOCYBINE

Psilocybine is een alkaloïde en van invloed op het serotonergische systeem. Serotonine is een van de meest "gelukkig-makende" endogene verbindingen die er bestaan. Het proces werkt volgens waarneembare mechanismes waar niemand het fijne van weet. Psilocybine stimuleert daarbij nieuwe neuronale connectiviteit. Hersenscans onthullen dat delen van de hersenen die doorgaans onafhankelijk functioneren, verbonden raken door een verhoogde neurale activiteit. Dezelfde scans laten ook een algehele toename van neurale activiteit zien op meerdere locaties in de hersenen. Het corpus callosum, oftewel de hersenbalk, wordt hierbij zowel in de linker als de rechter hersenhelft transparanter.

In lagere dosis ervaart men over het algemeen een prettig gevoel en een verbintenis met alles wat leeft. Het microdoseren van psilocybine versterkt gevoelens en reflexen. En dan met name de gezichtsscherpte en het creatief oplossen van problemen. Kleuren worden daarbij voller en de zintuigen ontwaren meer kleurnuances. Een microdosis psilocybine beschouwt men tegenwoordig in de nootropics community als een smart drug.

Een hogere dosis heeft een zintuiglijke "trip" tot gevolg. De zintuigen raken hyper-verbonden, geluiden veranderen in kleuren en muziek kan worden gevoeld. Muren en vloeren lijken adem te halen en objecten vloeien samen in een organisch ritme. Het wegsmelten van het ego heeft diepe gevoelens van empathie en interconnectiviteit tot gevolg, wat iedereen die paddo's gebruikt, ervaart. Het gevoel van welbehagen kan na een goede paddotrip wekenlang aanhouden.

Met een enorme, sjamanistische, heroïsche dosis kun je rekenen op een volledige hallucinatoire ervaring. Dit soort ervaringen kunnen prettig zijn, maar soms ook wel een beetje te veel van het goede. Hogere doses psilocybine ontpoppen zich razendsnel van recreatief naar spiritueel en naar universele verbondenheid. Het aangename gevoel bij het microdoseren en even je teen in het water te steken of trippen en zwemmen in de oceaan der eeuwigheid is één ding. Van de heroïsche dosis kom je echter op plekken waar de kustlijn helemaal uit beeld is. Daar is de zee zeer diep met een sterke onderstroom.

MARIHUANA BETEKENT THC

THC stimuleert de aanmaak van dopamine in de hersenen, een ander "geluksstofje." Cannabis gebruiken houdt echter meer in dan een reactie op genot. Het bindt zich namelijk ook aan de cannabinoïdereceptoren in de hersenen en het centrale zenuwstelsel. En dat veroorzaakt de unieke high van cannabis.

Cannabis bevat ook veel andere cannabinoïden en vluchtige verbindingen die elk hun eigen invloed hebben op het effect. Dat verklaart waarom de vele THC-rijke wietsoorten van tegenwoordig allemaal verschillend zijn. Ze veroorzaken stuk voor stuk euforische effecten. Deze kunnen echter aanzienlijk beïnvloedt worden door meer dan tweehonderd andere verbindingen.

THC wordt soms tot de familie van psychedelische drugs gerekend, maar de effecten zijn niet zo homogeen of intens als die van paddo's. Een oud Rasta gezegde luidt: "Marihuana heeft op ieder persoon een ander effect". En dat is een doeltreffende beschrijving van de unieke effecten van cannabis en THC.

De substantie die wordt gebruikt als mentale warming-up voor een sportwedstrijd kan ook later op dezelfde dag worden geconsumeerd om te ontspannen en stoom af te blazen. Het middel dat de geest verscherpt en het cognitief functioneren verbetert, kun je ook gebruiken om "volledig out te gaan". THC is, met andere woorden, zeer veelzijdig. Het kan emoties en gevoelens versterken en tegelijkertijd sluimerend werken.

Over het algemeen is cannabis een bijzonder functionele drug. Aan het einde van de 19de eeuw was het als handelaar heel gewoon om op de markt hasj te roken en zo de interactieve ervaring te verbeteren. Nog steeds is het mogelijk stoned perfect te functioneren en je werk te doen. Natuurlijk kunnen krachtige soorten er wel onverwacht hard inhakken. Van een THC-rijke indica storten je oogleden in, terwijl een harsrijke sativa je focus de ruimte in schiet. En dan hebben we het nog niet eens over dabs.

GEMAKKELIJK ALS JE WEET HOE

Magic mushrooms kunnen rauw of gedroogd gegeten worden. Gedroogd is echter beter. Het drogingsproces verbetert namelijk de kracht van de psilocybine. De natuur heeft er echter voor gezorgd dat psychoactieve alkaloïden verschrikkelijk smaken. Dat geldt ook voor paddo's. Ze smaken bijzonder onaangenaam en erg naar alkaline. Doorslikken met een sapje verbetert de ervaring. Het legendarische kokhalzen hoort er echter nu eenmaal bij.

Wel zijn ze eenvoudig te verwerken in gerechten of simpel om te toveren in smakelijke soorten thee of smoothies. Als je zou willen, kun je zelfs een heel menu voorschotelen waarbij elk gerecht paddo's bevat. De tincturen en theesoorten zijn vaak prachtig paars en donkerblauw van kleur. Daarbij zijn ze makkelijker te verdragen met extra citroen en honing. Een handje paddo's, een banaan en kokoswater om een smoothie van te maken, is bovendien goed voor lichaam en geest.

Mensen die van kokkerellen en een scheikundig avontuurtje houden, kunnen eenvoudig een extract met psilocybine maken. Deze extracten zijn volledig smaakloos en daardoor geschikt voor mensen die niet tegen de smaak kunnen. Ook zijn ze ideaal als je allergisch bent voor paddenstoelen. Een psilocybine extract wordt verkregen met alledaagse, voedselveilige materialen en is milder voor de smaakpapillen.

Cannabis wordt al gerookt sinds het begin van de beschaving. Wereldwijd zijn bij archeologische opgravingen instrumenten ontdekt waarmee het gerookt kan worden. Sommige daarvan zijn wel 10.000 jaar oud. Eenvoudige chillums van uitgeholde klei en vogelbotten, maar ook gegraveerde gouden waterpijpen en doorwrochte pijpjes suggereren dat cannabis in alle lagen van de bevolking gebruikt werd.

Cannabis wordt nog steeds overwegend gerookt, gedraaid met een vloeitje of in het omhulsel van een uitgeholde sigaar als blunt. Tegenwoordig gaan er zelfs dagelijks duizenden kilo's ter wereld in rook op. De waterpijp is misschien wel het meestgebruikte stukje hardware in de huidige cannabiswereld. Deze veroorzaakte voorheen echter veel commotie. Men vond waterpijpen er exotisch en vreemd uitzien en dat vonden mensen maar eng. Chillums en pijpjes neem je makkelijk mee als je de deur uit moet.

Vaporizers worden ook steeds populairder bij mensen die helemaal niet willen roken. De vaporizer wordt als heilig beschouwd en de apparaten zijn verkrijgbaar in oneindig veel soorten en maten. Zo zijn er desktop en draagbare modellen, discrete pennen en andere geavanceerde vaporizers. Wil je ook verdampen, lees dan zoveel mogelijk beoordelingen als je maar kunt voordat je een vaporizer koopt.

Edibles worden met de dag sterker omdat de moderne kweker steeds meer krachtige wiet produceert. Het eten van cannabis kan ervoor zorgen dat de belevenis dieper is en bovendien langer aanhoudt. Als het gegeten wordt, lijken de effecten ook meer psychedelisch te zijn. Het dabben of verdampen van concentraten met een THC-gehalte van rond de 90% versterkt de psychedelische effecten nog meer. Wel houden ze dan korter aan.

GENEESMIDDELEN VAN DE TOEKOMST

Zowel paddo's als cannabis hebben aangetoond therapeutisch te werken voor het menselijk lichaam. Onderzoek naar psilocybine suggereert dat het een grote rol kan spelen in de geestelijke gezondheidszorg van de toekomst. Cannabis heeft laten zien dat het de stemming positief kan beïnvloeden en eetstoornissen verhelpt. Bovendien heeft het diverse voordelige fysieke effecten. Cannabis in de vorm van marihuana kan ook als angstremmer of pijnstiller werken. Hennep zou een bron kunnen zijn voor antiseptische en ontstekingsremmende olie.

PADDO'S VERSUS WIET?

Er is niet echt sprake van een wedstrijd. Paddo's en wiet? Ja! Wiet en paddo's? Ja! Alleen paddo's? Prima! Alleen wiet? Ook goed! De effecten van beide substanties zijn twee verschillende positieve keerzijden van de medaille. Stimulatie en versterking van de hersenen met psychedelica of andere substanties lijkt nu eenmaal bij de menselijke psyche te horen - een retourtje onbetreden gebied en op de terugreis flink wat Kennis in de bagage. Even afstand nemen van de wereld is ook wel eens inspirerend op z'n tijd.

Afhankelijk van de soort en de hoeveelheid kunnen zowel paddo's als wiet diverse ervaringen in gang zetten. Ze lopen uiteen van mild en net voelbaar tot intens en existentieel. En soms ervaren mensen zelfs een transcendente ervaring. Met een toekomst vol onzekerheden zijn de verhelderende inzichten van paddo's en wiet misschien wel waardevoller dan ooit.