Psychedelica En Sportprestaties: Is Er Een Verband?

Gepubliceerd op:

Psychedelica En Sportprestaties: Is Er Een Verband?

Paddo's lijken heilzaam te zijn bij mentale problemen, zoals angst en depressie, en als algemene, cognitieve stimulans. Maar gelden deze effecten ook voor de sportwereld? Veel atleten in extreme- en vechtsporten lijken daarvan uit te gaan.

Ooit behoorden psychedelica tot een gedemoniseerde en verboden categorie drugs. Er is echter het een en ander aan het veranderen. Psychedelica zijn nog steeds illegaal, maar de wetenschap en maatschappij omarmen ze geleidelijk als middelen met veel potentieel. Het potentieel om levens te veranderen, prestaties te verbeteren en te genezen. Klassieke psychedelica, zoals paddo's, verminderen bijvoorbeeld mogelijk angst voor de dood en zouden zorgen voor blijvende positieve persoonlijkheidsveranderingen. Ook zouden ze effectief zijn tegen depressieklachten. Zakenmensen en technici gebruiken ze zelfs in bijna niet waarneembare hoeveelheden; in zogenoemde microdoses. Dit om hun productiviteit te stimuleren en beter problemen op te lossen.

De cognitieve voordelen van psychedelica zijn op dit punt redelijk duidelijk. Het is dan ook best logisch dat sommige atleten deze middelen willen gebruiken om hun mentale grens te verleggen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dit onderbouwt. Wel zijn er verhalen van topatleten en industriële professionals die beweren dat psychedelica hun helpen om prestaties te verbeteren.

DE RELATIE TUSSEN PSYCHEDELICA EN EXTREME SPORTEN

Een skischans afdalen, bospaadjes berijden met een mountainbike en surfen over grote golven. Het lijken niet meteen de beste omstandigheden voor het gebruiken van psychedelica, maar auteur en atleet in extreme sporten James Oroc zegt dat het heel gebruikelijk is dat atleten hierbij paddo’s of LSD innemen. Hij legt uit dat dergelijke sporters zich aangetrokken voelen tot psychedelica omdat die hun prestaties verbeteren. De middelen zouden zorgen voor meer balans, uithoudingsvermogen en dat je beter tegen hoogtes kunt. Ook zouden ze de connectie met de natuurlijke omgeving verbeteren, wat de ervaring spiritueler en leuker maakt.

Oroc is misschien wel de betrouwbaarste bron op het gebied van extreme sporten en psychedelica. Hij is namelijk auteur van Tryptamine Palace: 5-MeO-DMT and the Sonoran Desert Toad: A journey from Burning Man to the Akashic Field. Ook was hij de eerste persoon die een vlucht met een paraglider maakte vanaf ’s werelds actiefste vulkaan. Hij zegt dat LSD in staat is zijn reactietijd aanzienlijk te verbeteren. Ook zorgt het volgens hem voor een betere concentratie en dat je minder vatbaar bent voor pijn en zwakte.

HOE LSD EEN BASEBALLSPEL VERANDERDE

Het is misschien wel een van de beroemdste verhalen over psychedelica als verbeteraar van sportprestaties: het verhaal van de Amerikaanse professionele baseballspeler Dock Ellis. Ellis was een sportlegende die speelde voor teams als de Pittsburgh Pirates en New York Mets. In zijn carrière behaalde hij 1136 strikeouts. De beste prestaties leverde Ellis mogelijk onder invloed van LSD.

Ondanks licht beschonken van de wodka, pitchte Ellis in de jaren '70 een legendarische no-hitter tegen de San Pedro Padres. Hij beweerde dat hij zich slechts delen van het spel herinnerde en zich tijdens de wedstrijd euforisch en scherp voelde. Ellis dacht zelfs dat hij op een gegeven moment pitchte tegen Jimi Hendrix en dat de bal van formaat veranderde.

MICRODOSEREN VERSUS MACRODOSEREN

Het verhaal van Ellis gaat gepaard met een grote hoeveelheid acid. Het spreekt echter voor zich dat een te hoge dosering de vaardigheden van een atleet tenietdoet. Daardoor raakt iemand te ver buiten de werkelijkheid om optimaal te kunnen presteren. Veel atleten gebruiken daarom geen heroïsche doseringen en kiezen voor een microdosis. Dr. James Fadiman, psycholoog, auteur en vooraanstaande autoriteit op het gebied van het microdoseren van psychedelica, heeft honderden anekdotische verhalen hierover ontvangen. Mensen vertellen daarin dat ze hebben geëxperimenteerd met bijna niet waarneembare hoeveelheden hallucinogenen. Hij zegt daarbij een trend te zien van verbeterde prestaties tijdens fysieke activiteiten.

PADDO’S EN PRESTATIES BIJ JIUJITSU

Op Reddit bespreekt men het microdoseren van psilocybine paddo’s voor het rollen tijdens Braziliaanse jiujitsu (BJJ). BJJ beschrijft men ook wel als menselijk schaken. Het is een worstelsport waarbij techniek, uithoudingsvermogen, relatieve kracht en focus belangrijk zijn. Elke beweging heeft een specifieke tegenreactie of ontsnappingsmogelijkheid. Dat betekent dat atleten altijd 3 stappen vooruit moeten denken en moeten oppassen dat ze niet buiten bewustzijn raken door wurging. Gebruikers van het forum zeggen dat paddo’s helpen bij het verbeteren van de focus, effectiviteit van bewegingen en creativiteit. Nog een duidelijk voorbeeld dus van de potentiële cognitieve verbetering door psychedelica.

Natuurlijk zijn dit allemaal slechts verhalen. Toch lijkt er een opkomende trend te zijn van atleten die experimenteren met psychedelica om hun prestaties te verbeteren.